-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

mortii cu mortii si vii cu vii ?!?!


de om la: 26/12/2007 23:08:17
modificat la: 26/12/2007 23:14:32 arata originalul
rezumat: in general
taguri: Salonul 
voteaza:
Credeti ca cei care sufera (intr-un fel sau altul) trebuiesc izolati ?

Oare ce este demnitatea in suferinta ?

Oare ce suferinta trebuie expusa (si eventual acceptata) in cafenea? De exemplu, cei care sunt singuri si intra in cafenea, doar ca sa aiba pe cineva "langa ei", ar trebui sa intre in cafenea sau ar trebui sa sufere in tacerea singuratatii lor?

Cafeneaua este numai pt pomul laudat sau se pot spune si ofuri?NU se vrea o discutie pe exemplul particular Italia, cu toate ca de aici m-am inspirat.
"... daca intr-adevar ai fi asa de bolnava si pe patul mortii cum pretinzi, ai avea demnitatea sa iti pastrezi suferinta pentru tine, nu ai afisa-o acilea cu litere mari, cersind parca mila cafegiilor..."
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
Apa de izvor...
vis...
//
Dezarticulat

comentarii (99):


*** - de GloriaVictis la: 26/12/2007 23:47:32
Probabil ca demnitate se poate numi: discretia si masura, in exprimarea/ expunerea a tot ce traim: suferinta sau fericire; victorie sau infrangere; doliu sau(re)nastere; iubire sau ne-iubire; singuratate sau dimpotriva; putere sau slabiciune. Opus fluturarii lor precum stindardele, insotindu-le de trambite si tobe, ca intr-o "vanatoare" - de compasiune, atentie, lauda ori invidie...

Nu, nu cred ca oamenii trebuie sa sufere (sau sa se bucure) in tacere, nici ca "trebuie izolati" si nici ca exista emotii care "nu se cade" a fi expuse. Cred insa ca este important cum faci acest lucru...

#268503 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gloriaVictis - de om la: 27/12/2007 00:13:14 Modificat la: 27/12/2007 00:14:09
discretia = este tot un fel de a nu spune (rufe in familie) ;)
masura = cui ? a donorului sau a acceptorului ;)
Cred insa ca este important cum faci acest lucru... =asta da! Adica nu spui ca esti singur si amarat, spui ca vrei sa discuti cu cat mai multi :))) ...cu toate ca drumurile duc tot la Roma :)))
#268505 (raspuns la: #268503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am constatat - de Lascar Barca la: 27/12/2007 03:29:59 Modificat la: 27/12/2007 03:31:30
o anumita rautate la oamenii suferinzi. Includ aici si batrinetea, pentru ca personal o consider o mare suferinta.
Imi amintesc cum Eugen Ionescu isi cerea scuze ca e batrin.
Om, incluzi si batrinetea in ipoteza?:))
#268510 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascare - de om la: 27/12/2007 05:52:36 Modificat la: 27/12/2007 05:59:12
o anumita rautate la oamenii suferinzi. = mai rau este cand le dau in cap tot suferinzilor, pt ca nu indraznesc sa sara pe sanantosi :(( Un fel de, mai scuteste-ma cu durerea ta pt ca o am eu pe a mea - iar eu nu ma plang- ;)

Includ aici si batrinetea, pentru ca personal o consider o mare suferinta. = pe naiba, este super si trebuie sa profiti de ea ...zici pe sleau si apoi spui: scuze sunt batran si ramolit :))) vezi pct-ul urmator :)) sau asa cum fac eu :)))
Avem un prof batran care atunci cand nu'i placeau intrebarile/discutia se facea ca doarme (sau ca nu poate sa se concentreze :)))

Imi amintesc cum Eugen Ionescu isi cerea scuze ca e batrin. = lasa-l p'ala ca'i are hotoman :)) Am observat ca multi batrani profita de batranete troznind in dreaptra si'n stanga ...mai apoi motivand batranetea ;))

Om, incluzi si batrinetea in ipoteza?:)) = batraneata nu, manifestarile ei...DA! ;)
Daca ar fi sa nu permitem batranilor ca sa intre in cafenea, mai mult de jumatate din nick-urile care se dau tinere, frumoase, sclipitoare si fitzoase ar disparea din cafenea :)) Era o caricatura in the newyorker: un caine ii explica altui caine ca pe internet nu se cunoaste ca este caine :)))

#268514 (raspuns la: #268510) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de thorn bird la: 27/12/2007 08:51:52
In cazul Italiei consider ca-si face mai mult rau expunandu-si suferinta pentru ca in felul asta va fi tratata ca o bolnava si se presupune ca vrea sa uite de povara pe care o poarta.Probabil de aici vin si controversele si indoiala legate de cazul ei.Eu de exemplu daca as fi pe pat de moarte as incerca sa uit si sa traiesc demn ce mi-a ramas, nu as cauta sa informez pe toata lumea astfel incat sa se uite la mine cu mila "vai saracuta de ea".Acuma probabil depinde de fire, poate unora le face bine sa fie priviti cu compasiune.

Cat despre necazurile expuse pe cafenea: e bine daca ii putem ajuta cu un sfat, o vorba buna, dar in cazul in care nu se poate face nimic nu vad pentru ce ai expune aici povara vietii, pentru ca intr-adevar cu totii avem si bune si rele,in unele situatii nu ne poate ajuta nimeni si presupun ca in momentul in care accesezi un forum vrei sa te detasezi de probleme nicidecum sa te mai adancesti in ele.
#268528 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 09:18:58
Credeti ca cei care sufera (intr-un fel sau altul) trebuiesc izolati ?
Nicidecum. Ar fi o mare eroare. De izolat trebuiesc izolaţi doar nebunii, fanaticii şi nespălaţii.

