-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Saga 'Carte de Sejour'


de desdemona la: 12/05/2004 05:57:00
modificat la: 13/05/2004 05:15:59
voteaza:
Prima lectie invatata in aceasta tara: Franta e campioana birocratiei. Am sa va povestesc aceasta saga, care inca nu s-a terminat.

Totul a inceput in 2003 in Iunie, cand eu si sotul meu (plini de sperante si iluzii) ne-am adunat toate posesiunile lumesti, le-am incarcat in masina, si am trecut Canalul Manecii (cu ferryboat-ul) inspre Franta.
Sotul meu e din Bretagne, si neavand altundeva unde sa mergem, am tras la casa parintilor lui, in pasnicul departament Ille et Vilaine. N-am stat prea mult acolo, fiindca urma sa venim in Romania pentru doua luni (suficient timp ca sa imi scot certificatul de casatorie transcris in Romania, sa imi refac buletinul, pasaportul, si in fine sa facem nunta la biserica si bineinteles cheful aferent, cu mancare si dansuri). Dupa multa alergatura, toate acestea s-au implinit, si in Septembrie ne-am intors si noi, obositi si fericiti, la noul nostru domiciliu in casa socrilor. Si atunci, in Septembrie a inceput cu adevarat aceasta Saga a administratiei franceze.

