Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

[Hin]dusa departe - Got coffee?


de thebrightside la: 04/02/2008 10:27:37
modificat la: 04/02/2008 10:35:44 arata originalul
rezumat: tabieturi
voteaza:
Vreau să vă spun un mic secret.
Vrerea aceasta s-a născut chiar acum, dimineaţa la 9:25, dintr-o alta pe care am resimţit-o adeseori în vreme ce la rându-mi colectam litere însăilate de alţi bieţi muritori al căror scop de-a fi împărtăşesc. Să fiu scriind şi, cu voia dumnevoastră, scriind să rămân.
Vrerea-mama era ca în mijlocul scriiturii sau oriunde altundeva, zău nu ţin la socoteală, autorul să fi lăsat aşa, două-trei rânduri libere înainte de a se desconspira pe sine, omul de dincolo de coperţi. Şi să spună:

“aseara am vrut s-o sugrum pe Vera
am vrut s-o sugrum fiindcă iar mi-a luat şlapii. şlapii mei!
după ce i-am căutat de la răbdător până la frenetico - isteric pe sub toate paturile, mesele, fesele, am constatat, doar fiindcă a apărut lângă mine să mă întrebe ce tot caut, că şlapii
mei erau
iar
sub tălpile ei!
şlapii mei, cu despărţitor pentru degetul mare, despre care i-am spus de numai un bilion de ori să nu mi-i mai ia; are şi ea papucii ei! ce naiba!
şlapii mei aliniaţi la punctul doi al fixurilor mele, clasificare făcută chiar de ea!
şlapii lui Mircea, în lipsa cărora Mircea e un inadmisibil Mircea fără şlapi.
Şireata însă, câtă vreme eu mă-nvolburam în mine cu gândurile astea , şi-a mimicofacturat cel mai convingător zâmbet de copilaproapevinovat cu putinţă.
Sugrum-o acuma. Hai, Mircea, hai că poţi!
Îhâm.”

ori

“anul acesta copacii au înflorit în nouă decembrie; grăunţe de chiciură s-au îngrămădit înfrigurate pe fiecare nod al ramurilor, pe fiecare rid al cojii cătrănite de noxe şi praf, metamorfozându-i într-o superbă recuzită de poveste, frumoşii albi.
deşi nu mă omor după natură, zilele astea – până ce-a trecut îngheţul - mi-am început dimineţile sorbindu-i cu un zâmbet tâmp. parcă mă mutasem din lume altundeva, parcă avea mai mult rost să fie şi să fim acolo, mai mult…ceva, nu ştiu exact ce…”

