Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Taina soaptelor


de cosmacpan la: 20/08/2007 20:46:26
rezumat: 20
voteaza:
Ca la un semn, toata curtea, slujitorii si norodul se lasara in genunchi pentru a se pleca celui ce le era ales domn si carmuitor, caci in picioare nu ramasese decat Praslea Ionica, Domnita Lia si Vacarul satului cu soata lui. Iar Praslea si Lia Ciocarlia plecara ei capetele in semn de adanca pretuire si de asteptare a ingaduirii. Ca si cand toate acestea nu ar fi fost in deajuns, in auzul tuturor balaurul grai:
- Voinice Praslea, toate aceste incercarile ti-au fost date spre a fi de invatatura celor din jur. S-a dorit ca prin izbanda ta sa oglindesti si sa descoperi lumii taina celor zece povete precum si taina inaltari si pastrari sfantului templu ridicat pe onoare, incredere si iubire. Unii oameni se nasc cu ele in suflet si le cunosc, iar altii mor fara sa banuiasca aceste adevaruri. Fie ca viata sa-ti fie lina si senina alaturi de cea ce merita inima si cugetul tau, iar ceilalti sa nu planga caci cel pe care-l lasi in locul tau este cel sortit de la inceput. Fie ca aceasta poveste sa fie pilda vie tuturor si mai trebuie sa spun ca numai celor alesi le este menit sa reaminteasca mereu si mereu oamenilor, minunatia acestei nelamurite taine. Caci nimeni nu stie de ce omul pierde mereu aceste lucruri de pret si doar prin astfel de patanii se reaminteste omului de lucruri pierdute sau uitate.
Caci “Slava lui Dumnezeu este sa ascunda lucrurile, iar marirea imparatilor sa le cerceteze cu de-amanuntul”. Asa spune in Pilde.
Mirii insotiti de nanasi pornira si nu se oprira decat in fata altarului inchipuit de vant iar preotii slujira si legara prin sfanta taina unire acelor doua suflete pereche dupa care se plecare si ei in fata celui sortit sa fie imparat. Lumea prinse apoi a se aduna pe langa mesele imbelsugate care adastand cu un dumicat care cu un pocal cu vin de cel aspru dar plin de arome suave si mesenii prinsera apoi a se veseli ca la o nemaipomenita nunta caci nimeni nu mai putea spune daca toate cele intamplate sunt toate aievea ori doar simpla amagire.
Balaurul lua apoi toiagul unchiesului si I-l intinse Voinicului, rugandu-l sa-l masoare iar de la cap la coada. Nici nu apuca bine voinicul Praslea sa-l masoare ca tot locul fu cuprins de fum alb, fum de smirna si de-aloe, sa-ti fie de buna voie iar daca n-ar fi fost vantul care sa spulbere si sa imprastie fumul cela poate ca ar fi trebuit sa treaca zile pentru a-l imprastia, asa era de vartos. Si iata ca in locul balaurului aparu tanarul cu aripe de arhanghel care fusese si cand ii adusese la viata pe cei doi. Multumi voinicului pentru ajutorul dat si marturisi ca fara de el nu ar fi izbandit in toate incercarile de a rasturna puterea celui Nechemat dupa care isi lua ramas bun. Lua toiagul unchesului si cerandu-si iertare ca nu mai poate ramane se inalta, scanteie parelnica si tremuratoare, pana se pierdu printre norii din inaltul cerului. Abia isi plecara meseni privirile cand alta minune le fu dat sa vada. Cerul si locul prinsera a sclipi in toate culorile curcubeului si greu putura sa priveasca locul de unde porneau acele tainice straluciri si cu greu vazura ca la gatul Liei Ciocarliei sclipeau siraguri din lacrimile ingerilor iar tot locul se umplu de o miroazma ca de mirt si tamaie de ziceai ca s-a mutat poarta raiului chiar alaturi langa cetate asa de frumos mirosea. Si unde nu vazura ca dinspre cetate vine in trap intins calul dat in dar de Stapana Duhurilor - leit-poleit cu coama de aur, si tinta de argint, in frunte-nsemnat, mandru la purtat.
Praslea Ionica isi lua ziua buna de la tata de la frati, de la oameni insemnati, de la noul imparat, de la socrul capatat, de la Soare de la Luna, de la lumea cea straina, apoi fara a mai privi in urma – caci bag seama ca avea si el inima grea - sui in sa dupa care isi ridica usurel mireasa asezand-o in fata ca pe lucrul cel mai de pret ce-l avea. Fara a mai spune nimic, cu ochi stralucitori si adumbriti de aburul unei lacrimi plecara “anume, departe de lume, in loc far-de nume, in loc nenascut si necunoscut, in lume-nelume ce nu se poate spune, la palatul vantului, vantului caruntului, cladit cu spor pe-un ostrov usor, ostrov incropit din nasip aurit, in mijloc de ape care sa-l incape, sub mantie deasa de verde matase.
Si despre toate acestea nu ar fi avut cine va spune ceva daca nu m-as fi nemerit si eu la spartul targului cand adunau si curatau imasul de toate câte ramasesera. Si m-am ospatat, de-am indestulat: ciosvarta de miel, gras cat un vitel, carnati nefacuti, cu vorbe umpluti, sarmale-nvartile in vant rasucite, cozonaci umflati la soare-nfăţati, si placinte naravase toate pline de ravase, cu ravase maruntele sa scri povestea pe ele. Si-am baut pe saturate ca sa-ajunga la trei sate, am spart putini si ulcele ca n-aveau nimic in ele si de-ar fi sa dau crezare spuselor la suparare, am mancat atatea mere ca m-am saturat de pere. Dar daca nu ajungeam, nici povestea n-o aflam, si nici eu n-o mai spuneam. Asa c-am incalecat, si-am plecat rara prin sat, prin sat si-apoi prin catune ca sa-i dau drumul in lume. Si-am incalecat pe-o sa, si mai apoi om afla câte s-au mai intamplat pana-a dat noaptea prin sat si m-o facut imparat.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de Cri Cri la: 22/08/2007 21:41:35
n-am sa aplaud; s-ar irosi farmecul soaptelor
ceea ce nu inseamna ca nu exista povesti la lectura carora sa-mi apropii palmele
#229110 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de DANG la: 24/08/2007 08:35:54
Bravo ! Ai suflet omule !
#229508 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: