Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Calatoria fantastica a lui Gelu la Radauti (I)


de lafemme la: 05/01/2008 23:17:22
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
La Gelu în bucătărie era mereu nebunie, cratiţe cu crustă groasă de sos de spaghete aruncate unele peste altele, şerveţele folosite de la petrecerea de acum o săptămână, câte o furculiţă căzută pe sub scaun şi împinsă probabil cu piciorul atunci când venise cineva în vizită. Frigiderul lui Gelu era pentru toţi cei care veneau pentru prima dată acolo un fel de chivot al surprizelor, acoperit de bileţele post-it, încărcat până la refuz, colorat ca un câmp de floarea soarelui prin care se împleticeau tot felul de idei, care mai de care mai fantastice, scheme mâzgălite cu cioturi de creioane colorate, toate mototolite, atârnând patetic de magneţii în forma de pepene galben, ca într-un cimitir al macaralelor părăsite.

Lui Gelu nu-i păsa cum se îmbracă, dacă i-a crescut părul prea mult sau dacă nu s-a mai pieptănat de o săptămână. Gelu era un visător, şi deşi de la terminarea facultăţii nu reuşise să stea în vreo slujbă mai mult de trei săptămâni, Gelu era convins că o să ajungă într-o zi în Guatemala, de unde şi mulţimea de încercări eşuate agăţate de frigider. Toată lumea ştia de planurile lui, şi-l credeau nebun. Bunica suspina sub basmaua trasă pe ochi zicând că „Lasă mamă, că-i vine lui mintea la cap” că doar era singurul din familie care făcuse facultate, chiar daca era, se pare, nefolositoare. Unchiul Gheorghe fusese foarte surprins când auzise că nepot-su face filozofie şi că acolo Gelu vorbeşte despre idei. În schimb Geta venise în vizită la bunici când era şi el acolo fericită tare să-i spună cum că şi ea ar avea o idee a ei şi numai a ei, venită noaptea când tot încerca să adoarmă sub sforăiturile lui Gicu (doar se oprise şi el pe la cârciumă înainte să vină acasă, ca tot omul), şi anume să-şi facă o porcărie, că doar toată viaţa crescuse printre porci. Gelu încercă să o convingă că el nu se ocupă de felul acesta de idei şi că habar n-are cum arată o porcărie, dar Geta nu-l crezuse şi plecase bombănind.

Gelu plecase demult de langa rudele cu basmale siclam şi ogoare cu porumb înalt cât bradul. Acum avea garsoniera lui si multe vise. Aici,în spaţiul mult prea strâmt, printre şosete murdare aruncate pe jos şi cărţi de-a valma, aici se năşteau şi piereau ideile lui, izbindu-se de pereţi sau picând în foaia lor mototolită, sub birou. Uneori Irina, venită în vizită din plictiseală, cu părul vâlvoi strâns în vârful capului pentru această ocazie deosebită şi cu mânecile suflecate, începea să mai arunce hârtiile îngălbenite, căzute după aragaz. Irina venea destul de des sub pretext că-i plăcea cafeaua făcută de Gelu. Adevărul era că pe de o parte ii placea sa-l vada pe Gelu si pe Ducu, prietenul sau tacut, cum isi fac planuri sa plece departe, acolo în garsoniera mică şi îngrămădită. Pe de alta parte îşi descoperise cu surprindere o nouă vocaţie, de care nu avusese habar până atunci, şi anume cea de gospodină. Aici era singurul loc în care acţiona asupra impulsului de a freca până ce broboane de sudoare transformau rimelul intr-o pasta inestetica intinsa sub ochi. Acasă nu făcea absolut nimic asta ca nu care cumva s-o pună cineva la treabă, asumându-şi cu stoicism imaginea de itelectuală lipsită de impulsuri gospodăreşti în măna căreia orice cârpă sau polonic s-ar ofili.
Deşi convinsă că unele lucruri nu sunt de demnitatea unei domnişoare care a absolvit literele Irina îşi abandonase, nu se ştie sigur când, iluziile de a deveni o scriitoare vândută ( probabil atunci când terminase facultatea şi întreaga familie o încurajase să se angajeze ca distribuitor la „Croco”). Aşa că acum se hotarase sa treaca prin vata asa batraneste, one day at a time, si sa spere ca intr-o zi va gasi si ea un om al ei,cu care sa vrea sa-si bea cafeaua de dimineata, pe care sa nu-l deranjeze faptul ca sforaie si care sa vrea din cand sa simta nevoia sa-i dea telefon de cate ori vede ceva frumos.Pentru un astfel de om se antrena acum acasa la Gelu imaginandu-si o viitoare locuinta în care acarienii nu au timp sa înfiinţeze colonii şi microorganismele mutante nu se acuplează pe cearceafur.

