Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

File-Swap: Arta, Politia, Banul si Justetea.


de papadie67 la: 01/10/2003 23:17:00
modificat la: 02/10/2003 02:51:18
taguri:
voteaza:
Cineva creaza niste Arta:

-dintr-un motiv. sau altul, sau ambele, sau altele. anticipez, caci este important...voi reveni. key-word: Motivul*-

ziceam, deci, niste Arta: un cantec, un film sau scrie-o carte. Ma opresc aci.

1. Produsul, daca este atractiv pentru un numar semnificativ de potentiali "consumatori", devine brusc potentiala fabrica de bani. De-acord? Bine. In contextul prezentului subiect, calitatea absoluta a produsului nu este un factor al ecuatiei.

2. Conditiile transformarii creatiei intr-o sursa (grasa) de bistari sunt:
-existenta creatorului; munca, talentul si timpul lui. Eventual sacrificiul.
-investitia materiala. A lui, sau mai des a altora, incapabili sa creeze, dar dispusi sa-si parieze gologanii in perspectiva unui virtual castig mai mare, adica profit. Cu cat mai mare, cu atat mai bine.
-uneori, sansa/norocul, conjunctura.

3. Ca regula generala, atat creatorul, dar mai ales investitorul, asteapta sa beneficieze de Multi Bani, daca se dovedeste ca "produsul" e un Hit. (key-word: Multi**)

4. Totul a functionat mai mult sau mai putin dupa aceasta schema generala pentru cel putin (ultimii) 600 de ani, in Lumea Vestica, in special in ultimele trei secole, exagerat de bine insa-n ultimii vreo saptezeci de ani.

5. De vreo 25 de ani, caruta a-nceput sa scartie, insa minor (Xerox, audio/video-tape), pana cand un pushtan din Michigan a rasturnat legile donei, (desi nu de-pe-un Bridge), acum vreo patru ani, cu-al sau superb concept: The File-Swap, recte iubitul nostru Napster. Rezultat:

A. investitia initiala, creativa si materiala, devine - in extremis - act de caritate, deoarece-l ameninta pan' la (tot in extremis) anihilare pe Profitul Material.
B. daca pe ce-am produs nu am "return", de ce-asi mai face-o?
Si de ce n-am? Caci mi-e furat, produsul! Mi-e folosit, dar l-au luat fara de plata. Daca faceam o paine si-o luau fara de plata, erau hoti. In consecinta, napsterasii-s niste hoti iar daca-s hoti, chemam Politia!
C. si care-a si venit, dupa cum stim. Si care este-n plina vanatoare cibernetica chiar in acest moment...
D. ...spre a ne deferi pe-aceia dintre noi care sunt Hoti, Justitiei.

Eu stiu c-am fost un pic, conform acestei definitii,tu poate-ai fost sau esti esti, el/ea am auzit ca este, deci noi cam suntem, sau am fost, cu totii....Bun! OK!

Si-acum despre Justete. Dar nu-nainte astericsii-mi sa-i explic:
*Motivul
-daca a fost la mijloc exclusiv speranta in profitul material si nu Nevoia Interioara de-a crea sau/si nevoia de a(si) dovedi ceva, sau chiar orgoliul, atunci ma va vana si-atunci are de-asemenea dreptate sa o faca. Iar eu am sa-ncetez sa cred ca-i un Artist.
**Multi
-daca-i creatie-artistica si-artistul va muri de foame din vina mea/a noastra, caci vrem sa fie TOTUL gratuit, atuncea da, e-o victima si noi niste zgarciti de hoti. Dar daca-i un Artist adevarat, va strange bani destui de-o paine, din cele doua-trei CD-uri/DVD-uri pe care eu si tu si noi ne vom permite sa le cumparam (la pretu-actual!), odata la un an (traiasc-Intermediarii, nu?).
Desi nu Multi, banii vor fi destui pentr-un Artist adevarat, care se-mbata cu Audienta, aplauze si dragoste si-orgoliu si aspiratia spre perfectiune si-Absolut. Nu Multi, nu cantitate. Calitate!.
Insuficienti, desigur, vor fi banii - de nu-s Multi - pentru gambler (producer), deci pentru parior. Dar pentru el exista Casinouri, Industrie, bisnita, Finante, Marketing, si altele, de Arta si Creatie-ndepartate! Si-ndepartat de ele-ar trebui sa fie. Caci Arta-ncepe sa se-mputa daca Mecenna nu-i decat un bisnitar.

Si-acum, despre Justete, in acest context: ce credeti? Unde-i hotul? Ce-i Artistul? Ce viitor are file-swap-ul? Cine va invinge si cu ce pret?
Si mai ales: cum ar fi just, pentru Artist si pentru noi?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


Just - de (anonim) la: 02/10/2003 03:49:34
Just ar fi sa platesti muzica pe care o furi pe gratis de pe internet.
Cind intrii intr-o brutarie tu furi piinea aluia care munceste 12 ore pe noapte ca sa o produca , ca ce nu-i bai , ca daca el face citeva mii de piini pe noapte ce daca fura citiva cite o piine de la el ca uite, se pare ca are el minte si pricepere ca brutar ca sa-si faca el afacerea chiar daca hotii-i fura munca......
Asta se chiama a face astazi afaceri si la noi in Romania in care unu-si bate capul sa produca ceva si ceilalti il fura.
Si ne mai miram de ce inca nu vin investitorii la noi.
Ce-i si mai grav multi cred ca sint nevinovati cu o asemenea conceptie.
Se pare ca blatul a luat sfirsit in ale muzicii pirat dar ce ne facem cu situatia existenta in alte domenii unde pirateria ideilor altora este in toi.
Cel mai bun exemplu de furt la drumul mare este cel al doctorilor plagiatori din ministerul sanatatii de la ministrii in jos....fura sau pardon copiaza din revistele de specialitate frantuzesti si americane dupa care-si pun numele de autori . Se pare ca s-a terminat blatul si acolo...incet ,incet dar mergem pe calea cea buna:)


#640 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Cu file swappingul, riscul e - de Daniel Racovitan la: 04/10/2003 17:59:54
Cu file swappingul, riscul e ca potentialii creatori sa renunte sa mai creeze decat sa creeze pe gratis sau pe mai nimic. Cine stabileste cat de mare tebuie sa fie compensatia meteriala pentru munca unui autor? Cine stabileste daca castiga prea mult sau pra putin. De ce creatorul unei opere de arta trebuie sa se multumeasca doar cu o existenta mediocra din punct de vedere material?
#696 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Limite - de papadie67 la: 04/10/2003 20:29:41
Nu creatorul trebuie sa aiba castigul limitat, in nici un fel.
Ci poate intermediarii (production si mai ales distribution), care realizeaza de fapt cele mai mari profituri, cu cea mai putina munca.

Si care, impunand adesea artificial preturi pentru multi prohibitive pentru creatiile in cauza, le fac in ultima instanta o defavoare adevaratilor artisti, limitandu-le expunerea la public.

In acest sens, file-swap-ul este poate un bine-venit dus rece pentru "industrie".
#699 (raspuns la: #696) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Viitorul muzicii pe Internet - de gabi la: 11/10/2003 22:38:04
Cred ca ar fi in beneficiul atat al autorilor cat si al "consumatorilor" de muzica, daca autorii (si posesorii drepturilor de urmas, in cazul celor disparuti) s-ar asocia si ar incepe sa-si comercializeze muzica direct prin Internet (download), "la bucata" candva in viitor, atunci cand accesul la Internet va atinge "masa critica" ce va permite vanzarea unui cantec cu, sa zicem, 50 de centi.
V-ati intrebat de ce trebuie sa cumparam in continuare un intreg album, desi o facem adesea pentru 2-3 piese care ne intereseaza de fapt. Sau de ce, daca sunt in cautarea unui titlu mai vechi, "off-print", trebuie sa platesc inca si mai mult pt. "comanda speciala" si pt. tot albumul in care vine "impachetat" cu de-a sila, cand ar fi mult mai simplu sa iau doar acel titlu de pe un web-site, platind bine inteles, dar numai pt ce ma intereseaza.
In privinta materialelor video, desi problema se complica nitel, principiul ramane valabil, mai ales in ce priveste filmele mai vechi sau ne-hollywood-iene, care sunt aproape imposibil de procurat, iar daca sunt, preturile bat recorduri.

#1080 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Corect - de papadie67 la: 13/10/2003 22:06:26
Asa-i!
Ce-ar fi ca mergand la piata sa nu poti cumpara un mar de-un leu decat platind vreo 14 lei pentru un cos intreg, tras in tzipla, ce contine obligatoriu pe langa marul respectiv o para, o corcodusa, trei mere padurete, aguride, un dovleac si-o duda?
Si asta pentru ca, vezi-doamne, trebuie incurajata si productia de dovleci, desi nimeni nu-i cere...
Nu cred ca legea cererii si a ofertei functioneaza bine in cazul CD-urilor si iar nu cred ca cei care creaza muzica n-ar prefera sa-si vanda cu un leu de-un milion de ori un mar, in loc sa stea la mana intermediarilor care ne vare pe gat de douashcinci de mii de ori acelasi mar, dar intr-un fortuit cos de 14 lei, si asta ca sa faca ei profit, pe munca altuia si pe nervii nostri.
#1195 (raspuns la: #1080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cat despre argumentul adus de - de papadie67 la: 13/10/2003 22:19:18
Cat despre argumentul adus de cineva cum ca-i ok asa cum e, caci regulile "pietei" nu se aplica muzicii, deoarece e un "obiect de lux",
as raspunde cu o nedumerire:

cum s-ar defini un "obiect de lux"? Ceva ce nu este vital?...de care daca ne-am lipsi, am putea oricum, trai? Cum e tutunul, alcoolul, mercedesul, verigheta din aur, aerul conditionat, electricitatea...Becul?
#1196 (raspuns la: #1195) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aha ! - de papadie67 la: 18/10/2003 17:36:31
Tocmai am citit (Time Magazine) ca Napster-ul "nou", cu plata, este pe cale sa-si faca debutul, cu cca 500 de mii de cantece disponibile pt download, urmand exemplul unui serviciu identic oferit deja de Apple Mac ( 200 de mii) si despre care nici nu stiam.

Si care credeti ca e pretul pt. un cantec?
99 de centi!
Aha ! deci nu vorbeam in vant, cineva acolo-mi auzise frustarea inainte chiar s-o constientizez!! (((:
Ceea ce raspunde punctului "justete" din blog.

ps: se pare ca Apple lanseaza si o versiune Windows pt. serviciul lor de music dwnload "a la carte".
Mai e mult pana departe, desigur, dar se apropie ziua cand vom putea asculta la comanda, ieftin si-n mod cinstit, fara piraterie, aproape orice muzica - acest "obiect de lux" ce da vietii multora sare si piper, nu-i asa, Daniel? (:
Apropos, ai reusit sa gasesti muzica din acel commercial, pe care-o cautai? De ce nu-l pui intr-un attached video-file...poate ti-o gasesc..
#1629 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
creatorul nu poate renunta sa - de (anonim) la: 22/01/2005 23:43:23
creatorul nu poate renunta sa mai creeze ca d-aia e creator. Poti renunta sa muncesti dar nu sa creezi. A crea e de cele mai multe ori o treaba care te arde pe dinauntru si care e mai puternica decat persoana ta , asa ca nu poti renunta sa creezi asa cum renunti la masa de seara.
#34243 (raspuns la: #696) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...