-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Intuneric (3)


de Omerta la: 17/01/2008 12:46:47
rezumat: In umbra lunii se nasc si mor vesnicii. Intunericul doar acopera starvurile.
taguri: proza scurta Salonul 
voteaza:
Nimeni.
Un singur si dureros ‚nimeni’. Omul se trezi. Rasufla greoi, apoi incerca sa se ridice. Nu putea. Toiagul... blsetsematul de toiag. In minte i se involburara vanturi ce duceau imagini, vorbe, crampeie de lumina si bucati din armonii demult uitate. Copilul sfasia usor bucata cu bucata din corpul lui. Isi simtea fiecare bucata ce se desprindea din el, vie, inca pulsand viata. Simtea manastirea luandu-i sufletul din oase, bucata cu bucata. Se unea si se descompunea in mai multe locuri. Si ramanea tot acolo.
Ghearele copilului scormoneau harnice in starvul rastignit pe podea, in mijlocul unui cerc de foc. Erau acolo, el si bucatile din corpul lui, rasfirate asemeni pietrelor ce se ivesc din pamant, aleatoriu, haotic. Totul avea sens acum. Nu avea nevoie de corpul imbatranit. Timpul pe care l-a petrecut in rugaciune l-a tinut departe de lume si de material. O viata se ruga si de o viata credea in suflet, in ceea ce nu se vede decat cu ce-a de-a doua pereche de ochi. Amuti cu pleoapele trase si cu ochiul deschis puternic, incercand sa imbratiseze un vis ce se spulbera la venirea zorilor.
Imaginile se armonizara intr-un glas, intr-un alt fel de rugaciune. Era un chip ce-l chema. Parea cunoscut. Vedea ceasul din curtea manastirii. Luna il mangaia fin cu lumina ei plaida. Varful umbrei se ridica periculos in sus.
Douasprezece...

„E timpul!”

Isi reveni brusc, ca si cum sufletul ce se ingreuna cazu inapoi in carnea imbatranita. Vedea cupola ce adapostea incaperea. In mijloc putea zari o rana despicata, dezgolind un os. Pulsa. Asemenea unei ... inimi.

„In inima de noapte iti ve afla linsitea.”


Vorbele pustnicului ce murise in noaptea cand ajunse el aici. Mintea-i biciui sinele cu intrebari, apoi ii alina suferinta cu intelesuri negraite. ‚A fost aici tot timpul’, gandi, ‚nu am fost singur nicio clipa’.
Trebuia sa se ridice. Copilul, insa, scrijelea oasele pieptului cu ghearele de metal, incercand sa ajunga la inima ce inca-i pulsa sange dintr-un atriu nevazut. Voia sa o sfasie. Ura copilului ii mana ghearele cu putere, incercand sa desparta cutia de coaste ce-i inchidea micul ceasornic.
Apuca toiagul cu ambele maini si-l smulse din roca. Copilul se dadu inapoi scuipand si racnind iritat. Omul se ridica nepasator si incepu sa se deplaseze catre usa. Trebuia sa iasa. Strabatu absent lungul coridor intunecat si iesi in curte. Vazu luna sus, in crucea cerului, mangaind calm tabloul de praf ce se intindea inaintea lui.
Se apropie de ceasul din piatra din mijlocul curtii. Ingenunche si incepu sa se roage. In spatele lui aparu o silueta albicioasa. Pasea calm catre omul ce zacea ingenunchiat in fata ceasului.
-Sa mergem, batrane. Vino, zambi creatura.
-Sunt ... doar eu aici, murmura trist omul.

In clipa urmatoare poarta de fier a manastirii se izbi cu putere de zidurile groase. In mijlocul ei isi facura aparitia doi calugari imbracati in stihare negre, cu glugile lungi trase peste fata. Omul fu aruncat la pamant. Batranul il privea trist, apoi grai profetic:

-Nebunii scriu vesnicia...

O rafala de vant rasfira cele cateva frunze uscate din curte, adunandu-le speriate intr-un cotlon intunecat. Luna continua sa-si imprastie lumina de ceara peste manastirea din deal. Cerul doarme.

Liniste.
Intuneric.

-SFARSIT-
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...