-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Altar (2)


de Omerta la: 14/01/2008 12:38:05
rezumat: lume de poveste, peste ochi inchis. undeva la altarul cerului...
taguri: proza scurta Salonul 
voteaza:
Plec, şi-n minte-mi apare satul de iarnă. Cărarea e lină, neatinsă. Ani au trecut şi pare un veac de când ascultam lemnele trosnind la vatra caldă, cu picioarele îndesate în ciorapi croşetaţi de plăpânda femeie cu ochi negri şi adânci. Vântul viua la streaşina ce se legăna în cântu-i sacadat şi metalic. Lumina pâlpâia liniştită, îmbrăcând pereţii văruiţi în salbă de aur. Gemuleţul de lângă uşă deschidea zare către un cer de dincolo de lume din care curgea farmec fărâmiţat în zeci şi mii de părţi. Misterul nopţilor de iarnă... povestea ce se spune şi nu se-nţelege.
Zâmbesc.
Cand eram copil înţelegeam.
Şi văd lumina cum coboară pe valea unde-odată era casa cu vatră şi icoana cu busuioc. Sunt doar ruine, şi dacă nu eşti atent nu vezi decât ceva pietre ninse. Curios cum un munte de beton electrificat cu minune de scântei şi lumina-n tunele nu aduce cât ceva pietre împrăştiate-ntro vale de care nimeni nu ştie. Plecasem de cu seară de acasă, şi-mi lăsai cafeaua aburind în ceaşcă, dar nu ma grăbesc sa o beau.
Păşesc absent, coborând încet uşoara pantă ce curge înspre valea Almaşului. Venerez clipa şi timpul, căci păşesc într-o catedrală nevazută unde Creaţia este, şi-i caldă în miez de ger. Pe cum mă apropii aud coruri de aramă cu soprane cristaline de apă şi altiste de vânt. Întind mâinile şi ating zăpada. Tresar la atingerea ei şi închid uşor ochii.
Mă văd copil.
Şi mâna de piatră se încinge pe nea. Cad în genunchi, ridic ochii şi o înfig în piept. Gem, căci doare de fiecare dată când scot cartea. Stau acum, dezgolit şi-ngenunchiat cu cartea legată de inimă în miaz de ger, înconjurat de cei ce-au mărturisit la naşterea mea jurământul liniştii. Suntem aici. Şi din pământ se ridică femeia cu ochi negri. Nu-ndrăznesc s-o privesc, căci am greşit faţă de ea.
- Ioane, să-ţi văd mâna, fiule!
Ani au trecut pe lângă urechile mele şi mi-au albit părul, pe lângă suflet şi mi l-au ruginit în toamne târzii şi umede, dar ochii i-am păstrat la fel de negri ca în zi de naştere. Îi ridic şi-o văd. E aceeaşi femeie plăpândă, purtând baticul negru cu flori albe, ie dalbă cu mâneci bucălate curgând peste mâinile împreunate în semn de rugă. Mă-ngrop din nou în zăpadă.
- Mâna mi-a fost spurcată, feieme.
- De sângele ce-l porţi, de sângele tatălui tău. Ce-au facut din tine?

Tac.

- Ce-am ales.
- Şi ce te duce prin creste de munte în miaz de iarnă, fiu pierdut?
Întind cartea şi-mi ridic rugători ochii:
- Iertarea ta, mamă. Iertarea voastră...
Femeia ia cartea şi priveşte-n ea. Nu ştie să citească, dar în ochi îi stau scrise veşnicii albastre cu lanuri aurii şi furtuni de cenuşă. Pe frunte se întâlnesc râuri şi munţi înalţi. Sub năframă îi stau păduri răcoroase de vară, cu lumina şi verdeaţa lor. Ea e locul. E a locului, şi locul e în ea.
Om.
Vede ce-am făcut şi-mi întinde cartea lăcrimând. Îmi dezgoapă mâna stângă din pământ, cade în genunchi şi o sărută cald.
- Iertarea mea o ai, dar nu eu trebuie să te iert. Stai acum şi cată-ţi cale, şi de te-or lua, atunci mergi in pace.
Dispare.
Deschid cartea şi văd rugăciunea ei. M-apuc să citesc.

...mila Ta o caut şi veacul Tâu îl umbu în noapte... păzeşte-mă de cei ce mă prigonesc, căci s-au întărit mai mult decât mine...
Pădurea vuieşte. Vântul coboară în vale, curgând dintre copacii verzui-cenuşii, încolăciţi unul în altul ca un zid gros şi viu. Se strâng încet.

Trăieşte pădurea.

... pune pază gurii mele ... să nu abat inima mea spre cuvinte de vicleşug, ca să tăgăduiesc răspunsurile cele din păcate...

Apa se incovoaie şi mă-nconjoară în cerc, alipindu-se pădurii ce deschide un ochi alb pe locul unde stau. Curge repede, curge albastră şi agitată, adâncind valea şi îngustând ochiul de nea.

Trăiesc apele.

...cu oamenii cei ce lucrează fărădelegea şi nu mă voi însoţi cu aleşii lor... certa-mă-va dreptul cu milă şi mă va mustra ... auzi-se-vor graiurile mele că s-au îndulcit, ca o brazdă ce se taie din pământ...

Sunt aici, şi-i vad pe toţi, aşa cum au fost întotdeauna. Mâna stângă mi se ridică fără de ştire şi se scufundă în apă. E din piatră, dar încă pot simţi răceala apei, scurgând firişoare îngheţate în sângele ce mocneşte înăuntru ca un tăciune în cenuşă.

...când lipsea dintru mine duhul meu, Tu ai cunoscut cărările mele... strigat-am : Tu eşti nădejdea mea, partea mea eşti în pământul celor vii...

Linişte.
Ceasuri curg peste mine, peste pădure şi apă, îngropându-ne în mormântul cel uitat de vreme.
Deschid ochii, invinetit de frig, si-mi scutur zapada de pe spate. Mana e din carne si os din nou. Pădurea e la locul ei, apa curge durmul pe care-l are de veacuri şi soarele străpunge zarea.
E dimineaţă.
Dar un alt fel de diminieaţă. Privesc năucit cerul şi-l găsesc albăstrui închis. Şi din liniştea marginii se naşte zgomot. Seamănă cu ruperea oaselor. Cenuşa îmi picură strop pe ochi. Revăd.
Când eram copil, mama îmi zicea că iarna vine din pământ. Că întâi se veştejesc frunzele şi se dezgolesc pomii. Apoi, în liniştea dimineţilor de iarnă, undeva în miaz de pădure, departe de lume, iese inima gheţii pe altarul lumii. Şi din ea curge gerul şi zăpada.
O văd acum, în ultima dimineaţă de lumină. E albastră şi bate liniştit o cadenţă care ţine închisă în ea rugăciuni şi civilizaţii ce niciodată nu s-au cunoscut. Pe cer se scriu epistole sângerii cu margini aurite, iar pământul e doar o carte deschisă ce scrie alte lumi de vis ce curg pe ochiul închis al celor ce respiră seva iernii.

Iarna trăieşte.

Cad la pământ, îngheţat şi învinteţit.
E sfârşitul.
Şi cerul ninge firicele din cartea de rugă, din epistola ce s-a dezlegat acum de inimă.
Un fulg rătăcit îmi cade pe iris...

... şi nu se mai topeşte.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de picky la: 15/01/2008 15:47:31
Bună treabă ai făcut, Omerto.
#275272 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dap... - de Intruder la: 15/01/2008 16:15:54
cum spune picky.
in plus, ai redactat impecabil si e facil de citit.
#275291 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Omerta la: 15/01/2008 20:26:37
multumesc pentru timp, domnilor.
ma temeam (picky) ca ai sa ma arzi putin pe degete, avand in vedere nuanta usor 'pastorala' a textului.
:)
ma bucur ca inca-s intact
:))

Omerta
#275355 (raspuns la: #275272) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: