-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Profesori şi profesoraşi


de Astoniu la: 06/10/2007 13:07:49
rezumat: profesori vechi, elevi noi
voteaza:
Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu când îmi aduc aminte de copilărie... Aş’, parafraze..., la naiba
cu nostalgiile. Toate gîndurile astea au plecat, sincer să fiu , de la întîlnirea de 20 de ani de la absolvirea liceului. Şi provocate de un fost profesor de limba română...
Să vedeţi puşchea ! Vorbeşte omul frumos despre fericire, ca unor adolescenţi ce credea el că am mai fi, şi-şi duce vorba către valorile de bine, frumos, şi respect pentru ceilalţi, asertizînd el că generaţiile actuale n-ar mai avea aşa ceva ( ca şi când el nu şcolise ani la rând pre generaţiile cu pricina ! ). Şi dă exemple de aşa zise " false VIP-uri " : Gigi Becali, Mircea Dragomir, Mircea Dinescu... La care mie mi se aprinde beculeţul reacţionar şi-l întreb de ce-l pune pe Dinescu alături de alde Becali ş. a. ...
Să auzi comedie ce mi se explică : cum că nu văd eu ce atitudine iresponsabilă are faţă de dosărelele din instituţiunea aceea de doi bani, de-i mai zice şi CNSAS, că vrea să scormonească preoţimea la dosar... Chiar acum când se alege Patriarhul României ( n.b. - discuţiunea a avut loc cu vreo două zile înainte de alegerea Patriarhului ). Şi ce instituţie mai e şi aia CNSAS ?
După asta, nişte foşti colegi mă informează că pe la o oră de-a lui, de la nu’ş ce clasă – tot prin anii 80 - , le spusese că fecioara Maria nu fusese altceva decât „o curvulişcă „ ( scuzaţi citatul ). Şi m-am întrebat eu, în sinea mea, ce fel de moralitate are dom’ profesor care, înainte de rivuluţie, era mare ateu, iar azi vine să apere preoţii cerecetaţi la dosare ? În paranteză fie spus, aflasem mai înainte că se băgase în clubul Rotary. Să-i fi cerut oare statutul de rotarian să apere tagma preoţească ?
Azi e mare profesoraş universitar, cu doctoratul compilat din articole de epocă şi plagiate cu toptanul. Deh ! Oare ce le spune noilor ştudinţi ?
Ca să-mi îndulcesc criticismul reacţionar , hai să vă spun şi despre fostul meu diriginte câte ceva. Profesor de filozofie pe vremea aceea – poate vă amintiţi îndoctrinarea la care erau obligaţi profesorii de filozofie – n-a fost atât de laş să nu ne dea de înţeles ce înseamnă filosofia adevărată, alta decât cea oficială a vremii. De la el am rămas cel puţin cu metoda citirii textelor filosofice : întreabă-te dacă autorul e sincer cu propria scriitură şi atunci vei înţelege şi ceva de dincolo de textul lui.
Doi profesori şi două abordări diferite ale moralităţii în faţa elevilor.
Eu mă-ntreb şi vă-ntreb şi pe voi , mai are rost astăzi moralitatea în faţa clasei , în faţa învăţăceilor , în general ? Pentru că, mai demult, citisem pe undeva că doar cantitatea de informaţie şi de inteligenţă contează în educaţie. Oare aşa să fie ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


*** - de Daniel Racovitan la: 07/10/2007 13:56:18
Pe doua din cele trei invatatoare, incompetente, rele si comuniste, le-am dispretuit dintotdeauna.

Profesorii de generala si liceu, cu cateva exceptii, semi-competenti sau mediocri, nu am avut nici pentru ei vreo stima deosebita.

