Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Teenagers


de Madalina Dancus la: 15/02/2008 18:43:22
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Doamnei directoare Iulia Popescu, fara ajutorul căreia n-aş fi avut inspiraţia necesară pentru a scrie aşa ceva.-“... a încălcat toate regulile şcolii, le-a făcut praf pe cele ale ministerului...”.
Am pufnit, amuzată. Ma lăuda prea mult! Cu siguranţă, discursul ăsta era facut de Udrescu. Nea Nae n-ar fi reuşit să facă acordul (corect) între pronume şi substantiv. Şi, desigur, nu se putea ca în monologul domnului director să nu fie inclus preacinstitul minister, ca de! el elaborase legea care cerea uniforme.
Domnul director al şcolii, îmboldit de ţaţa Iuliţa - pardon, doamna directoare adjunctă Iulia Popescu -, a binevoit să îmi acorde unul din rolurile principale în careul din acea zi de vineri. Inevitabil, banala mustrare scrisă. Semnatura copiată din carnetul de note. Părinţii plecaţi.


***

Ora de franceză. Eu, cuminte, în banca mea, cu ochii machiaţi exagerat cu dermatograf. Negru, desigur.
-Mădălina, ieşi afară şi şterge-te la ochi, am auzit, după lungi clipe de aşteptare, glasul hârşâit al baborniţei. Bine măcar că nu observase versurile "vulgare" de la "Degetul mijlociu", scrise cu marker negru pe coperta cărţii de francă. La auzul numelui de "Mădălina", toţi ochii din clasă s-au aţintit asupra mea. Era evident că toată lumea aştepta un motiv pentru a o ridiculiza pe profă.
-Mă scuzaţi, doamnă profesoară, am replicat, pe cât de respectuos puteam.
Îmi plecasem capul, altfel buzele ce se încăpăţânau să-şi ridice colţurile mi-ar fi trădat tonul supus.
-Nu pot să mi-i şterg, în primul rând pentru că n-am cu ce. În al doilea rând, pentru că n-aş reuşi decât să întind culoarea. Mie, una, mi se par foarte bine aşa cum sunt acum.
A urmat obişnuita criză de isterie.
-Fetiţo, ieşi afară şi stai acolo până te ştregi la ochi!
N-am aşteptat să mi se spună de două ori, mai ales că ştiam că zăpăcitul de la clasa de vizavi, blondul cu ochi albaştri, Sorin, avea ora de sport. M-am trântit neglijent pe balustrada de la intrare, privindu-l, clipind des, zâmbindu-i. Chiar îmi lipsea copilaşul ăla.
-Aici erai, Mădălina!
Mi-am dat ochii peste cap şi m-am întors, exasperată. În faţa mea stătea Stoica, tocilarul nesuferit înamorat până peste urechile-i clăpăuge de mine.
-Deci... La ce te uitai? Aaa, nu-mi răspunde, acu’ am observat că are VII C-u’ sportu’, a afişat un aer pe cât de atoateştiutor, pe atât de ridicol.
N-am răspuns. Nu merita.
-Hai, măi, toată şcoala ştie că ai fost cu Soso. Încă mai ai pe gât urmele... hm!... "pupicilor" de la el. E păcat că v-aţi despărţit, o relaţie aşa de pasională ca a voastră..., a continuat să filozofeze, oftând teatral.
Tăceam.
-Serios acum, el încă ţine la tine..., a adăugat pe un ton dulceag.
-Lasă asta, cum ai scăpat de babă?
-Nimic mai simplu – am enervat-o. I-am zis că nu pot să ies la tablă, că am otită şi că, din cauza asta, mă doare picioru’ drept; s-a enervat şi m-a scos afară.
A înecput să-mi nareze eroica întâmplare. Sunetul clopoţelului i-a întrerupt extazul, facându-mă să răsuflu uşurată.
-Uite cum facem: tu te duci la intrarea de la seră; eu o pândesc de aici. Nu cred că e cazul să ne vadă profa, ce zici? i-am sugerat repede.
S-a conformat.
Trecuse un minut... Elevii începeau să iasă. Două minute... VII C-u’ se retrăsese în vestiare. Trei minute... Profii se îndreptau spre fumoar... Patru minute... Curtea se umpluse...
Am ales momentul cel mai nepotrivit pentru a intra în şcoală – m-am trezit faţă în faţă cu profa de francă...
Peste zece minute, pe hol, în faţa cancelariei.
-Aaa, asta-i fetiţa aia cu probleme de la a VII-a D, a conchis doamna directoare, jubilând.
Gesticulam uşor, nu pentru a mă apăra, ci doar pentru a mă afla în treabă, când doamna directoare a găsit de cuviinţă să mă pocnească peste degete, sub pretextul că ridicam mâna la ea.
Şi "Blonda de pe Magheru ", diriga, încuviinţa din cap fiecare cuvânt al directoarei, care mă certa că "te uiţi aşa la mine!".
Iar mie nu-mi mai rămânea decât să fredonez "Oops, I did it again!", în timp ce îi făceam cu ochiul lui Tiby, pe care doamna directoare, mult prea ocupată cu mine, nu îl observase fâţâindu-se încontinuu în jurul nostru.

