-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ruine (II)


de u incercare la: 17/02/2008 21:21:34
rezumat: cazona
voteaza:

Ruine (II)

N-am zis nimic, doar am dat din cap, un semn de apreciere, fără a putea comenta. Era interesant. Ştiam cîteva lucruri în plus, dar la ce-mi foloseau? Nu dădeam la facultatea de istorie. I-am cerut cartea, am deschis-o la primele pagini şi am văzut că era veche, tocmai din 1953. Revista romînă de istorie veche. L-am mai întrebat:
– Păi după cărţi aşa vechi înveţi tu, Lazaroave? Asta a apărut cînd a murit Stalin, şi de-atunci s-a mai murit destul, în prostie... şi nu numai de moarte bună... Vezi şi tu c-au mai apărut cărţi... Unele cărţi le schimbă pe-alea de dinainte, că nu mai sînt bune... P-asta pe unde-ai mai găsit-o?
– La biblioteca din Jurilovca! Şi vă mai zic ceva, poate că nu ştiaţi lucrul ăsta...
– Ia zi, ce noutăţi mai ai?
– Eee, nu sînt chiar noutăţi, că e vorba de-acum 15.000 de ani...
– Băi, da’ cît de vechi sînt cărţile pe care le ai tu aici? – i-am zis pe un ton cît se poate de prietenos, cu un soi de ataşament pe care-l întîlnisem la rîndul meu cînd de la biblioteca şcolii militare ceream cărţi despre spiritism, fenomene paranormale, şi curios era că aveau aşa ceva şi eram privit cu prietenie, sau mai bine spus cu îngăduinţă, una mare, foarte, foarte mare.
– Am diverse ghiduri despre deltă, ce s-a scris pe la noi, dar sînt date luate din studii serioase, cu bibliografie la sfîrşit... am găsit undeva, că asta voiam să vă zic, informaţia că aici au trăit, cum vă spuneam, acum 15.000 de ani, Rhinoceros antiquitas Blumb şi Elephas primigenius Blumb, adică rinoceri şi mamuţi păroşi – şi pronunţă denumirile latineşti, la un moment dat rosti şi cuvîntul taxonomie, cu o greutate suspectă, dublată de aşteptarea unei reacţii pe masură, ca şi cînd prestaţia lui preţios-ştiinţifică ar fi fost apogeul săptămînii, o săptămînă cu doar o singură vedere la faţă a vreunui om de la pichetul nostru de grăniceri, care de fapt însumează efectivele a trei pichete. Pronunţă Blumb ca şi cum ar fi spus Punct, ca un semn al verdictului, de parcă veridicitatea informaţiei ar fi fost imposibil de răsturnat cu cine ştie ce alte studii sau teorii. Blumb! Şi, nu ştiu de unde, scoase probabil ceea ce era necesar pentru o încheiere perfectă a dialogului nostru imprevizibil: Pe-aici, asta e părerea mea, cred că a fost şi Arca lui Noe – iar eu mă văzui obligat să pun blumb! discuţiei:
– Cum zici tu... că tu dai la facultate, e treaba ta, examenu’ tău! – i-am concedat, sigur că în faţa unor asemenea oameni, foarte siguri pe ce vor să facă, pe viitor şi pe propriile păreri construite laborios, nu trebuie să fii altfel decît într-o admiraţie răbdătoare, ritmată cu scurte pusee de curiozitate, necum de un spirit contestatar, cum avusesem de gînd la prima vedere a lui Lazarov.
– Eu zic că-i bună şi asta, dom’ locotenent, istoria... aşa veche cum e... că de-aia-i istorie, nu? Se vede că e chestie serioasă, nu mă-nşel eu aşa de uşor. Cu istoria veche te-nşeli mai greu.
– Bine, Lazaroave, atunci dă-i înainte! O să-mi povesteşti cînd o să mai vin pe-aici.
– Da, să trăiţi! Cu plăcere! – şi mi-a făcut cu mîna de parcă plecam cu un trenuleţ turistic, ca-n videoclipul lui Michael Jackson, prin tunelul groazei. Ne-am pornit spre Zavarna sau Zanavarda, cu gîndul că o dată voi ajunge şi la ruinele de la Pampulo şi la celelalte ruine din zonă rămase nedescoperite de Lazarov prin te miri ce memorii ale Pandorei. Întotdeauna mi-a plăcut să vizitez ruine, nu ştiu de ce. De-abia s-a pornit tractorul, cînd colo îl văd pe Lazarov sărind ca un piţigoi pe lîngă transportorul nostru greoi şi făcînd semne – evident, să ne oprim. Şi-am oprit.
– Mă scuzaţi că v-am întrerupt drumul... – s-a scuzat şi l-am liniştit:
– Stai aşa că abia ne-am pornit! Dacă ai fi alergat pîn’ la Periteaşca noi ne-am fi cerut scuze, că nu te-am văzut în urma noastră! – apoi a-nceput să-mi spună ce-avea de spus:
– Uitaţi, am găsit într-o carte o informaţie... – şi se opri ca să-şi gîfîie un pic resursele respiratorii, apoi reveni. Am găsit undeva chestia asta – şi-mi întinse un bileţel scris cu pixul. E un tratat din ’42, în care scrie undeva despre relaţiile dintre rechini şi delfini în Marea Neagră, dar cred că e scris în germană... voiam să vă rog, ştiu c-o să mergeţi acasă, prin Bucureşti, aţi putea să aruncaţi o-ntrebare pe undeva, poate aveţi cunoştinţe? – i-am luat biletul, l-am citit şi într-adevăr, titlul studiului sau cercetării era în germană, apoi i-am spus:
– Bine, pot s-arunc o vorbă... şi dacă-l găsesc?
– Aţi putea să faceţi un xerox?
– Să zicem că-ţi fac un xerox... sper că nu vrei să ţi-l şi traduc!
– Nu, nu! Am eu un dicţionar de la biblioteca din Jurilovca... o să-ncerc să mă descurc... atîta, poate faceţi rost de studiu!
– Bine, să văd ce pot să fac! Hai, vezi de animale, să nu dispară vreunul că ne belesc ăştia!
– Nici o grijă, să trăiţi! – şi începu să rămînă încet şi din ce în ce mai mic în urma hurducăturilor noastre cu miros de motorină şi transpiraţie, printre care am încercat să pronunţ după închipuita mea limbă germană titlul atît de preţios pentru Lazarov: DAS VERHALTEN DER DORNHAIE ZU DEN DELPHINEN IM SCHWARZEN MEERE VON ZAHARIA POPOVICI. Blumb!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


