-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

din alta vreme_idila.Un basm (II)


de tuxedo la: 24/10/2007 10:16:14
taguri: proza Cutia_cu_litere 
voteaza:
II.

A apărut la şandramaua unde stăteau şatrele într-o seară prăfoasă de august, când puştimea alerga de colo –colo printre puii golaşi de găină, trăgând cu praştia în vrăbiile de pe firele întinse între stâlpi.
Babele fierbeau cazanul cu cepe şi cartofi şi ea a intrat pur şi simplu pe poarta mare cu şipci lipsă, târând prin pietriş o geantă de două ori cât ea, cu pantofii cu tocuri agăţaţi de gât cu şiretul rochiei, cu poalele rupte şi transpiraţia atârnându-i de cereceii lungi. Nimeni nu se uitase prea mult la ea, că albi sătui de vieţile lor mai văzuseră şi nici unul dintre cei pripăşiţi în seri ca şi asta pe acolo nu rezistase mai mult de câteva zile.
Ce să-i ceară n-aveau şi o mână tânără de femeie în plus ajuta la amestecatul lichidului vâscos pentru halviţă, la cusutul trenţelor şi la măturatul curţii.
Nimeni nu se ridică şi n-o întrebă nimic, deşi femeia (să tot fi avut vreo douăzeci şi de ani) dincolo de zoaiele de pulbere ce-i încadrau faţa era frumuşică şi ochii îi erau aprigi şi mocniţi negru şi nu părea să se sinchisească de ţiganii cu pălării ce rodeau cotorul ţigărilor şi-o măsurau de pe trepte, într-o tăcere nefirească.
Venise şi intrase în casă de parcă ar fi ştiut locul, îşi scoase ţoalele şi-şi aruncă o rochie largă pe ea, ieşi la pompă şi fără un cuvânt începu să-şi frece faţa, gâtul şi umerii cu săpun leşios de rufe, îşi puse părul desfăcut sub apă şi după ce se clăbuci bine, la clatit,turnă o găleată plină cu braţele ridicate deasupra capului, dovedind o forţă cam neobişnuită pentru o femeie albă obosită de oricare ar fi fost drumul pe care sigur îl făcuse.
Rochia se lipise de ea şi babele se uitară chioras şi ea veni drept spre ele , şiroind, luă un cuţit bont şi fără vorbe începu să taie spinii de pe cozile trandafirilor puşi maldăr lângă un zid, cei de urmau a fi duşi la vânzare în coşuri mari, pe bulevardele oraşului, că venea sâmbăta şi era rost de promenade sofisticate, de domni darnici cu mânuşi fine , de cucoane asortate, cu pas mărunt , legănat, era rost de vreun bal sau de vreo nuntă, trandafirii mergeau la orice şi se aşteptau bani buni. Şi ea părea să ştie asta..
Îi scotociră printre haine dar n-au găsit nimic, nici act, nici scrisoare, doar câteva cărţi cu foile întoarse, albume cu imagini colorate, o cutie mică de bijuterii şi alte acareturi.
Femeia nu vorbea şi nici nu avea rost să o întrebe cineva că până la urmă tot se găsea un moment, în vreo noapte când s-ar fi strâns toţi şi i-ar da de băut şi s-ar fi dezlegat limbile şi i-ar fi ghicit babele în cana cu vin (că erau în stare să ghicească şi în culorile din balţile de benzină dacă voiau cu tot dinadinsul) şi s-ar fi aflat ce şi cum era viaţa ei că părea obraz subţire şi mâinile aveau pieliţa netedă şi degete lungi ca ţurţurii.

