-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

sfaturi


de om la: 07/01/2008 23:20:11
modificat la: 07/01/2008 23:22:11 arata originalul
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
considerati folositor sa dati sfaturi (de viata si/sau comportament) pe internet unor persoane total necunoscute?

dpmdv:
-pro, doar in cazul in care persoana este cu capul pe umeri, dar o astfel de persoana nu ar cere astfel de sfaturi importante (unor necunoscuti). Dar oare cum stii ca este cu capul pe umeri asa...din prima?
Una cu capul pe umeri, mai repede, ar cere sfaturi despre cum sa ude florile din casa :)

-contra, deja nu stie ce sa faca pt ca nu analizeaza bine situatia. Daca nu o analizeaza bine, atunci o prezinta denaturat, iar daca o prezinta denaturat poate capata sfaturi proaste, in ciuda dorintei de bine a sfatuitorului. Deci se poate face si mai mult rau.

M-am inspirat din confa lui Deesse, dar asta nu inseamna ca aceasta este o confa pt ea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (37):


* - de Intruder la: 07/01/2008 23:31:32
intr-un fel e bine sa dai sfaturi, din 2 motive:
1. s-ar putea ca aceste sfaturi (daca-s pertinente si la obiect) sa fie receptate de cu totul alte persoane decat acelea care le-au cerut.
am impresia ca persoanele care cer sfaturi (majoritatea), le cer doar sa nu taca, sa se afle-n treaba sau sa afle (inconstient sau nu) daca actiunile si hotararile lor se potrivesc cu parerea cafegiilor...deja, ei au luat o hotarare dar probabil ca, ii preocupa in continuare aspectul si simt nevoia sa vorbeasca despre el.
si
2. am impresia ca ne face si noua bine sa dam sfaturi din cand in cand...cateodata, ma simt important (EU!), dracu' stie de ce...de neam prost!
oricum, confe tematice nu prea mai sunt (s-au cam epuizat, sa mai asteptam 1-2 ani) si-ar fi boring doar sa ne frecam de halate, p-aici. :)))
#272149 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrudere - de om la: 08/01/2008 01:01:31
Ptiu sa nu ne fie de deochi, dar in 2008 suntem pe aceeasi lungime de unda ;) CAm asa gandeam si eu.

in alte cuvinte, ei le cer ca sa se afle in treaba, iar altii le dau ca sa se simta bine :)) 'tui de sfaturi lipsite de orice definitie dex :)))
#272169 (raspuns la: #272149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu nu dau sfaturi - de motanelul la: 08/01/2008 08:47:05
imi expun in mod egoist, unidirectional, opiniile, practic ma ...explic (pe mine mie) :-P

1. daca intrebarea este pusa fair si nu pentru verificarea reactiilor, oricum raspunsurile sunt seci si semiteoretice asa ca nush cum ar folosi cuiva

2. daca sunt numai teste sau mistouri, ramane treaba cu oteveu, fara plasma ca nu merita
#272192 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 08/01/2008 09:30:13 Modificat la: 08/01/2008 09:30:36
"considerati folositor sa dati sfaturi (de viata si/sau comportament) pe internet unor persoane total necunoscute?"

sfaturi nu imi amintesc sa fi dat. va rog sa ma corectati daca ma inseala memoria. dar o vorba buna pun, din suflet.
#272215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/01/2008 09:49:33
Haide să ne lămurim! Aici se cer sau se dau sfaturi?
Dacă se cer, ar trebui raţionalizate, să se ajungă pentru toată lumea.
Dacă se dau, trebuie anunţaţi toţi... pensionarii.
#272228 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de maan la: 08/01/2008 09:54:47
in situatii d-stea, in mintea mea se petrec urmatoarele - nu dau sfaturi, imi spun doar parerea.

cat priveste sfaturile pe net, ei, bine, sper ca ala care-ntreaba sa fie suficient de normal la minte ca sa stie ca nu toti is bine intentionati si nu toate sfaturile bine-intentionate is date de cei mai potriviti sa le dea ...

cred ca adevaratele sfaturi se cer si se primesc in cadru intim.

pentru mine sfaturile au caracter consultativ, nicidecum hotarator.
pe net e un exercitiu interesant, in sensu-n care poti vedea lesene care-i pararea generala.
de parerea turmei trebuie mereu sa tii cont - vei sti ca drumul pe care-l indica gloata e cel mai batatorit, deci cel mai sigur.
nu neaparat cel mai bun.
#272232 (raspuns la: #272192) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de proletaru la: 08/01/2008 10:30:20
da, eu am dat si voi da sfaturi in masura in care pot sa fac asta si ma consider competent in acel domeniu.
nu vad nici un pericol in faptul ca respectiva persoana imi este necunoscuta, atata timp cat fac acest lucru la un nivel de competenta acceptat iar acele sfaturi nu presupun asumarea unor riscuri cu consecinte periculoase.
ceea ce i-am scris fetei de 16 ani mi se pare nepericulos. daca ma asculta sau nu, asta e problema ei. eu nu ma incarc cu responsabilitatea ei. dar nu cred ca am facut rau sau gresit.
nu pot sa tac si sa tin in mine solutii atata timp cat cineva are nevoie de ele. daca acel cineva e de rea credinta, e problema lui. consider ca e de datoria mea sa ii spun unuia pe strada cum sa ajunga la gara daca ma intreaba. daca el vrea sa se arunce in fata trenului, il priveste. tu ce faci? intorci spatele?
eu cred ca faci acelasi lucru ca mine.
#272250 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de om la: 08/01/2008 13:16:54 Modificat la: 08/01/2008 13:28:10
daca el vrea sa se arunce in fata trenului, il priveste. tu ce faci? intorci spatele? = nu ii intorc spatele, il salvez dintr-un reflex de prezervare a speciei, dar asta nu inseamna ca poate am facut bine in conceptia lui (poate avea o polita de asigurare babana care-i asigura viitorul urmasilor lui - doar asta vrem cu totii- :).

Despre sfaturi importante (sa zicem de viata si moarte), prefer sa le dau in cunostinta deplina de cauza...si asta ar fi numai in mediul intim, pomenit de maan.

Despre cerinte de sfaturi la tzaca-paca (un film, o floare de udat, etc)...dau sfaturi doar daca am trecut prin ele si le-am verificat pe pielea mea ;)

PS:vad ca te intorci la fata de 16 ani:)) Dpmdv, ai avut o reactie corecta la adreasa ei, am spus-o acolo printre picaturi. Fatza de minori am o politica intransigenta: parintii si apoi (daca parintii sunt prosti) organele abilitate!
#272382 (raspuns la: #272250) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 08/01/2008 14:11:11
Contra ipoteza: cel mai bun sfat este ... sa nu tii cont de sfatul altuia. Poate, cel mult, sa fie luat ca sugestie, un punct de vedere etc.

Ar mai fi de discutat si de, uneori, tandemul sfat-manipulare.
Se poate intampla si ca respectivul sfat sa te impinga sa faci taman ce-si doreste sfatosu`, pentru un avantaj viitor [posibil de obtinut de catre acesta din urma].

Si, zic, de primim sfaturi, ar trebui sa ne punem uenori intrebari: `Cine, ce vrea?` - este un sfat solicitat ori este venit, asa, din senin? Ce aduce nou? Cat de importanta este schimbarea? Cum va arata viitorul daca...?

Si, daca tot nu tinem cont de sfaturi, eu incerc, cand si daca e cazul, sa nu dau sfaturi-sentinte, sfaturi-definitive, sfaturi cu `trebuie sa...`, ci, mai degraba, le formulez ca alternative, ca posibilitati.
Iar impricinatul sa-si aleaga, sa-si construiasca viitorul cat de dezirabil pofteste. Sau, de ce nu, pur si simplu cum il taie capul, ce mama supararii!
#272421 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de proletaru la: 08/01/2008 16:09:11
"daca el vrea sa se arunce in fata trenului, il priveste. tu ce faci? intorci spatele? = nu ii intorc spatele, il salvez dintr-un reflex de prezervare a speciei, dar asta nu inseamna ca poate am facut bine in conceptia lui (poate avea o polita de asigurare babana care-i asigura viitorul urmasilor lui - doar asta vrem cu totii- :)." - stai ca le incurcam si asta din vina mea. n-am despartit corect ideile.
cand te intrebam "tu ce faci?" ma refeream la ce atitudine ai atunci cand cineva te intreaba unde e gara si nu la ce faci daca respectivul se arunca in fata trenului.
mea culpa pentru neintelegere.
#272537 (raspuns la: #272382) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de om la: 08/01/2008 16:14:28 Modificat la: 08/01/2008 16:15:24
unde'i gara...tine mai mult de directie decat de sfat. Hai mai ca am glumit, te-am inteles si d'aia am punctat exemple de tzaca-paca si cele de viata si moarte.