In facultate, cei mai multi dintre profesori isi stiau meseria, nimic de reprosat mai toti isi stiau meseria, insa putini erau cei care o faceau cu pasiune. Cam asta e.
#240995 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mie... - de gheorghe_cnstntn la: 08/10/2007 04:00:02
din scoala generala mi-au ramas amintiri frumoase.Profesori buni,competenti care m-au facut sa îndragesc materiile respective.Am fost bun în special la "umaniste".Pacat ca umanismul în zilele noastre a fost depasit cu mult de "realismul" crud si desantat,pentru care nu mai am nicio consideratie.
#241228 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 08/10/2007 09:33:27
Eu de câte ori vine vorba de profesori cu o morală duplicitară - şi nu vorbesc cu ranchiună despre profesori, pentru că şi eu am în familie profesori - îmi amintesc de un alt fost profesor de istorie, care insista şi perora : " învăţaţi istoria Partidului Comunist Român ca pe tatăl nostru, pentru că veţi avea nevoie de ea tot timpul după ce terminaţi şcoala...". Şi ne teroriza cu note mici şi corecţii disciplinare dacă n-o făceam. Ce să zic, tare mare nevoie mai am de ea ! Dar după atari dovezi de comunism, în zilele post-revoluţionare, tot el organizează greve şcolare între elevi, îndoctrinîndu-i cu "democraţia elevilor", "drepturile elevilor" etc.
Oare atunci elevii n-aveau dreptul la o educaţie obiectivă ? Atunci era zelos în promovarea comunismului, azi e zelos în promovarea democraţiei ...
#241279 (raspuns la: #240995) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da .. - de andra_sirotlic la: 08/10/2007 09:46:13
vai ce a trecut timpul..parca mai ieri eram la liceu..si tare mult imi mai placea de profu de biologie..
ei da sa trecem la lucruri mai serioase. mi-a placut foarte mult geografia si istoria atat in scoala generala,in liceu si chiar in facultate.si asta datorita profesorilor extraordinari pe care i-am avut.
am avut parte de profesori extraordinari!chiar mi-a placut sa invat
:)
#241284 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andra_sirotlic - de Astoniu la: 08/10/2007 11:17:36
da' profesori cu moralitate îndoielnică n-ai avut ?
#241335 (raspuns la: #241284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de clerik22 la: 08/10/2007 12:40:17
unii au fost buni, altii ba.
cea mai multa ranchiuna port profilor de facultate. teologia nu este un buchet de materii asemanatoare celorlalte.
daca nu-ti faci bine treaba, daca nu planuiesti sa lasi ceva in urma, marsh in ma-ta la sapa, ca-s altii care intr-adevar sunt preoti, si care si-ar face treaba calumea!!! - cam asta ziceam cand ieseam pe poarta facultatii.
dar pe aia bunii ii lasa undeva infundati, la tara ca sa nu fie amenintati dragii nostrii prefacuti.

romania e frumoasa, ce sa zic?!

Clerik
#241376 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de zaraza sc la: 09/10/2007 12:26:29
Moralitatea are rost, dar e ingropata pe undeva, nu mai exista. Cine o vede e favorizat de soarta!
Cand a aparut afirmatia ca in educatie conteaza informatia si inteligenta? Pe vremea comunistilor, probabil, ca fara iubire, fara pasiunea lucrului bine facut nu exista educatie. Cine mai are pasiunea lucrului bine facut? Doar cand e vorba de avantaj personal...Despre receptor nu se spune iar nimic, el nu conteaza, el e un rezervor si atit?

#241779 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de juli la: 10/10/2007 18:12:22
Moralitate inca mai exista doar ca cei care si-o "permit" sunt etichetati fraieri in cel mai bun caz, insa sunt marginalizati sau priviti ca ciudatenii.
Pe vremea comunistilor, unii au avut sansa de-a intalni si dascali,profesori care-si faceau munca cu pasiune.Am avut aceasta sansa si le sunt recunoscatoare pentru ceea ce m-au invatat.Nu-i mai putin adevarat ca am avut parte si de canalii care s-au metamorfozat si astazi ocupa posturi prin inspectorate,parlament ori guvern.

rolia
#242551 (raspuns la: #241779) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astoniu - de andra_sirotlic la: 10/10/2007 18:26:03
din cate imi aduc aminte in sc generala si in liceu nu am avut astfel de profesori.cel putin eu nu i-am obs.:))
dar in facultate 85% aveau moralitate "0".habar nu aveau ce inseamna o buna conduita admisa intr-o societate!
#242556 (raspuns la: #241335) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...