Garsoniera lui Gelu devenise deci un fel de no man’s land, unde Gelu, Irina şi Ducu se întâlneau în fiecare week-end, să discute despre călătorii fantastice dincolo de hotare, in tari calde cu oameni negrii si insecte bizare. Se bea ceai sau bere, asta în funcţie de buget , se trasau scheme creionate în zero 5 pe bucăţi de hârtie rupte de prin ziare, se făceau cartofi prăjiţi seara pe la 11, fiecare avea dreptul la idei, oricat de ciudate sau prostesti ar fi fost ele. Se consumau lumânări parfumate şi beţigaşe chinezeşti, din acelea la duzină care au cucerit occidentul cu aromele lor exotice şi îndepărtate, se puneau mirodenii pe foc mocnit, se turna scorţişoară în vin fiert şi se dădea pe gât fără prea multe fasoane, dupa care Gelu ramanea singur cu visele lui iar cei doi se întoarceau acasă pregătiţi să înfrunte mame despotice care-şi visau copiii bine cu funcţii înalte în care banul curge şi fericirea se numără în portocale. Se consumau lumânări parfumate şi beţigaşe chinezeşti, din acelea la duzină care au cucerit occidentul cu aromele lor exotice şi îndepărtate, se puneau mirodenii pe foc mocnit, se turna scorţişoară în vin fiert şi se dădea pe gât fără prea multe fasoane.

Povestea asta ţinea deja de ceva vreme şi cei trei hotărâseră că e timpul să facă ceva, cum Guatemala nu putea fi atat de departe si vara venea cu toată nebunia ei şi dorul ei de ducă , cu lanurile ei de rapiţă şi macii printre galben stins de grâu, cu valuri şi festivale de jazz în vamă, când se doarme pe plajă cu nisip în păr şi foame în măruntaie. Vara aceea avea sa fie altfel, vara aceea vor pleca departe cu toţii chiar dacă ar fi trebuit să faca asta cu barca până la bulgari şi de acolo să plutească printre caşaloţi imenşi, inghesuti in vreo camaruta sordida pe primul vapor care pleaca intr-acolo.

Atunci avusese loc miracolul trabantului gri din curtea lui nea Vasile, trabant de care ei uitaseră deja de multă vreme şi care nu se ştie cum îi apăruse cu câteva zile în urmă în visele lui Gelu sub forma unei navete spaţiale condusă de Pepito ( pechinezul vecinei de la trei cu un picior lipsă) cu un mesaj de la civilizaţii extraterestre. Trabantul gri era un mit local, uitat de mult şi înlocuit de jocuri pe calculator, era unul din acele lucruri de care se vorbeşte seara pe întuneric în spatele blocului la lumina singurului bec din cartier. Nu se ştia dacă îl văzuse vreodată cineva, cert era însă că, în nopţile cu ninsoare, lumina zăpada în jurul lui în culori uluitoare ce puteau fi văzute din drum, de se strangea lumea ca la urs, până când nea Vasile ieşea din curte cu puşca lui de vânătoare şi înjurăturile de trombon. Se spunea că nea Vasile, după ce-i murise nevasta atunci când luase casa foc si inegrise frunzele teilor din cartier, se apucase să-şi acopere trabantul, singurul lucru care scăpase din văpaia imensă, cu bile colorate,ca acelea de la jocuri chinezeşti. Făcuse asta cu credinţa că numai aşa îşi va aduce nevasta înapoi, cum in bilele acelea o putea vedea pe Veta lui cum il strigă şi-i face cu mâna în fiecare seară cu basmaua ei verde şi buzele înroşite. Cum omu se cam dusese cu capul si vorbea singur pe strazi, lumea incepu sa-l evite si acum, ca povestea fusese uitata, nimeni nu se mai apropiase de casa lui Vasile de ani buni, şi uite aşa rămăsese el singurul proprietar din cartier a carui casa nu fusese demolata, el si trabantul lui colorat, printre blocurile cu cărămidă decorativă şi miros de tocăniţă.

Aşa cum nimeni nu mai făcuse de mult, Gelu dădea acum roată casei pe-nserate, zgâindu-se printre şipcile al naibii de unite ale gardului, şi odată, încercând să vadă ceva din vârful teiului stingher din drum, era să-şi rupă gâtul. Mai târziu avea să povestească cum tot nu zărise nimic, dar efortul nu fusese făcut în zadar cum în căderea de la doi metrii îşi văzuse trecutul chiar şi amintiri neştiute din pântecele măsii, înşirate ca pe sârma, agăţânte de cârlige imense.

