-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre schimbarea ideilor...


de Astoniu la: 24/10/2007 23:01:15
rezumat: putem să ne schimbăm convingerile intime ?
voteaza:

Am întâlnit uneori replici de genul : "n-ai să mă faci tu să-mi schimb părerea despre viaţă..." sau "nu poţi să-mi schimbi tu concepţiile ! ". Şi am rămas de multe ori surprins de modul cum sunt privite discuţiile despre lucrurile fundamentale ale conştiinţei , inclusiv pe cafenea. Mi se pare a fi o problemă de deschidere a spiritului către ceva nou.
Este adevărat că nu un om trebuie să ne schimbe concepţiile, dar la fel de adevărat este că ideile sunt cele care ne pot schimba. Dezacordul vine din modul cum percepem şi cum învăţăm.
Unii învaţă mecanic ceea ce au spus alţii, dar majoritatea după ce iau cunoştinţă despre anumite lucruri trebuie să experimenteze singuri adevărurile acelea. Omul învaţă cel mai bine prin experimentare şi de aceea va exista întotdeauna un decalaj între ceea ce unii au experimentat deja şi ceea ce alţii mai au încă de experimentat sau de meditat.
Aşa că îi înţeleg pe cei ce se opun exprimării cunoştinţelor altor oameni. Pur şi simplu nu ne putem constitui în "profesori" pentru alţii. Aşa cum spunea şi sf. Augustin în "De Magistro", elevul nu este învăţat de profesor, ci elevul învaţă "ceva" de la profesor. Depinde de noi să pricepem ce vrea să ne înveţe cineva, nu neapărat de "maestru" sau de profesor. Depinde de deschiderea pe care o avem pentru a învăţa - sau măcar a pricepe - lucruri pe care nu le-am ştiut înainte, nu neapărat noi pentru umanitate, ci doar pentru noi cei care nu le-am experimentat şi nu le-am înţeles încă.
Problema opoziţiei la schimbarea concepţiilor este însă mult mai profundă. Încerc să-mi imaginez ce se întâmplă cu cei ce din lene, din ignoranţa frivolităţii, din limitările existenţei sau pur şi simplu din neputinţă congenitală ( uneori chiar ereditară ) nu pot fi deschişi la experimentarea unor noi adevăruri pentru conştiinţa lor.
Este ca şi cum ai vrea să scuturi temeliile unei conştiinţe ce s-a împăcat deja cu sine. Ca şi cum ar trebui, nu numai să-i spui ceea ce e adevărat în cunoaşterea umană, ci şi să-i demonstrezi mai întâi de ce fundamentul cogniţiei lui asupra lumii este perfectibil şi de ce nu poate fi perfect.
Cei mai mulţi dintre noi suntem convinşi că ceea ce ştim e bine ştiut şi nu mai vrem să repetăm deducţiile, inducţiile logice şi experienţa de viaţă care ne-au dus la propriul bagaj de cunoştinţe şi convingeri. Aşa că avem fiecare un pestriţ şi bogat ( sau mai puţin bogat ) "bagaj de cunoştinţe" fundamentale, iar convingerile cele mai intime le păstrăm ca pe nişte odoare atât de preţioase încât nu admitem să ne fie furate de cineva. Nu ne mai revizuim fundamentele conştiinţei, pentru că suntem siguri că ele sunt bune şi valabile perpetuu.
Şi uite aşa suntem construiţi din valori mai mult sau mai puţin personale şi personalizate, iar sistemul nostru de valori este cu orgoliu şi mândrie apărat de orice cutremur gnoseologic, pentru că-l simţim ca făcând parte din proria noastră fiinţă. Iar când alţii vin să ne servească alte adevăruri, nu numai că nu le putem digera, dar nici nu vrem să le înghiţim.
Pe de altă parte, s-ar zice că un spirit tânăr e mereu deschis la nou. Probabil că de aceea ne şi simţim tineri, dacă avem deschiderea necesară, cu toate că anii trec peste noi ca tăvălugul peste şosele.
Deci conflictele de idei sunt gata pregătite de atitudinea cu care pornim o discuţie. Iar, cel mai sigur mod de a ajunge la conflicte, este de a nu te deschide către interlocutor.
"Şi oare pentru ce m-aş deschide ?" , ne întrebăm mulţi dintre noi. Ca să-mi schimbe cineva părerile ? "Nu, merci", eu vreau să rămân cu ale mele...
Vrea cineva să-mi schimbe părerile ?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (97):


"Vrea cineva să-mi schimbe părerile ? " - de cosmacpan la: 25/10/2007 00:31:18
nu. cu siguranta, mai alews ca orele e inaintate....dar vorba ta: cate nu se schimba intr-o viata de om?
#247979 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa zicem ca te-as contrazice - de Cri Cri la: 25/10/2007 01:09:34
vezi tu, Astoniu, cat timp picam de acord ca nu avem aceleasi adevaruri, nu doar ca suntem deschisi la comunicare cu ceilalti, insasi aceasta deschidere ne poate incita la pastrarea fundamentului valoric. Si, departe de a fi cava rau, e un reper pt ceilalti. Altfel, ne-am chema labili, inconsecventi, influentabili poate.
Nu lipsa de acceptare, ci imposibilitatea receptionarii mesajului ne-ar duce la un "autism" de tipul celui pe care incerci tu sa-l infatisezi mai sus. E o problema de punti intinse cu ajutorul argumentelor, de armonizare cu ceilalti, nu de identitate.
"Eu asa vad lucrurile" contine un mare provizorat, ideile pot fi adesea contradictorii, construind insa o idee noua. Si daca nu putem fi de acord cu viziunea celuilalt, lesne o putem parasi pe a noastra pentru una reasamblata si completata cu parti din aceea. ;)
#247990 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 25/10/2007 10:49:09
Merci de trecere, cosmacpan. :)

Cri Cri,

E adevărat ce spui tu, dar eu n-am luat în discuţie şi cazul în care nu ar trebui să ne schimbăm convingerile pentru simplul motiv că nu avem şi nu putem să le înlocuim cu altele mai bune. Cazul ăsta nu face altceva decât să ne întărească credinţa că propriile convingeri sunt valabile şi mai apropiate de adevăr decât ale interlocutorului.
Textul meu lasă la o parte multe cazuri particulare, mi-am dat seama de asta doar după ce l-am postat...
Eu rămân surprins doar de cei cărora le arăţi cu argumente valabile unde şi cum greşesc şi, cu toate că şi ei îşi dau seama de slăbiciunea fundamentelor concepţiilor lor, continuă să ţină la ele morţiş, ca la nişte superstiţii la care nu vor să renunţe.


"Si daca nu putem fi de acord cu viziunea celuilalt, lesne o putem parasi pe a noastra pentru una reasamblata si completata cu parti din aceea" -- asta deja înseamnă "deschidere" - al doilea pas către înţelegere. :)
#248032 (raspuns la: #247990) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de zaraza sc la: 25/10/2007 11:43:56
Unii sunt mai receptivi, altii mai conservatori. Intai conteaza personalitatea. Educatia ar trebui sa atenueze alunecarea spre extreme, sa cultive deschiderea spre alte idei, trecand-o prin ratiunea fiecaruia.
Afinitatea fatza de unele persoane ne face sa fim mai atrasi de ideile lor.
Tinerii sunt deschisi catre nou, dar nu si spre ideile altora in general. Cand au de a face cu oameni care se apropie de varsta parintilor lor, apare o reticenta.
Unora le trebuie timp sa-si schimbe parerile, chiar daca pare ca nu sunt de acord, e totusi chestie de timp si atat.
Unii pot fi convinsi prin argumente, altii prin indelunga rabdare, batandu-i la cap.
Cand e vorba de ceva care poate fi experimentat, da, eu invat cel mai bine lucrand practic. Altii probabil ca prefera sa isi insuseasca bine teoria intai, si apoi sa inceapa aplicarea.

"Aşa că îi înţeleg pe cei ce se opun exprimării cunoştinţelor altor oameni."
De ce sa se opuna? E suficient sa nu-i asculte...altii poate ar prefera sa fie exprimate cunostintele. N-am inteles la ce te referi.

Cei ce nu pot invata ceva, pot fi obligati prin lege la anumite minime reguli. De frica amenzilor etc. sa invete sa fie civilizati de exemplu.

Probabil ca datorita atator surse de informare ne simtim plini de invatatura.

#248045 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astoniu - de rexy la: 25/10/2007 12:09:57
superb.Prea multi profesori in lumea asta!!o sa ramana pamantul fara elevi.Nu stiu cat conteaza dar mie mi-a placut mult teoria ta.
#248058 (raspuns la: #248045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de Cri Cri la: 25/10/2007 13:00:32
Crede-ma, imi permisesem o generalizare. Deci nu-ti face griji pt particularul lipsa; l-am intrevazut. Sa-ti spun, insa, de ce vorbeam de "punti". Zici tu: "...rămân surprins doar de cei cărora le arăţi cu argumente valabile unde şi cum greşesc şi, cu toate că şi ei îşi dau seama de slăbiciunea fundamentelor concepţiilor lor, continuă să ţină la ele morţiş. Ei, bine, nu cred in "incuiati", mai ales in conditiile in care, dupa cum spui, "isi dau seama". In acest caz, exista cateva posibilitati:
-din orgoliu, sa-si sustina conceptele pana in panzele albe
-o "datorie de onoare" s-o reprezinte in acel moment trimiterea ideilor tale in deriziune, chiar daca in forul interior sunt asimilate
-sa-ti accepte argumentele ca perfect rationale, insa nepotrivite siesi.
Ideea ar fi ca e o mare arta sa poti vorbi ratiunii si sufletului in acelasi timp; cu toate acestea, e metoda de a refundamenta.
Intelegi ce spun?
In plus, am citit o poveste odata, cu un bijutier care, pentru o piatra pretioasa bruta, a comandat o cutioara de lemn, splendid sculptata. A pus piatra si cutioara la acelasi pret. Cutioara a fost vanduta, inlocuita, iar vanduta...
#248096 (raspuns la: #248032) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de Astoniu la: 25/10/2007 13:07:36
Spui :
" Unora le trebuie timp sa-si schimbe parerile, chiar daca pare ca nu sunt de acord, e totusi chestie de timp si atat." - tradus în limbajul meu, timpul înseamnă succesiune de evenimente, adică "experienţă de viaţă". Deci nu e un dezacord.

" Unii pot fi convinsi prin argumente, altii prin indelunga rabdare, batandu-i la cap. Cand e vorba de ceva care poate fi experimentat, da, eu invat cel mai bine lucrand practic. Altii probabil ca prefera sa isi insuseasca bine teoria intai, si apoi sa inceapa aplicarea. " - am vorbit despre procesul învăţării doar ca exemplificare de deschidere spirituală."De ce sa se opuna? E suficient sa nu-i asculte...altii poate ar prefera sa fie exprimate cunostintele. N-am inteles la ce te referi." -- mă refeream chiar la ceea ce ai intuit : la faptul că mulţi nu vor să asculte argumentele altora, nu din aversiune faţă de alte persoane, ci de teama de a nu fi nevoiţi să admită că fundamentele conştiinţei lor sunt greşit puse.

Nu trebuie să-ţi centrezi discuţia pe educaţie, pentru că eu vorbesc despre ceva mai amplu. Anume, despre convingerile intime ale oamenilor. Aici includ credinţele religioase, ideologiile politice, filosofice etc. Fundamentele astea ale conştiinţei desigur că nu pot fi învăţate de pe o zi pe alta şi cer timp. De aceea am vorbit şi despre experienţa de viaţă.

" Cei ce nu pot invata ceva, pot fi obligati prin lege la anumite minime reguli. De frica amenzilor etc. sa invete sa fie civilizati de exemplu." - din nou, nu e analizat aici procesul învăţării.


Un om care are deja o istorie personală ( să-i spunem o "biografie" ), nu-şi mai poate schimba convingerile ( sau nu mai vrea să şi le schimbe ) intime din alte motive decât un tînăr cu o "biografie" subţire.

#248098 (raspuns la: #248045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de zaraza sc la: 25/10/2007 13:19:22
" Unora le trebuie timp sa-si schimbe parerile"
Ma refeream chiar la mine, in sensul ca imi trebuie timp sa fac o anumita schimbare, de relativ mici proportii. Deci era vorba de o zi, doua. Am nevoie de timp sa ma obisnuiesc cu ideea.

A, te referi la convingerile intime. Daca nu ma departez prea mult de la ce ai vrut sa spui, atunci...continui astfel: e ca si cum am face schimb intre noi. Tu sa ai convingerile mele, eu pe ale tale...N-ar avea rost. Inteleg prin convingeri ceea ce ne face diferiti. O fi convingerea mea mai putin buna, mai putin adaptata la realitate, dar mi se potriveste! Poate am alte convingeri care o contrabalanseaza pe cea dintai.#248112 (raspuns la: #248098) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io n-as pune idee si conceptie in aceeasi galeata - de thebrightside la: 25/10/2007 14:28:25
"nu poţi să-mi schimbi tu concepţiile ! "

din punctul meu de vedere idee defineste acte verbale de tipul "hai sa mergem la un film!", in timp ce conceptiile desemneaza segmente de mentalitate colectionate in experienta cu mediul.
no, acum, conceptiile -caci inteleg ca despre ele vorbim- se formeaza in timp indelungat si de continua sa corespunda nevoilor, credintelor, dorintelor individului ce le poseda, intra la cutia cu lucruri pretioase de unde nu le mai scoti nici cu tunul, bineinteles.
si-i normal sa fie asa din punctul meu de vedere. ele reprezinta o fundatie a psihicului si pe ele se sprijina acesta - ele il individualizeaza.
daca am fi dispusi sa renuntam oricand la toate in cele care credem, ce ne definesc, atunci cine am fi?

si atunci... de ce as asculta ori as fi dispusa sa accept eu ca si credincios, de exemplu, argumentele unui ateu?
X-ulescu, poet visator, intra si el pana in magazinul de drujbe sa vada cata motorina consuma... ???!!!

evident ca pustii care arunca zdrang cu cate o "conceptie" ori de cate ori vor sa para mai co... nucosi sa zicem, sunt exclusi din categoria "indivizilor".
no offence, pustilor, si io am fost ca voi! :)

dincolo de asta exceptand credinta care la mine-i subiect tabu, sunt deschisa la orice fel de discutii atata vreme cat sustinatorul conceptiei-tema foloseste argumente, nu pseudo....


#248154 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Discutabil. - de picky la: 25/10/2007 15:17:38
Pentru că firescul cufundat în nefiresc riscă să ducă la o adsorbţie.

Păreri, concepţii, marote, mulatul pe trend, pozitivul coroborat cu negativul, toate lasă dâre pe conştiinţă.
Acuma, desigur că o calare pe un şablon nu poate decât să îngusteze albia.
#248176 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 25/10/2007 15:21:33
Contradicţia este singura cale prin care se poate isca un progres. Cu condiţia ca să nu se progreseze pe calea... regresului!

Ideea e un fel de floretă. Cea de antrenament are însă în vârf un muştiuc care o face inofensivă. Floreta de asalt însă... penetrează.
#248177 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 25/10/2007 16:01:13
de cate ori am auzit "n-ai sa-mi schimbi tu convingerile", am avut ca interlocutor o persoana influentabila.

putini oameni se lasa modelati de idee.(pauza de ranjit la picky)
majoritatea se vor schimba doar in urma experientei de viata, atat cat le permit constrangerile sociale.
#248206 (raspuns la: #248177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 25/10/2007 16:09:55
Adjudecat.
#248215 (raspuns la: #248206) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri Cri - de Astoniu la: 25/10/2007 19:39:22
"Ideea ar fi ca e o mare arta sa poti vorbi ratiunii si sufletului in acelasi timp; cu toate acestea, e metoda de a refundamenta. Intelegi ce spun? "

Înţeleg perfect şi-s total de acord. :)
Din păcate şi alţii, cu mult mai bine documentaţi şi mai cultivaţi decât mine, ştiu lucrurile astea şi tot nu vor să se angajeze într-o misiune de refundamentare psiho-gnozică ( asta dacă mă uit doar la intelectualii români ). Şi dacă românii n-ar avea nevoie de refundamentări conceptuale esenţiale, cine ar mai avea ?
#248289 (raspuns la: #248096) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de Astoniu la: 25/10/2007 20:08:30
" din punctul meu de vedere idee defineste acte verbale de tipul "hai sa mergem la un film!", in timp ce conceptiile desemneaza segmente de mentalitate colectionate in experienta cu mediul. " - noţiunea de idee poate fi şi mai generală. Ce zici de un titlu binecunoscut de operă : "Istoria credinţelor şi ideilor religioase" ? Aici cum e folosit cuvântul "idee"?

" daca am fi dispusi sa renuntam oricand la toate in cele care credem, ce ne definesc, atunci cine am fi?" - nu spune nimeni să renunţăm la ele oricând şi oricum, ci doar atunci când sunt şubrezite de comparaţia cu altele mult mai profunde şi mai adevărate... Şi nu la toate ! Uite de exemplu cum spune Cri Cri, le putem reorganiza şi pune de acord cu cele noi, construindu-ne un nou sistem de valori fundamentale.


"dincolo de asta exceptand credinta care la mine-i subiect tabu, sunt deschisa la orice fel de discutii atata vreme cat sustinatorul conceptiei-tema foloseste argumente, nu pseudo...". - Ei vezi, aici ne distanţăm. Eu unul nu am subiecte "tabu" . În rest, suntem de acord.

#248294 (raspuns la: #248154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky, - de Astoniu la: 25/10/2007 20:23:42 Modificat la: 25/10/2007 22:34:35
" Pentru că firescul cufundat în nefiresc riscă să ducă la o adsorbţie." - Da, riscul există, dar eu tot mai cred că adevărul şi valabilitatea concepţiilor se auto-susţin în timp, iar riscul maculării ţine de neputinţa oamenilor, nu a sistemelor ideatice veritabile.

Cu contradicţiile îmi pare că te apropii de dialectică. Dar e corect!
Merci de trecere, floretistule ! :)
#248295 (raspuns la: #248177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ei bine, da, maan, - de Astoniu la: 25/10/2007 20:32:43
ai dreptate " puţini se lasă modelaţi de idee " şi " majoritatea se vor schimba doar in urma experientei de viata, atat cat le permit constrangerile sociale".

Mai că-mi vine să cred că şi pe Cafenea acumulăm experienţă :)
#248299 (raspuns la: #248206) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de zaraza sc la: 26/10/2007 07:34:23
"Mai că-mi vine să cred că şi pe Cafenea acumulăm experienţă"

Orice e posibil...
Pe nesimţite, dacă legătura cu cafeneaua se întinde pe o perioadă mai lungă de timp...