***

Mă ciondăneam râzând cu Sergiu – vroiam să apăs eu pe sonerie. Cum un personaj ilustru ca doamna directoare nu putea să lipsească de la o activitate aşa de interesantă şi importantă, n-a ezitat să îşi facă simţită prezenţa prin obişnuitele-i ţipete isterice de "-Nu te mai uita aşa la mine!". Mi-a smuls brutal şapca de pe cap, arătând de parcă cea mai mare dorinţă a ei era să-şi înfigă foarfecele în pletele-mi ciufulite. După care, continuând să urle, a început să tragă de pantalonii negri, largi, cu buzunare – de rapper, ce mai ! – pe motiv că nu sunt de stofă. O clipă, am avut impresia că vrea să-i tragă jos de pe mine.

***

19 iunie 2007. Cabinetul directorului. Mama, furioasă. Şi directoarea, cu nelipsitul : "-Uitaţi-vă, doamnă, cum se uită la mine !".
Apoi, desigur, a urmat pedeapsa.
Şi transferul.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:

comentarii (32):


:) - de Cri Cri la: 16/02/2008 14:03:52
ce-as putea spune?
in felul ei, avea dreptate, constat citind ce-ai scris; inca te uiti la ea intr-un anume fel, deloc magulitor :))
#285951 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scriitura e buna - de maan la: 16/02/2008 15:48:38
subiectul m-a deconcertat si lejer indispus.
n-am comentarii.
#285981 (raspuns la: #285951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
madalino - de zaraza la: 16/02/2008 15:57:39 Modificat la: 16/02/2008 15:58:47
tu esti asa, o rebela fara cauza, inteleg. ma rog, presupun ca la 13 ani nu-i asa de grav, problema e sa nu incepi sa crezi ca lumea pica in fund de admiratie la rebelismele tale. mie imi pari doar o biata fata fara repere.

zaraza
#285984 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Italia la: 16/02/2008 17:26:09
Adolescenta e o lume in sine,pe care noi adultii nu o intelegem bine.Pentru ca,pur si simplu,am iesit de mult din ea.Care e diminutivul de la "cafeneaua.com"?Ar fi o idee buna un site,un spatiu literar pentru adolescenti,ar avea multe sa si scrie,sa si scrie bine.
#285998 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 16/02/2008 19:31:28
habar n-ai cu cate placere o sa recitesti textele astea peste ceva ani. eu zic sa le pastrezi.

si da, uite textul asta e scris de o fata de 13 ani. frumoasa peroada traiesti tu acum , habar n-ai cat de frumoasa ;)
#286008 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Madalina Dancus la: 17/02/2008 00:06:00
daca as fi sincera, as spune ca ma doare-n cot ca sunt "o biata fata fara repere". dar cum, temandu-ma sa jugnesc pe cineva, n-o sa fiu sincera, o sa spun doar ca va multumesc pentru observatii.

