-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Întoarcere (2)


de Omerta la: 28/11/2007 09:22:21
rezumat: delirul morţii îneacă orice gând. Sau... să fie, oare, viaţa cea care face asta?
voteaza:
Bici de ger îmi taie obrazul, spintecându-l in mii de bucăţi de carne insângerată, fragedă peste zăpada neatinsă. Noaptea e luminată de insăşi pătura alba ce acoperă fiecare colţ din cadavrul naturii ce mi se aşterne înainte. Frigul pătrunde prin hainele groase, de oraş, asemeni unei dureri ascuţite de dinţi.
Concertul de vânt împrăştie cristale, ţinând un tango sălbatic, cadenţat, energic. Cum trec pe ultima stradă din marginea satului, uliţa lotrilor, încep să simt adevărata putere a iernii. Ştiu că mai am de mers o bucată bună de drum. Colina singură se ridică peste nameţii de zăpadă, adunată in cotloane, icercand, parca, sa fuga si ea din calea frigului. Fulgi mari, cete de heruvimi morti cad din cer. Frig, puroi de gerar, noapte fără lună vie, fără lumină sfântă de astru, pictează octave şi arpegii in cântul albastru al unei rugăciuni fără semnificaţie pentru lumea din staul adormit. Fecioarele dorm acum, cele înţelepte şi cele smintite într-un colţ în cartea veche din încaperea cu geamuri sparte.
Vremi vetuste şi umbre reci pulsează pamantul, gemând cu vocea veacurilor ce-au inchinat ofranda doamnei zăpezii. Gândul trece in profan şi imi condeiază imagine de cărbune pe peretele alb al zăpezii. Pădurea creşte vârfuri de pomi uscaţi ce zgârie cerul in zarea albastruie, asemeni unei unghii ieşite din carne. Cerul odihneşte liniştea cu care imbracă pământul mort dedesubt. Fiecare pas zdruncină imaginea inţepenită a marginii de câmpie. Pleoapele refuză să mai asculte stăpânul, ingheţând pelicula de umezeala ce-o impraştie pe cristalul de lumină de pe faţa invineţită.
În zadar incearcă viaţa să inainteze peste cadavrele vieţii dinainte.
Ajung intre morminte, şi văd cum fiecare piatră aduce un nume nou, un alt detaiu ce se adaugă arabescului îngheţat. Seamănă cu o statuie ce se compune şi se destramă in alte mii de bucăţi, în alte zeci de suflete şi mii de suflări. Fruntea descreţită a cerului atinge pământul aici, ca şi cum ar pleca ochii in jurământ.
Poate cerul izvorăşte din pământ.
Sau poate pământul adie in urma cerului ce duce viaţa, asemeni unui spital umplut cu suflete ce se nasc şi trăiesc muribunde.
- Bătrân senil, grăieşte vocea, încotro îţi indrepti cugetul?
- Spre cei ce trebuiau sa fie lângă mine acum, răspund.
Linişte.
- Sunt departe de gheaţa iernii tale, grăiesc, departe între cele din urmă vremuri, aşteptându-ne pe noi.
- Mergi pe drumul cel din urmă, catre zarea de lumină, bătrâne. Priveşte-şi paşii…

Pleacă.

Să mă smintesc? Nu, nici vorbă. Şi văd cenuşa ingalbenită, acemeni unui pergament învechit. Peniţa continuă să scrie, şi sângele continuă să se nască pe sine în călimară. Flori nu am, să pun pe morminte, nici morminte nu sunt aici. Şi nici nu stiu dacă aş irosi crini albi, curaţi. Nu-i las pe lespezi de iarnă, pe morminte în care nu e nime. Cad în oceanul alb de nea şi mor a doua oară.
“Muriţi pentru a nu muri”, naşte cugetul încă viu, inundat de zăpada topită. Dumezeu scutură ţesătura timpului, mişcându-şi limba. E rece, şi e linişte peste câmp. Fecioara albă se naşte din cuget, zăpadă şi sângele ce-mi şiroieşte pe ureche.