Tânjeam după aceste mici intruziuni în lumea scriitorului pentru că aveam nevoie să ştiu ceva în plus. Mereu am vrut să ştiu mai mult; uneori prea mult, recunosc. Să am cu trei minute mai multă real decât cel de lângă mine. Un adevar cu miros de brânză mucegăită ori unul cu puls scăzut, nu conta, să fie doar.
Acum dau puţin mai mult. Secretul de care spuneam la început este că scriu aceste rânduri în agenda lui, undeva la sfârşit. În timp ce eu, neruşinata, i-am invadat fără tancuri, tunuri ori altă artilerie grea spaţiul interzis de intim, el încă doarme. (Am şi un argument plauzibil pentru odioasa înfăptuire; nu aveam pe ce scrie şi n-am vrut să-l deranjez trăgând de sertare. Asta fu coaja de secret.
Miezul sunt paginile de la începutul agendei pe care el şi-a început primul roman. Doi oameni într-o agendă mâzgălind indescifrabil aceeaşi nevoie de a fi în litere. Diferenţa între ei este că unul vrea să şi mănânce din litere - chestie fără îndoială foarte practică, care conduce implicit la totala sa împlinire ca scriitor.
Las o ghicitoare. Cine e unul? Romancierul sau neruşinata?
Sâmburele secretului e că aceşti oameni trăitori într-o agendă contrazic atât de frumos previziunea făcuta acum exact un deceniu de un drag prieten.
“Ia, zi, Caracatiţo, cum mă vezi tu peste zece ani?”
Răspunsul, schilod referenţial (eu nu întrebasem cu cine, ci pe mine cum), a fost:
“Te văd lângă un om muncitor, o matahală d’aia sănătoasă , cu palme ca nişte lopeţi, care vine seara acasă asudat şi rupt de şale şi zice: pune de mâncare, femeie!”
De dragul reprezentaţiei am râs. În culise însă, scrumiera grea imitând cristalul a zburat la ţintă, drept în moaca foarte serioasă care i-a ilustrat prezicerea.
Abia cum realizez că făcea mişto de mine. Puşlamaua de Caracatiţă mi-a servit elegant întocmai răspunsul pe care nu-l voiam, să mă înveţe minte a-i mai cere să facă pe proorocul. Şi m-a-nvăţat. Contradicţia rămâne însă valabilă, căci premisa, deşi o glumă nevinovată, era dublată de o a doua. Acum zece ani n-aş fi putut afirma cele ce urmează, căci reperele nu erau suficient de clare, dar acum mi-e limpede: cel mai urât coşmar legat de viaţa în doi, înfăşurat printre alte zdrenţe ale subconştientului, e să am drept martor al existenţei mele un om răsuflat spiritual.
Înainte de a dezactiva modul voyeur, precizez că acestea vor deveni publice doar de voi fi primit acceptul celui al cărui spaţiu (ne şi fizic) interzis de intim am încălcat cu îndrăzneala-mi.Aseară înainte să adorm mi-am zis că-mi voi începe peregrinajul hindus cu o lene magistrală. Datoria nu mă cheamă defel, deci mă voi lăfăi-lălăi în pat după plac. Însă pe aici sunt nişte doamne cu gulere albe care nu dau un lici• uscat pe planurile mele matinale. Sporovăiesc de vreun sfert de ceas ca nişte vrăbii dezmorţite la răsărit de primăvară. N-am habar ce au de împărţit. Poate una i-o fi şterpelit ceva celeilalte, de-acolo ciorovăiala. Poate alta a găsit vreun loc în care abundă de-ale gurii, iar acum le schiţează suratelor itinerariul întru îmblânzirea şoarecilor ce sălăşluiesc în micuţele lor stomacuri. Cert e că, pe suprafaţa metalică a uriaşului aparat de aer condiţionat ce rupe un dreptunghi perfect în josul ferestrei, are loc un talk-show care l-ar trimite rapid la culcare chiar şi pe domnul Turcescu. Protagonistele nu-s politicieni – ori poate sunt, ce ştim noi, oamenii, ci nişte păsăruici negre cu revere albe la gât, ciocuri galbene şi butucănoase şi corzi vocale precum Tyler de la Aerosmith.
Mai arunc o privire nostalgică către planurile mele proaspăt trecute prin maşina de tocat hârtie şi fac ochi. Deschid TVul şi zappez în căutarea unui canal de muzică neindiană (mulţumim inventatorului televiziunii prin cablu pentru binecuvântata diversitate). Miorlăielile triste, specifice regiunii, nu-s tocmai ce am nevoie pentru face ochi.
Partea luminoasă, atât de luminoasă încât transpune în surdină zgomotul neobositelor vedete ale dimineţii mele, este că mă aflu într-o realitate alternativă. Una nouă ca o pereche de pantofi cu pielea perfect întinsă şi lucioasă şi miros înţepător, pe care vânzătorul şiret ţi-i aduce complice direct din depozit desfăcând cutia impregnată cu acelaşi odor ca şi cum ţi-ar oferi viata veşnică pe degeaba: Ǎştia i-am primit ieri şi mai am doar trei perechi. Sunt calitatea I, facuţi pentru export. Nu vreţi să-i încercaţi?
Realitatea mea alternativă se-ntâmplă încă în patul dublu zăbrelit de razele aurii ce se insinuează printre draperiile care cad grele, în falduri largi, pe marmura albă. Între pat şi fereastră două banchete tapiţate flanchează măsuţa de sticlă încastrată în lemn. În faţa patului, un corp lung de servantă susţine oglinda înaltă, mărginită de înflorituri lemnoase, TVul şi micul Whirlpool de sub el. Sunt acasă. Pentru moment la fel de acasă ca în garsoniera capitalistă. “Acasă” pentru că nu mi-am dorit vreodată mai mult decât strictul necesar şi o cireaşă coaptă, abia culeasă, umedă de zori. Astăzi cireaşa asta va fi cafeaua.