In micul burg Bain de Bretagne (unde locuiam atunci), toate cererile de carte de sejour sunt tratate de primarie, care le transmite prefecturii in orasul Rennes (la vreo 30 de km). Regulamentul departamental intern te impiedica sa faci cerera direct la prefectura, ci te obliga sa treci prin primarie (ai carei functionari nu stiu exact ce se cere la prefectura). Pe 5 septembrie am trecut pe la primarie sa facem cererea, dar nu am avut suficiente acte, fiindca sotul meu traise in Anglia in ultimii 6 ani si nu mai avea numar de 'securite sociale', nu avea servici si deci era obligat sa ceara RMI-ul pentru a i se acorda un nr de 'secu'. Diferitele demersuri se puteau face o singura zi pe saptamana (de 'permanence'), zi care era intotdeauna trecuta in momentul in care aflai ca ai nevoie sa mergi la ei. In fine, dupa o situatie de cerc vicios (pentru numar de Secu trebuie carte de sejour, dar pentru carte de sejour trebuie nr de Secu) dupa vreo 3 saptamani, am reusit sa facem cererea la primarie (pe 26 septembrie), care a ajuns la prefectura abia pe 6 octombrie. Deci cererea mea a fost inregistrata pe 6/10, si dupa inca vreo 10 zile am aflat (trecand intamplator pe la primarie) ca recipisa ma astepta acolo desi nimeni nu ma anuntase. In fine, mandra de realizarea mea (aveam si eu in fine un statut legal si drept de munca!) asteptam linistita convocarea la o vizita medicala la OMI (oficiul de imigrare).
Prima surpriza a fost ca (din cauza ca la acest oficiu in Ille et Vilaine nu exista decat doua persoane) asteptarea pentru vizita medicala dureaza cam 4 luni. Recipisa mea expirand pe 5 Ianuarie a trebuit sa o reinnoiesc pana cand am ajuns la examenul medical OMI.
In ziua examenului medical, 5 februarie, se implineau 5 luni de la primul meu demers pentru cartea de sejur, si eram plina de speranta ca asteptarea a luat sfarsit. Intre timp, cu o cantitate considerabila de noroc, fusesem acceptata la un contract de cercetare postdoctorala de 10 luni . In 11 februarie urma sa plec la Rouen, in alt departament. Putin imi imaginam atunci ce inseamna un alt departament in Franta !!!
De indata ce am avut rezultatul examenului medical (confirmarea ca sunt apta pentru rezidenta franceza) am mers la prefectura sa imi dea 'carte de sejour'. Asteptarea pentru aceasta era de 7 zile (eu trebuia sa plec in 5 zile). Normal, am spus functionarei ca voi pleca (sperand sa imi elibereze cartea ceva mai repede). Raspunsul ei (foarte amabil) a fost ca in acest caz imi va transfera dosarul in noul departament (Seine Maritime) si ca voi obtine cartea acolo, cu vreo doua saptamani mai tarziu (22 februarie).
Odata ajunsi la Rouen, ne-am dus la prefectura sa ne anuntam mutarea, si atunci am aflat cum stau lucrurile cu 'carte de sejour'. In nici un caz, spuneau ei, nu pot sa imi dea 'carte de sejour' pana nu se transfera dosarul meu din Ille et Vilaine (35) in Seine Maritime (76) (degeaba le-am spus noi ca i-am informat pe cei din I/V ca vom pleca si le-am cerut sa transfere dosarul), acest lucru nu se poate face decat la cererea departamentului SM (76), si aceasta numai in urma cererii de schimbare de domiciliu, si doar prin rendez-vous (din care primul disponibil era doar prin 10 martie, intr-o luna).
Pe 10 Martie, odata cu o noua recipisa (a 3a), s-a facut cererea de transfer, si am fost anuntata de o functionara optimista si surazatoare ca dosarul va ajunge cam in doua luni, deci din nou un rendez-vous pe 11 mai.
Ieri 11 Mai, cu inima batand de emotie, la 8 luni de la primul demers, am venit cu pasaportul si recipisa pentru a primi mult-visata 'carte de sejour'. Functionara care s-a ocupat de mine mi-a rasfoit dosarul si m-a intrebat candid daca sotul meu e aici cu mine, si cum nu era, m-a anuntat cu regret ca nu poate sa-mi elibereze acum CS, fiindca mai lipsesc cateva piese (printre care si declaratia personala a sotului meu ca traim impreuna). Daca as fi stiut, as fi avut la mine toate piesele (poze, certificat de nastere/casatorie) +sotul. Nici functionare nu stia ce lipseste la dosar pana nu l-a vazut (fiindca regulamentul din departamentul 35 e diferit de cel din dept. 76), si nu exista mijloc de-a te informa altul decat statul la coada toata dimineata (ceea ce nu pot sa fac de vreme ce lucrez). Concluzia :
Se preconizeaza un nou Rendez-Vous pe 2 iunie (urmatoarea data disponibila) la care voi aduce poze, acte, c'opii si sot, si la care ea mi-a promis sa imi dea cartea de sejur (care de fapt va fi valabila din 5/02/2004 in 4/02/2005) caci altfel o sa am nevoie de o a 4a recipisa. Deci, la 9 luni dupa intrarea in Franta voi avea cartea de sejur, si voi putea sa merg in Anglia in interes de servici (acum nu pot decat daca fac cererea la ambasada UK din Romania) si voi putea sa-mi invit sora in vizita pe numele meu (acum nu pot), si daca (Doamne-fereste) vom ramane iar someri amandoi vom avea dreptul la RMI ca si familie (ceea ce nu am avut pana in Februarie din cauza ca ne lipsea ... un mic detaliu:)

CARTEa DE SEJOUR !!!

Rezumat/calendar al acestei minunate SAGA ce inca nu s-a sfarsit:

01/09/03 intram in Franta
05/09/03 primele demersuri pentru CS (nevoie de mai multe hartii)
27/09/03 cererea facuta la primarie
06/09/03 cererea inregistrata de prefectura 35 - se emite recipisa 1
22/10/03 recipisa 1 ajunge la mine
12/12/03 recipisa 1 reinnoita - se emite recipisa 2
05/02/04 examenul OMI - se emite adeverinta medicala
06/02/04 prefectura 35 CS preconizata in 7 zile, cerem transferul in 76
11/02/04 mutare din dept 35 in 76
13/02/04 prefectura 76: rdv pentru 10/02
10/02/04 idem : cerere transfer dosar si se emite recipisa3, rdv 11/05
11/05/04 idem : dosar ajuns, se cer mai multe hartii, rdv pe 2/06
02/06/04 idem : se preconizeaza VICTORIA (primesc CS)

Va rog sa va stergeti lacrimile, sunteti prea miscati, nu-i asa ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


îti tin pumnii... - de raduku la: 13/05/2004 10:36:38
...caci risti sa primesti CS pe 1 (un) an...cea pe 10 ...hehe... dupa minim doi ani de casatorie...curaj !
#15350 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bine ai venit in Franta Desde - de (anonim) la: 13/05/2004 12:16:43
bine ai venit in Franta Desdemona
data viitoare cand mergi in Ro incearca sa-ti faci un stoc important de vopsea de par pt. ca pe aici o sa-ti cam iasa multe fire albe; eu am avut cartea de sejour la 11 luni dupa prima cerere si asta fara sa schimb departamentul; in concluzie esti in grafic
multa bafta
liviu
#15354 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Draga Desdemona, Citesc me - de Florin si atat la: 17/05/2004 13:40:42
Draga Desdemona,

Citesc mesajul tau si pot sa-ti spun numai atit. Este vina...:))))

Pai cine v-a pus voi sa parasiti UK-ul? Ahh?

Nu-i nimic acum. Cind o sa-ti iei cetatenie franceza, si daca vrei/vreti, o sa va puteti muta inapoi aici...:)

P.S. Ce inseamna Carte de sejour?...:)
P.S.S. Pentru tine imi inec tristetea intr-un Guiness.
#15508 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru raduku - de desdemona la: 18/05/2004 02:50:36
In August o sa avem cei 2 ani de casatorie. La aceeasi data am dreptul sa fac cerere de cetatenie franceza; dar petru asta am nevoie de ... carte de sejur !

___________
"Sa fii tu insuti schimbarea ce o doresti in lume".
#15538 (raspuns la: #15350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru florin - de desdemona la: 18/05/2004 03:06:40
In UK nu aveam pe nimeni (in afara de prietenii din timpul doctoratului). Imi pierdusem pasaportul si ultima mea viza de student era in el. Daca ieseam (mergand in Ro sa-mi fac alt pasaport) nu mai primeam viza pentru ca sotul meu nu avea venituri (deci nu putea dovedi ca ma poate sustine material).
In plus in Franta avem toata familia sotului (2 parinti si 3 frati). Din familia mea mai raman: fratele meu si sotia lui la Paris, tatal si un var in Romania si un var in Canada. Am dorit sa fim mai aproape de familie si de Romania (pentru ca orice ai zice, din Franta nu ai de trecut o mare ca sa ajungi in Ro). Si ... in cele din urma trebuie sa recunosc, m-a tentat si mancarea excelenta care se face in Fr, si fiind o gurmanda inraita, in ultima vreme sunt intr-o perpetua cura de slabire, cu mici pauze in care 'imi fac de cap'.
Nu, inca nu sunt disperata in aceasta tzara, mai am curaj destul, dar mi se pare ca e normal sa critic absurditatile cand le intalnesc, mai ales cand se aduna intr-o gramada asa de frumoasa.

'Carte de sejour' e permisul de rezidenta, care iti da drepturi (aproape) normale: poti sa calatoresti in tzari straine (unde se cere viza) poti sa faci invitatii la prieteni in numele tau si daca esti in conditii precare ai dreptul la ajutor social, fara carte de sejour esti un fel de 'mobila' cu drept de munca.

Mersi pentru Guiness, eu nu sunt amatoare dar sotul meu adesea ofteaza dupa un Guiness bine servit (cu un shamrock plin de viata crescand pe el). Norocul lui, el poate sa viziteze Anglia cand vrea, nu are nevoie de viza. Si de unde suntem acum (Rouen), sudul Angliei (Brighton) e mai aproape decat trei sferturi din Franta.

A venit si la voi caldura ? Ca aici e o vreme numai buna pentru iesit seara la terasa.

Cordialement
Desde
___________
"Sa fii tu insuti schimbarea ce o doresti in lume".
#15539 (raspuns la: #15508) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cazul tau e floare la ureche - de Daniel Racovitan la: 19/05/2004 07:12:38
Ha. Tu ai obtinut cartea de sejur "de plein droit". Adica pana la urma tot erau obligati sa ti-o dea, ca vor sau nu vor, tu aveai dreptul sa o pretinzi. Dar ce zici de cei care nu au garantia ca o vor obtine: de exemplu cei care fac cerere de regrupare familiala, si care pot fi refuzati pentru orice kkt.?