Oare ce este demnitatea in suferinta ?
Depinde. De dimensiunea suferinţei, precum şi de tipologia umană. Dar în cazurile majoritare nu cred că sunt compatibile, demnitatea şi suferinţa. Plus că mai disting o nuanţă: suferinţa pentru sine diferă manifest de suferinţa pentru altul. Aceasta din urmă este mai dureroasă la unii pe când la alţii, propria suferinţă îmbracă haina egoismului la moduri inimaginabile.

Oare ce suferinta trebuie expusa (si eventual acceptata) in cafenea? De exemplu, cei care sunt singuri si intra in cafenea, doar ca sa aiba pe cineva "langa ei", ar trebui sa intre in cafenea sau ar trebui sa sufere in tacerea singuratatii lor?
Nu cred că se pot simplifica astfel lucrurile.
Trâmbiţarea suferinţei îndepărtează compasiunea.
Mimarea sau simularea suferinţei, dezgustă audienţa şi înjoseşte pe practicantul ei.
Cei singuri să intre, da! Dar să-şi lase la uşă marotele, fanatismele, îngâmfarea, ţâfna... Apoi trebuie să conştientizeze că, dacă-n viaţa reală doi îi spun că e beat, probabil că şi-n virtual va fi trimis tot la culcare.

Cafeneaua este numai pt pomul laudat sau se pot spune si ofuri?
Normal că se pot spune şi ofuri, dar contează enorm cum le spui şi cât de des le spui.NU se vrea o discutie pe exemplul particular Italia, cu toate ca de aici m-am inspirat.
Acesta este un caz special, de factură patologică, care necesită specialist şi medicaţie. Maladiile psihice sunt, într-un fel, contagioase. E un caz psihiatric complex, după părerea mea. Incumbă componente de isterie, de delir, de manie a persecuţiei, de paranoia...

"... daca intr-adevar ai fi asa de bolnava si pe patul mortii cum pretinzi, ai avea demnitatea sa iti pastrezi suferinta pentru tine, nu ai afisa-o acilea cu litere mari, cersind parca mila cafegiilor..."
Adevărat, dar nu e cazul...


----------------------------
Poate le mai pui câte un "i" la ăia vii.
#268534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 27/12/2007 09:26:05 Modificat la: 27/12/2007 09:26:35
Credeti ca cei care sufera (intr-un fel sau altul) trebuiesc izolati ?

in cazu-n care-as zice "da", as pustii cafeneaua si lumea toata-n general - toti suferim de ceva!

Oare ce este demnitatea in suferinta ?

habar nu am - cand te doare nu-ti mai prea pasa cum te vad altii.
durerea aduce cu sine un anume egoism mut si ceva indecenta-n plus.
durerea, ca si bucuria in exces, pot coplesi caractere.

Oare ce suferinta trebuie expusa (si eventual acceptata) in cafenea?

poate fi expusa orice fel de suferinta.
cu un amendament - acela de-a-ti asuma, aprioric, orice fel de reactie.

De exemplu, cei care sunt singuri si intra in cafenea, doar ca sa aiba pe cineva "langa ei", ar trebui sa intre in cafenea sau ar trebui sa sufere in tacerea singuratatii lor?

n-ai de unde sa stii de ce intra unii/altii in cafenea.
ar putea intra iac-asa ca sa-mi exploateze potentialu' caritabil sau pur si simplu, de-ai naibii, sa-mi strice ziua cu povesti lugubre de viata.

sunt altii care probabil sufera la fel sau chiar mai mult si care-au ales sa se bucure aici, cot la cot cu mine, fara sa ma piseze zilnic cu nenorocirea care i-a lovit.
acestia ar putea considera nedreapta fata de ei atitudinea celor din prima categorie.

tot respectul meu pentru acestia din urma.
INSA e doar o problema de-alegere.
fiecare dintre cele doua tipuri de reactii pe forum are avantajele si dezavantajele ei.

Cafeneaua este numai pt pomul laudat sau se pot spune si ofuri?

incepi a te repeta.
inc-o data: n-ai decat sa spui ce fel de ofuri ai pe suflet cu mica-mare conditie de-a accepta orice reactie ca posibila si corecta.

agresivitatea - din punctul meu de vedere - nu-nseamna doar un scuipat in fata sau o injuratura ca la maidan.
as zice ca dimpotriva.
modu' insistent-patetic in care-ti expui necazurile e tot o forma de agresivitate.
imi pare-asadar normal ca unii sa nu-l tolereze.
#268536 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dornenvogel - de picky la: 27/12/2007 09:28:37
Farsa urmărea, cred eu, să arate care sunt cei "răi". Adică vezi Doamne, sunt atât de neomenoşi şi de ticăloşi încât sar la gâtul muribundei. În acest moment, opinia publică trebuia să se implice, huiduindu-i pe "răii" care erau vizaţi de mascarada mamei mari. Circul urmăreşte plata unor poliţe mai vechi. Laşul preferând să încerce să le achite de sub masca florentină.
Aşadar, iubitoarea de limbă română, care maltratează această limbă cu asupra de măsură, e un scenarist slab şi un regizor diletant.
#268538 (raspuns la: #268528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anisia la: 27/12/2007 09:49:15
daca nu vedeam ca-mi citasi vorbele, nici ca ma osteneam sa raspund intrebarilor tale, caci intuiesc care ti-e vrerea.

dar pentru ca te-ai "inspirat" din comentariul meu, hai sa iti explic ca la aia mici, ca se pare ca nu am fost destul de clara, in explicatia data dnei Italia.

omul bolnav, pe patul de moarte (cum dansa se pretinde), nu sta sa piarda timpul cu evitat de cratime intru crearea unui "stil propriu", si cu facut clasamente cine ce si cum.
omul bolnav pe patul de moarte, isi numara fiecare secunda alaturi de cei dragi, si negociaza cu moartea in fiecare clipa. ori se lupta cu ea, s-o invinga. s-o inlature.
omul bolnav pe patul de moarte, nu spune fiecarui intalnit in cale cum ca sta sa-si dea duhul, invitand la mila si compasiune.

tot scenariul asta ma lasa rece.

intrebarile tale primesc urmatorul raspuns:

demnitatea in suferinta este Jowad, baietelul de 1 an bandajat din cap pana in picioare, luptand cu cancerul in fiecare clipa, pe muteste, vitejeste.

demnitatea in suferinta este atunci cand suferindul isi accepta soarta si isi aduna toate puterile sa o infrunte sau intampine.

demnitatea in suferinta este abilitatea de a te inarma cu rabdare, credinta si curaj - fara a defila in goliciunea durerii tale, intru a obliga spre compasiune.

demnitatea in suferinta este dorinta de a-i ocroti pe cei de langa tine, evitand pe cat posibil sa-i incarci cu durerea ta, zambindu-le cu ultimele puteri, asigurandu-i ca totul va fi bine, pana la urma.

demnitatea in suferinta este atunci cand ti-e de-ajuns sa stii ca ei stiu, fara sa le fi ingreunat viata de zi cu zi cu ceva.

am purtat pe brate parinte, bunic, bunica si unchi bolnavi de cancer. mi-au murit in brate. am luptat singura cu angoasele acestei boli, acum trei ani. n-a stiut nici dracu. am invins. fara sa ma dau cu capul de pereti, sau sa ma lamentez, cersind compasiune.

de aceea stiu ce inseamna demnitatea in suferinta. fiecare om isi are soarta lui. si e obligat sa gaseasca puterea in sine insusi sa-si duca sorocul.

capisci?
#268547 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
demnitatea in suferinta? - de andante la: 27/12/2007 11:11:15
mie imi vine greu sa alatur termenii. Cred ca suferinta da un sut undeva demnitatii. Nici prin cap nu-mi trece sa cer "demnitate" de la un nenorocit care se desface pe patul de spital varsandu-si matele, de la un batran care nu-si mai poate urni oasele si urla sa fie schimbat, de la o biata femeie ce a incercat de mai multe ori, in crize, sa-si ia zilele si acum isi cauta cu lacrimi in ochi sprijin in orice suflet ce se opreste asupra ei. M-as considera cruda si ipocrita. Sunt doar cativa oameni suferinzi de care mi-am adus aminte citind aici despre demnitate si suferinta. Poate am vrea sa fie astfel, sa fim toti bravi si demni in suferinta noastra. Insa e cam idilic, ticalosiile lumii sunt deseori peste puterile noastre de jucator demn.
#268573 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 11:25:36
Te limitezi la suferinţa fizică?
#268578 (raspuns la: #268573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de GloriaVictis la: 27/12/2007 11:35:17 Modificat la: 27/12/2007 11:36:56
discretia = este tot un fel de a nu spune (rufe in familie)
Nu, nu cred ca discretia este tot un fel de a nu spune. Da, cred ca sunt rufe pe care nu le putem spala decat in noi insine...

masura = cui ? a donorului sau a acceptorului
A ambilor, ca in orice proces de comunicare (daca e sa fie comunicare si nu altceva)

cu toate ca drumurile duc tot la Roma
Posibil sa fie cum spui. Sunt insa incapatanata: depinde si cum ajungi, nu numai unde ajungi...

#268581 (raspuns la: #268505) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
**** - de marona la: 27/12/2007 11:40:06 Modificat la: 27/12/2007 12:05:04
http://www.youtube.com/watch?v=83PDO_iLn_E&feature=related
(background sonor daca e permis....)

adunati incet singuratatea intr-o lumanare ! ..... lumina voua pacatosilor! (neputinta genereaza un soi de rautate, limita care trebuie din intelepciune sa o dosim!)
#268583 (raspuns la: #268578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 11:48:24
Pe scut?
Sub scut?
Staroste peste magazia de scuturi?
Ispravnic la care-i ţine altul scutul?
#268588 (raspuns la: #268581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
limitare la suferinta fizica - de andante la: 27/12/2007 12:10:48
nu ma refer exclusiv la cea fizica, femeia cu sindromul bipolar sufera mult in perioadele de remisie cand intelege ce i se intampla ei si familiei ei

sunt putin superficiala si recunosc ca suferinta fizica mi-e mai usor de constatat decat cea psihica, e mai greu sa vezi/intelegi durerea sufletelor

insa afectarea somatica evoluant in incapacitate fizica de a-ti duce "demn" zilele, adauga adanca suferinta psihica peste cea strict fizica
#268609 (raspuns la: #268578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andante - de picky la: 27/12/2007 12:15:37
Eu cred că e demn dusă suferinţa interioară, nu nepărat legată de vreo boală, atunci când nu se vede, când nu-i transpirată.
#268615 (raspuns la: #268609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 27/12/2007 12:24:20
Eu cred că e demn dusă suferinţa interioară, nu nepărat legată de vreo boală, atunci când nu se vede, când nu-i transpirată.

vor exista intotdeauna ochi ce vor vedea indaratul mastii, oricat de gros a' fi el, fondu' de ten.
#268628 (raspuns la: #268615) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 12:28:34
Adevărat. Dar nu-i ostentativ scoasă la purtat.
#268635 (raspuns la: #268628) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu ... - de maan la: 27/12/2007 12:37:44
da' tot exist-aici un 'insa': exista mai multe feluri de exhibitionism.
nu trebe sa-ti dezbraci hainele ca sa atragi atentia, ci poti doar sa sugerezi aprig dorinta de-a ti le scoate.
efectu-i mult mai dramatic, nu vei fi acuzat de-atitudine contra pudorii publice, dar iti vei fi domolit regeste dorinta de-a-ti urla nebunia pe strazi.
lumea va intelege ca-n spatele acelei dorintei va fi existat cu sigurantz-o durere care s-o genereze.
#268642 (raspuns la: #268635) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de GloriaVictis la: 27/12/2007 12:37:49
putin din toate...e ciclica, viata.
#268643 (raspuns la: #268588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de andante la: 27/12/2007 12:41:45
suferinta interioara de care vorbesti, cea care nu-i cunoscuta, aia e una din dramele umane in fata carora ma smeresc, plec capul neputincioasa si nestiutoare
pentru ca e acea suferinta pe care, tocmai pentru ca nu o pot vedea, nici macar nu am cunostinta ca e nevoie de alinare
#268649 (raspuns la: #268615) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yo, - de marona la: 27/12/2007 12:49:29
mah! yo's femeie cu naframa, nu ma dau de buna seama !

azi, pe confa asta de se arunca cu pietre !

http://www.trilulilu.ro/Acelashi/15bdca25cb569d

ma'nclin .. tac .. si nu fentez asa cum imi este felul!

m. (de la marona).
#268656 (raspuns la: #268649) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Buuun! - de picky la: 27/12/2007 12:53:23
Exemplu absolut autentic: eu, şi nimeni mai exact, nu am ştiut că tatăl meu are cancer decât cu o zi înainte de-a muri. Şi atunci a avut grijă să fie la o mie de kilometri distanţă şi la preţ de-o viză de obţinut (doar dimineaţa), eu aflând după-amiaza. Ultima dată îl văzusem cu vreo două luni înainte şi habar nu aveam că are cancer cu metastaze. Teoretic era la muncă în Cehia. În fapt se retrăsese să se stingă fără a sfâşia în jurul lui.

Asta consider eu că e o formă de-a suferi demn, fără a implica pe nimeni, cu atât mai puţin pe cei dragi, în suferinţa ta.
#268657 (raspuns la: #268642) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloriana - de picky la: 27/12/2007 12:54:12
Uneori se dă... supliment, ca la cantină.
#268658 (raspuns la: #268643) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andante - de picky la: 27/12/2007 12:55:09
Da. Şi e... demnă!
#268659 (raspuns la: #268649) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
marona - de maan la: 27/12/2007 12:57:05
pe confa asta de se arunca cu pietre !

huh?
#268661 (raspuns la: #268658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de maan la: 27/12/2007 13:00:31
e - categoric - o forma de a suferi demn.
da-i si-o forma de amor-propriu - de ce sa mi se refuze nevoia de-a-i fi alaturi parintelui meu, la ceas de drum bun?
far' sa-i/-mi plang pasamite de mila?

ps. io una n-as putea suferi-n tacere asa cum nu ma pot bucura in lipsa cuvintelor.
#268664 (raspuns la: #268661) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky, - de andante la: 27/12/2007 13:00:51
condoleante.
tatal dumitale a fost un om aparte, Dumnezeu sa-l odihneasca.
inteleg acum la ce te referi cand spui "a suferi demn"
doar el stie cea fost in sufletul lui
#268665 (raspuns la: #268657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu, maan - de picky la: 27/12/2007 13:06:35
Asta a fost acum aproape 11 ani. Era o perioadă când eu eram prins într-o mie de proiecte extrem de delicate şi de costisitoare şi dormeam 3-4 ore pe noapte. El ştia că le-aş fi lăsat în atari condiţii, baltă.
M-a doar sunat cu mai puţin de 24 de ore înainte de-a se duce, la telefon, ca să mă poată auzi, el nemaiputând vorbi.
#268668 (raspuns la: #268664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 13:07:14
Îţi mulţumesc.
#268669 (raspuns la: #268665) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de GloriaVictis la: 27/12/2007 13:19:32
In noaptea aia, m-a trimis acasa...
#268680 (raspuns la: #268657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de GloriaVictis la: 27/12/2007 13:23:13
in final se neteaza...

oare?
#268683 (raspuns la: #268658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloriana - de picky la: 27/12/2007 13:26:18
Nu ştiu.
#268686 (raspuns la: #268683) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/12/2007 13:26:47
:(
:)
#268687 (raspuns la: #268680) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si io tot - de maan la: 27/12/2007 15:16:51
l-as fi vrut aproape, futu-i!
in egoismu-mi...dracu stie
....
#268721 (raspuns la: #268687) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de GloriaVictis la: 27/12/2007 15:43:04
De 12 ani regret ca am cedat atunci si am plecat. Astazi a fost prima oara cand am privit un pic altfel lucrurile...

Hmmm. Nu m-as fi gandit ca o sa vorbesc despre asta pe aici. Dar, vorba ta: futu-i! Mi-a prins bine.

:)
:(
#268725 (raspuns la: #268721) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 27/12/2007 15:53:35
Credeti ca cei care sufera (intr-un fel sau altul) trebuiesc izolati ?

intrebarea asta imi aminteste de scena din "The Island" cu deCaprio, in care cei care fusesera muscati de rechini erau dusi afara din corturi pentru ca stricau voia-buna cu tipetele lor... adevarul e ca suferinta (si aici ma refer mai ales la suferinta persoanelor care nu ne sunt dragi, de care nu suntem legati in nici un fel)este incomoda...
cat despre restul... gesturile melodramatice si zgomotoase nu se impaca bine cu demnitatea in nici o circumstanta si poate cu atat mai putin in cazul asta... si cred ca sunt provocate de lipsa de iubire.... sau respect de sine... nevoia de a fi martirizat, de a primi de la ceilalti confirmarea faptului ca doare... nu e nevoie de asa ceva... de multe ori vorbele nespuse sunt mai pertinente

in cazul de fata... ii admir pe cei care s-au revoltat pentru ca si-au sustinut punctul de vedere chiar daca asta nu se face... nu stiu cat de bine s-a transmis mesajul...
P.S. - nu e vorba de rautate gratuita Italia ;)
#268726 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pe sarite si pt toti - de om la: 27/12/2007 16:13:06 Modificat la: 27/12/2007 16:20:23
anisia,
- "caci intuiesc care ti-e vrerea." = asa sa fie cum "intuiesti" tu!
-de aceea stiu ce inseamna demnitatea in suferinta. = sincer, aici mi-ai adus un pic cu jeni (si ea si-a pus sperantele in Dzeu pt salvarea cuiva drag si...uite ce vehementa are acum).
-Exemplul plodului de 1 AN este patetic. "INTUIESTI" ca daca ar fi putut/stiut sa scrie pe internet si sa-si strige durerea la megafon, nu ar fi facut-o?

marona, te rog sa nu deturnezi spre pietrele tale imaginare.
Aici incerc sa discut despre unele reactii ale unor oameni care sufera. Dupa cate ai citit sunt exmple de comportament diferite de la ...introvertire pana la ...extrovertire si nu pot sa spun care este decent si care nu.

Candva am spus ca binele il faci cuiva dupa cum il vrea cel care are nevoie de el. Deci daca vrei sa faci un bine, te faci ca ignori (ca nu stii), sau participi la terapie de grup, sau asculti strigatele de durere, sau...sau...sau...fara sa-ti pui problema CUM ti-ar place tie !

picky, imi pare rau pt tatal tau, condoleante!

om
PS:thornbird (parca tu ai revenit la exemplul italia): in acel exemplu erau 2 manifestari: cei care nu credeau in validitatea cazului si cei care nu aprobau expunerea unei probleme (acceptand ca reala expunerea). Pe aceasta confa caut sa discut cei care nu aproba expunerea unor probleme. Aceste probleme sunt prezente (din pacate) in aproape fiecare familie...
#268728 (raspuns la: #268547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de anisia la: 27/12/2007 17:32:06
in nimicnicia ta, nu ai inteles nimic. trist!
#268734 (raspuns la: #268728) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de anisia la: 27/12/2007 17:32:49
acum stiu de ce tu intelegi.
#268736 (raspuns la: #268728) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de om la: 27/12/2007 17:59:13 Modificat la: 27/12/2007 18:00:18
in nimicnicia ta, nu ai inteles nimic. trist! = puteai sa spui asta de la inceput si sa nu o mai dai la intors cu intuitia ta sau oboseala-ti superioara de a posta pe aceasta confa!!

Ok, ok, eu nu am inteles nimic si tu stii totul. Iti doresc sa fii opusul meu! Felicitari si fii multumita de tine, astfel o sa privesti si pe altii cu mai putina incrancenare!
#268741 (raspuns la: #268734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de anisia la: 27/12/2007 18:17:14
privesc cu blandete pe cine merita. tu nu. ai demonstrat de-a lungul timpului ca nu.

merci de urari. crede-ma, multumesc domnului ca nu-s ca tine.

take care, the mirror has two faces...
#268742 (raspuns la: #268741) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gloria - de maan la: 27/12/2007 18:18:20 Modificat la: 27/12/2007 18:20:09
De 12 ani regret ca am cedat atunci si am plecat.

uite, io ma-ntreb de cand l-am citit pe fuchs, ce-as face io, ca mama, dac-as sti ca boala mea le-ar influenta - cum nu-mi doresc - viata copiilor.

as face probabil ca parintele vulpii.
ma gandesc c-asa ar fi cel mai bine pentru ei.

si ma tot invart pe loc, incepand de-aicia, ma!
iar decid io, draga, ce-i mai bine pentru ei?
daca ei ar dori altceva?
ce ma bag, io, ma, in deciziile lor?

da, moartea n-ar trebui sa influenteze viata da' ce te faci, ca-s ca fatza si reversu' si se-ntrepatrund?

nu, nu cred ca voi ascunde de-ai mei vreo boala.
le voi spune care mi-i dorinta da' creca-i voi lasa sa decida singuri.
sper sa nu cresc niste momai plangarete care sa confunde iubirea de parinte cu bocitu'.

da' zau spun - tare bine mi-ar fi sa nu-i vad/stiu suferind!
#268743 (raspuns la: #268728) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de om la: 27/12/2007 18:25:09
merci de urari. crede-ma, multumesc domnului ca nu-s ca tine. = retin ca sunt in rugaciunile tale :))

In rest te rog nu mai trolla pe aici! NU este o confa pt tine, deci te rog sa te duci pe confele unde te simti adorata!
Acum ca sunt la pensie vreau sa ma bucur de valurile astea si noul meu blackberry!
#268745 (raspuns la: #268742) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de thorn bird la: 27/12/2007 18:34:11
"mie imi vine greu sa alatur termenii. Cred ca suferinta da un sut undeva demnitatii. Nici prin cap nu-mi trece sa cer "demnitate" de la un nenorocit care se desface pe patul de spital varsandu-si matele, de la un batran care nu-si mai poate urni oasele si urla sa fie schimbat"