_______________________________________
• fruct cu coaja asemănătoare nucii şi miez de consistenţa strugurelui, foarte dulce şi aromat

Continuarea aici.


Dacă nu ai nicio problemă cu faptul că plagiatul este ilegal, poti copia acest text fără a menţiona autorul.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (14):


*** - de irma la: 04/02/2008 12:13:16
mi-a placut mult partea a doua.
cea scrisa cu italice mi-a ratacit pe alocuri gandurile, dar o voi mai citi o data, pe indelete.
#282092 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 04/02/2008 13:58:23
am inteles! tie omu iti poate face multe, da sa nu care cumva sa-l puna necuratu sa se ia de slapii tai!!!

P.S. - proza asta a ta e verde
#282128 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme, wrong! - de thebrightside la: 04/02/2008 14:03:12
sa nu-l puna oarescine sa-mi dea apa in loc de cofi! :)))
p.s. multam.
#282131 (raspuns la: #282128) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 04/02/2008 14:40:11
mie mi-a placut mai mult partea cu italice.
...parca iar m-as fi uitat pe gaura cheii. :))
placut!
#282143 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de thebrightside la: 04/02/2008 15:26:23
:) multam.
#282157 (raspuns la: #282143) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pen' ce?? - de Intruder la: 04/02/2008 15:28:39
...sa-nteleg ca daca nu-mi placea nu-mi multumeai? :)))
#282161 (raspuns la: #282157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o fi "[hin]dus cu o lene magistrala. " - de cosmacpan la: 04/02/2008 15:36:08
dar Caracatitza trebe sa recunox ca um;ple tot spatiul cu slapii cei cu desht mare si cu o unghie verde brotac
#282163 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mah, najpa esti - de thebrightside la: 04/02/2008 15:41:42
ca trecusi p-aci, binenteles! :))
#282164 (raspuns la: #282161) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mac - de thebrightside la: 04/02/2008 15:42:25
:) oac-oac!
#282165 (raspuns la: #282163) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de alex andra la: 05/02/2008 09:08:38
Mie mi-a placut tot.
Proaspat si viu, scrisul tau.
#282364 (raspuns la: #282165) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brighty - de Honey in the Sunshine la: 05/02/2008 11:56:47
:)))
deci tu ai scris si partea in italice?:)
eu am crezut ca e un citat din Cartarescu, stilul m-a dus cu gandul la el. Oricum, foaaarte bine scris.

cat despre jurnal, acum fug la partea a doua si ma pronunt dupa ;)
#282393 (raspuns la: #282364) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de thebrightside la: 05/02/2008 12:43:30
:)))
multuuuuuumesc. am citit f putin cartarescu (de ce iubim...); lumea chiar si a literara e asa de miiica.

#282408 (raspuns la: #282393) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred... - de Cezar Petrescu la: 10/02/2008 18:36:03
Imi da impresia ca ai vrut sa te dedublezi...e ca si cum ar vorbi mai multe persoane despre un ghem de cotidian,obscen de neconvenabil fiecarui personaj interpretat,insa fiecaruia de pe alta parte a inconvenientelor...amplasate incalcit dar exprimand atata limpezime in intzeles (in acelasi timp)...
PARADOX!
Asa numesc ce am citit aici...de fapt,esentza a ceea ce se traieste pe fiecare parte sau pe ce parte a lumii ne-am afla/...paradox-feeling-elixir!!!
Scriere indecent de frumoasa, seniorita THEBRIGHTSIDE.
#284345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cezar - de thebrightside la: 13/02/2008 08:12:03 Modificat la: 02/02/2009 15:11:16
"Imi da impresia ca ai vrut sa te dedublezi..."

atata vreme cat impresia ta se termina cu "Scriere indecent de frumoasa..." nu-mi ramane decat a multumi si a fi multumita.
#285140 (raspuns la: #284345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...