lafemme, sigur ca le pastrez. am o agenda intreaga de asta-vara, plina cu povesti cu printese:))
#286201 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Madalina - de giocondel la: 17/02/2008 00:39:45
in afara de lipsa experientei de viata..de unde venise acel " o biata fata fara repere", pentru ca ai pus textul in cutia cu litere, ma voi limita la a te 'judeca' numai pe acest nivel

mi-a placut, tocmai pentru ca ai fost sincera.#286204 (raspuns la: #286201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din nou - de queenmary la: 17/02/2008 00:53:09
mi-a placut. mult. m-a si amuzat. e reusita scrierea. ma obsedeaza si acum felul in care urla "baba" si cred ca pot sa-mi imaginez cat de mult te deranjeaza acest aspect. neplacuta apucatura asta cu urlatul si tipatul.
desi am mult peste varsta ta, ma bucur ca te inteleg. imi aduc si eu aminte cat de mare era prapastia dintre noi si profesorii nostri. si cat de putini dintre ei se straduiau sa o reduca in vreun fel...
cat despre a fi rebela, nu e un lucru deloc rau. tocilarul de care vorbesti probabil ca nu va ajunge prea departe, insa tu ai multe sanse. felicitari inca o data! continua, eu am sa te citesc mereu!
#286205 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
madalinei - de maan la: 17/02/2008 00:55:09
Mie, una,
"mie, uneia"...
#286207 (raspuns la: #286204) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Horia D la: 17/02/2008 01:05:07
predai romana? Nu de alta, dar eu am nevoie de meditatii:))
#286209 (raspuns la: #286207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
madalino - de zaraza la: 17/02/2008 11:29:02 Modificat la: 17/02/2008 11:29:17
durerile de cot sunt periculoase si sacaitoare. si cu varsta se agraveaza, ai grija! :)))

zaraza
#286233 (raspuns la: #286201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Madalina - de munteanu rodica la: 17/02/2008 15:21:23 Modificat la: 17/02/2008 15:34:34
Deoarece nu sunt acasa la mine si nu-mi voi permite sa monopolizez calculatorul voi incerca sa fiu cit mai concisa.
Pentru ca stiu ca esti SUPERVIZATA de
catre parinti si considerind ca participarea ta la discutiile din cafenea iti da drepturi egale, te voi
trata ca pe un adult resposabil.
De aceea nu voi ezita sa-ti spun ca scrierea ta pusa de data aceasta la "cutia cu litere" este o bucatica din viata, adica descrierea unui fapt, sau fapte pe care cu indeminarea unui copil de ... ani o poti pune dupa bunul plac la fictiune sau real.Dupa cum ai reusit sa-ti respecti cuvintul de a o relata, inclin sa cred ca este niscaiva adevar transformat in povestire ,si Dumnezeu cu mila, fiecare crede si apreciaza cum doreste.Acuma ca fapta ,tin sa
fiu de partea parintilor tai laudindu-te si considerindu-te o mica victima:(Ca scriere la fel te laud si te cint, caci ideile -ti nu sint de neglijat , asa ca musai(tradus, obligatoriu) trebuie odata puse la
punct cadrele astea didactice(adica profesorii nu si femeile de servici din scoli)si sa stie, sa cunoasca, sa nu aiba pareri si pretentii pe care elevii sa nu le poata tolera,dar mai ales, sa nu
streseze elevii.Sa inteleaga odata pentru totdeauna ce-i aia democratie si libertate de exprimare.Deci oricum am privi ai dreptate , esti de laudat, si mai ales esti un bun urmas a celui care nu a publicat o "doar" o carte ci patru, si te iubeste si aproba.Il cunosc de mult(daca te intreaba de unde sa-i spui ca de la Sibiu, unde a cazut o stea) ,si sunt "mindra" de acest lucru.
Acuma ceea ce zic eu, este in mod sigur punctul meu personal de vedere care probabil nu va fi apreciat de catre unii, dar,este al meu si asa cum stiu sa-l respect EU ceea ce spuneti voi ,va rog sa-l respectati si voi(AVIZ celor care
nu pot face acest lucru) mai ales ca-mi va fi foarte greu pina maine seara sa raspund adica sa port cit de cit un dialog.
Madalina draga te rog sa ma crezi ca
iti admir curajul da a sustine un punct de vedere, dar cu rezerva de a avea propria parere incazul relatat(repet chiar daca este literatura)
Cu mentiunea stricta ca pentru tine datorita virstei(a ta si a mea) si a unor pretentii absurde din partea mea (poti sa le spui pitici pe creier)de data aceasta nu sunt simplu Rodica, ci Doamna Rodica.Multumesc.

ps.s-ar putea ca parintii tai sa inteleaga din comentariile conferintei
ca sunt buni contribuabili la adevaratul viitor de aur a tarii si neamului, asa ca felicitarile sunt de prisos.
#286258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamna Rodica, - de Madalina Dancus la: 17/02/2008 18:43:24
Totul a pornit de la faptul ca ni s-a impus uniforma, fara sa fim intrebati. N-am suportat sa fiu certata si trimisa acasa sa ma schimb pentru ca nu am pantaloni negri, eu, care invatam bine, si cel care ramane corigent sa fie felicitat ca: "Uite ce frumos esti!". Dupa parerea mea, asta se numeste comunism. Si, cum spune Ombladon: "Avem sanse mari sa reusim sa fim toti la fel".
Asa ca m-am transferat la alta scoala. Ceea ce nu m-a impiedicat sa iau note mari la tezele dintr-a 8-a. De uniforma tot n-am scapat, dar cel putin nu-mi mai zice nimeni nimic daca imi agat insigne de cravata sau daca am pantalonii largi cu buzunare.

Madalina
#286300 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de lafemme la: 17/02/2008 22:58:25
dap, si prin cercurile de ma invart, cand profa de spot a devenit directoare, ea nu a mai fost doamna tz... lucru care a fost anuntat urlat, atunci cand un cochil, bietu de el, a venit in cancelarie, si nevinovat cum era, a zis... "doamna tz, va cauta un tatic", la care, proaspata incoronata, s-a ratzoit, "io nu-s doamna tz! io-s doamna directoare tz!!! de acum asa trebuie sa-mi zici!!!" :D

asa ca teenageritzo! ai grija cum te exprimezi!
#286392 (raspuns la: #286300) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de zaraza sc la: 18/02/2008 09:55:15
:)
Eu cred ca lumea se bate pe reperele astea de nu mai inteleg adolescentii nimic. Degeaba mi-as raci eu gura cu fiica-mea. Abundenta de informatie si-a facut datoria. Tinerii sunt asaltati de tot felul de repere si nimeni nu-i poate asigura care e cel mai bun reper pentru ei, ca imediat tinerii iti raspund cu argumente ca alt reper pare a fi la fel de potrivit. Prea multa informatie strica. Avem acces la informatie, dar avem si principii prea multe cu care sa discernem, principii care se bat cap in cap.

#286456 (raspuns la: #285984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de zaraza la: 18/02/2008 10:05:31 Modificat la: 18/02/2008 10:07:03
parca mi-e ciuda uneori cand vad copii ce par inteligenti cand o iau de reper pe britney, cand ar putea sa-si aleaga un star mai putin obosit si mai cu vocatia succesului. da' na, fiecare cu gustul si reperul lui :)).

zaraza
#286461 (raspuns la: #286456) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de zaraza sc la: 18/02/2008 10:16:07
Cand e vorba de britney, de acord. Fiica mea e cu rockul. In cazul meu imi dau seama ca apropierea dintre fiica-mea si unele formatii rock se face pe baza atitudinii rebele. Si cum sa nu fie asa, cand adultii, mai cu seama dintre profesori, ii abordeaza rigid si fara pic de intelegere.

#286467 (raspuns la: #286461) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de lafemme la: 18/02/2008 10:55:05
"Si cum sa nu fie asa, cand adultii, mai cu seama dintre profesori, ii abordeaza rigid si fara pic de intelegere."


aici de acord cu tine
#286476 (raspuns la: #286467) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
madalina - de thebrightside la: 18/02/2008 11:57:57 Modificat la: 18/02/2008 11:58:52
din prima sa fie clar ca asta-i o opinie vizavi de subiect, ci nu una ce vizeaza pe cei implicati.

nu-s de acord cu machiajul excesiv. da, 's o babornita comunista.
nu cred ca dermatografele, cartile de joc, mp'3-urile si toalele de rapper au ce cauta in tinuta (+ accesoriile) unui elev.
daca ma intrebi pe mine la scoala te duci sa inveti. (punct)
afisarea identitatii e la dispozititia adolescentului in timpul liber, iar atunci putinele persoane pe care le-ar 'calca pe bec' vestimentatia etc ale 'tineretului de azi' sunt babornitele comuniste din autobuz, iar ele's cantitate neglijabila.

atitudinea 'doamnei directoare' e... incalificabila, cum s-ar exprima 'dansa'. Trist e ca nu-i elev care sa nu fi avut astfel de dureri de dinti. Prin fiecare scoala, liceu e cel putin o tanti d-asta cu reguli batute in cuie si atitudine de taraba... viata e o [cenzurat] si dup-aia murim...

