-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

despre "Faust"(3)


de maitreya82 la: 10/02/2008 13:22:38
taguri: Salonul 
voteaza:
Bun traducător al textelor biblice, Faust oscilează între folosirea doctrinei ioaneice : „La început a fost Cuvântul” şi termenii care să nu implice folosirea ideii de Cuvânt:

„Stă scris! la început era cuvântul!
Mă şi opresc. Cine m-ajută să fac pasul?
Cuvântul? – Nu pot să-l preţuiesc aşa de mult!
Dacă de spirit eu ascult.
Stă scris : La început a fost Ideea.
Dar cântăreşte bine-ntâiul rând,
Ca pana să nu fugă, slove goale aşternând.
Ar trebui să scriu : La început a fost Puterea
Să nu fac nici aici popasul.
Din ce adâncuri vine şoapta?
M-ajută duhul şi-mi dă sfat.
La început voi pune Fapta.

Faust-ul lui Goethe prezintă o personalitate creatoare pentru care setea de viaţă şi de universalitate apar ca ţelurile râvnite pe parcursul vieţii şi la care va ajunge în urma pactului prin care Mephisto se învoieşte să dea curs tuturor dorinţelor faustice:

„Mă leg să te slujesc „aici”, să nu cunosc
Popas, dorinţele-mplinindu-ţi,
De-ar fi însă şi „dincolo” să ne-ntâlnim,
Să faci la fel, suflarea ostenindu-ţi”.

Ideea mântuirii prin faptă apare şi în dialogul dintre Dumnezeu şi Mephisto în Cer, în care se observă „simpatia „ lui Dumnezeu pentru acela care stimulează activitatea umană – reprezentantul Infernului. Domnul recunoaşte că „activitatea omului atât de repede lâncezeşte”, dar Mephisto promite sa îl aducă pe calea cea dreaptă, a ştiinţei, pe cel care „se zbate între păcat şi mântuire”, pe Faust omul pe care „ardorile tot mai departe îl mână”. Se observă analogia cu mitul lui Iov - credinciosul pe care Satan încearcă să îl depărteze de dreapta credinţă prin piedicile pe care i le pune. Credinţa lui Iov este punctul de reper pe lungul drum al evoluţiei relaţiei Dumnezeu - Diavol. Divinitatea se dovedeşte a fi „amorală”, deci lipsită de conştiinţă prin oferirea posibilităţii Diavolului de a încerca buna credinţă a supuşilor săi. Iov nu poate face altceva decât să se retragă si să aştepte ca mânia divină să se încheie : ”Până când, Doamne, Te vei mânia până în sfârşit? Până când se va aprinde ca focul mânia Ta?” pare a se întreba credinciosul Iov.
El este un vinovat fără vină care ştie că „Dumnezeu îi pedepseşte pe cei pe care ii iubeşte”(Prov. 3, 12), pe când Faust urmează religia faptei, motiv pentru care Goethe îl izbăveşte spre finalul operei. Căutând răspunsul la întrebarea : „De ce este necesara suferinţa celor drepţi?”, Tora răspunde astfel: „Un proprietar avea două vaci: una puternica, cealaltă slaba. Pe care o va pune la jug? Evident, pe cea puternica. Tot astfel, Dumnezeu îl încearcă pe cel drept.” (Geneza R. , 32)
Ambele legende, cea a lui Iov şi cea faustică, reliefează transformarea divină din simbol al bunătăţii şi speranţei într-unul lipsit de raţiune, care acceptă cruzimea ca necesară pentru verificarea credinţei supuşilor săi. Atât Iov, cât şi Faust, vor fi înălţaţi pe tăcute, prin suferinţele personajului biblic şi prin pactizarea celui de-al doilea. Ceea ce rămâne obscur aici este motivul pentru care Dumnezeu acceptă un pariu cu Satana. Motivul ineluctabil este ridicarea aleşilor pentru înfăptuirea unor fapte mari, pentru deschiderea posibilităţii de a se mântui sau prin putinţa de a răspunde mâniei neînţelese a Divinităţii. În mod ciudat, aleşii se dovedesc decişi de a trece peste piedicile ce li se ivesc in cale : atât Iov, cât şi Faust, sfârşesc prin a li se oferi Graţia divină.
Goethe ştia că omul este demn de mântuire atâta vreme cât creează , motiv pentru care îl înzestrează pe Faust cu calităţile unui creator al propriului destin şi al destinului umanităţii. Friederich Gundolf aprecia că Faust este imaginea umanităţii, considerând că întreaga lucrare faustică este o continuă schimbare ce îi va aduce personajului meritata mântuire. Mai mult chiar, Faust reflectă ideea germană despre om şi lumea în care se află.
În Faust, Graţia divină, concept al religiei luterane , îl salvează pe acela care urma să se coboare pe vecie în tenebrele Infernului. Bagatelizarea răului din final face ca opera goetheană să îşi piardă caracterul moral şi să prezinte un demon înşelat .Poate că şi acest fapt contribuie la definirea Faust-ului ca fiind ceva cu totul incomensurabil, iar încercările de a-l înţelege zadarnice. Drama goetheană tulbură spiritul uman, îl face să se ostenească pentru a înţelege sensurile ascunse ale operei, dar se încheie cu edificarea aceluia care a greşit în faţa lui Dumnezeu prin propria voinţă divină.
Finalul din Faust îl absolvă pe acesta de păcatul pactizării, greşeală de neiertat în faţa divinităţii din perspectivă calvinistă. Mântuirea faustică presupune contopirea vieţii muritoare cu cea siderală, iar în acest sens este nevoie de iubirea eternă înfăţişată prin cele patru Marii : Maica Domnului, Maria Magdalena, Maria Samariteanca, Maria Egipteanca, ci nu de mântuirea directă a Tatălui ceresc .