Le-a luat vreo câteva luni bune şi câţiva puradei mai descurcăreţi care să se aventureze în sordide biblioteci ale universităţii oraşului cu albumele îndesate în buzunarele nădragilor , să afle frânturi: pare-se că lăsase în urmă un bărbat bănos , om mare cu haina statului, că plecase din oraşul ei cu ce găsise la îndemână, fără vreun motiv ştiut, fără podoabe multe, într-o dimineaţă şi o luase aşa aiurea cu ochii doar la drumul dinainte şi schimbase trăsuri cu birjari, căruţe cu ţărani şi maşini lucioase până când ajunsese în mahalaua asta din capătul ţarii, unde- iarăşi fără să se ştie de ce- se oprise şi avea să mai stea cine ştie cât.
Numele nu şi-l spuse aşa că o strigau după capul lor Mara şi ea răspundea de fiecare dată fără să se mire. Muncea ziua cu restul dar seara îşi trăgea un cearşaf peste fereastra mic luminată şi doar umbra i se vedea dansând lent fără vreo muzică şi ţiganii mai tineri din curte tăceau uitându-se lung pe sub sprâncenele stufoase, cu buzele arse şi cu un fel de ură neputincioasă în măruntaie, că ar fi vrut-o dar nu se putea-că aveau şi ei femeile lor cu burţile mereu gogonate de plozi şi apoi se duceau la ele şi le luau cu furie şi cu ochii strânşi să se domolească.
Parcă ea nu ştia... Ştia prea bine dar nu le dădea nici un semn, cu toate că dacă ar fi luat un ţigan de-al lor cu nunţi după obicei şi tot dichisul, şi-ar fi schimbat şi ea sângele, ar fi primit-o chiar de femeia avea deja acte pe altul, nu-i privea pe ei primăria, altele le erau legile.
Oricare din şatră s-ar fi lepădat şi s-ar fi luat în tăişul cuţitelor pentru muierea asta cu ţâţele ei albe cum nu simţise palmă de ţigan până atunci şi ochii care-i măsurau sec şi aspru când trecea pe langă fiecare, unduindu-se din şolduri ca un şarpe somnoros.
Femeile lor erau liniştite că văzuseră că n-are ea treabă cu nimeni de acolo şi o luau ca pe una de-a lor , le lăsase odată să-i împletească şi ei cozi cu fir roşu de cârpă şi-i dăduseră fuste largi înflorate, în culori vii.
Treaba-i mergea bine se vede. Doar fapt straniu, că de fiecare dată când Mara ieşea pe după amiaza afară, pe călduri mari, numai ce spunea şoptit cuvinte parcă din altă limbă şi altă lume şi uite-aşa din senin veneau nişte ploi de fugeau toţi de pe unde erau, puradei şi moşi, că ploaia era şi fierbinte şi rece de li se înroşea pielea şi le luau foc obrajii, iar lucru curat nu putea fi.
În zilele acelea părea mulţumită , cu un zâmbet ce o lumina şi atunci stătea cu ei la foc şi le povestea lucruri nemaiauzite şi toţi vedeau plutind în aerul nemişcat al nopţii imagini ca din praf strălucitor cu oraşe şi străzi înguste, cu oameni coloraţi îmbrăcaţi în pene de păsări mari, cu bărci de aur cu vârfurile întoarse alunecănd pe ape negre, imagini cu femei despletite cântând la vioară reflectăndu-şi trupurile pe cladiri înalte până la cer în litere incandescente, cu miliarde de oameni oprindu-se şi privindu-le, în mijlocul pieţelor marmorate înconjurate de cai împietriţi în galop, locuri ciudate cu nume prelungi de care nimeni de acolo nu auzise şi despre care n-ar avea nici un om întreg la minte cum să creadă că există cu adevărat. Dar ei stăteau şi le vedeau aievea , holograme năucitoare şi când focul se prăpădea se ridicau clătinându-se fără să fi băut şi tocmai ca să scape de ameţeală-de parcă ar fi privit în ochii şerpilor-se duceau toţi să se îmbete şi să uite şi să adoarmă seceraţi, zbătându-se apoi în în scârţâituri de pat vechi ce se auzeau pe jumate de mahala de începeau câinii să latre şi creştinii să înjure printre dinţi, ascunşi după zidurile groase ale caselor vechi.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (28):


:)) - de Intruder la: 24/10/2007 11:31:48
Babele fierbeau cazanul cu cepe şi cartofi
excelent!
mi-aduc aminte cum am vazut odata un sat de tigani, undeva prin judetul Harghita. casele erau din chirpici si fara garduri, aruncate de-a valma intr-o vale mica. imi era foame si am vazut o baba cum fierbea mazare pe pirostrii. eram in masina, si asezarea fiind putin mai joasa decat nivelul drumului, vedeam totul ca-n palma...:)
#247707 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 24/10/2007 12:47:34 Modificat la: 24/10/2007 12:48:27
E calda - fara a deveni patetica, retine atentia - fara a fi ostentativa, influentata pe alocuri si in fond de clishee - fara insa a deveni clisheu, e detaliata - fara tendinte de baroc. Reusheshte sa suscite fantezia si sa atzatze curiozitatea intr-o directie de a carei exotism nici autorul nu s-a putut distantza, ceea ce - dimpreuna cu o curiozitate pur omeneasca de senzational - ar putea fi motivele tainice ale nerabdarii de a citi continuarea.

