-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

embriogeneza


de Homo Stultus la: 30/08/2007 21:34:37
modificat la: 30/08/2007 22:44:54 arata originalul
rezumat: antilitera
taguri: Proza_scurta Diverse 
voteaza:
Te asterni. In jur nu este intuneric. Doar o racoare linistita. In zare un aproape rasarit. Pentru ca esti descult, roua ce impovareaza firele de iarba te infioara. Un fior care apartine, poate mai mult decat orice altceva, vietii. Un copac iti sprijina ghemuirea. Cumva, lemnul, impotriva parerilor contrare, are o caldura a sa. Cred ca (si) din acest motiv, el este singurul lucru de care are nevoie omul pentru infratirea cu pamantul.

Un zambet se iveste in coltul gurii. Sub intrebare omul se ghemuieste. Intoarcerea la inocenta este singura aparare impotriva intrebarii si singura speranta de raspuns. Intrebarea il mana mereu pe om, se spune. Ciudat este ca toate raspunsurile vin doar cand te opresti. Orice raspuns vine numai cand omul renunta la volitiv si cand, prin aceasta, el inceteaza sa existe. De fapt, raspunsul va veni mereu absentei omului. Raspunsul vine absolut intr-un spatiu golit de orice intrebuintare. Vine in vid, in desertare de sine.

Desi, dintr-un instinct mai presus de intelegere, credem ca pustiirea e ceva rau, in fapt, ea este singura care ofera posibilitate. Doar un om pustiit poate sa devina. Lumea din jurul lui capata sens, pentru ca el este gol, despuiat, si deci avid. O aviditate pe care in alt fel doar un copil o poate trai.

Sub un copac, in roua diminetii, cu primele raze mangaind nesomnul, un drumet descult savureaza viata. Viata in sine, viata de dragul ei. Viata spalata de iluzie. O viata al carei scop devine transparent. Uneori sensul vietii e un copac.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:

comentarii (8):


*** - de Guinevere la: 31/08/2007 01:28:50
"Uneori sensul vietii e un copac"

Asta-i o banalitate. Nu ma refer la experienta in sine ci la comoditatea cu care ai transpus-o - mult batatoritul copac.

"Cumva, lemnul, impotriva parerilor contrare, are o caldura a sa."

De ce impotriva parerilor contrare?

"credem ca pustiirea e ceva rau, in fapt, ea este singura care ofera posibilitate"

Cam asa se spune in crestinism despre suferinta.
Desi copacul ala ma duce cu gandul la printul Siddartha iar volitia la sankhara, asa cum e pomenita cu recomandarea renuntarii. Dar "pustiirea" mie-mi inspira suferinta ca rezultat al unui proces de distrugere, nicicum "nibbana".
Deci, care a fost intentia?

PS - Mi-a placut "Un copac iti sprijina ghemuirea" si alte cateva.

#231644 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de thebrightside la: 31/08/2007 08:43:16
slabuta.
#231674 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de Homo Stultus la: 31/08/2007 08:51:00
"Asta-i o banalitate. Nu ma refer la experienta in sine ci la comoditatea cu care ai transpus-o - mult batatoritul copac."

Just. De altfel corect era sa ma rezum la o singura propozitie. Sau chiar la un singur cuvant. Dar in felul asta nu stiu in ce masura demersul era inteligibil dincolo de intentie.

"De ce impotriva parerilor contrare?"

Simbolismul lemnului in spiritualitatea rasariteana este dual. El este viata si moarte (si prilej de inviere, asta e insa o cu totul alta discutie). In mod obisnuit insa, bazat pe un anumit tip de ethos, lemnul este vazut doar legat de moarte. Antinomia rece cald fiind de fapt doar una aparenta. Lemnul in moarte reprezinta totusi viata. Sicriul ca semn al degradarii si distrugerii este si semnul prin care omul este obligat la infratire. Este semnul ca omul trebuie sa patrunda cu privirea dincolo de orizontul strict al carnii, in carne fiind.

"Cam asa se spune in crestinism despre suferinta.
Desi copacul ala ma duce cu gandul la printul Siddartha iar volitia la sankhara, asa cum e pomenita cu recomandarea renuntarii. Dar "pustiirea" mie-mi inspira suferinta ca rezultat al unui proces de distrugere, nicicum "nibbana".
Deci, care a fost intentia?"

Copacul in spiritualitate are o cariera mult mai larga decat sfera indiana, budista in speta. Pe langa musa paradisiaca mai avem si maslinul, stejarul (din Mamvri)si smochinul. Mai apoi miniatura araba face din copac un adevarat semn al maiestriei. Orice poveste frumoasa se petrece fie la umbra unui copac, fie la umbra ideii sale. Pustiirea nu numai ca este distincta de suferinta, ea poate sa fie opusul. Pustiirea despre care vorbesc nu e una care vine din context. Ea genereaza contextul. Pustiire aici nu inseamna aneantizare, nimicire, nirvana ci o hiperconstientizare, o acutizare in planul fiintari a propriei esente. Una golita de orice manifestare. Pustiire inseamna nu un non ego ci, mai degraba, un ego - receptor absolut. Pustiirea este deci (sau cel putin asta cred) marea fara valuri. Doar marea in substanta sa separata de manifestare. O mare inghetata in timp si prin aceasta independenta de timp.
Nu am avut in vedere nici una din scolile de yoga desi consimt ca pot exista (involuntar) unele trimiteri catre mahayana.

Multumesc pentru comentariu si imi pare rau daca nu am reusit sa raspund complet. (sa recunoastem ca pentru fiecare observatie (justa de altfel) facuta, raspunsul nu poate sa fie in nici un caz exhaustiv.

#231676 (raspuns la: #231644) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de Homo Stultus la: 31/08/2007 08:53:58
da.:)
#231677 (raspuns la: #231674) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de maan la: 31/08/2007 17:22:46
Uneori sensul vietii e un copac.
io as fi zis ca-i o padure.:))
#231800 (raspuns la: #231677) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Guinevere la: 31/08/2007 19:45:21
Si eu multumesc pentru comentariu, am priceput. Ai dreptate, ma ancorasem pe segmentul ultimelor lecturi, a fost prima si cea mai lejera directie in care m-a dus textul.
Cat despre raceala lemnului, nu m-am gandit ca e vorba de simboluri ci de... lemn. Scuze. :o)

O sa razi, la un moment dat credeam ca voi crea un nou curent filosofic, ti-am mai spus? Ma enerva afirmatia ca nici o femeie nu a putut crea filosofie de sistem. Cred ca recunosc etapa asta in tine. Nu si femeia. :o)

Incearca sa scrii proza cu scurte insailari de-astea meditative, vin mult mai natural si captiveaza mai mult atentia daca le dublezi cu experienta de viata. As fi curioasa. :o)
#231819 (raspuns la: #231676) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Homo Stultus la: 31/08/2007 20:17:36
:) Ajutor, ma napadeste sensurile. Padurea mai pe langa foc si vin. Mai pe langa o chitara. Mai pe langa o sarabanda. Deh, si astea tot sensuri.
#231839 (raspuns la: #231800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de Homo Stultus la: 31/08/2007 20:22:49
Nu mi-ai zis de treaba cu sistemul. Interesant. Eu nu am destula energie. Cateodata imi mai crestez cuvintele cu semne intru recunoastere peste ani. Dar atat. Filosofia e deja altceva, ceva ce ma depaseste.
Da, recunosc. Nu sunt femeie.:P

Acum, serios, multumesc pentru sugestii. Le voi lua in seama pe viitor la modul cel mai serios. Altfel Cafeneaua mi-ar fi inutila. Nu stiu in ce masura voi reusi. Asta e deja alta socoteala.
#231843 (raspuns la: #231819) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...