Mă văd…
…murind patetic. Şi viaţa moare în inutilitatea paşilor ei. Încotro am plecat, ce-am vazut şi unde sunt?

Delir.

Încep să mă întreb haotic dacă am trait până acum, sau asta e doar trezirea după ultima căzătură în spaţiul spart al unui univers ce deja a început demult să se stingă.
De ce nu mor? Moartrea ar trebui să fie sfârşitul gândului, iar eu incă cuget. O fac, oare? Incerc să-mi mişc pleoapele. Mă opresc. Am pleoape? Am avut vreodată? Ştiu cum arată şi cum se mişcă? Sau sunt doar reminescenţe ale unei idei preconceputre, injectate in creierul meu de cei lângă care am crescut?

Se mişcă. Ceva ce seamănă cu un om.
Văd. Dar lumina mă orbeşte. In zăpada există lumină, alta decât cea a cerului, a soarelui sau a adunării de astre ce-i punctează veşcinia. E o fecioară albastră. Şi in spatele ei e ceva ce seamănă cu un călugăr rupt de timp. Hainele-I curg valuri negre, cu margini violete peste umeri. Pe mâini are semne, increstate in piele. Rănile-I lucesc săngele acum, de la lumina din zăpadă. Stropi cad in cadenţă pe albul veşnic, pierzându-se in pământul ce doarme liniştit dedesubt. Acelaşi colopot bate. Şi mă gândesc atunci că in biserică nu e nimeni noaptea, şi nici n-a fost vreodată.
“Mănăstirea din deal, gândesc. Da…” şi văd de unde vine lumina din zăpadă. In stânga tabloului rasturnat apar pomii şi dealul pe care-l acoperă; şi cerul pe care-l taie, lăsând in rană poarta catre celălalt tărâm. E lumina colo, şi lumina coboară pe deal, între pomi. E albă şi rece, şi naşte ceva care seamănă cu o lumânare ce imprăştie raze, tăind cercuri în câmpul dimprejur. E rugăciunea de care-mi zicea muribundul de la răscruce. Feciaorele, insă, nu le văd.
E doar una, goala, albastruie ce se indreaptă înspre mine.
Nu doare. Nu doare nimic.
Nici spărtura din cap, nici urechea, nasul sau buzele din care se scurge sânge.
Doare linştea, de care-mi frec carnea dezbrăcată de piele în noaptea de iarnă.
- Se va desăvârşi curând, îmi zice omul.
Vreau să-i pot raspunde. Dar corpul nu mă ascultă. Simt doar o vibraţie firavă, semn că ţesătura de zăpadă e tulburată. Şi văd fecioara cum îşi lasă mâna să cadă în sângele împrăştiat pe alb, şi ia un strop din el.
Nu mai văd nimic.
Aud doar o voce adunată într-o rugăciune pierdută şi neînţeleasă.
Apoi înţeleg:

- S-a sfârşit.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


*** - de inshade07 la: 28/11/2007 15:11:03
nu am putut sa ajung pana la capat, imi pare rau, verde totusi pentru efort!
#260537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
omerta - de thebrightside la: 28/11/2007 15:59:32
si pe mine m-ai pierdut undeva in troiene. parca prea multe epitete, culori, sange in zapada....
voi reciti cu atentie a-z si revin.
#260588 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io am ajuns pana la capat, - de maan la: 29/11/2007 08:14:05
tremurand.
crunte imagini, mai omule.

si-ai facut bine c-ai pus epitete si c-ai lungit.
agonia nu poate fi altfel transcrisa.
#260865 (raspuns la: #260588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Omerta la: 29/11/2007 09:51:13
multumesc pentru timp

:)

Omerta
#260882 (raspuns la: #260865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: