-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre "Faust"(1)


de maitreya82 la: 10/02/2008 13:18:22
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
Lucrarea de faţă urmăreşte motivul pentru care legenda lui Faust a constituit un subiect de inspiraţie atât de căutat şi de utilizat, de ce l-a abordat tocmai un geniu precum Goethe, de ce a avut succes şi, nu în ultimul rând, influenţa pe care a avut-o asupra unui amplu segment al umanităţii.
Primul capitol înfăţişează contextul istorico-religios care a generat apariţia legendei lui Faust în Germania şi influenţa Reformei luterane în operă. Acest prim capitol conţine tematica faustică în legătură cu date generale despre evoluţia religiozităţii în istoria universală, de la primul călugăr – Antoniu, amintit în izvoarele istoriografiei religioase de către discipolul său - Atanasius din Alexandria (anul 373), până la revolta religioasă din Germania secolului al XVI-lea. Pe fondul unor frustrări generale, o parte a societăţii urma regulile generale date de teologia de moment ; o alta parte însă, având poate mult mai puţini reprezentanţi, încercă să adere la „altceva”, mai înalt, mai apropiat de sacru, dar cu o teologie prea neclară şi nedefinită încă. Din această confuzie generală, desigur, au rezultat foarte multe greşeli, pe care Reforma protestantă a căutat să le înlăture. Pentru o bună înţelegere a Reformei, dar şi pentru o discuţie aprofundată a subiectului, urmează o succintă incursiune prin lumea alchimiei, a magiei şi vrăjitoriei, definite ca „religii alternative”, care au deschis drumul spre Reforma lui Luther. Următoarele subcapitole vor înfăţişa aspecte din influenţa Reformei asupra religiei şi a oamenilor, în general. Finalul primului capitol prezintă influenţa luterană în opera goetheană.
Al doilea capitol oferă o sumară reconstituire istorică a legendei lui Faust, făcută în linii generale, începând din a doua jumătate a secolului al IV-lea odată cu legenda potrivit căreia s-a încheiat pactul dintre magicianul Faust/Cyprian şi diavol. Acelaşi scenariu se găseşte şi în legendele lui Theophilus din Adana şi în cea a lui Trithemius. Urmărind intriga şi semnificaţia fiecăreia dintre legendele menţionate, lucrarea ajunge la Volksbuch-ul despre Faust din anul 1587, care s-a situat la baza scrierii goetheene.
Al treilea capitol urmăreşte influenţa religiozităţii goetheene asupra legendei lui Faust în opera cu acelaşi nume, un loc aparte fiind ocupat de către doctrina religioasă a creştinismului primitiv. Un prim subcapitol al celui de-al treilea capitol va trata despre viaţa şi opera goetheană sub aspectul legăturii cu tragedia Faust..
Subcapitolul ulterior subliniază definirea unui subiect de o importanţă semnificativă în cultura europeană ale cărui rădăcini pot fi urmărite începând cu mitologia lui Plutarh. Următoarele capitole vor încerca o definire filozofică si spirituală privind „sensul mântuirii” din perspectiva gândirii lui Goethe şi a religiei protestante, urmând stabilirea unor paralelisme între două opere literare care dezvoltă tema faustică : Faust, lucrarea lui J. W. Goethe şi Tragica istorie a doctorului Faust, opera literară a autorului englez Christopher Marlowe precum şi o prezentare succintă a celor două opere care se află la baza lucrării, iar, în final, concluziile lucrării.

CAPITOLUL I

I.1 Contextul istorico-religios al apariţiei legendei lui Faust în Germania secolului al XVI-lea

Care era adevărata trăire interioară a „omului religios” în Germania secolului al XVI-lea? Avea oare omul renascentist o idee clară despre conţinutul propriilor sentimente religioase sau se lasă dus de împrejurări „fără să judece”, deci fără să interpreteze? În ce sens putem înţelege drama lui Faust sau viziunea acestuia adică Germania lui Goethe? Acestor întrebări se va încerca a li se oferi răspuns în acest capitol.
Atât din punct de vedere istoric, social, cât şi psihologic, Biserica catolică se afla într-o suită de transformări care împiedicau dezvoltarea adevăratului sentiment religios. Dar nu simţea omul Renaşterii nevoia de înţelegere profundă, interioară, personală a religiei? Cel mai probabil că da! Aşa se explică faptul că au apărut „substitutele religioase”, ca de exemplu, practicile magice, oculte, vrăjitoria şi chiar păgânismul, dedicate unor zei uitaţi, mărunţi sau chiar unor demoni. Pentru o mai bună înţelegere a religiozităţii secolului al XVI-lea este necesară urmărirea tuturor manifestărilor care s-au vrut religioase sau spirituale, pentru că toate, în ansamblu, manifestau aceeaşi sete de cunoaştere religioasă.
Primul ordin monahal creştin este cunoscut în istoria universală a fi din anul 270. Citirea pasajului din Evanghelie: „Dacă vrei să fii desăvârşit, vinde tot ce ai şi urmează-mă”(Matei 19:21) a stârnit efectul scontat asupra tânărului Antoniu care a hotărât să renunţe la întreaga avere în vederea retragerii în pustie şi a predicării Cuvântului Domnului. Mii de oameni au venit la locuinţa sa pentru a-i asculta vorbele inspirate de înţelepciunea divină. Un asemenea eveniment s-a petrecut în Egiptul anilor 300, iar apoi ordinul călugăresc s-a afirmat în Asia Mică, urmând ca în viitorii ani să fie găsit în Palestina, apoi în Siria şi în Grecia, în jurul anului 900. Viaţa monastică însemna respectarea cu stricteţe a concepţiei antisomatismului - dispreţul faţă de trup fiind relevat prin cuvintele Sfântului Pavel: „Mă port aspru cu trupul meu” - ajungându-se la ceea ce teologia monahală numea „mortificarea trupului”, care va desemna mai târziu mutilarea trupului prin gesturi de autoflagelare, la postul îndelungat, la encratism :”…omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli”(Col 3:5).
Primele două ordine monastice din istoria umanităţii care au avut un rol hotărâtor în devenirea Bisericii Romano-catolice au fost franciscanii şi dominicanii. Despre „Ordo Fratrum Minorum” („fraţii minori”) – ordin religios întemeiat de către Francisc din Assisi - Alfred Bertholet menţionează ca primă trăsătură preţuirea sărăciei, a castităţii şi supunerii. Sărăcia şi umilinţa Sfântului Francisc vor pune într-o lumină nefavorabilă luxul, splendoarea de care se bucura sediul papal. Pioşenia profanilor va intra în conflict cu bogăţia papalităţii, a înaltului cler.
Ordinul dominicanilor a fost înfiinţat de către preotul Dominic din vechea Castilie şi a primit apelativul de „apostolul săracului Christos”, urmând ca reprezentanţii săi să-i convertească pe eretici folosindu-se, la început, de predici, lecţii teologice şi ajungând mai târziu să primească denumirea de „domini canes” („câinii lui Dumnezeu”) ca urmare a climatului de teroare instituit de către aceştia în numele Sfintei Inchiziţii şi, deci, al Bisericii catolice.


I
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


*** - de lafemme la: 11/02/2008 08:00:16
pfui drace era sa adorm...
#284446 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da' - de mazariche la: 11/02/2008 14:31:03
te-a trezit sforaitul meu din fundul clasei:))
#284587 (raspuns la: #284446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu - de alex andra la: 11/02/2008 15:00:14
aruncati cu creta dupa dom' profesor:)))))
#284604 (raspuns la: #284587) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 11/02/2008 16:02:40
tematica faustică în legătură cu date generale despre evoluţia religiozităţii în istoria universală

oribila constructie!
cum dracu ar putea evolua un sentiment (religiozitatea ESTE un sentiment!) in istoria universala si ce-i aia 'tematica faustica'?
nu-nteleg de unde vi se trage inclinatia asta spre bombastic, si de ce nu va dati seama cati potentiali cititori pierdeti, perorand aiurea!

de la primul călugăr – Antoniu,

iti bati cuie-n talpa: primul calugar a fost Iisus Christos.:)))

imi pare rau...am citit tot, dar imi pare un amalgam de fraze adunate fara nicio logica de prin alte carti.

pe mine nu m-a adormit, m-a enervat la culme!


#284633 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...