*** - de Cri Cri la: 18/02/2008 23:38:23
devine fascinanta curgand din pana ta orice intamplare si privesc cu alti ochi locuri prin care am fost si care mie nu mi-au spus mare lucru
fain scris
#286613 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pina la urma - de u incercare la: 19/02/2008 09:21:17
nu locul conteaza atit de mult. poti ridica statui unor oameni, locuri, lucruri lipsiti/lipsite de relevanta. problema e cu cel care observa. acela poate uneori umple noste pustii, precum au facut-o sfintii prin Egipt sau in alte parti. sau precum au facut-o imaginatia adoratorilor de sfinti. si poate c-ar mai fi multe de spus. dar nu despre mine era vorba. nu neaparat.
#286633 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esteu - de Intruder la: 19/02/2008 10:00:17
ba da, e vorba despre tine...SI despre tine.
esti un bun observator al detaliilor si-al ansamblului.
am citit, bun textul! (mester carmaciul...) :))
#286639 (raspuns la: #286633) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esteu - de Cri Cri la: 19/02/2008 20:38:33 Modificat la: 19/02/2008 20:38:51
"...nu despre mine era vorba..."
de fapt e chiar numai despre tine vorba, asa cum, contempland statuia cuiva pe care-l stii, caruia i-ai citit, privit, simtit opera, te intrebi ce chimie, ce dispozitie stranie a circumvolutiunilor ii arata altfel lumea, il ajuta sa ti-o infatiseze si tie in acele culori
#286914 (raspuns la: #286633) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de u incercare la: 19/02/2008 21:30:45
dupa indelungi tatonari cu mine insumi am incept sa cred ca despre mine este vorba. chiar despre mine. incredibil, dar adevarat. bineinteles ca depre mine era vorba, dar spuneam ca "nu despre mine este vorba" imediat dupa afirmatia de dinainte, cum ca acela care scrie nu scrie neaparat despre un loc etc, cit despre el. spuneam in general, si in generalitatea asta sigur ca ma pot incadra si eu secvential. uneori, in seria cazona sis nu numai, si in alte scrieri ale mele, pe o privire subiectiva altoiesc priviri exterioare, pe care privirea personajului meu le ia de-a gata, nemestecate, ori cu imprumut. tocmai pentru a pune in dialog sau in contrast doua sau mai multe optiuni. dar vorbesc prea mult. daca asta se observa intrucitva in ceea ce scriu, si asta pot observa din reactiile celor care-mi citesc textele, atunci e in regula. as putea spune ca reusesc ceea ce-mi propun. si ma bucur foarte. aplecari voua.
#286953 (raspuns la: #286914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Cri Cri la: 19/02/2008 22:00:13
sunt multi aceia care descriu realitatea sau gandul, le rasucesc, transforma, transfigureaza. E mare lucru sa faci ganduri si realitate. Poezie sau proza in care sa simti ca "povestile sunt viata adevarata, cat timp le traiesti, ca si visele". Iar pentru o astfel de nuanta stii sigur ca nimic nu e la intamplare, nici o gena, nici o intamplare, nici o frunza-n dunga, nici suflet mai mult ori mai putin

adevarat, dintr-un morb al scotocitorului, caut adesea printre randuri starea, firea, motivatiile ideii prime a scriitorului. Cu-atat mai fascinant e cand le gasesc dinamice
#286964 (raspuns la: #286953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cri gri - de u incercare la: 19/02/2008 23:16:54
daca e vorba cumva si despre mine, atunci multumesc.
#286975 (raspuns la: #286964) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...