-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

teorii intunecate ale lumii


de cashpik la: 05/12/2007 15:46:30
rezumat: Propun să facem o scurtă călătorie imaginară in lumea folclorului si a supoziţiilor care se sustrag din acest izvor nesecat de informaţie....
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Teorii intunecate ale lumiiPropun să facem o scurtă călătorie imaginară in lumea folclorului si a supoziţiilor care se sustrag din acest izvor nesecat de informaţie.
Cum s-a creat lumea? Una din cele mai stupide intrebari existente, cred, până acum.E adevarat că ne aflăm intr-un proces continuu de dezvoltare si că pe zi ce trece omul e tentat sa renunţe la eticheta de homo sapiens pentru a face loc unei noi generaţii. Au trecut mii de ani si chiar dacă civilizaţia umană nu a incetat nici o clipă sa evolueze incă nu a fost capabilă sa dărâme supoziţii mistice sau mai puţin mistice.
Big-Bang si s-a creat planeta albastră , o teorie destul de plauzibilă in esenţa ei dar recent anumiţi oameni de ştiinţă au demostrat ca gravitaţia planetelor şi a stelelor rezultate ar fi fost atât de mare incât s-ar fi absorbit una pe alta iar revelionul anului 2000 cu siguranţă ar fi prins pământul imprăstiat in toată galaxia.Facerea lumii propune sa credem in 7 zile magice in care Dumnezeu a creat totul dintre care o zi şi-a pastrat-o pentru odihnă.Banuiesc că pentru cei care citesc acest mini-eseu cuprinsi de o lume habotnica mi-ar blestema atitudinea.Personal nu i-as vedea sensul deoarece in linii mari biblia e un fel de folclor recoltat dupa o suta de ani de la anul zero.Din 32 de evanghelii cu ajutorul unui preot numit Irineus s-au rezumat doar la patru; astfel Matei, Marcu, Luca şi Ioan au ajuns pe buzele tuturor cruciaţilor.Dacă logica mea ar accepta astfel de supoziţii in legatură cu de unde incepe lumea atunci cu siguranţă ar trebui sa i-a in calcul si altă ipoteză tot din folclor sustrasă:la inceput totul era apă, plutind deasupra ei Dumnezeu si Dracul se intalnesc ,fac cunoştinţă şi se hotărăsc sa facă pământul.Cei doi ,Fărtache si Năfărtache nu reuşesc sa se inteleagă in numele cui sa infaptuiască această magie. Se lasă seara si cei doi inca nu au gasit o inţelegere comună.Intr-un târziu Dumnezeu creează un petec de pământ pentru a avea pe ce să se culce la noapte.Noaptea sosi dar Dracul nu adormi si a incearcat să işi inece tovarăşul de drum rostogolindu-l. Dimineaţă observă cu uimire că pământul creştea sub Dumnezeu, motiv pentru care acesta incă nu se inecase*(apud Ion Pisarciuc,Roşca).
O altă teorie cu tentă mistică propusă in Biblie e urmatoarea:există doar cinci zeci de mii de suflete care ajung in rai, restul sunt damnate dar tocmai din acest motiv ele ar trebui să işi trăiască viaţa considerând ca sunt graţiate cu toate că intr-un final vor ajunge in focurile iadului.De fapt Biblia se referă la poporul lui Israel, care in acel moment cam ataţia puteau fi numaraţi,restul erau popoare damnate ceea ce demonstrează că intr-o anumită formă putem observa ca in această carte se regasesc multe date de recensământ.
Tabuul incestului.Adam si Eva au avut doi fii: Cain si Abel. O intrebare ce se poate sustrage din aceasta afirmatie ar fi:Bine si totusi cum s-a populat lumea? Milioane de oameni cred astazi in creştinism şi in ce propovăduieşte religia, bineinţeles ei cred şi in gravitatea incestului.Ce as putea sa inteleg din asta? Ca totul e doar un joc de manipulare?Dar cu siguranţă oricât de mult m-aş strădui, nu cred că in viaţa asta aş reuşi să aprob, sau nu , printr-o demonstraţie logică aceste teorii.
Unicitatea noastră nu ne lasă să creăm o legatură stabilă intre noi ,poate doar in linii mari, deoarece se ştie că fiecare om priveşte diferit o problemă.Probabil de asta Platon credea ca termenul de adevăr se regăseşte doar la un nivel personal.
In anumite societăţi spirituale e elogiată prostia pentru simplul fapt ca e considerată direct proporţională cu insuşirile sufleteşti superioare.Drept urmare un mediu deobicei este recrutat dintre persoanele cu totul reduse sub raportul inteligenţei.Faptul ca lumea spiritelor işi alege interpreţii printre cei mai simpli arată că prostia este preţuită si de persoanele fluide.In ordinea divina favoarea i se acordă prostului ca o dreapta compensaţie, ca un dar ce i se cuvine.Prostul este favoritul destinului.(apud Vasile Pavelcu)**.
Personal nu cred ca prostia a dus la dezvoltare, poate doar la nepăsare si cred că dacă Durkheim ar fi trait suficient timp pentru a fi citit acele randuri cu siguranţă ar mai fi descoperit incă un motiv al umanităţii de sinucidere.
Viteza informaţiilor din ziua de azi va duce la un colaps.Stiu că e greu de demonstrat asa ceva dar o logică ar fi:pană când vom reuşi sa ne folosim ambele emisfere la capacitate maximă vor mai trece câteva generaţii.Cam exact atunci când lumea nu va mai asculta manele cu toate că există o explicaţie şi pentru afirmaţia asta.Oamenii au nevoie de lucruri simple uneori, pentru a le reţine,inţelege si reacţiona mai uşor la impulsul acestui flux de informaţii.
Toate aceste idei duc la un singur rezultat : Sunt lucruri pe care oricât de mult ai vrea sa le cercetezi nu ar avea sens, deaorece sensul concluziilor noastre cu siguranţă nu ar fi empirice.Cum s-a facut lumea? Interesul meu pentru un posibil raspuns se limitează doar la excluderea acestei teme din universul meu de cercetare.Cele trei teorii prezentate in incipitul lucrării (recunosc că foarte sumar) au totuşi un punct comun:Există Lumea!Asta e concluzia mea, restul pot fi doar supoziţii fără o prea mare valoare de adevăr.Bibliografie :

Elena Niculiţă-Voronca(1998)”Datinele şi credinţele poporului român”.Iaşi.Ed Polirom.(pp23-30)
*Vasile Pavelcu(1999).”Elogiul Prostiei”.Iaşi.Ed Polirom.(pp-300-306).

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (15):


*** - de Intruder la: 06/12/2007 21:23:36 Modificat la: 06/12/2007 21:24:02
am citit doar pana la "acest mini-eseu", apoi am dat in jos...m-am calmat.
dac-ai comprima tot ce ai scris, in 5 randuri...poate-poate.
totusi, am impresia ca Jeniffer o sa citeasca tot.

#263445 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 06/12/2007 21:24:47
te-a mancat undeva sa pui asterix!!
#263446 (raspuns la: #263445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
~ - de thorn bird la: 06/12/2007 22:27:57
Am citit si eu tot insa nu inteleg intrebarea "cum s-a creat lumea" iar apoi faptul ca se concluzioneaza ca lumea totusi este creata si ca eventuale explicatii despre modul in care s-a creat ar fi in van pt ca sunt simple supozitii.
Ce nu inteleg e: de ce mai intreaba daca tot nu are sens raspunsul fiind o simpla supozitie?E interesanta oare parerea filosofica a fiecaruia despre facerea lumii?
Parerea mea e ca acest subiect e atat de controversat si sunt atatea pareri diferite pe care altii deja le-au "fumat" incat e pierdere de vreme sa-mi mai tocesc tastele cu simple supozitii.
#263509 (raspuns la: #263445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 06/12/2007 22:45:45
Folclorul nu propune teorii, iar despre materie, sint lucruri care nu se pot sti.
#263526 (raspuns la: #263509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
balbaiala semidocta - de proletaru la: 07/12/2007 08:58:20
stimabile, te rog sa ma scuzi ca sunt scortzos! am insa motive temeinice. am facut efortul sa-ti citesc bezmetismele si am pierdut vremea degeaba.

subiectul propus de tine e un fel de bashcalie ce se vrea serioasa. nu-i nici bashcalia lui Intruder si nici vreo chestie serioasa a Alexandrei.
mi se pare ca esti cumva pe acelasi tip de neseriozitate ca sirotlica (doar ca originalitate si nivel de abordare, nu ca prost obicei). luam de undeva o chestie, o mozolim un pic si o aruncam la lei.
tratarea subiectului "facerea lumii" prin prisma teoriilor antropologiei culturale este o chestie serioasa si nu poate fi abordata aici.

hai sa-ti spun doar cateva lucruri din care poti sa inveti: in unele pasaje mi se pare ca ai acelasi stil ca RH - un terci enorm de cuvinte. numai ca baiatul ala are un pic de bun simtz in timp ce tu vorbesti in stil Vacanta Mare despre lucruri pe care probabil ti-e greu sa le discuti. atentie, nu vorbim despre credinte:
"Cei doi, Fărtache si Năfărtache nu reuşesc sa se inteleagă in numele cui sa infaptuiască această magie. Se lasă seara si cei doi inca nu au gasit o inţelegere comună. Intr-un târziu Dumnezeu creează un petec de pământ pentru a avea pe ce să se culce la noapte"
... asta nu e deloc parte de eseu. mai citeste un pic ce e eseul ca specie literara. asta e scriptul la o sceneta de brigada artistica a combinatului de fosfati.

"Tabuul incestului.Adam si Eva au avut doi fii: Cain si Abel. O intrebare ce se poate sustrage din aceasta afirmatie ar fi:Bine si totusi cum s-a populat lumea?"
... daca aveai un minim bagaj de carti citite si lucruri vazute, nu ai fi pus asemenea intrebari. de metafore si simboluri ai auzit? ce inseamna Adam si Eva, Cain si Abel in simbolistica religioasa? care e cheia de interpretare? ma gandesc cu groaza ca faci entorsa la emisfera dreapta incercand sa pricepi mitologia egipteana, doar citind traducerile hieroglifelor.

"In anumite societăţi spirituale e elogiată prostia pentru simplul fapt ca e considerată direct proporţională cu insuşirile sufleteşti superioare."
... zi si mie cateva din "anumitele societati" in care e elogiata prostia!

"Personal nu cred ca prostia a dus la dezvoltare, poate doar la nepăsare si cred că dacă Durkheim ar fi trait suficient timp pentru a fi citit acele randuri cu siguranţă ar mai fi descoperit incă un motiv al umanităţii de sinucidere."
... era sa ma bucur. una din cartile valoroase ale lui Durkheim nu este "Suicidul" ci "Diviziunea sociala a muncii" unde se vorbeste despre dezvoltare si puteai sa legi cumva "prostia" de acest concept. evident, ar fi trebuit sa fii un pic dibaci ca sa faci asta. ori acum ai dat-o cu bata in balta.
sa inteleg ca vrei sa demosntrezi ca prostia inferata in nepasare duce la sinucidere?... poate pe Marte, ca pe Pamant nu cred. astept inca demonstratia ta! apuca-te repede de treaba ca nu-ti va ajunge viata asta pentru o tema asa mare!

"Viteza informaţiilor din ziua de azi va duce la un colaps".
... mai sa fie! cum masori tu viteza informatiilor si impactul acestei viteze in acel ceva (care se presupune din context ca e creierul) astfel incat sa colapseze?
daca reusesti sa sustii prin demonstratie o chestie din asta, ai dat lovitura cea mare. punem pe shine o informatie, o impingem pana prinde viteza aia, stie ea care si o infigem in cerebelul cui trebuie. acolo face bum si noi facem ordine pe lumea asta.
revin la intentiile tale initiale... daca era bashcalie, acum radeam.... dar pari a fi serios, asa ca ma apuca plansu'.

"[...] pană când vom reuşi sa ne folosim ambele emisfere la capacitate maximă vor mai trece câteva generaţii"
... te hazardezi in domenii in care esti pluta. citeste cateva lucruri marunte despre fiziologia creierului si vei intelege ca ai spus o idiotenie.

M-a dezamagit atat continutul cat si modul tau de abordare. Multa tocana de cuvinte si nici o idee.

#263605 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de GloriaVictis la: 07/12/2007 09:12:20
Au!

Jos palaria, Proletare. Pentru rabdare.

