-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Viata este frumoasa 1


de cher la: 02/09/2007 09:21:42
rezumat: ce este important?
taguri: Diverse 
voteaza:
Camera este rece si urâtã . Peretii zugrãviti cu galben si-au pierdut culoarea. Se vãd aproape sterse si dungile care separã peretii vopsiti de plafonul alb. Mobila, un sifonier peste care stau cocotate niste cutii de carton si douã geamantane, un pat ingust, o jumãtate dintr-un fost pat matrimonial, dublu, douã etajere din plastic pline cu cearceafuri, servete si tricouri de bumbac. O noptiera pe care sta revãrsat un televizor mare si greoi, din anii ’90 si o masa plianta strânsã dar plinã cu sticlute si cutii cu medicamente. Printre aceste mobile douã trei scaune vechi, de lemn si o seamã de buccelute cu cârpe si cearceafuri, pampersi si tricouri patate si vechi precum si un scaun cu rotile, sinistru.
In pat este ea, femeia aceea. Un schelet îmbrãcat cu piele si capul prevãzut cu câtiva zulufi argintii, surprinzãtori de frumosi. Stau pe pat, lângã capul ei care alunecã fãrã control pe o pernã oarecum curatã, înfãtatã recent. Caut mereu sã i-l fixez cu fata în sus asa fel ca lichidele care intrã în gurã sã nu se scurgã afarã. O hrãnesc. Umplu un pãhãrut cu supã si zâmbind cu falsitate o rog sã deschidã gura mare, mare, ca si cum as vorbi unui copil. Ea se uitã în gol si molfãie mereu. Are o gurã fãrã buze ca o cutã, o adânciturã care îsi schimbã permanent dimensiunile între nas si barbã. Incerc sã fortez introducerea hranei si caut sã strecor o linguritã plinã cu iaurt prin cuta miscãtoare. Sunt prinsã între nas si bãrbie se vãrs continutul linguritei pe pernã. Intelege ce fac si cascã gura. O gaurã rosie, umedã, micã si adâncã prin care se vede limba putin iesitã rotundã. Golesc o parte din pãhãrut în gaura aceea care nu se închide si se aude înghititul. Sec, gâlgâit, fãrã strângerea buzelor. Zgârie sufletul. Repet miscarea cu acelasi avertisment : « gura mare, mare » . Gaura se lãrgeste apoi fãrã sã se închidã de tot se aude înghititura.
- Asa, acum cascã gura .
Repet intructiunea. Dacã uit, gaura se închide si continutul paharului se varsã din nou pe pernã. Mã strãduiesc sã sterg. Se scurge si pe pãr. Il sterg cu atentie. Imi este imposibil sã o mai spãl apoi în cadã. Era rãu si înainte de a paraliza complet, dar atunci încã mai putea fi luatã în brate si dusã la baie. Acum, când gâtul nu mai sustine capul îmi este fricã sã nu se rupã. N-o mai misc din loc.
Dupã masã îi schimb patul si pampersii.Eu o ridic din partea de la cap. Am impresia cã sunt mai atentã. Ii tin capul pe bratul stâng în timp ce mã strãduiesc sã apuc umerii . E greu, alunecã, îmi este asa de fricã sã nu o scap din mâini ! De solduri o ridicã Luky, apoi repede sã nu o scãpãm o întindem pe o saltea întinsã lângã pat. Ii aranjez mâinile care au cãzut care încotro.
- Aseazã-i si picioarele îmi atrage atentia Luky. De picioare a ridicat-o el si acum stau încãlecate si împrãstiate ca o meduzã aruncatã pe nisip de valurile mãrii. Doamne, de când nu am mai fost la mare ? Sunt mai bine de 12 ani de când este paralizata…. Mai are putin si face 13 ani .Ce stare cumplitã. Avea dureri de spate si cu greu rezista 2 ore de stat în cãrucior. De trei ori pe zi o ridicam si o puneam în cãrucior unde statea împreunã cu mine cele 2 ore cât putea rezista, apoi singurã în camera ei. Ce mult se plictisea !
Da, pânã acum o lunã putea fi pusã în scaunul cu rolile si plimbatã prin casã. Avea 6 ore de viatã aparentã. Putea sã mânânce singurã chiar daca doar cu o singurã mânã. Avea mâna dreaptã bunã. Chiar dacã mai gresea locul unde avea gura, pe total era într-o stare chiar satisfãcãtoare fatã de cea de acum.
Mã uit putin la fata ei. Nu o pot privi prea mult. Aceastã fiintã care se agatã de viatã asemeni pielitelor care îi atârnã de oase a fost un om, un om pe care eu mã bazam, sprijinul meu, mama care stiam cã ar face orice pentru mine. Ce pot face eu pentru ea ? Prelungesc cu constiinciozitate o viatã de cosmar. Cine ar putea face altceva ?
Indrãznesc sã o privesc în ochi. Ochii sunt singura pãrticicã din ea în care o mai recunosc. Are ochii cãprui, usor înlãcrimati. Ca de “Maica Domnului”, spuneam când eram micã si o desenam. Nu mai este asa si totusi o recunosc. Aceasi Mama Dolores ce imi cautã privirea. Mã feresc ! Simt cum îmi sângereazã sufletul si o durere surdã îmi inundã amintirile. Nu vreau sã plâng. Lacrimile ar fi pentru mine. Nu este cinstit !
Plec de lângã ea si cum ies din camerã începe sã se tânguie :
- Ajutã-mã ! Ajutã-mã !
Pentru Dumnezeu, ce pot sã fac ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