Iti zic eu: se poate mult mai rau decat cele traite de tine (am si exemple concrete).
#15600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Dar pentru carte de sejour t - de Daniel Racovitan la: 19/05/2004 07:15:13
"Dar pentru carte de sejour trebuie nr de Secu."

Fals. Eu am obtinut cartea de sejur fara Secu. Nicaieri in lege nu se vorbeste despre asa ceva. E probabil vorba de un abuz de putere, si aveti cai de atac.
#15602 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Una peste alta, administratia - de Daniel Racovitan la: 19/05/2004 07:17:00
Una peste alta, administratia franceza de la departamentele "etrangers" a adunat cele mai naspa specimene umane. Cel mai al dracu' se infurie cand vad tu etrangerul ca ai salariul dublu decat al lui, functionarul francez. Niste joanghine!
#15603 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si ca o ciudatenie... - de Belle la: 19/05/2004 07:32:47
nici cu "ai lor" nu se poarta mai bine... pe scurt: cunosc pe cineva, cetatean francez care traieste in alta tara si care vrea sa se casatoreasca cu cineva din tara in care traieste. pentru asta are nevoie de un maldar de acte de la autoritatile franceze, care nu se elibereaza pana nu depui si niste acte referitoate la viitorul sot printre care certificatul de nastere care sa nu fie mai vechi de 3 luni!!!!! ..... aberant!
#15606 (raspuns la: #15603) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt daniel - de desdemona la: 19/05/2004 08:50:49
Stiu ca nu trebuie nr de secu, insa tipa de la primarie nu stia asta. Dupa ce i-am spus ca nu trebe si daca nu ne crede sa dea telefon la prefectura sa intrebe ne-a crezut.

Asa e, sper sa ma razbun pe acest sistem obtinand un post bine platit...
___________
"Sa fii tu insuti schimbarea ce o doresti in lume".
#15608 (raspuns la: #15602) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doar o intrebare... - de (anonim) la: 28/07/2004 14:22:32
daca ai carte de sejur poti sa mergi in Anglia ,sau trebuie sa ceri viza din Franta ?
#18484 (raspuns la: #15539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
pt anonim - de desdemona la: 27/08/2004 13:07:20
Daca ai carte de sejur tot iti trebuie viza de Anglia.

Incearca
http://www.britishembassy.gov.uk/france/
Iti explica tot ce iti trebuie pentru viza la capitolul 'rezident'.

Desdemonovici
#20485 (raspuns la: #18484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Saga Continua !!! - de desdemona la: 31/08/2004 14:12:22
Spre usurarea inimii mele si descretirea fruntilor voastre, continui povestea intamplarilor la prefectura din Rouen, in scopul obtinerii cartii de sejur pe 10 ani. Pai da, de cand am implinit doi ani de casatorie am dreptul sa imi fac o carte de sejur pe 10 ani. Ca oricum ar fi, cea pe care o am acum expira in februarie.

Pentru a-ti face o carte de sejur pe 10 ani, primul lucru e sa iti ceri o data de rendez-vous de la sectia straini. In acest scop nu poti folosi telefonul, trebuie sa te duci in persoana (plus consortul) la receptia prefecturii dept 76, inarmati cu pasapoartele aferente si ... certificatul de casatorie. Si ti se da o data si o ora (peste cam 3 saptamani) la care, prezentandu-te la ghiseul straini ti se da O LISTA CU DOCUMENTELE DE CARE AI NEVOIE !!! Pentru lista asta ai avut nevoie de 3 saptamani si doua 'plimbari' la prefectura. In fine, odata ce ai lista amintita iti faci alt RDV la receptie, si dupa alte 3 saptamani vii (cu inima cat un purice) cu dosarul completat, sperand ca nu mai trebuie nimic. In care caz, verificarile si eliberarea cartii dureaza inca vreo 6 saptamani. Normal, daca o carte de sejur de un an dureaza sase luni pana se elibereaza, ar trebui sa astepti cam 5 ani pentru una de 10 ani. Insa ... ca norocul, nu sunt de asteptat decat 3 luni. Rezonabil.
Desdemonovici
#20699 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
salut - de (anonim) la: 16/09/2004 00:23:40
nu pot sa ma abtin si sa nu spun ca azi am primit cartea mea de sejur pentru franta si asta dupa aproape un an....in plus, acum suntem in septembrie si validitatea cartii este trecuta, cu alte cuvinte astazi mi-au eliberat o carte de sejur care este, de fapt a fost valabila pana pe 1 august 2004! trebuie sa spun ca am dat in schimb la prefectura recipisa mea care dura pana pe 28septembrie2004! este un delir totul aici! halucinant! multumesc prefecturei din strasbourg....
bonne chance a tous! L.
#22440 (raspuns la: #15354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
pentru anonimul L - de desdemona la: 17/09/2004 10:53:50
Asa ceva e incredibil, o astfel de situatie ar trebui sa fie trecuta in colectia de 'perle' ale birocratiei franceze. Ca sa stie toti locuitorii acestor meleaguri cat de departe poate merge absurdul cand e slobod.
Mult curaj si succes mai departe !

Desdemonovici
#22595 (raspuns la: #22440) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wow - de (anonim) la: 04/10/2004 23:24:17
Pentru mine nu a durat asa de mult , daca a tinut 3 luni , e mult .. eu telefonasem la ambasada romana ( cea din avignon ) si mi-au zis de ce am nevoie , mi se pare ca am luat ceva hartii si de la ei .. nu mai tin minte , in orice caz , a fost de ajuns sa ne casatorim ( am venit in franta in februarie , iar in august ne-am casatorit ) si dupa aceea sa depunem hartiile . La OMI nici nu am avut probleme .. si la prefectura am mers cu sotul meu pentru ca stia ca asa trebuie si oricum nu ma descurcam singura , cum inca nu stiam bine limba .. Acum astept sa primesc scrisoare de la prefectura , cred ca trebuie sa merg iar la OMI pentru vizita medicala . Tu ai facut doua vizite medicale ? adica de fiecare data cand ai avut cartea de sejur ?
Ce stii despre nationalitate ?
#24182 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
pentru anonima #24182 - de desdemona la: 08/10/2004 14:49:02
Scuze ca raspund asa de tarziu, n-am vazut mesajul tau decat acum.
De multe ori viteza cu care iti rezolva dosarele depinde de departamentul unde te afli. Aici in 76 (Seine Maritime, prefectura la Rouen) e incredibil de lung si complicat si pentru chestii simple. In 35 (Ille et Vilaine, Rennes) e mai rapid la prefectura, dar a fost lent pana la vizita medicala OMI. Doar pentru vizita medicala am asteptat 4 luni. Dupa vizita, primesti CS cam in 7-10 zile. Nu e nevoie decat de o singura vizita medicala. Tu acum ai probabil o recipisa valabila pe 3 luni. Dupa ce ai cartea de sejur, cand aceasta expira, o sa ti-o reinnoiasca fara sa mai trebuiasca inca o vizita medicala. Cartea de sejur pe 10 ani ai dreptul sa o ai incepand de la 2 ani dupa casatorie. (Noi fiind 'luati' in 22 August 2002 am avut dreptul acesta in 23 August a.c.). La fel si pentru cetatenie, incepand de la data cand se implinesc doi ani de la casatorie ai dreptul sa ceri nationalitatea franceza. Pentru asta iti trebuie
certificatul tau de nastere tradus-legalizat (daca ai unul international nu e nevoie sa-l traduci!) adeverinta ca n-ai cazier judiciar din tarile unde ai fost in ultimii 5 ani, transcris dupa actul de casatorie francez si certificatul de nastere al sotului (nu mai vechi de 3 luni), adeverinta de impozite, dovada ca stai impreuna cu el, pasaport si carte de sejur, declaratii ce le faci acolo cum ca nu esti poligama, ca nu te-ai casatorit cu el din motive imigrationiste (si alte prostii). Poate pana atunci se mai schimba legea, si se mai cere si altceva.
Desdemonita
#24470 (raspuns la: #24182) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...