Acum trabantul nu mai prezenta interes pentru nimeni, stătea cuminte printre lianele de iedera în curtea lui nea Vasile care nu se mai putea da jos din pat. Şi uite cum treaba asta pica tocmai bine cum era lucru ştiut că doar peste vreo luna venea la Rădăuţi marele magnat din America, cu hăinile lui din blana de vizon şi lanţuri imense din aur alb la gât ca să colecţioneze ciudăţenii din toată lumea, ca un pasionat al absurdului ce era, dispus să arunce munţi de bani în calea celui care-i va da ceva care-l va face să zâmbească şi să-şi mângâie multumit burdihanul imens revărsat peste cureaua din piele de şarpe thailandez.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


*** - de Intruder la: 06/01/2008 15:21:50
ai scris bine dar incearca sa publici fragmente mai scurte, adica sa le divizi in mai multe parti.
astept continuarea...:)


#271369 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamne ce harababura... - de cosmacpan la: 06/01/2008 15:47:01
in bucatarie dar cat de buna trebuie sa fie cafeaua....da daca tot ii Geru' (nu Gelu) Bobotezei, poate ma lipesc si io de un vin fiert ca cocosatul de gard....
Auzi DRagutza, ia spunei Irinei sa termine cu visele si sa puie burta pa coale si mana pa pix ca bine mai stie ea sa scrie....asa sa-i spui....ca iuo astept...ca nababu' (sau boababu....)
#271380 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aoleu - de giocondel la: 06/01/2008 17:46:48
pai ce s-a-ntamplat domne' cu trabantu'?!

l-au furat, i-au pus aripe, au zburat omuletii la guatemala?

sau s-au oprit pe la poale de Radauti?
#271443 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
en-gros - de proletaru la: 06/01/2008 18:16:46
da, daca le taia-i pe episoade era mai plastic si pica mai bine.
dar no, ce stiu eu despre focul creatiei?
#271488 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 06/01/2008 18:47:00
pei povestea e lunguta, si ma gandeam ca daca n-o tai in calupuri mai mari... si se lungeste pana la paste... ori va veti pierde interesul... ori ma acuzati ca fac concurenta celebrului serial sau ce e el "tanar si nelinistit"...
#271512 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamna..... - de cosmacpan la: 06/01/2008 19:47:21
de lunga poa'sa fie cat de scurta....numai sa ai grija de cei 4 cm.....nu te supara pa noi, tu numai scrie.....ca daca o fi sa fie la autografe....facem rand...
deeci? asta-i toata? o terminasi asa din prima? nu mai are nici o farama?
#271556 (raspuns la: #271512) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
femme, - de Protagoras la: 06/01/2008 20:00:10
fain povestesti
#271571 (raspuns la: #271556) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pan - de lafemme la: 06/01/2008 21:02:22
nu mai, mai este, da mi-e lene acu sa postez... ca trebe sa ma caut de greseli, ca io scriu cu picioarele si mananc la litere cu duiumul de fomista ce sunt, si mi-e o lene sa ma citesc la ora asta de n-ai idee
#271610 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai lenes ca mine n-am vazut - de cosmacpan la: 06/01/2008 21:11:59
in ultima vreme (ca doar in oglinda ma mai uit, ca din cauza zapezi nici n-am mai iesit din casa... noroc cu Ghitza ca si-a dat obolu in carnatzi ca altfel mancam muraturile goale)...fie, treaca....mai stam pana maine si p'orma incep cu huiduieli si ceva oo stricate pa sub pat mai gasesc io...
#271613 (raspuns la: #271610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la femme - de zaraza la: 07/01/2008 00:40:22
mai, nu scrii rau, chiar cred ca ai acolo, ceva, in buricele degetelor. dar asta e un stil fumat, incepand de la marquez si terminand cu cartarescu. si in plus, nu spune mare lucru, decat ca gelu s-a decis sa mearga la radauti cu un trabant rablagit. si?

o perioada, pana pe la treimea textului, e interesant sa-ti urmaresc piruetele, dar nici ele nu zic mai nimic. tre' sa si zici ceva daca tot scrii, altfel, ce rost are?


zaraza
#271681 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bun inceput! - de Sancho Panza la: 07/01/2008 02:23:43
am tot rascolit dupa o obiectie, dar n-am gasit. felicitari!
#271691 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de lafemme la: 07/01/2008 08:35:56
povestea asta nu vrea sa spuna nimc mai mult decat ce se vede, nu contine mesaje codate sau dezvaluiri care vor sa dea peste cap universuri de idei... e pur si simplu o poveste scrisa intr-un moment in care nu aveam mare lucru de facut si o pagina alba in fata... singurul ei scop este acela de a destinde... de a va face sa zambiti... o sa scriu si mai serios... da mai incolo ;)
si nu e a la marquez/cartarescu asta!!! zauuu!!!
#271700 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de emanuel kripto la: 07/01/2008 10:31:35
Un text care mi-a placut mult. Felicitari. Imi permit sa-ti spun ca esti o prozatoare deosebit de talentata. Astept cu nerabdare aparitia in volum. M-a incantat eleganta discursului textual cat si amestecul cinematic, foarte bine controlat, de fantastic bland-zambitor cu un realism sarcastic-taios ce aminteste de filmele unui Pintilie ori ale lui Mungiu. Asocierea care s-a facut deja (dar dintr-un unghi rautacios degeaba!) cu Marquez (mai putin Cartarescu) poate fi acceptata, dar in sens pozitiv. Nu cred ca un text curat si aducator de bucurii estetice reale poate fi socotit vreodata depasit. Am putea discuta, desigur, despre preferinta ta pentru nume si determinanti in defavoarea verbelor. Faptul imi spune ceva despre intentia ta de a crea si transmite mai mult stari si mai putina actiune-poveste. Mergi inainte, e foarte bine. Te astept in librarii!
#271760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Femeio, - de picky la: 07/01/2008 11:19:54
curgerea scriiturii e aproape fără cusur. Sau, mă rog, fără cusururi majore.
Dar, al naibii dar, tu scrii sute de rânduri fără a spune practic ceva. Adică scrierea păcătuieşte prin lipsa unui subiect. Subiect viabil vreau să zic. Altfel nu-i decât o sporovăială zglobie dar cu miezul lipsă.
Că poţi să scrii ai dovedit! Însă nu e suficient. Mai trebuie, cred eu, să găseşti şi povestea. Altfel zău că e pierdere de vreme şi pentru tine şi, mai ales, pentru cititor. Iar dreptul de-a jecmăni cititorul de timp nu-l ai. Nimeni nu-l are.
#271774 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de lafemme la: 07/01/2008 12:11:35
ok point taken, promit solemn, cu mana la bereta, ca urmatoarea proza va transmite ceva... si nu ma voi mai juca de-a vata-ascunselea, nu voi mai juca tontoroiul in batatura... pe asta o postez toata in schimb, daca m-am to apucat sa fac asta... si sper si io ca voi gasi unu poate 2!!! cititori care nu vor sforai pana la sfarsit si nici nu vor considera ca au pierdut clipe pretioase din viata citindu-ma pe mine... sper si io na! :P
#271788 (raspuns la: #271774) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 07/01/2008 12:12:51
in rest multam fain tuturor celor de au gasit de cuviinta sa ma laude
#271789 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de Intruder la: 07/01/2008 12:40:10
ar trebui sa multumesti si alora care te critica, prin ei descoperi ce vrea cititorul.

Gelu asta...e mai dezordonat ca mine si imi creste inima. :))
#271798 (raspuns la: #271789) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 07/01/2008 15:33:55
are dreptate intrus cand are, si de cele mai multe dati are.... le multumesc celor care ma critica, le si dau de cele mai multe dati dreptate, alteori ce spun ei ma surprinde si-mi zic ... iete ca la asta nu ma gandisem...

si-i dau cea mai mare dreptate lui picky, dar imi e greu sa scriu despre chestii serioase ... despre ce ma pasa de fapt... despre mine sa zicem... in genere mi se pare foarte greu sa faci asta cu o oarecare detasare... momentan ma invart ca un caine in jurul cozii... da ma fac io mare!!!
#271887 (raspuns la: #271798) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de irma la: 14/01/2008 13:08:24
"Acasă nu făcea absolut nimic asta ca nu care cumva s-o pună cineva la treabă, asumându-şi cu stoicism imaginea de itelectuală..."

stii ce-i ala stoicism?

Se consumau lumânări parfumate şi beţigaşe chinezeşti, din acelea la duzină care au cucerit occidentul cu aromele lor exotice şi îndepărtate, se puneau mirodenii pe foc mocnit, se turna scorţişoară în vin fiert şi se dădea pe gât fără prea multe fasoane.

repetarea acestei fraze presupun ca a fost o scapare...

in rest, povestea e simpatic-aiuritoare si are umor spontan.

ma'c sa citesc si celelalte parti.
#274802 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...