Sper sa nu ma afecteze in vreun fel faptul ca am fost contemporana acestor randuri :)))
(ehehe, aici l-am luat pe Durkheim... yessss !!!!!)

#263606 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cashpik, - de 1brasovean la: 07/12/2007 09:27:47
dom`le as fi apreciat daca dadeai si referinta online, care va sa zica:
http://www.polirom.ro/biblioteca-online - cartea poate fi luata de acolo, moka, PDF [stiu locul ala de ceva vreme, nu alta].
Si mai sunt si alte carti, n`asha?
#263607 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
totusi, - de Intruder la: 07/12/2007 09:40:38
omul a pus la subsol o bibliografie!
poate a copiat dintr-o carte reala...
#263609 (raspuns la: #263607) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gloria - de proletaru la: 07/12/2007 10:15:24
numai pentru rabdare?
:((
#263620 (raspuns la: #263606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
@Intruder, - de 1brasovean la: 07/12/2007 10:28:55
ai dreptate monseher!
diluez afirmatia.
da` eu tot n`as pierde vremea sa scriu dupa o carte asa multe... poate pentru ca mereu am urat dictarea in generala [a I-a], scriam si urat, de! :)
[cu Sf-tii Copy si Paste e alta!]
#263625 (raspuns la: #263609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proletaru - de GloriaVictis la: 07/12/2007 10:30:25
Mea culpa.

Nu, nu numai pentru rabdare. Dar ea, rabdarea, mi s-a parut mo-nu-men-ta-la !!!

Bietele mele emisfere au facut cu greu fata vitezei informatiilor. Le-am dres cu cofeina...e drept, a durat pret de cateva generatii...de virusuri...

:))))


#263626 (raspuns la: #263620) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ABERAŢIA ZILEI: - de picky la: 07/12/2007 10:48:54
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a acuzat Romania la Bruxelles de “agresiune permanenta” fata de tara sa. El a declarat ca nemultumirile le va transmite si in scris liderilor UE. Voronin a criticat Bucurestiul pentru ca “nu a recunoscut corespunzator statalitatea Republicii Moldova”. Liderul de la Chisinau s-a plins si de faptul ca autoritatile romane incearca sa submineze suveranitatea tarii sale atragind studentii in universitatile din Romania, preotii spre bisericile sale si oferind rapid pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.

De pe site-ul ziarului "Cotidianul", astăzi.

Mare mârşăvie să "atragi" la studii universitare pe junii studii basarabeni. Blestemaţi fie francezii că "ne-au ademenit" o sută cincizeci de ani flăcăii şi domniţele la şcolile lor pariziene să-i pervertească.
#263637 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cooperativa - de proletaru la: 07/12/2007 13:36:01
marea problema e ca un idiot din asta poate oricand sa repete ceva de genul razboiului sarbo-croat.
are cu siguranta cativa cu care poate face oricand sa faca o "cooperativa" si sa strice socotelile in zona asta.
sper sa fiu eu paranoic si aia sa fie baietii buni!
#263728 (raspuns la: #263637) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
??? - de lafemme la: 07/12/2007 13:59:30
daca intrebarea e stupida .... why bother? ... pun si eu ca tot omul alta intrebare stupida...
#263742 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletaru - de cher la: 03/12/2008 22:00:36
Proletarule !
Chiar daca in mare ai dreptate s-a scris un text pe care daca l-ai citit inseamna ca merita comentat.
Eu de exemplu nu am avut rabdare sa-l citesc tot, cu atentie, si sunt gata sa contrazic o idee pe care totusi am sesizat-o. Nu cred ca a cerceta cum a aparut lumea este o prostie. ( desi sunt de acord ca adevarl nu se va afla nicodata.Ori de cate ori cineva va crede ca a aflat “adevarul” se va gasi altcineva care peste cativa ani va descoperi alt “adevar”.) Dar cercetand faci descoperiri colaterale care alfel nu le-ai face si uneori aceste descoperiri sunt foarte importante. Asta mi se pare minunat la om, implicarea in lucruri care par a fi nefolositoare, poate fara sens. Ce ar fi viata daca omul s-ar limita doar la cele folositoare, dormitul, mancatul, etc.
#368782 (raspuns la: #263605) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: