-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

TINERETEA LUI HENRI al IV-lea - Heinrich Mann(1871 - 1950)


de gheorghe_cnstntn la: 02/09/2007 05:05:26
rezumat: o lume renascentista...
voteaza:
Citate interesante:

"...iar Henri,când se gândea la libertate,întelegea o tara unde nu era nici rautate,nici ura,nici constrângere pentru a-i face pe oameni sa creada ori sa nu creada ceva si dupa împrejurari,sa sufere pentru credinta lor sau sa se bucure de puterea dobândita."

"O,regi puternici,sclavi ai îngâmfarii,
Ca sa sporiti puterea cât de cât,
Cu stârvuri semanat-ati câmpul tarii!
Hotar ori slava pretuiesc atât?
Voi,juzi,ati scos în locuri sfinte
Si legi si bine public la mezat.
Cum o sa mai creada cei ce vor veni-nainte
In mostenire,pentru care hoti se bat?"

"Razboaiele religioase iau nastere tot atât de putin din pricina credintei,pe cât de putin îi fac pe oameni mai credinciosi.Ele slujesc unora ca paravan pentru ambitia lor,iar altora ca prilej de îmbogatire.Sfintii nu se arata de fel în razboaiele religioase.Acestea pot slabi numai un popor si un regat,care ajunge astfel prada unor pofte straine."

"Forta e puternica.Dar bunatatea e si mai puternica.NIHIL EST TAM POPULARE QUAM BONITAS.(nimic nu e mai popular decât bunatatea)

"El este regele care va da Edictul de la Nantes si va apara din toate puterile libertatea."

"...suntem meniti numai sa cautam adevarul,nu sa-l si stapânim."

"...nimeni nu tradeaza mai usor ca vechii prieteni."

"...cele mai mari abuzuri sunt înfaptuite cu legea în mâna."

"Cred în libertatea constiintei si în libera alegere a inimilor."

"Adevarata credinta este umanismul,prin care omul este chemat a sluji ratiunii si a fi curajos,liber,îndestulat si fericit."

Aprecieri:

Heinrich Mann este prin excelenta un narator,un epic,un "obiectiv".El încânta prin nobletea gândurilor si bogatia formelor,printr-un stil sobru,elegant si totodata viu,colorat.
Lirismul e deosebit de puternic în anumite scene sau în prezentarea unora dintre personaje.
Ciocnirile violente dintre caractere constituie de fapt,nervul constant al povestirii si aproape nu gasim personaj în ale carui raporturi cu Henri sa nu fi existat momente de mare tensiune.
Cartea lui H.M. a fost primita,îndeosebi în anii imediat urmatori aparitiei sale,ca un manifest antifascist,o demascare a împaratiei conducatorului si a conceptiei asupra FÜhrer-ului supraom.Romanul are întradevar un atare patos polemic.
Heinrich Mann demasca falsul caracter popular al Ligii,lozinca demagogica a "poporului total",în numele careia se denunta,se tradeaza,se spânzura,în numele careia oameni cândva onorabili devin ticalosi,studentul îsi ucide profesorul,mmedicul tânar îl înlatura pe cel vârstnic,etc.
E demn de admiratie faptul ca romancierul a reusit integral si nemijlocit sa-si axeze cartea pe idealuri înaintate tocmai în anii celei mai negre dictaturi fasciste,în anii când multi scriitori si-au pierdut credinta într-un viitor luminos.
Cel care s-a facut cunoscut lumii ca satiric,demascator al rânduielilor nedrepte,si-a dat seama ca nicio lovitura data vechiului nu este atât de nimicitoare ca deschisa si directa sa confruntare cu noul,care în ciuda pierderilor trecatoare,trebuie,în cele din urma,sa biruiasca!
Noul - în opera scriitorului - îl reprezinta figura monumentala a lui Henri al IV-lea.Ea constituie nu numai cheia conceptiei despre viata a lui H.M.,dar într-o anumita masura si cheia scrisului sau,a trasaturilor ce-l caracterizeaza.
Exista o vadita apropiere între felul de a fi al eroului si arta fauritorului sau.
Echilibrul spiritual,simtul masurii,claritatea stilului,consecventa nazuintelor,armonia raportarii la univers sunt valori rare într-o societate ravasita în care domneste dezmatul si se idolatrizeaza patologicul.
Contemplând haosul,H.M. este adeptul ordinii,denuntând dezechilibrul ramâne echilibrat,înfierând bolile spirituale sau morale,continua sa fie sanatos.In ciuda mâhnirilor profunde,el este un optimist,un om care stie sa viseze si în infern,care nu-si pierde încrederea în viitor nici chiar în cele mai cumplite nenorociri,care stie sa subordoneze negarea afirmarii.
Autorul si eroul sau cred în legatura dintre calitatile umane,în intima comunicare dintre virtute,cunoastere si frumusete.
Henri este opus tuturor pseudoconducatorilor secolului al XVI-lea sau al XX-lea.Idealurile,faptele sale sunt replici usturatoare la adresa celor din urma,care ar fi trebuit sa le priceapa,daca bineînteles ar fi citit cartea.
In discutia cu Roquelare,Henri vorbeste de "moda" careia i-a dat tonul,moda celui vesnic vesel,a liberei cugetari,a cultului femeii, a vitejiei,a ratiunii,a dragostei pentru patrie,a fericirii poporului - si nu concepe vreuna dintre aceste nazuinte fara celelalte.Puterea trebuie îmbinata cu omenia,cu întelepciunea,cu dreptatea,altfel degenereaza în samavolnicie monstruoasa.Numai cel ce gândeste în chip nobil are dreptul sa si actioneze si tinta sa nu poate fi alta decât "pacea vesnica,libertatea natiunilor,fericirea oamenilor,trumful ratiunii."
Rolul hotarâtor în formarea spiritului sau,scriitorul îl atribuie unui alt contemporan,marelui gânditor umanist Michel de Montaigne.Acesta din urma afirma libertatea personalitatii umane,cunoasterea de sine si meditatia neîngradita asupra vietii înconjuratoare,emanciparea de scolastica feudala si dogmele religioase.El se ridica împotriva razboaielor religioase,care slujesc unora ca paravan pentru ambitia lor,iar altora ca prilej pentru îmbogatire si prin celebra sa formula sceptica - "Ce stiu eu?" - îi da de înteles interlocutorului, ca niciuna dintre cele doua religii vrajmase nu este mai buna decât cealalta.
Henri spune:"Este bine ca umanistii sa fie si luptatori si sa stie a lovi când puteri vrajmase încearca a se împotrivi chemarii omului."
Lumea dezvaluita în cartea lui H.M. este o lume a Renasterii,vie si contradictorie,luminoasa si întunecata,populata de eroi si monstri,visatori si ucigasi.Este o lume cu adevarat shakespeareana,cu caractere multicolore,gravitând în jurul celui mai puternic dintre ele,apreciate în fiecare caz prin prisma acestei coplesitoare personalitati.
Din cercul prietenilor si colaboratorilor intimi:Du Bartas,Agrippa d'Aubignè,Philippe du Plessis-Mornay sau Rosny-Sully.
Agrippa - umanist în cel mai bun sens al cuvântului,poet,el e un om viu si multilateral,strain rigiditatii puritane - prietenul cel mai de nadejde al lui Henri,singurul care îl întelege pe deplin si îl îmbarbateaza în momentele apasatoare ale vietii.
Grupul cel mai numeros din carte se compune din oameni care nazuiesc catre neagra,apasatoarea violenta,carora le place desfrâul însotit de spaime si un extaz josnic.Sunt cei care îsi dau osteneala,de neînteles pentru Henri,de a fi întortocheati si de a se lepada de judecata sanatoasa(Catherine de Medicis,Jeanne d'Albret,Coligny,Elisabeta Tudor,etc).
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


"Heinrich Mann este prin excelenta un narator" - de cosmacpan la: 03/09/2007 00:25:51
tinereatea lui Henri al IV nu stiu cum a fost, cartea o trec pe lista mea, dar sa-i punem idealurile/blestemele secolului trecut (secolul lui Heinrich Mann) bravului rege in brate poate fi o grea povara. Dar cum spune vorba: "Despre morti numai de bine" deci cred ca si Herric ar fi fost impotriva fascismului.
#232094 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 03/09/2007 11:23:24
Superba carte. Am citit-o cand aveam vreo 19 ani. Ai citit si continuarea - "Implinirea lui Henri IV"?
#232147 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Desigur - de gheorghe_cnstntn la: 04/09/2007 09:00:16
Altfel nu aveam curajul s-o recomand.
#232400 (raspuns la: #232147) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...