*** - de ssandra la: 02/09/2007 10:46:52
Dupa ce am terminat de citit, am dat cursorul in jos si am citit:
"Nu sunt comentarii"
Este tot ce se poate spune...
Am trecut si eu prin asa ceva si ai exprimat clar si concis, incredibil de clar si concis o infinita durere...
Toata lumea spune: este un chin imens si pentru ea si tot ce poate face Domnul mai bun este sa o ia la el. Uneori le dai dreptate.
Necazul este ca acum, desi au trecut(exact peste 2 saptamini),trei ani, regret ca nu o mai am chiar sa o ingrijesc, daca altfel nu se putea.
Sanatate, cher.
#231977 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de cher la: 02/09/2007 15:40:10
Asa zic si eu : "Nu sunt comentarii !"
#231992 (raspuns la: #231977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andra_sirotlic la: 02/09/2007 21:13:36
Nu am trecut prin asa ceva,dar dupa ce am citit aceste randuri,mi-am inchipuit pt cateva secunde,,,cum ar fi daca mamei mele i s-ar putea intampla asa ceva,,,si m-am panicat un pic,,,
E groaznic cand te gandesti ca persoanelor dragi tie li s-ar putea intampla asa ceva.Dar ce putem face?Nimic.Dumnezeu le stie rostul la tot ce ni se intampla
#232021 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 02/09/2007 21:49:26
Pentru Dumnezeu, ce pot sã fac ?
nimic si totul...
vorba francezului: tout lasse, tout passe, tout casse.

#232033 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
of, - de anisia la: 02/09/2007 21:55:41
cata tristete!!!
ce poti sa faci mai mult decat faci, e sa te rogi la Doamne-Doamne sa-i aline durerea...

of, cata tristete!!!

dar chiar nu mai e nici un leac s-o ajute? chiar nici unul?
#232038 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de anisia la: 02/09/2007 22:02:18
am uitat sa te intreb: de ce ai ales sa pui titlul respectiv?
#232042 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred, - de ssandra la: 03/09/2007 08:46:23
dintr-un rationament asemanator cu cel al regizorului Roberto Benigni, in
"La Vita e bella" .
#232111 (raspuns la: #232042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andra_sirotic - de cher la: 04/09/2007 22:57:06
Nu mi-am dat seama ca impresioneaza. Credeam ca nici nu se va citi, fiind ceva trist, la care nu prea ai chef sa te gandesti. Abia acum am vazut ca la fel ca si altii ati scris si eu nu v-am raspuns. Imi cer scuze si apreciez sinceritatea voastra.
#232626 (raspuns la: #232021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de cher la: 04/09/2007 23:00:49
Imi cer scuze ca nu v-am raspuns.
Asa este. Efectiv nu stiu ce sa fac si daca fac ce trebuie !
#232631 (raspuns la: #232033) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de cher la: 04/09/2007 23:04:05
Am pus titlul acesta pentruca initial m-am gandit ca totul este ceva monstruos, dar toti spunem ca viata este frumoasa.
Viata este frumoasa dar moartea este oribila.
#232635 (raspuns la: #232042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de anisia la: 04/09/2007 23:07:40
merci de explicatiune. am simtit cumva ghilimelele, dar parca aveam nevoie de o confirmare.

da, viata e frumoasa, cand ne luptam pentru ea :)
#232639 (raspuns la: #232635) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andra_sirotlic la: 07/09/2007 15:55:33
este dureros ceea ce i se intampla mamei tale,,,tu trebuie sa faci tot ce iti sta in putere pt a-i alina suferinta,fi alaturi de ea din toate punctele de vedere
#233198 (raspuns la: #232626) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...