In ce ma priveste, a fost motivul care m-a facut sa citesc prima parte pana la capat.
#247733 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 24/10/2007 13:35:40
fantastic
#247750 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 24/10/2007 15:31:41
Senzaţie de neterminat. Dar în sensul că uite coaja, dar miezul, miezul unde l-ai dosit?
#247829 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
excelent scris - de Guinevere la: 24/10/2007 19:12:17
Am o singura intrebare, legata de bucata asta:
"Le-a luat vreo câteva luni bune şi câţiva puradei mai descurcăreţi care să se aventureze în sordide biblioteci ale universităţii oraşului cu albumele îndesate în buzunarele nădragilor , să afle frânturi:"

Cum poti afla din biblioteci despre viata unui om oarecare?
Si de ce sa fie sordide (si) bibliotecile?
Poate n-am inteles eu.
Altfel, foarte frumos.
#247903 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guine, - de Intruder la: 24/10/2007 20:12:39
a zis "franturi", adica franturi din viata.
totusi, poti afla dintr-o biblioteca viata unui om oarecare (real sau imaginat de autor)
de exemplu, Martin Eden...?
...si mai cred ca o biblioteca poate fi sordida. de ce nu?
#247910 (raspuns la: #247903) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Guinevere la: 24/10/2007 21:10:15 Modificat la: 24/10/2007 21:13:18
Ma refeream la cum poti afla dintr-o biblioteca despre viata unui Gigi oarecare, a mea, de pilda. Pentru noi femeia aceea e un personaj gasibil in biblioteci, dar pentru tigani era un om oarecare, cu date de gasit in cazul fericit, intr-o primarie. Nu stiu daca e clar, dar daca vreau sa aflu ceva despre cineva ma uit in white pages, nu in biblioteca. :o)

O biblioteca poate fi sordida, dar nu e ceea ce o caracterizeaza flagrant, primul lucru care iti vine in minte, prima descriere pe care sa i-o atribui si sa-ti creezi imaginea. A zis "biblioteci sordide" ca si cum toate erau asa si m-am intrebat de ce. Primul gand a fost ca trebuiau sa se asorteze cu povestirea, de aceea m-am gandit ca a fortat un pic.
#247927 (raspuns la: #247910) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 24/10/2007 21:39:40
Sa te intorci repede cu partea a treia!
#247939 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guine, - de Intruder la: 24/10/2007 22:03:47
da, tu ai dreptate pentru ca te-ai referit exact la textul citat.
eu cand zic biblioteca imi vine in minte liniste. nici nu stiu, probabil ca acum trebuie sa-nchid telefonul cand intru acolo. :)))

oricum, textul e exceptional. nu oricine poate sa puna accent pe personaje, sa le vezi realmente pe un ecran...stiu ca si tu astepti urmatorul episod. :)
#247947 (raspuns la: #247927) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 24/10/2007 23:33:45 Modificat la: 24/10/2007 23:35:01
frumos tuxedo, eu sunt curioasa ce era cu inelul ala!

bibliotecile sordide mi s-au parut si mie ciudate, nu de alta, dar nu vedeam tiganii lecturand toate colectiile cotidianelor de pe vremea aia. bine eu mi-i imaginam la monitoare, tzac-tzac, ruland pe ecran scanurile, gasind o poza relevanta (got it!) stii, cum vezi in filme...

zaraza
#247965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de Guinevere la: 24/10/2007 23:51:59
Am zis ca textul e excelent, aia era doar o nelamurire. Si de fapt textul asta nu-i decat inca o confirmare, omul tuxi chiar scrie. :o)
Sper sa nu mai aiba nevoie de prea multe confirmari ca sa contacteze odata o editura. :o)))
#247969 (raspuns la: #247947) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Guinevere la: 25/10/2007 00:03:31
Merci, eram cu capu-n traista, nu stiu de ce nu m-am gandit la ziare, poate fiindca singura data cand am cautat un ziar a fost la arhiva, apoi o biblioteca din vremea in care pare sa fie situata povestirea mai bine cred ca era sordida decat ca avea calculatoare si satra tzac-pac pe-acolo. :o)
In fine, toate-s bune cand se termina cu bine. Nu strica o nuanta suprarealista cu tigani in biblioteci, nicio suparare din partea-mi. :o)

#247970 (raspuns la: #247965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"s-ar fi luat în tăişul cuţitelor pentru muierea asta cu ţâţele ei albe " - de cosmacpan la: 25/10/2007 00:06:48
si nu ne duce pre noi in ispita si da-ne si urmatorul fragment, ca de nu, ne bulucim toti la ulucile gardului de n-o sa ai somn de harmalaia cainilor.....
si uite asa se pune de o noua aparitie editoriala.....
#247971 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)))) guinevere - de zaraza la: 25/10/2007 00:09:34 Modificat la: 25/10/2007 00:11:07
Nu strica o nuanta suprarealista cu tigani in biblioteci, nicio suparare din partea-mi. :o)


aaa, nu nu nu, pentru mine e destul de suprarealista imaginea tigancilor spalandu-se. probabil am dat numai peste tigani mirositori, in tot cazul, cand vine vorba de satre, chestia care ma intriga este de unde iau ei apa? (nu-sh daca ati vazut vreodata o satra pe bune, instalata pe izlazul satului, cu corturi, focuri si toate cele. eu am vazut, le vindeam sticle goale in schimbul lamelor de cingo, asta pana sa implinesc o varsta la care sa inceapa sa ma preocupe igiena corporala si faptul ca tigancile pastrau lamele de cingo in san).

dar recunosc ca tuxedo scrie de un sat si nu de satra ad-hoc pe izlaz, asa ca nu se aplica. vorbeam doar de propriile obsesii.

zaraza

#247972 (raspuns la: #247970) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza wow - de Honey in the Sunshine la: 25/10/2007 01:38:54
de mica faceai comert cu tiganii?:)
Eu jucam poker si barbut cand chiuleam de la scoala... :))
#247992 (raspuns la: #247972) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuxedo - de thebrightside la: 25/10/2007 10:23:53
chapeau!

io zic sa nu stai tu dupa edituri, ca-ti sta norocu' precum tiganilor de uita de umblet...

#248024 (raspuns la: #247992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de tuxedo la: 25/10/2007 15:38:29
ce edituri? pai nu-s eu chiar de editura, mi-am facut rondul asta pe la 17 ani hat de mult.acu' nu cred eu ca se poate asa ceva.deh, mai bine plec cu satra. mai mari sanse de asa ceva
#248195 (raspuns la: #248024) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de thebrightside la: 25/10/2007 15:51:13
he-he... nici cu satra nu-i rau...
#248199 (raspuns la: #248195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de tuxedo la: 25/10/2007 15:55:46
nu-i. i wish... m-as tot duce pe sub coviltire...oamenii astia mari zic ca nu mai sunt satre.treaba lor. gasesc eu una...:)
#248203 (raspuns la: #248199) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuxy - de picky la: 25/10/2007 15:56:10
Poţi anina de coviltirul şatrei bannere cu "VOTATI INTRUDER"!
#248204 (raspuns la: #248195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de tuxedo la: 25/10/2007 16:06:13
voi scrie :votati picky! si nu pun banner, incropesc vreun afisaj electronic, ca la bursa, pe baza de baterii solare :))
#248209 (raspuns la: #248204) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuxedo - de Sancho Panza la: 25/10/2007 16:09:47
pe baza de baterii solare :))

asta-i un sabotaj abil mascat. :))))
#248214 (raspuns la: #248209) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuxy - de picky la: 25/10/2007 16:19:12
Ceri scump?
#248219 (raspuns la: #248209) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de latu la: 25/10/2007 16:36:00
Ceri scump?
Nu cere scump, ca-i baiat destept, cere pe gratis. Tu platesti scump.
#248226 (raspuns la: #248219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de picky la: 26/10/2007 10:42:19
Nţ. Turcu' plăteşte!
#248445 (raspuns la: #248226) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de latu la: 26/10/2007 10:44:51
Deci umbli cu sponzori!! Pai zi-i asa, frate, ca am un stoc nou de produse finite din asia la un pretz de nimic:-)
#248451 (raspuns la: #248445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de picky la: 26/10/2007 10:49:06
Primim. De la Cartagina încoace.

Iată de ce Intrusul trebuie votat!
#248459 (raspuns la: #248451) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de latu la: 26/10/2007 12:27:01 Modificat la: 26/10/2007 12:27:21
Produsele e pe drum si Intrusu la fel.
#248515 (raspuns la: #248459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...