BANC, a propos de gara...undeva prin ardeal,2 unguri beti ies din carciuma. Sunt repede abordati de un roman care ii intreaba unde este...GARA :)). Nu i se raspunde si romanul fuge haotic pe strazi. Dupa un timp un ungur are procese de constiinta si'l mustra pe celalalt:
-bai Pishti, de ce nu i-ai spus unde'i gara
-Pishti, pai asa'i trebuie. Spune ca este de 2000 de ani aici si nu stie nici macar unde'i gara :))
#272538 (raspuns la: #272537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dpmdv - de om la: 08/01/2008 18:58:10
(i) confa femeii batute cu toata divagatia si vanatoarea de vrajitoare de acolo

(ii)confa am nevoie de ajutor, dialog dintre mine si thorn: "Normal ca am luat plasa cu Italia, pentru ca sunt naiva de felul meu, am incredere in oameni, dar eu nu am pierdut nimic, ea a pierdut, a pierdut toata consideratia si simpatia unor oameni fie ei si nevazuti."

(i) + (ii) = cred ca au pierdut cei care au cu adevarat nevoie de ajutor. Atat ii suspectam, le cautam eventual inadvertente, le dam in cap si mai au, ne trollam unii pe altii, etc incat uitam adevaratul scop al ajutorului!

Prezumtia de nevinovatie ramane numai o vorba folosita diplomatic pt ca nu poti acuza de ceea ce nu demonstrezi (asa cum se face practic pe confele de ... intr-ajutorare :(
#272610 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de maan la: 08/01/2008 19:16:05
ce ajutor solicita femeia din subiectul cu bataia?
#272614 (raspuns la: #272610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de thequeen la: 08/01/2008 19:17:24
in general eu nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ceva sau sa nu faca,fiecare face ce vrea cu viata lui,daca nici eu nu scult sfatul altuia,dece l-as sfatui sa pe un necunoscut
#272615 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de om la: 08/01/2008 19:35:58 Modificat la: 08/01/2008 19:36:53
"...va implor in ajun de an nou faceti ceva sa fie inasprite sanctiunile." = mie imi suna ca o solicitare de ajutor.

A gresit locul unde face solicitarea, aici nu intra in statisticile NIMANUI!
#272623 (raspuns la: #272614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 08/01/2008 19:42:28
l-a gresit?
cum se poate?

#272627 (raspuns la: #272623) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de thorn bird la: 08/01/2008 21:19:06
Pe net nu poti sfatui realmente, poti eventual sa-ti spui parerea si in functie de datele detinute sa formulezi sau sa creionezi un scenariu in urma caruia sa dai un sfat care poate fi mai mult sau mai putin valid, avand in vedere ca persoana este o necunoscuta si faptele nu sunt stiute in totalitate. Dar cat rau poate sa faca pana la urma un sfat dat( cu capul pe umeri)?
#272653 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lavdyi la: 08/01/2008 21:48:33
E adevarat!Ne place sa dam sfaturi.Sa fim ascultati si aprobati de cei carora ne adresam.Acel amalgam de sentimente ce se naste in noi si ne face sa ne simtim al naibii de bine! La fel ca atunci cand dam 100 de mii la o cersetoare batrana si in momentul urmator ne regasim cu 10 pacate mai aproape de cer. E satisfactie personala si compasiune, orgoliu si egosim.
Iar dupa toate astea, deznodamantul nu mai conteaza! Chiar daca ala s-a aruncat de la balcon a doua zi urmand sfaturile mele, in felul lui , totusi, m-a ascultat. Iar eu m-am trezit in dimineata asta mai increzator in propriile forte. The future sounds bright!
#272660 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 08/01/2008 23:15:03
considerati folositor sa dati sfaturi (de viata si/sau comportament) pe internet unor persoane total necunoscute?

nu consider folositor, dar imi place sa ma aud vorbind, sa-mi pun pe tapet parerile, convingerile si muschii. :). nu de asta s-au inventat forumurile?


zaraza
#272688 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)))))))) - de Intruder la: 08/01/2008 23:46:52
nu consider folositor, dar imi place sa ma aud vorbind, sa-mi pun pe tapet parerile, convingerile si muschii. :). nu de asta s-au inventat forumurile?

la fel si io...:)
#272690 (raspuns la: #272688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thequeen - de om la: 09/01/2008 00:32:29
eu ascult sfatul unui strain, de exemplu vreau un sfat.
Mi-a facut leandrul purici si se cam ofileste. L-am spalat cu apa cu otet, l-am depuricat dar tot se ofileste. Sfaturi cum sa-l salvez ?
Beiii, este serios si sunt disperat!
#272693 (raspuns la: #272615) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de anisia la: 09/01/2008 08:09:31
nu de asta s-au inventat forumurile?

esti mortala :).

ba da, de-asta. printre altele.