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


*** - de Cri Cri la: 10/02/2008 22:13:14
daca am inteles eu bine, mai urmeaza
astept
si-ti spun la urma cum am privit eu legenda lui Faust. :)
#284400 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 10/02/2008 22:36:01
intotdeauna mi-a placut mitul lui Faust, dar aici n-am avut rabdare sa citesc.
Cri...in schimb, o astept pe-a ta (legenda)...sper ca n-o sa fie asa lunga. :)
#284411 (raspuns la: #284400) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Cri Cri la: 10/02/2008 22:50:20
nu ma gandeam sa rescriu legenda... desi poate ca n-ar fi o idee rea. Insa din perspectiva "nevoii de Mephisto", fiindca pe mine asta ma framanta :)
#284413 (raspuns la: #284411) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mephisto - de Intruder la: 10/02/2008 23:16:28
...si pe mine ma fascineaza.
Faust e doar un pretext, prea frivol pentru gustul meu. :)
#284416 (raspuns la: #284413) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Cri Cri la: 10/02/2008 23:39:50
in privinta asta, cea mai impartiala si morala abordare mi s-a parut a lui Mann. Dar nici el n-a facut-o pana la capat

in rest, eu l-am gasit pe Mephisto cel mai onest din trio
...si uite cum ma fac eu acum avocat al diavolului :))
#284425 (raspuns la: #284416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
absolut! - de Intruder la: 10/02/2008 23:47:25
bineinteles ca Mephisto a jucat cu cartile pe fatza!
bun, a profitat de imprejurari...ei si?
cred ca la fel a facut si D-zeu de cateva ori, dar nu dezvolt sa nu-mi aprind paie in cap. :))
#284429 (raspuns la: #284425) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stimate domni/domne - de maitreya82 la: 12/02/2008 15:18:10
Cele trei fragmente pe care le-am trimis pe site fac parte din licenta "Legenda lui faust in literatura europeana". Mi-am dorit ca prin trimiterea lor pe site sa aflu care este parera dumnevoastra, a celor de pe site, depre ea-dragosteea vietii mele- si din tot sufletulam sperat ca cineva sa o ia si sa o editeze. In curand o voi prezenta la un centru de litereatura si apoi ma voi stradui sa o public. Nu cred ca vor mai aparea si celelate 5 capitole....va multumesc ca ati citit ce am scris si ca v-ati exprimat opiniile. Aveti dreptate in privinta lui mephisto...toate laudele i se cuvine lui pentru ca el a dus tot greul si a suferit a imensa bagatelizare in final....nu ca as fi avocatul diavolului!:)
#284983 (raspuns la: #284400) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maitreya - de Intruder la: 12/02/2008 23:42:36
si din tot sufletulam sperat ca cineva sa o ia si sa o editeze.

...sa-nteleg ca vrei ca cineva de-aici, sa-ti publice textul cu Faust?...intr-o revista sau carte???
pai stai la coada si ia-ti de la admin, un bon de ordine. :D:D
#285121 (raspuns la: #284983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...