#286486 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
The Bright - de zaraza sc la: 18/02/2008 13:51:24
"afisarea identitatii e la dispozititia adolescentului in timpul liber"

Si in timpul orelor de clasa ce afiseaza? Ca in oglinda...mentalitatea inapoiata cu care ii sunt livrate informatiile? Patru-sase ore se pot transforma in recipiente de informatie? A trecut vremea. La asa cum se preda informatia in Romania, varandu-se pe gat, elevii nu pot fi receptivi. Li se cere respect in scoala, dar in ziua de azi si elevul dintr-a intaia simte cand nu e respectat...
Si eu as vrea sa fie ca altadata, cand cuvantul profesorului era litera de lege, dar sunt vremuri apuse.
Tendinta generala e sa se provoace un cutremur in fiecare domeniu. Oare mai ramane ceva in picioare?
#286502 (raspuns la: #286486) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de thebrightside la: 18/02/2008 13:59:07
"Si in timpul orelor de clasa ce afiseaza"

e acolo sa caste ochii si urechile si sa puna intrebari cand nu pricepe, Nu sa afiseze.

hai sa nu ne lansam in contriverse futile ca n-are sens, dupa tine e ok, dupa mine nu-i. life goes on.
#286503 (raspuns la: #286502) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
The Bright - de zaraza sc la: 18/02/2008 14:09:25
life goes on :)

#286506 (raspuns la: #286503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
The Bright - de zaraza sc la: 18/02/2008 14:12:28
Asa ar trebui, dar de ce e atat de greu sa fie stapaniti elevii?

#286507 (raspuns la: #286503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de thebrightside la: 18/02/2008 14:19:58
nu-i atat de greu. metodele sunt proaste.

daca tanti aia in loc de se ratoiasca "iesi afara" ar fi explicat intr-un mod corespunzator si prietenesc sunt convins ca revolta Madalinei n-ar fi avut aceleasi proportii.

daca orele alea de 'educatie civiva' pe care le-am facut si io in generala ar contine in locul definitiei 'cosmopoliticii' (habar n-am ce-i aia desi am studiat-o) neste chestii practice privind socializarea, ceva filmulete cu adolescenti drept exemple etc etc etc lucrurile n-ar mai fi asa cum vedem adesea la tv..

daca si cu parca...

iar cele mai mari probleme pleaca de acasa. daca copii vad reactii disproportionate acasa, sunt susceptibili sa le copieze/aplice in mediul scolar... cei sapte ani... of.
#286509 (raspuns la: #286507) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 18/02/2008 14:21:00 Modificat la: 18/02/2008 14:24:03
Si in timpul orelor de clasa ce afiseaza?

ochi incercanati de dermatograf, pantaloni cu turu' jos, sapca si tupeu.
cat mai mult tupeu si spirit de fronda, alimentat de adulti care-l aplauda, incurajandu-l!
si-asa la scoala nu se preda atractiv.

le-am zis-o copiilor mei de la scoala, v-o zic si voua.
nu rezolvati nimic sfidand! nu castigati decat statut de clovn intr-o tabara si de persona non grata in alta.

sistemul se poate schimba daca vom folosi incapatanarea asta in interesul nostru si ne vom urma drumul cu ochii la tinta pe care ne-am propus-o...unii, ca elevii, ceilalti, ca profesori.

uniforma nu e o piedica.
profesorii agresivi si idioti pot fi.
ii las in plata lor si-mi rog parintii sa ma ajute.
io nu vreau sa pedepsesc pe nimeni ci sa fac Om din mine, sa fiu mandru de cine sunt, sa ma perfectionez.