Daca te referi strict la suferinta fizica e normal ca nu ai cum sa faci pe eroul in fata durerii pentru ca te rapune de cele mai multe ori.Imi amintesc de mine acum o jumate de an ca am ajuns la spital fara sa pot sa-mi tin capul pe umeri sau sa stau in picioare, cu o stare de rau groaznica, nu am avut nimic demn, dar nu m-am plans,mi-am asteptat randul cu toate ca toti in jurul meu ma impigeau in cabinet sa intru inaintea lor.(a nu se intelege ca sunt bolnava sau ca ma plang, a fost o intamplare), deci totusi, totusi un strop de demnitate poti sa ai, dar poti sa fii si atat de slab incat sa nu-ti mai pese. Suferinta interioara insa poate fi mascata si expusa doar celor carora intr-adevar stii ca le pasa.
Desi a fost un caz in care o clienta mi-a povestit de sarcina ei pierduta la 6 luni si m-a impresionat pana la lacrimi, dar cu ce am putut sa o ajut?Cu nimic.Si cuvintele erau de prisos in fata suferintei ei,deja era totul pierdut, poate pentru ea a fost bine ca s-a descarcat, dar pe mine m-a incarcat si mai tare, preferam sa nu stiu, sa nu aflu.Stiu deja prea multe necazuri ale lumii, ma influenteaza negativ, ma face sa ma gandesc aiurea, sa fiu iscoditoare.De la cazul Italiei nu incetez sa ma gandesc la moarte, la faptul ca suntem atat de fragili, ca putem pierde tot intr-o clipa.Si aveam nevoie de asa ceva? NU.
#268746 (raspuns la: #268573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de alex andra la: 27/12/2007 18:35:14
E o iluzie ca-i poti feri de suferinta. Moartea n-are cum sa n-o provoace. Ca ti se ascunde sau nu boala parintelui, ca afli mai devreme sau mai tarziu, de suferinta nu scapi. Ba mai intervin si remuscari: cum de nu mi-am dat seama ? poate, daca stiam, as fi putut face ceva. de ce n-am fost acolo? etc., etc. Eu cred ca am s-o feresc pe fata mea de asa remuscari.
#268747 (raspuns la: #268743) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hahaha - de anisia la: 27/12/2007 18:42:28
din moment ce mi-ai folosit cuvintele ca inspiratie, e clar ca-i pentru mine conferinta. sic! altadata sa te gandesti de doua ori, tinere!
... aaaa, stai, am uitat, esti la pensie.

spune-mi, cum iti duci batranetile. cu demnitate, au ba?#268748 (raspuns la: #268745) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de zaraza la: 27/12/2007 18:49:44
de acord cu tine si alex-andra. nu cred ca ajuta sa ascunzi boala, socul va fi cu atat mai mare. am o cunostinta a carei sora a murit anul asta de cancer. bineinteles ca stia dinainte cam cat mai are de trait, iar timpul pe care il mai avea l-a petrecut cat mai mult cu cei dragi. impreuna cu sora ei si-a aranjat in cele mai mici detalii inmormantarea, iar marion (cunostinta mea) a zis apoi ca asta a ajutat-o enorm sa suporte pierderea surorii ei. faptul ca discutasera despre moarte, ca-si impartasisera fricile, ca-si luasera ramas-bun, ca apoi totul a fost facut asa cum isi dorea sora ei, a insemnat foarte mult si i-a adus impacare. oricat de morbid mi se pare totusi (eu inca n-am avut contact cu moartea, mi-a murit un singur bunic, ever, azi e ziua lui, il chema stefan, by the way), mi se pare un lucru destept sa vorbesti in mod realist despre ceea ce ti se intampla.

zaraza
#268751 (raspuns la: #268747) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om, ce chestie! ne nastem pe rand si murim pe sarite.., - de Roman Haduch la: 27/12/2007 18:52:10 Modificat la: 27/12/2007 22:23:50
Cu respect in prag de an nou aduc vestea corecta ca absolut toti cafegii suntem muritori ( daca va mangaie vreun pic , completez si arat ca si necafegii sunt la fel de muritori.) Avem un punct terminus al vietii personale, asa cum o cunoastem, inregistrata la starea civila. Mai exact , activitatea fiecarei persoanei se desfasoara intre inregistrarea de la biroul nasteri, un pic chiar inainte de a fi inregistrat , venim in viata, si inregistrarea de la biroul deces al starii civile, murim un pic mai devreme decat ne este inregistrat decesul.
Cei care sufera nu trebuie izolati ci trebuie sa fie mangaiati. pe unii dintre noi drumul spre moarte nu i doare, pe altii insa parca ii doare pana in ultima fibra a sufletului. sunt unii care sufera fizic, sufleteste si mental. Sa fim sprijin unii pentru altii. Inca o idee. atunci cand ai o suferinta si o marturisesti unei pesoane , sau chiar unui grup de persoane care te inteleg ori care iti dau sentimentul ca te inteleg , suferinta se diminueaza , se destrama si dispare . Atunci cand ai o bucurie si o impartasesti , Bucuria se amplifica.
Inchei aici rugandu ma ca Dumnezeu sa ne bineucvanteze cu dragoste in inimi , cu multa dragoste, astfel ca sa ne pese unii de altii si la toti de admin. Atunci confa va fi ca un fluviu si frazele vor fi licori racoritaore si tamaduitoare pentru sufletele aflate , "la marginea vietii"
intr-o suferinta severa.
cu respect Roman Haduch
p.s. proverbe capitolul 4 versetul 21 contine un mic secret pentru sanatate.
propuneri de confa :Daca moartea ar fi sfarsitul la tot , cei mai in castig ar fi ticalosii...E asa ? ori nu-i asa?
#268752 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de thorn bird la: 27/12/2007 18:54:07
In primul rand condoleante. Trebuie sa-ti spun ca tatal tau a fost dovada unui om puternic si fara urma de egoism oferind o lectie de demnitate pentru noi toti care am aflat cazul tau.Jos palaria.
#268753 (raspuns la: #268657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Italia la: 27/12/2007 19:17:59
Draga om,da mi voie sa ti scriu numele cu litere mari,OM!
Incerc sa ti raspund la intrebari.
Cei care sufera nu trebuie izolati!!!Trebuie ajutati!Intelesi si ajutati.
Demnitatea in suferinta?Nu e tacerea.Parintii mei au murit de cancer amandoi,la amandoi descoperit in metastaza.Am avut doar timp sa i inmormantam.Au fost foarte demni,au tacut,iar noi,copiii,am ramas marcati pe viata ca nu am stiut,ca nu i am tratat,ca nu ne am cerut iertare.
Iti marturisesc ca sunt mirata si speriata de mine insami,ca m am expus.E prima data in viata mea ca sparg zidul!Probabil am gresit!De ce am facut o?Din disperare?Din singuratate?Din frica?Din incredere in voi?Din inconstienta?Din speranta?Din gandul ca e virtuala lumea asta a cafenelei?As fi avut acelasi curaj daca va aveam fizic in fata?
Eu in cafenea am intrat pentru ca l chinuiam pe copilul meu mai mic pe messenger.Romania si romanii,revolutia,Dumnezeu,limba romana,valorile si demnitatea,zi de zi aceleasi discutii in contradictoriu.Si mi zice intr o zi:"mama,nu te mai suport!Am de mers la scoala,de invatat,de trait!Intra pe"cafeneaua.com",sunt oameni inteligenti,schimbi parerile cu ei!"
Nu am intrat imediat,nici intr un caz!Am oroare de marile confruntari dar si de virtual,inca nu sunt obisnuita cu internetul,cu ceea ce inseamna internetul din punct de vedere al comunicarii umane.
Chiar nu stiu exact de ce v am spus povestea mea!De la mine a plecat firesc catre voi.Nu am asteptat nici mila(pentru mine mila este un sentiment superior,fericit e cel ce o da dar si cel ce o primeste!),nici lacrimi(lacrimi virtuale?),nimic,eu de la voi nu am asteptat nimic!Am primit totusi.Fara sa cer,am primit.De toate!Si am inteles,cu groaza,ca unii dintre voi sunteti mai bolnavi decat mine,chiar mai morti!
Cine ar trebui sa intre in cafenea si cine nu?Parerea mea e ca ar trebui sa intre in cafenea oamenii cu bun simt,cei inteligenti si buni,cei talentati,cei care iubesc limba romana,cei care stiu sa comunice,sa SE comunice.Sigur ca nu sunt,poate,printre acestia,nu stiu,am observat totusi ca multi nu sunt in aceste categorii.
In legatura cu intrebarea legata de cafenea si suferinta,daca au dreptul cafegii la a suferi in public,nu stiu ce sa ti raspund.Eu daca as fi citit povestea mea ca scrisa de altcineva,m as fi chinuit mult ca sunt departe,ca nu pot ajuta cu mai nimic.Ne ramane CUVANTUL,si ne ramane totul!
Mult de tot mi ati placut cei care ati scris frumos,cu suflet,cu bunatate.Cu mila!Lui Iisus ii e mereu mila de noi!Ne priveste pe toti,ne aude,plange,ca suntem rai si fara credinta.
Te felicit pentru intrebari,nu stiu daca am reusit sa ti raspund.Nu am reusit sa citesc celelalte comentarii,am vazut ca sunt multe.Numai bine!Si felicitari din nou!
#268759 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
italia:) - de zaraza la: 27/12/2007 19:52:18
Si mi zice intr o zi:"mama,nu te mai suport!Am de mers la scoala,de invatat,de trait!Intra pe"cafeneaua.com",sunt oameni inteligenti,schimbi parerile cu ei!"

ei vezi, deci pricepi! intr-adevar, noi suntem mai multi, ar trebui sa te suportam mai usor.

zaraza
#268768 (raspuns la: #268759) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de anisia la: 27/12/2007 19:53:23
:)) mor de dragu' tau!
#268769 (raspuns la: #268768) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza la: 27/12/2007 19:55:37
stiu ca nu despre italia e vorba in conferinta asta, dar daca vrei sa stii ce a provocat cortegiul de reactii negative la adresa ei, ei bine, sunt frazele de genul:

Si am inteles,cu groaza,ca unii dintre voi sunteti mai bolnavi decat mine,chiar mai morti!

pe mine cel putin, consideratiile astea ma enerveaza la culme, si m-ar enerva chiar venind de la un bolnav veritabil. in ce priveste cazul "doamnei italia" sunt de parerea lui picky, e o inscenare ieftina menita sa demaste "raii fara suflet din cafenea". bleacs.

zaraza
#268771 (raspuns la: #268759) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 27/12/2007 21:03:00
"Credeti ca cei care sufera (intr-un fel sau altul) trebuiesc izolati ? "

suferinta e hidoasa pentru majoritatea oamenilor. e ca un fel de umanitate reflectata stacit intr-o oglinda de balci. foarte rar reusim sa vedem omul din spatele suferintei lui. de cele mai multe ori incercam sa ne spalam pe maini oferindu-i alinare fara a-i da si intelegere. lucru fatal pentru un om in suferinta, care spera sa fie tratat ca un om normal.

n-ar trebui sa fie izolati. dar suferinta indiferent ca e singuratate, depresie sau o boala incurabila are si o doza destul de mare de egoism. de aceea ne e greu sa ne apropiem de ea.

"Oare ce este demnitatea in suferinta ?"

demnitatea se invata, nu cred ca e un lucru inascut. e adevarat ca unii oameni nu si-o pot insusi niciodata.

am vazut in seara asta un film mai vechi despre viata lui Helen Keller. probabil ca va e cunoscuta povestea ei. parintii ei au avut destula minte incat s-o indeparteze de ei, devenind constienti de faptul ca fata avea un handicap major si ei nu-i puteau oferi un ajutor real. cea care a educat-o pe Helen a fost Anne Sullivan care a izolat-o in primul rand de parintii ei pentru o anume perioada si a tratat-o pe fata ca pe o persoana normala care aude si vede. educatia poate putin brutala pe care a primit-o helen si-a arata roadele. probabil daca parintii ei ar fi tinut-o langa ei, ar fi fost un fel de leguma... asa a devenit scriitoare, om politic, un simbol al umanitatii. era un om suferind, probabil ca a suferit toata viata ei intr-un fel anume. dar a avut sansa sa invete ce-i demnitatea si lupta pentru propriul destin.
#268780 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 27/12/2007 21:07:38
mi se pare un lucru destept sa vorbesti in mod realist despre ceea ce ti se intampla.
asa cred si eu.