...iar cand e vorba de dat sfaturi, intr-adevar fiecare om se crede in masura sa sfatuiasca, si crede ca are solutia magica.

chestia e ca fiecare om e unic, fiecare traire a sa e unica la randul ei, si fiecare problema are o solutie unica.
degeaba doi oameni care trec prin aceeasi situatie primesc acelasi sfat. fiecare dintre ei va percepe acel sfat in mod diferit, si-l va considera adecvat sau nu.
a sfatui nu este un proces de transmitere a unei idei doar. este un proces de interferare intre doua sau mai multe personalitati, cu implicatiile aferente. este o interactiune in care nu doar prezentul ar trebui luat in calcul. ci si trecutul care-i sta la baza, si viitorul ce se doreste obtinut. sau la care se viseaza.

e delicata si complicata treaba cu sfatuitul. mai sunt de luat in calcul increderea, experienta anterioar, suspiciunea, acceptanta (sau lipsa ei), incapatanarea, convingerea (sau lipsa ei), curajul (sau lipsa lui). s.a.m.d.
#272706 (raspuns la: #272688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Intruder la: 09/01/2008 08:50:08
stropeste leandrul cu BERE, vorbesc foarte serios.
pui un pahar de bere intr-o sticla d-aia cu aspersor si tzasht-tzasht pe frunze si tulpina.
bere obisnuita, NU fara alcool.
faci treaba asta o data la 2 saptamani, ziua cand e lumina...dimineata, cel mai bine.
stiu de la mama, ea are un leandru care-l tot cocoleshte...:))
#272710 (raspuns la: #272693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru purecii leandrului - de munteanu rodica la: 09/01/2008 09:26:27
pune tutun cit mai ordinar la macerat cam zece ore( merge si mai mult)dupa care strecori solutia si stropesti cu atomizorul planta.
A doua zi stropesti cu bere asa cum a spus Intruderu.
Eu imi stropesc toate plantele periodic cu bere si cam la trei luni le si ud cu putina bere.Primesc un luciu deosebit iar frunzele devin mai carnoase.
#272713 (raspuns la: #272693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - de GloriaVictis la: 09/01/2008 09:56:55
Eu am incercat-o pe asta cu tutunul si am ars frunzele bietelor plante :((( Oi fi gresit marca de tutun????

De atunci cumpar spray-uri cu insecticid pentru goangele care apar. Cu berea, da - functioneaza nemaipomenit. In plus, le schimb pamantul din cand in cand si intre schimbari le mai dau ingrasaminte.

#272720 (raspuns la: #272713) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
creca unii dintre voi - de maan la: 09/01/2008 09:59:39
considera sfaturile un fel de sentinte.

unii considera ca daca le-a dat careva un sfat, ori i-a jignit (ca te considera incapabil de decizii) ori ii obliga sa-l urmeze.

pana la urma nici nu cred c-ar trebui sa conteze increderea si tot ce zice anisia mai sus - cand ceri sfaturi, ar trebui sa soliciti opinii, cu gandul ca e posibil sa nu fi luat in calcul toate variantele.
si-atunci e mereu binevenita o judecata-n plus.
chiar judecatile proaste pot fi utile.

#272721 (raspuns la: #272706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de GloriaVictis la: 09/01/2008 10:06:36
Total de acord. Cu o singura mentiune: increderea totusi conteaza. Nu atat in sfatuitor cat increderea in tine insuti...