"mama, iote ce i-am facut io profei, care apropo, e o vaca" e o fraza descalificanta.
atunci cand ai mintea la locul ei si cand te lauzi ca functioneaza, nu te-amesteci cu vacile.
lumea nu se va chinui sa faca diferenta!

alegerea ramane insa, slava domnului, la indemana fiecaruia!

nu va veti bate joc nici de profesori, nici de sistem, fara sa va batjocoriti pe voi insiva, in primul rand.

pe distrugere nu se construieste nimic.
or, scoala nu e o cladire, ca s-o poti demola complet si sa-ncepi totul de la zero.
nicio generatie de copii nu poate fi sacrificata de dragul celor viitoare.

cu cat vor fi mai multi cei care-si faca treaba urmandu-si propriul interes, cu-atat va fi mai bine.
noi suntem sistemul.
el reflecta dezinteresul general, si-abia in ultimul rand lipsa de disponibilitate a guvernantilor.

#286510 (raspuns la: #286503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cea mai dureroasa experienta - de thebrightside la: 18/02/2008 14:34:51 Modificat la: 18/02/2008 14:36:57
din 'cariera' de invatacel am avut-o in faculta.

intr-o zi eu si cativa (foarte putini) colegi ne-am revoltat ca materialele primite erau prost tiparite (studiam "cu taxa"), profesorii inchisi intru comunicare ( ha-ha, eram si la sectia comunicare) etc.

intr-o discutie face to face cu prodecana si sefa de departament mi-am exprimat opinia cum ca profesorul ar trebui sa sprijine elevul, nu sa-i dea una peste bot ca-ndraznit sa deschida gura.
replica sefei de departament a fost:
acum sunt tspe mii de universitati, alegeti alta daca nu va place.

un altfel de: hey, vito, breaking news: comercializam informatie aci, nu crestem spirite!
bleeeeacs!

de cealalta parte a monedei sunt extremele generatiilor. am avut o profa de economie care inebunise saraca... era 100% absenta, din pricina a generatii si generatii de 'destepti' care le stiau pe toate si-si cereau independenta si libertatea in timpul orelor. pe unul dintre ei il cunosteam si-si facuse titlu de glorie din torturile la care o supunea pe biata femeie.

educatia unui elev e un efort de ECHIPA. Din aceeasi echipa facand parte parintii si profesorii. Si cum sa dea randament o echipa care nu COMUNICA? Ori una in care sunt admise opiniile doar uneia dintre parti?!

#286512 (raspuns la: #286510) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de maan la: 18/02/2008 14:52:35 Modificat la: 18/02/2008 14:54:12
discutiile 'intre parti' is absolut sterile.
de 15 ani discutam!!!

daca profu stie sa-si faca munca, va sti si ca empatia e fundamentul meseriei lui.
daca elevul isi cunoaste rostul in scoala, va intelege ca respectul e primul pas in comunicarea cu profesorul.

parintii is obligati sa vegheze, ca cetateni, ca scoala sa fie o institutie serioasa, si pe de alta, ca parinti, ca plodu' sa-si canalizeze corect energia.
#286514 (raspuns la: #286512) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu cred, maan - de thebrightside la: 18/02/2008 15:00:13 Modificat la: 18/02/2008 15:02:00
ti-am mai dat exemplul asta o data, fiidca m-a stupefiat atitudinea celei pe care la vremea respectiva o numeam 'tarabagioaca' (o exagerare, fireste).

sigur ca ai dreptate cu empatia si respectul, sunt chestii de bun simt elementar.

dar sunt situatii in care aceste gauri in comunicare fac ca unicul pierzator sa fie copilul. :(

no si exemplul, ca m-am perdut in diverse. invatatoarea declara revoltata (pe buna dreptate, fara indoiala):
"copila asta nu si-a facut temele tot semestrul. ma-sa n-a dat o data pe la scoala! nici c-o sun sa-i spun. daca ei nu-i pasa, mie de ce sa-mi pese?!"

unde-i empatia?
#286515 (raspuns la: #286514) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
madalina dancus - de tuxedo la: 18/02/2008 16:04:55
strict din punct de vedere al scriiturii textul tau este reprezentativ pentru varsta ta si asta e un lucru bun, chiar admirabil pentru ca altora , de aceeasi varsta cu tine, nici nu le da prin cap sa scrie ceva (in afara de teme-atunci cand it's a must si alea) din proprie initiativa. textul mi s-a parut chiar fainutz,m-a facut sa zambesc.
in liceu noi am facut greva cand au vrut sa ne "bage uniforme" si sa tunda pletele si sa alunge bratarile din piele si jeansii jegariti.care evident, ne reprezentau super, incomparabil mai bine decat o uniforma (si acum cred asta) absolut idioata, mov cu bleumarin.si vorbesc de ditamai colegiul. Pe mine ma lasa paf ideea ca inca poti judeca un elev sau pe oricine in functie de cantitatea de dermatograf/materialul/latimea/"amploarea"pantalonilor/culoarea
parului, etc. Un om:adolescent/pusti/minor/major/cu par lung/scurt/verde/shuvitzat/natural WHATEVER conteaza prin ceea ce gandeste. E destept? bun bravo 10! esti batut in cap, nu stii "sa vorbeste" corect, nu faci acordu' pentru ca ti s-au deformat scaritza si nicovala de la manele si varfu' limbii de la semintze si ai devenit "jmeker" cu "jmi" , pe scurt: esti degeaba, eh bon, treci la loc, stai jos/2.
ma lasa rece cum te imbraci(atata vreme cat nu-ti vad pe de-a-ntregu' buk/tzatza/pectoralu') sau cat de machiata esti sau cat ti-a crescut paru'. te duce capul? Minunat!
m-au enervat intotdeauna "tocilarii"-aia de aveau cravata si la trening, c-asaaaa zice diriiiigaaa- si care mureau in hohote de plans cand luau vreun 9.
si care turnau cand se chiulea in masa pentru ca ei ramaneau invariabil, nu sa faca ora tz , ci doar asa de kiki, ca-s copii buni si ascultatori.si au 10 pe linie si coronitza.
bravos ca ai scris textul asta!Bravos ca ai scris. Mai scrie. Si NU te demachia daca n-ai chef. fa-ti parul albastru! ia-ti pe tine 2 hanorace si pantaloni cu multe buzunare. baga-ti castile in urechi si da incet, sictirit din cap.
creieru' e pe dinauntru'.eeeeeeei!
#286531 (raspuns la: #286515) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 18/02/2008 16:10:38
dar sunt situatii in care aceste gauri in comunicare fac ca unicul pierzator sa fie copilul.
nu ma facui io bine inteleasa.
vorbeam de discutiile alea sterile: parerea profilor, opinia elevilor, ideile parintilor, iar nu despre comunicarea efectiva scoala-parinte-copil.
"copila asta nu si-a facut temele tot semestrul. ma-sa n-a dat o data pe la scoala! nici c-o sun sa-i spun. daca ei nu-i pasa, mie de ce sa-mi pese?!
aulio, daca o avut experientele mele, nu pot condamna cu-aceeasi vehementa.
una dintre cele mai tari situatii o fo' cand mi s-o raspuns 'nu puteti reveni peste juma de ora, ca acum sunt intr-o sedinta?'.

empatia asta, si ea, saraca, are nevoie de multi factori ca sa-i favorizeze cresterea, deci dezvoltarea.

#286532 (raspuns la: #286515) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de thebrightside la: 18/02/2008 16:18:06 Modificat la: 18/02/2008 16:18:27
astea-s cazuri particulare care, zic io isi au solutia fie prin convocare la sedinta cu parintii (nu vine o data de doua ori, nu raspunde o data de doua ori normal ca-l dai cuiva, doar n-oi dormi pe telefon pt el), fie printr-o scrisorica trimisa acasa.

apropos de scrisorica. in afara cazurilor in care elevu-i exmatriculat li se trimete parintilor acasa vreo mustrare, nota informativa etc? nu cred...

mie asa mi s-ar parea fair. is fel si fel de situatii d'astea specifice in care parintele 'nu stie'. hai sa ne asiguram ca stie.
ce zici?
#286534 (raspuns la: #286532) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 18/02/2008 16:29:02 Modificat la: 18/02/2008 16:29:30
poi, la noi li se trimite.
si obiceiul asta s-o tinut la toate scolile unde-am predat pana acuma.
daca examtricularea ii din pricina absentelor, aceasta nu se poate face daca nu li s-au trimis parintilor, acasa, trei avertismente.
astea suna cam asa: elevul ionescu, din clasa, a acumulat x absente care se sanctioneaza cu avertisment. mentionam ca la y absente, elevul va fi exmatriculat.
n-am prea vazut exmatricularea pe motiv de indisciplina.
se 'umbla' intai la nota la purtare.
notele sub 6 se voteaza in consiliul profesoral.

#286535 (raspuns la: #286534) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...