#248392 (raspuns la: #248299) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 26/10/2007 11:22:37
Pozitivismul, materialismul dialectic şi cu Nietzsche sunt ţăruşii care au jalonat.
#248492 (raspuns la: #248295) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 26/10/2007 12:14:16
... triunghiul bermudelor.:D
#248508 (raspuns la: #248492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 26/10/2007 12:57:20
Ia spun şi io ca "teenager"-ii de azi : "Eşti tare frate, foarte tare!" dacă-ai supravieţuit din triunghiul ăsta bermudic ( cum zice maan ). Periculos spadasinule, periculos ! :)
#248523 (raspuns la: #248492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de thebrightside la: 26/10/2007 13:20:51
Ce zici de un titlu binecunoscut de operă : "Istoria credinţelor şi ideilor religioase"?

bleacs. ce plictisitor. :PPPPPPP

Aici cum e folosit cuvântul "idee"?

Poi acum a vrut autorul! :)) 'Idee' are tzshpe mii de definitii in Dex. Eu o utilizez in sensul de "intentie", am spus asta deja:

"io n-as spune....", "din punctul meu de vedere" ;)

nu spune nimeni să renunţăm la ele oricând şi oricum, ci doar atunci când sunt şubrezite de comparaţia cu altele mult mai profunde şi mai adevărate...

iti citez din comentariul meu precedent. nici io n-am spus ca ar trebui sa ramana tintuite in cuie. ci ca

"de continua sa corespunda nevoilor, credintelor, dorintelor individului ce le poseda, intra la cutia cu lucruri pretioase de unde nu le mai scoti nici cu tunul, bineinteles."
#248529 (raspuns la: #248294) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu, - de Intruder la: 26/10/2007 13:26:46 Modificat la: 26/10/2007 13:28:23
Şi uite aşa suntem construiţi din valori mai mult sau mai puţin personale şi personalizate, iar sistemul nostru de valori este cu orgoliu şi mândrie apărat de orice cutremur gnoseologic, pentru că-l simţim ca făcând parte din proria noastră fiinţă. Iar când alţii vin să ne servească alte adevăruri, nu numai că nu le putem digera, dar nici nu vrem să le înghiţim.

...si da si nu.
unele adevaruri coincid cu ale mele, altele nu. am puterea de a asculta si pe altii si mereu am intors bolovanul cu fata-n jos sa vad toate creaturile de sub el. bun, dar nu-i obligatoriu sa-mi intorc si eu toti bolovanii.
sigur ca sistemul nostru de valori este imbibat cu orgoliu (mandrie e tot aia!) dar suntem oameni nu roboti!
pentru sistemul meu de valori (ala care e, atat cat e!) poate am zidit o "Ana", nu?
n-am pretentie de la nimeni sa-si insuseasca adevarurile MELE (poate cu exceptia copiilor mei, daca i-as avea) deci nici altcineva sa n-aiba pretentie sa mi le insusesc pe-ale lui.
culeg de la altii cate-un graunte dar n-am sa iau tot "lanul". ca sa iau tot lanul, ar insemna sa dau foc la al meu si asta n-am s-o fac.
n-am zidit-o pe "Ana" degeaba si o alta nu mi-o da nimeni.
#248533 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de Giordano Bruno la: 26/10/2007 14:23:04
:) pai daca nu-s lipsite de dinamism, de ce sa vreau ?
#248550 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 26/10/2007 16:41:28
Da' să fii stafie ce are?

Triunghiul are o suprafaţă care-i intravilană. Dar are şi extravilan...
#248596 (raspuns la: #248523) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 26/10/2007 19:18:24 Modificat la: 26/10/2007 19:58:50
Vezi că te apropii de înţelesul profund ?!
Ce spuneam, că astea le simţim ca parte din fiinţa noastră ?
Poate că unii mai degrabă şi-ar tăia o mână decât să-şi schimbe concepţiile de viaţă. Mai ales după o vârstă ! După ce-şi aduc aminte ce au investit şi ce suferinţe au avut ( dacă au avut ) ca să-şi apere adevărurile personale şi prin ce experienţe au trecut, nu le mai arde de reconsiderări existenţiale şi gnoseologice... Cum sunt unii dinozauri comunişti, "încremeniţi în proiect" ( sintagma lui Liiceanu ), care nu numai că nu mai vor, dar simt că s-ar prăbuşi cerul peste ei dacă ar renunţa la concepţiile ce i-au caracterizat o viaţă întreagă. Aşa că nu vor renunţa nici în ruptul capului la o ideologie strâmbă, nici dacă văd că asta nu mai corespunde noilor condiţii social-istorice.
Aşa-i că regenerarea spirituală cere sacrificii ?
#248632 (raspuns la: #248533) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 26/10/2007 19:34:36 Modificat la: 26/10/2007 23:00:41
- Eşti prea viu ca să fii stafie.
- Bănuiesc atunci că ai vizitat şi intravilanul şi extravilanul.
Pozitivismul încă îmi mai spune câte ceva. Materialismul dialectic ( "şi istoric" ) e o stafie ce nu mă mai bântuie. Nietzsche e o carte diabolică pentru mine : de câte ori o deschid, o închid repede la loc, de atâtea răstălmăciri emfatice găsite la el. Pur şi simplu mă plictiseşte şi mă irită emfaza lui. Eu m-am învăţat să apreciez sinceritatea scriiturii, nu epatarea cititorului.
Poate cu vârsta am să-nvăţ să-l diger şi pe Nietzsche, dar acum nu pot.
#248636 (raspuns la: #248596) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu, - de Intruder la: 26/10/2007 20:16:08
nu, nu sunt chiar asa de drastic!
poate ca intorcand pietre, as gasi un "zvac" sub vreuna...eu zic ca sunt maleabil numai si pentru ca le-ntorc! multi trec pe langa ele fara sa le acorde vreo privire!
dinozaurii comunisti n-au facut nici un sacrificiu, au luat totul de-a gata crezand ca poleiala e aur. nici dupa ce au vazut ca nu-i aur, nici atunci n-au devenit maleabili. de ce? pentru c-au luat "aur" de 24 de carate, cu japca (la propriu si la figurat), au daramat cetati cu Ane incastrate in ziduri si au calcat in picioare valori umane, clasice.
problema e a lor, nu a noastra. nu ma intereseaza sa le spal eu creierul, creierul lor a fost spalat acum 50 de ani pana a ajuns un graunte de neghina.
noi "astilalti" n-avem alta treaba decat sa-i toleram langa ruinele cetatii pe care au daramat-o ei.
...si sa construim iarasi, asa cum simtim.
#248645 (raspuns la: #248632) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 26/10/2007 21:44:54
Spui : " "noi "astilalti" n-avem alta treaba decat sa-i toleram langa ruinele cetatii pe care au daramat-o ei.
...si sa construim iarasi, asa cum simtim." "