#272725 (raspuns la: #272721) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Intruder la: 09/01/2008 10:11:59
cum pot fi utile judecatile proaste?
#272727 (raspuns la: #272721) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 09/01/2008 10:14:40
increderea in tine insuti...
oh, pai daca nu o ai pe-aceasta, e jalanie...te vei duce dupa cum bate vantul si decid altii, de teama ca nu esti capabil sa hotarasti singur.

ar fi interesanta o discutie despre increderea in tine insuti ... cum se capata ea si mai ales de unde incepe a deveni (daca devine!) nociva.
#272729 (raspuns la: #272725) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de munteanu rodica la: 09/01/2008 10:21:57 Modificat la: 09/01/2008 10:23:35
Mie mi-a mers cu tutunul la trandafirul japonez.Chiar nu stiu ce fel de tutun am folosit.
Am incercat solutie cu insecticid
acasa la sighisoara in curte pentru o planta, dar periodic reapar purecii la plnta respectiva.Chiar mi-am propus ca
sa incerc la primavara si cu solutie din tutun si-mi pun acuma intrebarea daca o fi aplicabila oricarei plante.
#272731 (raspuns la: #272720) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de GloriaVictis la: 09/01/2008 10:24:08
pai daca nu o ai pe-aceasta, e jalanie
pai tocmai...si e jalanie multa-n lume...

ar fi interesanta o discutie despre increderea in tine insuti
sa stii!

cum se capata ea
...si cum se pierde...:(((
#272732 (raspuns la: #272729) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - de GloriaVictis la: 09/01/2008 10:42:26
Daca e s-o cred pe tanti de ma ajuta cu gradina, ea zice ca de pureci n-ai cum sa scapi definitiv. Ei reapar periodic si periodic tre' sa-i casapesti. Are incredere in leacul cu tutun cum am eu in remedii homeopate (adicatelea in sensul ca nu), se bazeaza numai pe insecticide dar: are grija sa le dea cand trebuie (sa nu ploua, sa nu fie prea cald) si ce trebuie...

#272737 (raspuns la: #272731) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 09/01/2008 10:56:59 Modificat la: 09/01/2008 10:57:51
cum pot fi utile judecatile proaste?

piiii ...ma gandesc ca numai prin comparatie cu alea bune (adica analizandu-le deopotriva consecintele) ajungi la un algoritm (sau la mai multe) care iti confera o anumita siguranta (incredere in sine?) in luarea deciziilor ... altfel zis, ajungi la ceea ce numim principii de viata.

apoi, vreau sa zic ca nu doar ca-i de dorit, dar e absolut necesar sa nu ignori deciziile care s-au dovedit proaste, sa tragi concluzii clare de pe urma lor, dar sa accepti ca-i posibil sa fi fost proaste doar din pricina contextului in care-au fost luate.
#272747 (raspuns la: #272727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de munteanu rodica la: 09/01/2008 11:17:46
Chiar este o buna idee, sa mai citesc
cite ceva pe net si sa intreb specialisti:)
#272757 (raspuns la: #272737) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...+ maan - de om la: 10/01/2008 00:33:13 Modificat la: 10/01/2008 00:34:00
multam frumos celor care mi-au spus tratamentele pt leandru. Pt el este prea tarziu, abia am apucat sa fac o poza d'un cote cu leandrul stropit bine cu bere ursus, iar d'autre cote cu Stela Artroita in mana ...apoi i-au cazut si ultimele frunze ...deh nu a tinut la bautura (prea greu pt el :)). Pe viitor....

piiii ...ma gandesc ca numai prin comparatie cu alea bune (adica analizandu-le deopotriva consecintele) = ei da, ca sa ceri sfaturi si apoi sa primesti/analizezi sfaturile trebuie sa ai si putere de discernamant. Daca esti mai dus cu pluta, sfatul poate sa fie bun, dar degeaba. Deci nu oricine poate cere sfaturi de care sa si BENEFICIEZE.

Oare cei care cer sfaturi (mai ales dintre cei dusi cu pluta) le cer sub forma de sfaturi sau sub forma de directiva/ordonanat de urgenta (dezorientare si au nevoie de bici ca sa mearga..intr-o directie sau alta)?
#273180 (raspuns la: #272747) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)))))))))))))))) - de Intruder la: 10/01/2008 01:01:33
abia acum te-am luat in tarbaca la confa cu dureri de mame si vin aici, citind ca ti-a murit leandrul! :)))))))

bine c-ai apucat sa-l imortalizezi si bine ca n-ai hamster!
:))))))))
#273183 (raspuns la: #273180) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de om la: 10/01/2008 01:36:31
ai un funny unghi de privit al luatului "unilateral" in tarbaca ;)

Deci te bucuri de raul meu :(((
#273187 (raspuns la: #273183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: