-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

MAI AM UN SINGUR DOR (II)


de u incercare la: 03/02/2008 20:57:31
rezumat: cazona
voteaza:
MAI AM UN SINGUR DOR (II)

Ne-am ruşinat un pic, ca la comandă, eu am încercat să-mi netezesc cutele apărute între timp pe stofa kaki a uniformei, Ţofel, ce să mai zici, deşi îl cunoaşte pe Costea de vreo patru ani, a încercat să-i dea o replică, destul de firavă însă. Parcă se chinuia să facă prima declaraţie de dragoste:
– Noi, dom’ căpitan – apoi ceva mai cu vlagă – doar nu stăteam să vă priveghem atîta drum! – adevărul e că o convocare aduce a permisie. Program lejer, formalităţi pedagogice, iluzia unei libertăţi temporare. Trei zile. La drept vorbind, eram fiecare pe barba lui, numai că impresia lui Costea era fermă. Trebuia să joace un rol şi de data asta. Să nu cumva să uităm de ce e-n stare. El, personajul principal, nu figurantul din filmul lui Sergiu Nicolaescu, unul din miile de oşteni ai lui Mircea cel Bătrîn.
Costea ori n-auzea, ori nu avea de gînd să ia răspunsul în considerare, ori poate că nu asta aştepta – un răspuns. Dimpotrivă, se uita pe geam cu o privire de tînăr, nu ştiu cum să spun, dar parcă-ţi părea rău de el uitîndu-te la el. N-a stat mult aşa. În timp ce intram în oraş ne-a întins sticla. S-o lichidăm, fireşte:
– Auziţi, vedeţi că la voi, pe ponton, soldaţii beau de sting. Voi n-aţi observat? Prăjica bea apă dimineaţa direct din sticlă, ca beţivii. Ăştia precis au găsit o sursă de băutură. Ar trebui să le daţi de cap. Asta tre’ să faceţi cînd vă-ntoarceţi. Asta e misiunea voastră, aţi înţeles?
– Nu dom’ căpitan, Prăjica mănîncă malasolcă cu mult mujdei, de-aia bea atîta apă! – a încercat Ţofel să ţină steagul sus.
– Hai, mă, nu mă faceţi voi pe mine! Nu v-am văzut eu cum aveţi fiecare bidonul cu apă la capul patului? Asta ca să nu intrăm prea mult în discuţie! Ce naiba! – smulse Costea steagul biruinţei.
– Da, dom’ căpitan, pe ponton toată lumea mănîncă peşte. E la liber. E normal, nu? – îl recăpătă iarăşi Ţofel.
– Auzi, dom’ de-trei-luni-căpitan, cu peştele nu se bea şi vodcă? Căcălău! Ce-mi spui tu mie-aici! Eu vreau să-ţi bat un apropou şi tu tot nu vrei să te prinzi! – îl luă Costea definitiv, ca pe-o jucărie, nesatisfăcut, bosumflat, ridicîndu-şi şi coborîndu-şi mustaţa debranşată de la capitolul subtilitate pe care-l încercase fără succes.
Am coborît cu un sentiment de vinovăţie, împărtăşit cu Ţofel din priviri. Costea îşi jucase straşnic rolul de tată înţelegător. Era firesc să intrăm într-un alt act, poate ceva mai dramatic decît pînă acum. În fond, îi ţinusem piept aiurea. Adică Ţofel o făcuse, dar consecinţele trebuiau suportate oricum împreună. Am ieşit din autogară la strada Isaccei căutînd o direcţie bună. Erau mai multe posibile. Una se irosise – vizita la Costea. Ne-am uitat în stînga, în dreapta, căutînd prilej să-i spunem două vorbe şi să ne vedem de drum prin oraş, ca nişte cîini jigăriţi, lipsiţi de dragoste.
– Dom’ căpitan, noi... – începu Ţofel, dar Costea n-aşteptă o frază plină de justificări superficiale, cusute cu aţă albă:
– Bine. Ne vedem peste cinci ore la mine! Tu ştii s-ajungi la biserica grecească – îi se adresă ca unui cunoscător. Vă aştept în colţ, vizavi de biserică. Şi să nu veniţi cu mîna goală. Nevastă-mea are o părere bună despre ofiţeri.
Ţofel mi-a promis, te duc undeva, hai c-avem unde pierde timpu’, şi m-am pomenit într-o sală de bingo, aşteptînd ca boul să bifez numerele de pe bileţele, ca la examen, de parcă n-am fi ieşit în oraş, dar avea dreptate în felul lui, viaţa aici părea să fie, să pierzi bani în mijlocul oraşului, nu la marginea ţării, neştiut decît de cei cîţiva camarazi. Norocul începătorului s-a adeverit, am cîştigat cam cît o jumate de salariu, bifasem toate numerele, am zis bingo din timiditate, ca un virgin, Ţofel s-a uitat la mine, bă, eşti sigur, gagica a venit cu un coşuleţ cu bani, mi-a luat biletul, a plecat să verifice, apoi s-a-ntors să-mi confirme, deci eram bărbat, nu ştiam ce-i ăla cazino, dar măcar o sală de bingo, şi tot era ceva, şi mi-am umplut spinarea de transpiraţie şi buzunarele cu bani. Bravo, bă, ai noroc de-ncepător, venim şi după ce scăpăm de la Costea, poate-mi porţi şi mie noroc, nu fi nu ştiu cum, asta însemna că deja sîntem prieteni la cataramă, aşa, deodată, şi într-un sfîrşit, un sfîrşit aşteptat cu prudenţa gospodinei care-şi drămuieşte agonoseala mai ceva decît o furnică, ne-am pornit spre biserica grecească, de fapt pe colţul de vizavi. Cît am alergat pe strada care urca dealul şi tot am întîrziat, Costea freca deja trotuarul nemulţumit:
– Ce dracu’ faceţi mă, cum ne-am vorbit? – acum cine să ţină piept, Ţofel s-a apărat fluturînd steagul victoriei:
– Am cîştigat la bingo, dom’ căpitan!
– Păi... Şi-aţi venit şi cu mîna goală! – aici chiar că nici Ţofel nu mai îndrăznea să deschidă gura, iar eu, nici atît. Fals să fi fost vreunul dintre noi, Costea şi-ar fi dat seama, dar tot el a salvat momentul nostru de slăbiciune:
– Cît aţi cîştigat?
– Două sute cincizeci de mii!
– Ia scoateţi şaptezeci aici! – aşa că am băgat mîna adînc în buzunar şi-am văzut ochii lui Costea aprinşi:
– Staţi aşa, care i-a cîştigat!
– Eu!
– Futu-te-n cur, Ţofele, mi-ai scăpat iar, ai? Acu’, domnu’ locotenent, aveţi ghinion, n-am ce să vă fac – nu ştiu dacă era vorba de un ghinion al începătorului, dar aşa părea să fie – mergem la magazinu-ăla şi luăm ceva pentru doamna Costea, nu? – şi n-am avut ce face, am plătit impozitul cuvenit pentru o seară forţată, ca o supravieţuire în care tehnicile specifice devin din ce în ce mai dificil de pus în aplicare.
– Uite, nişte bomboane deosebite... o cutie, da?... alune... două sticle de vin... nişte suc... portocale... mai trebuie ceva? – răspunsul nostru a fost inexistent, poate privirile opace să-i fi pus opritor, apoi, după ce am luat sacoşa cu toate cumpărăturile împachetate ceva mai de doamneajută, Costea a făcut el ce ştia să facă pentru a nu lăsa loc de bună seara:
– Restu-l ţin eu, poate mai avem nevoie de ceva mai tîrziu... e un non-stop după colţ... poate ne-ntindem la poveşti, nu?
Şi, încolonaţi în ordinea gradelor, am urcat la doamna Costea, care a deschis uşa vaporoasă. Ai fi zis că se pregătise pentru banchetul de sfîrşit de an. După reţeta asta se îmbrăcau toate profesoarele pe care le-am avut, şi ea se dovedea a fi unul din exemplarele de bază ale speciei. Deşi nu părea să fi cochetat vreodată cu frumuseţea, era înzestrată cu acele vibraţii capabile să-ţi provoace un mic seism moral. Avantaj madam, din prima ochire. Aşadar, concluzie: era greu de optat între bunăcuviinţă şi impetuozitate. Oricum şi oricît de vaporoasă, de radiantă, era doamna căpitan, înţelept era să aşteptăm conturarea contextului, pentru ca, la momentul vreunei întorsături, chiar şansei de a sta în preajma unei femei vibratile să-i dăm o şansă. Eu unul mă simţeam declanşat şi, cu-atît mai mult, mut, neputincios, dotat parcă să fac partitura docilităţii. Ceea ce, în unele situaţii, ca şi cea în cauză, era amarnic. Evident, trebuie considerate aici şi unele atribute de neînlăturat ale lui Costea. De ce, domnule căpitan? De ce?
Doamne-Dumnezeule. Gura lupului era chiar apartamentul familiei Costea, pe scurt. Maestrul de ceremonii, căpitanul, s-a străduit să fie o seară memorabilă. Tot felul de scene din Baltă ieşeau la iveală în faţa femeii, de parcă ar fi fost prima oară cînd auzea asemenea întîmplări, de parcă abia acum cei doi soţi se cunoşteau şi trebuia executat ritualul de împerechere în faţa unor adversari răpuşi din start, ca la aplicaţii, cînd ştii că cei pe care-i ataci sînt de fapt de-ai tăi, cei cu care împarţi dormitorul, mîncarea şi distanţele de bătut cu piciorul de-a lungul frontierei, dar astea-s rolurile pe timp de pace, doar facem antrenament, nu?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: