-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Imaginatie si Inadecvare


de adriouko la: 25/04/2004 17:52:00
modificat la: 26/04/2004 02:57:57
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
O pagina de Plesu asupra careia va invit sa scrieti:

http://www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=14/index.htmCe as dori sa stimulez in acest forum este o reflectie individuala asupra propriei inadecvari. Ideea fiind ca nefericirea cotidiana (ca si superficialitatea cotidiana) este o forma a unei probleme "gramaticale", adica indiferenta la continutul efectiv a ceea ce ni se-ntampla. Cum spune Plesu: "e incapacitatea de a fi contemporan cu experienţele proprii."
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


"Nu te poţi bucura de imedia - de (anonim) la: 29/04/2004 12:17:58
"Nu te poţi bucura de imediat, fie pentru că îţi aminteşti, melancolic, de necazuri trecute, fie pentru că te preocupă dificultăţi viitoare. Nu te poţi bucura de amintiri agreabile, pentru că ele ţin de trecut, şi nu te poţi bucura de posibile împliniri viitoare, pentru că te gîndeşti la obstacolele sau, pur şi simplu, la timpul care te separă încă de ele. Eşti mereu, printr-un soi de neodihnă a asociativităţii, în altă parte decît acolo unde tocmai trăieşti ceva. "

Cred ca dimpotriva ar trebui sa regresam ca sa scapam nefericirea asociativitatii. Animalele nu au simtul trecerii timpului. Nici copiii mici. Daca pierderea acestui simt e benefica, atunci se poate considera ca antica Circe era o vindecatoare.

"Nefericirea zilnică e incapacitatea de a fi contemporan cu experienţele proprii. Altfel spus, e un viciu de concentrare. În loc să focalizezi extatic asupra punctului, te laşi confiscat de liniile virtuale care îl preced sau îi urmează. Fericirea aflată la îndemînă se dizolvă, subminată de nostalgii, anxietăţi, false lucidităţi, presentimente. Ceea ce înseamnă că ea nu mai e resimţită ca fericire, nu mai e recunoscută în splendoarea simplităţii sale."

"Miraculosul ne invaluie si ne scalda precum aerul, dar noi nu-l vedem"-probabil Baudelaire.

In ce ma priveste trebuie sa-mi recunosc opacitatea.


#14729 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
limite - de adriouko la: 29/04/2004 14:23:30
Exista probabil mici noduri de paradox in meditatia lui Plesu.
Mai intai, nu stiu cum se poate vorbi despre o fericire care nu e recunoscuta?
Apoi, "recunoaşterea realului în uimitoarea lui, nudă, realitate" s-ar putea sa ne surprinda neplacut, sa nu ne-aduca fericire cotidiana, ci anxietate existentiala. Nu vine sentimentul de miraculos din proiectarea imaginatiei asupra lumii?
Si-atunci, cum putem fi oare altfel? (Plesu dealtfel nu cred ca incearca sa ne-nvete cum sa fim, ci doar sa ne spuna cum suntem.)
Poate nu de imaginatie trebuie sa ne dezbaram, ci de un anumit fel de imaginatie. Ne trebuie probabil o imaginatie buna...

Si totusi, de ce am simtit ca are dreptate?...
#14739 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
limite - de iulia giurgiu la: 30/04/2004 15:12:56
Nu cred ca este o fuga de realul prezent aceasta ubicuitate, ci mai degraba o capacitate, neexploatata suficient, primita de la Creator, de a privi lumea caleidoscopic, in multele ei dimensiuni. Plesu simte asta, cum simte, dealtfel,limitele umanului care obnubileaza posibilele cai de acces la adevarul pur, plasat, probabil, intr-un prezent asolut. Daca consideram ca acesta (prezentul absolut) este accesibil spritului uman, vom gasi explicatia fenomenului sesizat de filosof (si de tine). Dumnezeu ne ridica din conditia de receptor primar al unui unic REAL spre o cuprindere mai complexa, continand intregul, categoriile TIMPULUI. Ca suntem ceva mai nefericiti, poate fi adevarat, una e sa privesti firul de iarba din perspectiva furnicii si cu totul altceva sa te situezi pe un far, de unde vezi zadarnicia unei eventuale evadari...
#14819 (raspuns la: #14739) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...