Fain idealism, Intrusule, da ştii că pe ăştia, chiar dacă-i laşi să moară, ei nu te lasă să trăieşti ? Sau îţi plac atât de mult pseudosocialiştii din parlamentul nostru încât îi votezi cu plăcere şi la viitoarele alegeri ?
#248672 (raspuns la: #248645) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
schimbarea ideilor? nimic mai simplu... - de dorinteodor la: 26/10/2007 22:11:34
astoniu,

daca ai primi o bursa pe trei ani in germania sa scri ceva de "neitzsche" (sic) sau de marx sau chiar de guenter grass, imediat ti-ai schimba ideile. daca tii cu psd-ul si pnl-ul ti-ar da functie, ai deveni rapid penelist.

daca in copilarie, datorita mediului in care ai trait ai avea o conceptie, asa o sa ramii in ciuda evidentelor care-ti spun sa-ti schimbi ideile.

in '92 am fost in sicilia. acolo era un fizician (bun fizician) care era comunist. ne explica cum a rabdat el de foame in copilarie si tot felul de mahari cu masini luxoase isi bateau joc de ei. pentru el viitorul italiei era sistemul comunist. i-am spus ca noi l-am trait, ca in toata europa de est sint mai multe tipuri de culturi si in toate a esuat, a esuat in asia si america latina si ce mai spera el de la un sistem aberant? a zis ca s-au facut greseli dar ca in italia va reusi. aici ti-am spus pe scurtatura dar discutia a fost destul de inversunata. omul asta care cu adevarat a trait o drama in copilarie (dupa razboi, mai ales in sicilia, se cam murea de foame....)nu o sa-si mai schimbe niciodata punctul de vedere. dorinteodor
#248690 (raspuns la: #248672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor, - de Astoniu la: 26/10/2007 23:04:20
Nu cred că e potrivită aducerea în discuţie a rezistenţei în faţa banilor ( "ochiul dracului" ). Dar dacă tot ai adus ideea colaboraţionismului "din interes" în discuţie, ce-ar fi să ne gândim cu ce stimă de sine rămâne un cameleon care azi crede şi susţine un lucru şi mâine îşi neagă convingerile public, doar din interes ?
Probabil că unii ar face-o. Eu unul, nu cred. Încă n-am fost încercat, dar ştiu că m-aş privi pe mine însumi ca pe-un ratat dacă aş face-o !

Am vorbit şi eu cu nişte francezi, ştiu şi despre italieni, urmează să aflu ceva despre englezi... Ştiu care e starea de spirit în stângismul occidental. Sunt nişte orbi cultivaţi, care n-au trăit pe pielea lor un sistem totalitar socialist şi mereu trec cu vederea "scuzabilele greşeli" ale comunismului şi aşa zisele "exagerări inerente". De aceea spun eu că şi experienţa de viaţă contează, nu doar cultura generală şi ideile intime.
G. Orwell a simpatizat cu comuniştii în tinereţe, dar întors din Rusia şi-a schimbat părerile ( ca să dau doar un exemplu ). Şi la ei, ca şi oriunde şi oricând, lupta spirituală nu se vede, nici se simte, dar se pricepe de către cei ce vor să priceapă...
#248695 (raspuns la: #248690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu, - de Intruder la: 26/10/2007 23:27:25 Modificat la: 26/10/2007 23:27:46
chiar textul conferintei tale se vrea idealist.

am scris clar ca pe "astilalti" sa-i toleram langa ruinele cetatii pe care au daramat-o ei, nu in cetate.
pana la urma cred ca suntem prea ocupati de vendete, in loc sa construim ceva in loc. bun, poti sa zici ca-i iau in brate si-i strang la piept, daca asa percepi tu.

Sau îţi plac atât de mult pseudosocialiştii din parlamentul nostru încât îi votezi cu plăcere şi la viitoarele alegeri ?
(sublinierea cu bold imi apartine, n.b.)

n-ai de unde stii cu cine am votat eu la alegerile trecute sau macar daca am votat pe cineva.
votul e secret si inviolabil. eu niciodata nu am intrebat vreo persoana "cu cine ai votat?" sau "de ce ai votat pe X si nu pe Y?"...fiecare are discernamantul sau si fiecare are sistemele lui de valori. de asemenea, acord oricui o marja de eroare, asa cum am acordat o marja de eroare alora ce l-au votat pe Iliescu & Co in 1990, de exemplu.
daca vrei sa ma-ntrebi cu cine am votat eu in 90, iti spun ca pe vremea aia n-aveam drept de vot...:D
#248697 (raspuns la: #248672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ciudat - de Guinevere la: 26/10/2007 23:57:48
Mi se pare ca uneori e suficient sa oferi alternative, pentru ca oamenii sa se simta invadati in intimitatea lor, fortati deodata sa aleaga. In fond e o intruziune sa te agati de pleoapele omului si sa tragi de ele ca un barbar, pana i se rotesc storurile si incepe sa vada. Ii spui "alege" si se simte impuscat, nici macar nu-i spui "alege asta", ci doar "uite si-asta".
Cred ca oamenii n-au chef sa mai fie zguduiti in cetatile lor launtrice, nu poti sa le arati o caramida suie fara sa se simta amenintati in toata constructia. Si-n fond au dreptate, nu poti sa le sugerezi dezbracarea de piele si sa nu-i duca gandul la durere.

Si totusi.
Ce bine-i sa fii liber. Mai cred ca intelegerea se leaga de libertatea interioara a fiecaruia, nu poti intelege schimbarea cata vreme esti priponit de-un lant scurt - in aria cercului nu se intampla mare lucru dar e tot ce se poate vreodata intampla.
Ce face ca unii sa aiba mai multa libertate interioara nu stiu.
Da stiu ca pe aia ii iubesc.
#248704 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 27/10/2007 10:08:35
"pana la urma cred ca suntem prea ocupati de vendete, in loc sa construim ceva in loc. bun, poti sa zici ca-i iau in brate si-i strang la piept, daca asa percepi tu."
Nu pricep decât că te-ai aprins pentru puţin lucru... Şi-mi pare rău.
Şi mai pricep că uneori pledezi pentru înţelegere şi toleranţă, iar alteori dai cu barda fără să te gândeşti la nuanţe. Când porneşti o discuţie trebuie să ai în minte ideile despre care vei discuta, nu sentimentele pe care le vei dezvolta faţă de interlocutor.
Şi fii sigur că nu te suspectez de a fi votat cu comuniştii. Întrebarea mea era exprimarea unei îndoieli. Şi văd că ştii să te laşi provocat ! :)
Eu oricum am votat împotriva lor, din '90 până azi, constant. Şi dacă vrei să-mi spui că aş urmări vreo "vânătoare de vrăjitoare" ( sintagma lui Iliescu ) să ştii că te înşeli. Problema e că a le da pace sau a crede că ei singuri se vor retrage ca să facă loc altora mai buni, este o iluzie.
Şi despre asta trebuia să-mi vorbeşti, nu despre cine ştie ce insinuări ghicite de tine...
Supărarea strică la frumuseţe. Aşa că las-o baltă şi hai că-ţi fac şi eu campanie electorală , că mie tot îmi eşti simpatic.

Votaţi INTRUDER !
#248737 (raspuns la: #248697) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 27/10/2007 10:17:03
Îmi place că ai înţeles corect problematica ridicată.
În rest... faine cuvinte, Guinevere.
Merci de trecere. :)
#248738 (raspuns la: #248704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de picky la: 27/10/2007 13:01:49
Şestov?
#248813 (raspuns la: #248636) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 28/10/2007 00:38:04
Lev ? Niet ! :)

Ch. S. Pierce, L. Wittgenstein, Th. de Chardin, mecanică cuantică, biofizică, biochimie.
#249066 (raspuns la: #248813) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu, - de Intruder la: 28/10/2007 21:53:32
poate n-am inteles exact, dar poate nici tu n-ai stiut sa aduci la acelasi numitor. (vezi sublinierile mele cu bold)
intotdeauna pledez pentru intelegere si toleranta insa...practica ma omoara, ca pe majoritatea. :))
apoi...nu sintagma lui Iliescovici "vanare de vrajitoare", ci "vendeta" ca-i mai kinky.

mai bine, da!...fa-mi campanie electorala. :)))

P.S: nici gand de suparare, pe bune!
(d-aia sunt asa frumos!)

#249307 (raspuns la: #248737) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 29/10/2007 09:16:42
"dar poate nici tu n-ai stiut sa aduci la acelasi numitor." - aci ai dreptate.

Retrag codiţa de şopârliţă şi-ţi fac promo electoral. :)

Votaţi INTRUDER !
#249357 (raspuns la: #249307) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 29/10/2007 12:24:52
traiasca conducatorul iubit!
:)))
#249476 (raspuns la: #249357) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
schimbarea ideilor? - de dorinteodor la: 29/10/2007 23:02:53
astoniu,

zici ca daca ai primi o bursa (de exemplu) nu ti-ai schimba ideile. daca mai ti minte, becali a avut un consilier care parea un om de inalta tinuta....ce nu face omu' pentru bani?

orwel si panait istrati au avut o evolutie asemanatoare, precum zici. panait istrati povesteste foarte frumos cum a luptat contra nedreptatilor din rusia, aproape si-a riscat propria piele fiind convins ca sistemul sovietic este bun dar mai are ceva mici probleme. i-au trebuit citiva ani ca sa-si dea seama ca sistemul nu este perfectionabil. unii intelectuali francezi au facut front comun contra lui iar despre unii a aflat mai tirziu ca erau platiti de rusi....am zis intelectuali francezi de prima marime cum ar fi romain roland dar si multi altii, inclusiv sartre...

asa ca nu fi asa sigur ca daca esti bine platit nu o sa-ti schimbi parerile.

de multe ori cineva iti gaseste ceva ascuns in viata ta si-ti pune banu in mina odata cu aluzia ca nimeni nu va afla chestia aia ascunsa (asa pare-se ca au fost "convinsi" multi intelectuali francezi sa sustina rusia).

ma gindesc de exemplu la multi ziaristi de prima mina de la noi care sustin oameni politici dincolo de limita rationalului. oare de ce? este clar ca un om cu gindire libera nu poate fi rigid in gindire....deci exista ceva...
#249769 (raspuns la: #249476) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorine - de zaraza la: 29/10/2007 23:53:08
ma gindesc de exemplu la multi ziaristi de prima mina de la noi care sustin oameni politici dincolo de limita rationalului. oare de ce? este clar ca un om cu gindire libera nu poate fi rigid in gindire....deci exista ceva...


huh, da! BANUL?!

daca tot am ajuns sa vorbim de politica, parerea mea e ca toata lumea stie ca in media si in politica nu poti exista daca nu accepti sa te manjesti putin. si daca tot te manjesti, macar mergi pan' la capat, sa stii o treaba si pentru ce o faci!

cat despre schimbarea ideilor, radical nu se schimba decat oamenii slabi, care n-au nici o baza si merg si ei incotro bate vantul. nu zic ca-i rau, plutirea poate fi placuta...

oamenii oarecum bazati, se ajusteaza. unii mai mult, altii mai putin...unii se slefuiesc, altii se umplu de praf. cred ca pana la urma, chestia asta tine de inteligenta.

zaraza
#249809 (raspuns la: #249769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
banul si iar banul... - de dorinteodor la: 30/10/2007 19:15:28
zaraza,

un ziarist de duzina face orice pentru bani. astia nu-si schimba ideile pentru ca nu au asa ceva; astia doar inchiriaza idei de la cine plateste mai bine.

eu ma refeream la ziaristi mari, la personalitati recunoscute si care stiu ce periculos este sa te trezesti ca ideile pe care le-ai sustinut nu mai sint la moda.

oamenii respecta personalitatile, cauta personalitati care sa nu fie coruptibile iar cei care dau impresia ca sint personalitati si pe urma se dovedeste ca s-au vindut, isi pierd statura de mare ziarist.

uite, cristoiu nu este nici pe departe printre preferatii mei dar acest om are o anumita personalitate care de multe ori impune respect, chiar daca, de multe ori, nu sint de acord cu el. altii insa, nu dau nume, orice s-ar intimpla, sustin o singura persoana, o singura idee. astia nu se bucura de nici un respect din partea mea pentru ca stiu dinainte ce or sa sustina.
#250225 (raspuns la: #249809) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor, - de Astoniu la: 31/10/2007 11:11:22
Nu mă refer la schimbările exterioare conştiinşei, cum ar fi cele ale comportamentului social sau familiar. Despre schimbările astea de comportament a făcut picky o conferinţă, "Schimbarea la faţă vs. rutină". Dacă mi-aş fi adus aminte de ea înainte de a posta textul de aici, poate l-aş fi scris altfel.
Eu voiam să aduc în atenţie schimbările survenite după aşa zisele "procese de conştiinţă". Un om care şi-a format deja o concepţie de viaţă, poate trăi cu ea tot restul vieţii ( cum ar fi cei religioşi de exemplu ). Alţii însă îşi pot schimba concepţiile astea dacă au anumite experienţe de viaţă, dacă iau contact cu anumite idei care-i apropie de adevăruri neînţelese de ei până atunci.
Şi despre schimbări voite de propria conştiinţă, nu de cele impuse de forţe exterioare ei.

Despre ziarişti, ce să spun ? Că nu toţi sunt intelectuali autentici ? Uite, de exemplu un ziarist obişnuit, colportor de idei şi informaţii prin mass-media, se va feri mai tot timpul să-şi dezvăluie convingerile intime ( şi aici am să fac trimitere la sinceritatea scriiturii lor ), pentru a nu cădea în plasa patronilor sau instituţiilor cu putere şi bani. Ei din asta trăiesc.
Dar un intelectual, să-i spunem Cărtărescu ( dacă tot s-a apucat să scrie pe la ziare ), nu cred că ar scrie ceea ce nu crede, ci mai degrabă n-ar mai publica prin ziare... Aici e diferenţa dintre un intelectual şi un ziarist ( cu referire la ziariştii români în special).
Libertatea presei noastre e sublimă, dar n-are oamenii care s-o merite. Puţini ziarişti sunt cu "coloană vertebrală".
#250459 (raspuns la: #249769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de zaraza sc la: 31/10/2007 13:56:12
Mi-am schimbat, cred, de doua ori, anumite convingeri. O data a fost cand am devenit credincioasa si cauza a fost o persoana care s-a dovedit a fi si cu picioarele pe pamant, si credincioasa, ceea ce eu nu credeam a fi posibil. Pentru mine, inainte, credinciosii erau niste oameni educati asa de mici si care nu erau in stare sa judece singuri, niste naivi...
A doua oara a fost acum cca patru ani si e vorba de niste convingeri intime. Am avut niste convingeri false provenind din necunoasterea realitatii. De fapt nu ma interesase acea parte a realitatii.

#250505 (raspuns la: #250459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
schimbari de constiinta? - de dorinteodor la: 31/10/2007 15:38:49 Modificat la: 31/10/2007 15:42:04
astoniu,

despre cartarescu nu vreau sa comentez acum. dar ce zici de tru? omul asta a avut un rol foarte pozitiv la bbc. pe urma a ajuns un fanatic a lui base.

oare ce s-a schimbat in constiinta lui? unde s-a schimbat? la suprafata? in adincul fiintei lui? de ce? asta este o mare enigma pentru mine....


zaraza,

un credincios este un remorcat de o structura exterioara lui.

poti sa traiesti dupa propriile principii fara sa pacatuiesti excesiv din punct de vedere crestin.

si atunci ce anume s-a schimbat la tine? ai alt mod de comportament in chestiunile esentiale sau doar ai adaugat practici crestine la comportamentul tau...
#250530 (raspuns la: #250459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmmm - de Honey in the Sunshine la: 31/10/2007 16:22:22 Modificat la: 31/10/2007 16:22:50
E una sa-ti schimbi parerile si alta sa-ti schimbi principiile.

oricum, eu cred ca se poate. In primul caz e destul de usor, in al doilea mai greu, dar experientele care te marcheaza in general te si schimba enorm.

Daca am repetat ceva ce s-a mai spus, imi cer scuze, n-am citit conferinta de la inceput.
#250544 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre ziaristi - de Astoniu la: 31/10/2007 23:26:14
Nu ştiu ce să spun de Tr. Ungureanu, dacă de el e vorba. Nu l-aş acuza mai mult decât pe insolenţii detractori ai lui Băsescu, ce se leagă mereu de aspecte neesenţiale, marginale. Orice personalitate are şi "fani", pe lângă duşmani.
Pe când citeam, acu' vreo 14 ani, "Schimbarea la faţă a României", eram de acord cu Cioran, că avem nevoie de mesianism ca să devenim o naţiune europeană mare. Spre sfârşitul lui, chiar şi Cioran s-a dezis de nebuniile tinereţii lui.
Dar ideile alea au o rădăcină. La nici doi ani de la revoluţie, auzeam voci care susţineau că românii au nevoie de dictatură. Azi e tot aşa : marea masă de români nu au cultură politică ( nici măcar generală ) şi duc dorul liniştii şi siguranţei totalitare. Iar unii care au cultură, cred că avem nevoie măcar de un personaj mesianic, providenţial, care să ne scoată din marasmul social-politic. Probabil şi Tr.U. crede că avem nevoie de mesianism. Iar, zis pe şleau, Băsescu e un personaj carismatic. Să-l fi identificat Tr. U. pe "băse" cu personajul politicilor româneşti prezente şi viitoare ? Nu ştiu...
O altă discuţie ar fi de ce intelectualii noştri au fost şi au rămas nişte fricoşi. De ce pe timpul lui Paul Goma, n-au făcut ce au făcut polonezii, cehii şi ungurii? Un nucleu de disidenţă reală, autentică. De ce i-au lăsat singuri, să se chinuie cum au ştiut ei, pe disidenţi ca Paul Goma, pr. Calciu Dumitreasa etc. ( uite că-mi aduc aminte de tot mai puţini...), lăsîndu-i să fie mai uşor vânaţi de securitate ? Din laşitate ? Iar azi, ce intelectual de calibru are curajul să coboare în cetate, să se mânjescă politic ? Pleşu s-a retras. Alţii nu mai vor.
Măcar Tr. U. are o opţiune clară, pe faţă. Alţii n-au nimic, nici măcar conştiinţa ratării.

În fine, nu mai deviez discuţia...
#250768 (raspuns la: #250530) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de zaraza sc la: 01/11/2007 10:42:28
Inainte credeam in om, in bunatatea lui, ca si acum credeam ca in fiecare exista ceva bun. Practici crestine nu prea am adaugat, formele sunt mult mai putin importante decat fondul. Dar inteleg foarte bine logica religiei, ce ar trebui sa fie! ca ce-a ajuns...e din cauza omenestilor greseli. Pur si simplu acum stiu ca exista o inteligenta superioara; nu exista coincidente, ci evenimente ce au loc in acelasi timp.
Nici inainte nu vroiam sa fac cuiva un rau, evident nici acum. Nu ma incurca prea mult pedeapsa de dincolo, sunt om si pot gresi. Accept sa primesc pedeapsa pentru scaderile mele.

#250988 (raspuns la: #250530) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
optiune clara? - de dorinteodor la: 01/11/2007 20:34:53 Modificat la: 01/11/2007 20:37:38
astoniu,

un intelectual adevarat nu are cum sa aiba o optiune prea clara deoarece se presupune ca este mereu in cautare, ca vede dincolo de virful nasului.

cind ai optiuni clare, cu bataie lunga te indrepti spre dictatura.eu ma feresc ca de dracu de oamenii care stiu "drumul cel drept".

atunci cind schimbarea opiniilor este prea rapida esti suspect. esti suspect si cind nu-ti schimbi punctele de vedre. un om de valoare pune mai mult accent pe predictii argumentate decit idei clare.

predictiile argumentate se pot folosi pentru a-ti forma un punct de vedere local stiind ca este doar local, in conformitate cu predictiile care se pot schimba....

zaraza,
dupa cit se pare tu cauti repere invariante. nu le-ai gasit in om si bunatatea lui asa ca te-ai refugiat in fiinte abstracte (luate din religie, de exemplu...). este o optiune valabila...
dorinteodor
#251185 (raspuns la: #250768) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de zaraza sc la: 02/11/2007 08:48:17
Nu eram deloc suparata pe om cand mi s-a intamplat. Dar nu ma astept sa fiu inteleasa. Nu a fost un refugiu, a fost o deschidere spre un domeniu necunoscut. Citeam pe urma si invatam, ziceam ca uite un domeniu nefacut in scoala...Nu e o fiinta abstracta, asa cum un camp de energie, cunoscut acum de stiinta, nu e ceva abstract.
#251218 (raspuns la: #251185) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
" o deschidere..." - de dorinteodor la: 02/11/2007 14:29:38
zaraza sc,

daca ramii blocata intr-o idee, conceptie,... atunci nu mai ai nici o sansa de progres deci de dialog. cam trei sferturi din cei de pe forumuri sint blocati intr-o conceptie. daca asta se intimpla atunci atit progresul cit si dialogul real dispar....dorinteodor
#251337 (raspuns la: #251218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 02/11/2007 15:13:42
Conceptii cu spirit supraomenesc in cer, nu, cele cu o inteligenta naturala, reala, in felul de a fi a materiei organice, da. A nu se confunda organizarea cu religia.
#251365 (raspuns la: #251337) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de zaraza sc la: 02/11/2007 22:05:56
Sa inteleg ca daca eu cred invariabil in Dumnezeu, inseamna ca n-am nicio sansa de progres? Plecand de la aceasta premisa, inseamna ca nu stii ce univers complicat iti descopera credinta. Am citit despre hinduism si era mai-mai sa imi insusesc filosofia lor. Am vazut filmul Zeitgeist(circula pe net)si am apreciat argumentele aduse pentru inexistenta lui Dumnezeu. Acum ai sa spui ca ma plec dupa cum bate vantul!
Dar tu ce repere ai? Variaza?

#251522 (raspuns la: #251337) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 03/11/2007 00:30:06
Cred ca este un fel de a trece de la cult la cultura. La ce fel de progres te referi?
#251596 (raspuns la: #251522) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...sansa de progres?... - de dorinteodor la: 04/11/2007 13:58:03
zaraza sc,

toti cei care isi fac din credinta un reper absolut, interpreteaza tot prin aceasta prisma. parca cineva i-a legat cu lantul de un pilon pe care scrie "credinta" si au libertatea sa se miste liber pe lungimea "lantului". multi sa simt bine asa, au mereu reperul la indemina, foarte bine pentru ei...

atunci cind esti "ciine ratacitor" ai multe dezavantaje dar ai libertate totala de gindire. te poti "angaja cu ziua" la cite-un pilon si sa pleci cind vrei, unde vrei.

eu nu am condamnat atitudinea ta de credincioasa, am zis ca daca asa ti-ai gasit stabilitatea este ok. eu am zis doar ca metoda ta nu este dingura care-ti poate aduce stabilitate.

eu, de exemplu, sint secularizat. ma duc la biserica, conform traditiei, atunci cind chiar trebuie dar asta nu ma impiedica sa-l consider atit pe dumnezeu cit si pe baiatu lui ca mari pacatosi. daca cineva aduce argumente, pot sa-mi schimb ideile. am deci libertatea pe care un credincios nu o mai are. dorinteodor
#251950 (raspuns la: #251522) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de picky la: 04/11/2007 14:33:43
De ce păcătoşi?
#251980 (raspuns la: #251950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Intruder la: 04/11/2007 14:58:25
asta nu ma impiedica sa-l consider atit pe dumnezeu cit si pe baiatu lui ca mari pacatosi. daca cineva aduce argumente, pot sa-mi schimb ideile.

intai, ar trebui s-aduci tu argumente. tu ai aruncat primul manusa si nu-i cinstit sa ti-o dea altcineva...asta daca nu esti domnisoara.
#251999 (raspuns la: #251950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/11/2007 15:01:39
Dammenvals.
#252001 (raspuns la: #251999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de zaraza sc la: 05/11/2007 08:32:13 Modificat la: 05/11/2007 08:45:04
Demonstreaza ca sunt legata de un lantz! Am fost atee timp de 24 de ani, pot sa mai poposesc in zona respectiva daca e musai. Nu m-a deranjat ca ma condamni, a fost ceva aproape imperceptibil...Nu cautam stabilitate, persoana care m-a pus pe ganduri m-a facut sa imi dau seama ca mai exista ceva pe lumea asta de care nu stiam, si care e un sistem de gandire care completeaza realitatea materiala.

"asta nu ma impiedica sa-l consider atit pe dumnezeu cit si pe baiatu lui ca mari pacatosi"

Inseamna ca atunci cand intri in biserica intri cu respect. Presupun...Dar pe ce criterii ii consideri pacatosi?

Ma sperie un gand. Sotia ta e cand femeie virtuoasa, cand femeie de moravuri usoare...Doar esti liber sa gandesti cum vrei!...

Si eu pot sa ma indoiesc de existenta lui Dumnezeu, Dumnezeu cunoaste slabiciunea omului...

#252149 (raspuns la: #251950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: