te provoaca sa gandesti
Uluitor! Să vezi şi să nu crezi. Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor din România a acordat în 2007 premiul pentru întreaga activitate lui Ion Lupu. Nu-l cunoaşteţi pe Ion Lupu? Înseamnă că sunteti încă tânăr! A fost membru al comitetului judeţean de partid, a predat „marxism-leninism”, „socialism ştiinţific”, „economie politică” şi, eventual, alte cursuri cu titluri diferite, dar cu acelaşi conţinut, dar – mai ales – a dirijat cultura braşoveană până în 1989, din umbră sau direct, ca redactor şef la ziarul local „Drum Nou” şi la revista „ASTRA - Lunar Politic-Social-Cultural”, pe unde publica şi ceva poezii. Da, pentru ca să-şi justifice amestecul în cultură, a scris şi poezii. (Când nu ai nici o idee, înşiri câteva cuvinte mai mult pe verticală decât pe orizontală şi, iată, a ieşit poezia. Cu proza e ceva mai greu! Aici frazele ar trebui să fie cât de cât coerente, plus riscul să întrebe cineva ce-ai vrut să spui.) Vorbesc cu păcat! S-ar putea ca cel în cauză să creadă în valoarea operei sale; se întâmplă ca cei ajunşi la putere să-şi imagineze că ar fi ceva de capul lor, din moment ce nimeni nu-i contrazice. În plus, la bătrâneţe, eroul nostru a dorit să-şi construiască o biografie de om normal şi, cum nu mergea în versuri, a scris un fel de jurnal intitulat sentenţios „File salvate” (deşi este mai mult decât evident că au fost scrise recent) şi, iată proza, doar că rezultatul nu intră nicicum în literatură, fiindcă, pentru ceva atât de penibil, încă nu există un gen literar consacrat. Nu-l cunosc pe autor. Cu toate că ridicolul filelor sale este decelabil încă de la început, i-am citit totuşi cartea, nu pentru că m-ar fi interesat personajul, ci în speranţa că, prin intermediul ei, voi afla mai multe amănunte din viaţa culturală braşoveană din acea perioadă. Acum regret timpul pierdut cu lectura, timp ce ar fi putut fi utilizat cu mult mai eficient în orice altă activitate. Dar, pentru că infatuarea autorului şi grotescul unor minciuni sesisabile chiar şi pentru un cititor neinformat depăşeau orice limită, am relatat câteva dintre perlele lui Ion Lupu în „Oameni mici când au fost mari”, mic eseu scris în urmă cu câteva luni. Relatarea mea este, oricum, mai scurtă decât cartea sa. Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor are prin forţa împrejurărilor o puternică garnitură de „foşti”. Acum, cu asemenea premiaţi, nu este de mirare că generaţia mai tânără, cu toate tentaţiile, nici nu-şi mai doreşte să se asocieze cu asemenea colegi şi se înscrie în asociaţii alternative ca „Uniunea Scriitorilor Profesionişti” şi altele asemenea.
comentarii (3):
premiul a fost acordat
- de
Intruder
la: 29/10/2007 22:05:36
pentru ce a scris tipul sau pentru activitatea in partid?
daca lua premiul Nobel, nimeni nu mai avea nimic de obiectat. hehe...deci si la case mai mari sunt injunghieri pentru premii, nu numai la Mister Cafenea! :)))))
***
- de
picky
la: 02/11/2007 10:12:55
Periodic te zgârie pe pipotă Lupul aista? Nu-i prima dată când îl dai cu cacao pe aici...
|
![]() ![]() cautari recente
"in jurul casei"
"gandurile" "bell" "functie de in functie de" "campul semantic al cuvantului ploaie" "membrii sunt:" "trandafirii salbatici" "masonerie cerere de intrare in adormire" "fizionomie mihai viteazul" "ce plângi" "fi ar starea ta a dreacu" "a creea" "cuvinte cu terminatia ix" "imnul vietii mele" "ma declar nula" "genetica umana" "lucian blaga daca vrei sa ajungi la fericire atunci puneti orice ca tinta numai un singur lucru nu: fericirea" "hronicul si cantecul varstelor citate semnificative" "eu doar te iubesc" "barbatii si femeile" "insasi" "iata omul" "fara inima nichita" "bucatarie biolojica" "criminalul victor ponta" "iubire durabila" "Mai bine sa aprinzi o luminita decat sa lupti impotriva intunericului" "dialog intre doidelfini" "ganduri la o cafea" "majoratul" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
"Ceea ce îmi doresc eu acum este ca numărul cărţilor bune de memorialistică din perioada comunistă să crească, pentru că numai asfel vom afla unde ne aflăm şi de unde putem pleca încotro vom dori. Cine crede că poate eluda punctul de start va face mari greşeli de strategie în alegerea şi parcurgerea drumului către ţinta aleasă, oricare ar fi ea.
Note de lector de Cristache Gheorghiu"
merita citit tot articolul....