nasa uneia dintre fetele mele are cancer.
rudele ei inteleg sa nu se mai distreze si nu au mai organizat masa de Craciun, ca - CICA! - ar fi lipsa de respect pentru bolnava.
din aceleasi considerente, niciunul dintre cei care cunosc tragedia nu le face invitatii la vreo petrecere.

mi se pare atat de absurd.
parc-ar ingropa-o de vie.

asta-n loc sa se bucure cat pot de anii, lunile, zilele sau orele care le-au mai ramas ...
#268782 (raspuns la: #268771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Italia la: 27/12/2007 21:18:40
Zaraza,pe mine acest tip de consideratii nu m ar atinge catusi de putin!Daca pe tine te enerveaza,inseamna ca te afli printre cei mai bolnavi,chiar mai morti,altfel de ce ai sari in sus?
Reactii negative?Daaaaaaaaaaa!Dar iti dau vestea proasta(pentru tine)ca am multe mesaje frumoase si luminoase in privat.Oare de ce,dupa parerea ta?Sunt acestia toti mai prosti decat negativii?Nope!Este exact contrariul!Tocmai aceste mesaje ma tin pe loc,in cafenea!Am nevoie ca de aer de frumusete,bunatate,civilizatie!As fi plecat de mult dealtfel daca nu era asa,si mi scuturam si praful de pe incaltaminte,cum ne sfatuieste Iisus Cristos.El spune ca atunci cand nu suntem doriti intr un loc,sa plecam imediat si sa scuturam si praful.Si completeaza,citez din memorie,dar vai de locul acela!Imi pare rau ca te tulbur atat,nu e semn bun pentru tine,mai spun doar ca cei care m au alungat sunt acum la pamant ori sub pamant,ei si casele lor,nu glumesc si nu amenint.
Inafara semnelor de punctuatie si a celor astrologice mai exista si alte multe,multe alte semne,pe pamant si in cer,pacat ca nu reusesti sa le vezi!
Parca tu mi ai prezis ca nu voi avea viata lunga in cafenea(daca mi ai facut cumva astrograma,te anunt ca am sfidat o si fentat o de multe ori)!Scuza ma,dar viitorul omului,in general,il stie doar Dzeu si cativa profeti,printre care nu cred ca te numeri.Viata in cafenea?Tot Cel de Sus hotaraste!
Inseamna ca,urmarindu mi semnele de punctuatie,nu ai inteles nimic esential despre mine.Deci:ma intereseaza VIATA,nu prea ma interseaza viata si nici multi dintre voi(tu esti a cincea pe lista mea,iti spun deschis ca sa stii,sa nu mai pierzi timp cu mine,si nici eu cu tine),sunt foarte atrasa de cei care sunt eleganti in cafenea.
Eu iti multumesc pentru nimicul pe care mi l ai dat.
Dna Marta intreaba daca esti frumoasa ca in romanta si daca esti ardeleanca.Pe mine personal aceste lucruri nu ma intereseaza.
#268783 (raspuns la: #268771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
italia - de maan la: 27/12/2007 21:25:42
Imi pare rau ca te tulbur atat,nu e semn bun pentru tine,mai spun doar ca cei care m au alungat sunt acum la pamant ori sub pamant,ei si casele lor,nu glumesc si nu amenint.

da' care-i rostu' acestor vorbe?
#268785 (raspuns la: #268783) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
italia - de zaraza la: 27/12/2007 21:31:30 Modificat la: 27/12/2007 21:33:10
Zaraza,pe mine acest tip de consideratii nu m ar atinge catusi de putin!Daca pe tine te enerveaza,inseamna ca te afli printre cei mai bolnavi,chiar mai morti,altfel de ce ai sari in sus?

pentru ca ma deranjeaza jecmaneala emotionala si prostul gust. ceea ce faci tu aici e egal cu ceea ce fac tigancile cersetoare, care te injura daca nu le dai bani: Imi pare rau ca te tulbur atat,nu e semn bun pentru tine,mai spun doar ca cei care m au alungat sunt acum la pamant ori sub pamant,ei si casele lor,nu glumesc si nu amenint.

si-asa, italia draga, sa fie dupa sufletul tau, si dupa adevarurile pe care le-ai zis pe-aci si pe aiurea!

zaraza

#268787 (raspuns la: #268783) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza la: 27/12/2007 19:55:37 - de om la: 27/12/2007 23:27:56
stiu ca nu despre italia e vorba in conferinta asta, dar daca vrei sa stii ce a provocat cortegiul de reactii negative la adresa ei, ei bine, sunt frazele de genul: = le stiu zaraza. Daca citesti primul meu mesaj catre ea, cred ca am fost primul care a spus ca mi se pare un bemol (inadvertenta) in povestea ei! Ulterior ea a confirmat ca nu toate amanuntele sunt reale ;)

Cum nu pot baga mana in foc pt validitatea sau invaliditatea povestii ei (doar ma stii ca nu vorbesc fara acoperire), de aceea prefer o discutie in general despre abordarea bilaterala a suferintei. Pe cat sunt de tolerant in fata suferintei, pe atat sunt aspru cu mincinosii si figurantii!

Consider durerea ca si moartea o experienta personala care trebuie inteleasa de la caz la caz, de a nu judecata la gramada sau dupa ocaua fiecarui "judecator". De ex (cu sange rece, cu tot respectul si fara a judeca deloc persoanele in cauza) pot specula (numai pt a discuta pe baza specificitatii fiecarui caz si fara a lua partea nimanui) ca ceea ce a facut tatal lui picky, pare gresit in opinia alexandrei deoarece creeaza traume a la gloriaVictis.

intrebandu-ma a la maan...cred ca as putea raspunde cel mai corect numai atunci (daca ar fi cazul)!
#268797 (raspuns la: #268771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...