Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

CERF 2004 - de tranzitie


de Badu la: 22/04/2004 11:43:00
modificat la: 22/04/2004 12:58:15
voteaza:
Dragă cititorule,
nu caut să povestesc aici vreo păţanie ciudată sau să blamez faptul că târgul există - ci doar încerc să las o însemnare, o părere, pe care timpul mi-ar şterge-o cu siguranţă.
Aflat într-o scurtă vizită la Bucureşti, am vizitat CERF-ul (fiind, ce-i drept, doar în al doilea an consecutiv). Cu un an în urmă, m-au scârbit aceleaşi lucruri: modul de organizare prin stilul agresiv al marketerilor locali de mobilă şi alte servicii neinformatice, modul de "primire" prin armata de oameni încruntaţi şi agitaţi la locurile lor de muncă (îngrijitori, paznici şi alţii), modul profund românesc de expunere şi vânzare bazat în principal pe ceea ce nu ştie omul despre produse.
Şi anul acesta: acelaşi aer de târg, cu fum de mici şi oameni aşezaţi la taclale - gândindu-se poate la banii pe care ar trebui să-i aibă, pentru a-şi upgrada sau cumpăra un sistem. Aceleaşi metehne organizatorice, singurul loc pentru fumători fiind în restaurantul din incinta unui pavilion.
Dar să trecem la lucruri serioase: piaţa şi-a schimbat optica, orientându-se, aşa cum mă aşteptam, spre clasa business şi nu spre end-user, aşa cum a făcut până acum. În primul pavilion, firme de renume şi nu prea, firme care îşi căutau reselleri sau vindeau produse inaccesibile utilizatorului de rând (touch-uri şi alte alea). Am apreciat totuşi ideea organizatorilor, de a "izola" mai marii businessului într-un pavilion separat, cumva ascuns pentru a fi căutaţi şi găsiţi. Astfel, Romtelecom, Connex, Orange şi Zapp au fost puşi cumva faţă în faţă, ca să se descurce cum pot, într-un mod cât se poate de corect, într-o economie de piaţă.
Alt minus poate fi considerat relativa sărăcie a ofertei, comparativ cu anul trecut, care poate spune multe despre preţurile standurilor din pavilioanele cu pricina. Idei originale - deşi stupide - la firme mari, provideri de internet renumiţi. Recunoşteai cu uşurinţă care firme se ocupă cu "racolarea" de reselleri sau tratează cu persoane juridice, întrucât, în cadrul standurilor acestora se regăsea un loc de protocol, relativ retras şi rupt de restul expoziţiei.
Prezentările cu voce, care personal îmi displac profund, au fost din nou strategia unora. Păcat însă că nici anul acesta nu au fost de găsit personajele acelea capabile să "spuie" cursiv despre una, despre alta. Aceleaşi bâlbe, aceeaşi bâlbâiţi.
Mai mult, spre surprinderea mea, la standuri se aflau cu adevărat nespecialiştii (ruşine HP)! Am întrebat câteva caracteristici, mi s-a răspuns nu ştiu. Am întrebat ce model e palmu', mi s-a răspuns nu ştiu. Urma, cu siguranţă să-mi răspundă nu ştiu, dacă aş fi întrebat ce firmă e aia.
Să spun şi câteva plusuri, deşi puţine, acestea există: în schimbul unei cărţi de vizită (care va ajunge în baza de date a unei anume companii de asigurări, ca să fii target-at mai uşor) primeai catalogul oficial. Un băieţaş şugubăţ umbla într-o carton de proporţii, semănând cu un catalog Media IT&C, încercând să atragă atenţia. La foarte multe standuri fetele erau blonde (şi triste... probabil obosite). Toată lumea umbla la cravată şi costum, iar un prieten de al meu a fost fugărit de la un stand doar pentru că are părul lung.
Apropos de treaba asta. N-am să-nţeleg niciodată de ce. De ce, dom'le există încă această concepţie idoată, conform căreia dacă ai părul lung reprezinţi un pericol. Am avut părul lung. M-am tuns pentru că se uita lumea chiorâş la mine, iar dacă aflau că mă pricep la calculatoare, deveneam imediat un hacker, un răufăcator de neoprit.
Dar să revin la oile mele. CERF-ul într-o perioadă de tranzit, de la end-user către business solution, de tipul all in one. Lucru rău zic eu, deocamdată. Se poate să fiu eu deplasat, însă CERF ar trebui să reprezinte cu adevărat ceea ce se pretinde a fi. Altfel, organizatorii se vor simţi obligaţi să adauge un B2B în coadă şi să limiteze accesul la expoziţie doar la nivelul comercianţilor. Or, aşa cum văd eu lucrurile, afacerile B2B se poartă B2B, nu e nevoie de o expoziţie pentru asta.
Am să spun în final, dragă cititorule, că nu sunt în afara afacerilor, motiv care ar fi putut să-mi stârnească frustrările. Sunt şi eu un mic, da' mic de tot, proprietar de SRL care "cofecţionează" diferite produse informatice. Aşa că, mă simt oarecum îndreptăţit a-mi spune povestea, care n-ar fi trebuit să devină aşa subiectivă.
Am scris-o... am scris-o, asta e!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


CERF 2004 - de (anonim) la: 23/04/2004 08:03:08
Parerea mea, ca student, este ca CERF-ul scade in calitate de la an la an, si sincer anul viitor nici nu cred ca am sa mai merg pe acolo pentru ca nu se merita.
#14395 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Te contrazici !! - de (anonim) la: 24/04/2004 05:24:53
In inceputul articolului ai spus ca nu ti-a placut atmosfera de targ, cu fum de mici si oameni asezati la taclale, ceva mai jos ai spus ca nu iti plac prezentarile cu voce. Sincer nici mie nu imi plac. Tocmai de aceea as dori ca CERF-ul de anul viitor sa fie mult mai bine orientat catre B2B. Eventual sa existe 1-2 zile pentru public, apoi sa se intre numai pe baza de invitatii sau chiar mai bine, numai cu legitimatii care sa arate ca persoana respectiva lucreaza in domeniul IT&C. Este interesant sa mergi la o expozitie de masini chiar daca nu esti expert in domeniu si banuiesc ca acelasi lucru este valabil si pentru calculatoare, dar totusi eu vad CERF-ul ca pe un loc unde pot sa semnez contracte cu alte firme, un loc unde pot sa fac afaceri, in nici un caz o expozitie cu vanzare de unde sa imi cumpar o tastatura noua sau ultimele numere din CHIP ...
Referitor la ideea ca afacerile B2B nu au nevoie de o expozitie, trebuie sa te contrazic. Personal prefer sa discut cu 10 firme in legatura cu ofertele lor fara sa parcurg 50 km pentru asta. E mult mai rapid, mult mai elegant si mai ales mult mai eficient.
Inca ceva: daca in interiorul pavilionului nu erau decat persoane din domeniul IT, nimeni nu l-ar fi fugarit pe prietenul tau pentru ca avea parul lung. Si eu am avut probleme la intrare pentru ca eram imbracat sport, iar la unul din standuri am avut 2 persoane care s-au uitat dupa mine tot timpul, sa nu cumva sa le fur soarecii :)
#14436 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
CERF 2004 - de andreist la: 24/04/2004 08:00:40
Salut,

Probabil ca pentru ca CERF-ul sa fie considerat de calitate ar trebui sa puna la fiecare stand niste componente free si niste fete topless care sa ii intampine pe clienti.
De fapt ce asteptati toti de la CERF ??? Nu pricep. Am trecut de cateva ori prin CERF sa caut informatii si cu putina rabdare am aflat exact ce ma interesa. E adevarat ca nu toate domnisoarele blonde din interior au reusit sa imi raspunda la intrebari, dar macar au stiut spre cine sa ma indrume :) Nu spun ca editia din acest an a fost cea mai reusita, dar oricum nu a fost nici atat de rau cum spun unii.
In legatura cu ideea ca CERF-ul sa fie B2B 1-2 zile, sunt pentru. Ar fi mult mai simplu pentru cei interesati sa discute, plus ca nu ar mai fi nevoie de fetele care dau bine in cadru :)
#14444 (raspuns la: #14395) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Salut - de Badu la: 25/04/2004 02:49:38
Salut

Nu pretind componente free. Pretind ca organizatorii să facă un minim de efort - numit studiu de piaţă - pentru a se orienta către ceea ce primează cu adevărat. Sunt convins că m-ar fi surprins în mod plăcut interzicerea accesului pentru acei puştani care plăteau 60000 pentru a se juca pe un PlayStation II. Sunt convins că m-ar fi surprins şi lipsa acelor domnişoare din cadru.
Am omis (mai mult sau mai puţin intenţionat) să scriu că am obţinut informaţiile şi contractele după care m-am dus, dar asta nu reduce cu nimic vina organizatorilor de a dori să scoată bani din "orice".
Ideea de B2B mă deranjează atât timp cât este pusă la un loc cu end-user. Am fost întrerupt de câteva ori de către terţi, ori asta face orice negociere destul de dificilă. Persoanele mele de contact nu puteau fi nepoliticoase încât să ignore acele persoane "interesate"!
Vă mulţumesc sincer pentru comentarii!
#14479 (raspuns la: #14444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CERF 2004 - Impresii - de (anonim) la: 25/04/2004 04:55:33
Cateva pareri despre CERF.
1. Prezenta notabila a operatorilor de telefonie. Standurile Connex si Zapp cred ca au scos in evidenta avansul comunicatiei fata de IT.
2. Prezenta tot mai accentuata a Home Cinema in oferta de produse a producatorilor/vanzatorilor din romania. Sper ca intr-o zi orice roman va putea sa-si permina un sistem HC si nu doar sa mearga la Multiplex sa se holbeze la ultimul etaj.
3. Existenta slaba a interconectivitatii si ofertei de afaceri, sau 2-3 standuri de business-talk, goale aproape tot timpul.
4. Prea multe afise. Oriunde te orientai dadeai de verdele de la Tape sau portocaliul de la Ultra.
5. Concursuri de duzina. Premii - mai bine nu. Depozitul de calculatoare, fara comentarii.
6. Nimic nou, nimic care sa impresioneze. Era procesorul (frigiderul) de la Best Computers de 1.5M care mergea la -15grade C, placile 5950 de la Gygabyte si inca 2-3 chestii, dar noile placi grafice sau de baza chiar nu mai impresioneaza de vreo 4-5 luni.
7. Prezenta tot mai accentuata a TFT-ului si decibelilor in oferta firmelor.
8. Slaba prezenta a firmelor internet-based.
9. Oferta nesatisfacatoare de media. (Ce cauta ziarul Banii Nostrii la cerf? - Sau "am facut si eu o poza cu muschiulosii")
Ca si concluzie generala, plictisitor.
Nu cred ca a meritat banii de benzina pana in Bucuresti.
#14485 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Si eu am ajuns in Bucuresti c - de (anonim) la: 28/04/2004 02:35:27
Si eu am ajuns in Bucuresti cu speranta ca CERF va fi altceva fata de anii trecuti, mai plin de informatie utila insa a fost ca la balci...
#14634 (raspuns la: #14395) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...