-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

FELUL NOSTRU DE A FI -prima parteI


de rykyky la: 22/02/2008 22:48:17
rezumat: Tabieturile,ticurile şi reflexele noastre,
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
Am ajuns şi noi românii, în sfârşit, la un capăt de drum, adică, pe sleau,pe româneşte, am scos-o la capăt cu Uniunea Europeană. Tabieturile, ticurile şi reflexele noastre, pline de incertitudini mioritice, de zgomote politicianiste, de valori confuze, de indiferenţă colectivă şi de superficialitate individuală, au primit verde să se alăture felului de a fi al naţiunilor civilizate, cu ce au acestea şi bun şi rău.
Am auzit multe voci exaltate, incisive şi stridente care propăvăduiesc că va curge lapte şi miere, că mulţi vor fi banii pentru investiţii, că vom avea o viaţă decentă, necoruptă, dreaptă şi civilizată.
Aceste voci acoperă vocile pertinente şi cu glas domol care cheamă la muncă susţinută, la seriozitate, responsabilitate şi dorinţă reală de autoperfecţionare.
Laolaltă, aceste voci de tonalităţi diferite, crează o stare confortabilă de nepăsare faţă de nefireasca diferenţă dintre necesităţile individuale şi necesităţile colective.
În realitatea românească există găuri, fisuri şi spaţii goale între cele două tipuri de necesităţi. Cetăţeanul aşteaptă de la Stat, iar Statul aşteaptă de la cetăţean. În ceasul al doisprezecelea, Statul român şi cetăţeanul nu şi-au împărţit sarcinile cu responsabilitate, să se ştie clar ce are de făcut fiecare, cu implicare şi seriozitate. În schimb, precum negustorul balcanic, Statul îşi freacă mâinile şi se şterge pe şorţ, bucuros să-şi rezolve afacerile proprii cu banii altora, iar cetăţeanul român, chiar şi românul din Republica Moldova, se visează muşteriul unui job cu muncă împinsă de la spate şi pe salariu nemţesc.
Nu ne-a oprit nimeni să muncim cu simţ de răspundere. Nici pe cetăţeni, nici pe Stat.Nu ne-a oprit nimeni să ne facem autostrăzi, să ne modernizăm agricultura, serviciile şi turismul şi să facem produse de calitate. Nu ne-a oprit nimeni să ne găsim împreună soluţii, Stat şi cetăţeni, politicieni, societate civilă, umanişti şi tehnicieni, patroni şi salariaţi, români şi minorităţi.
Dar n-a fost să fie aşa. Nouă ne-a plăcut să ne lansăm în polemici fără fond, să ne furăm căciula şi să ne îmbogăţim fără măsură peste noapte.
Ne-a plăcut o justiţie doar pentru lei, nu pentru căţei. Ne-a plăcut peşcheşul, şmecheria de mahala, nepotismul, parvenirea şi facilităţile pe bani publici.
Nu ne place învăţământul de calitate, igiena şi sănătatea publică.
Ne place pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. Unora le place autodeteminarea pe banii naţiunii şi ai Europei şi altora le place să facă pe surdo-mutii. Ne plac zilele multe de sărbătoare, discordia, trufia, intriga, egoismul, bârfa, viaţa de vip, şuşanelele şi kitch-urile. Ne place să ne căţărăm în vârful piramidei noii societăţi după ce am fost informatorii vechii orânduiri. Nu ne place însă să băgăm de seamă prăpăstiile şi să nu ne apropiem de ele. Ne place lichelismul şi linguşirea. Ne plac "tunurile", cercurile de interese, clientelismul şi afacerile fără liberă concurenţă. Nu ne plac filosofii, dascălii, medicii şi grija pentru viitorul tinerilor. Ne place în schimb automulţumirea în mediocritate şi ca treaba noastră să ne-o facă alţii. Pe cine să întrebi de responsabilitate?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


*** - de alex andra la: 23/02/2008 12:10:51
Pe cine să întrebi de responsabilitate?
Pe nemti, pe englezi, pe elvetieni...:)))
#288332 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Italia la: 23/02/2008 12:49:02
Jos cu palaria in fata articolului tau!Aceasta este psihologia,sociologia,politica poporului roman!(probabil si alte stiinte pe care acum nu mi le amintesc!)Nu stiu ce sa ti raspund!Doar te felicit!
#288339 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 23/02/2008 12:52:56 Modificat la: 23/02/2008 12:53:26
Nouă ne-a plăcut să ne lansăm în polemici fără fond
... ei, da!
stii ca, pana la urma, problema nu-i de fapt a ta, care "te lansezi", ci a mea, ca reactionez?
adica de ce simt io nevoia sa-ti zic ca ce-ai scris tu aici e un exemplu cras de lipsa de fundament, de disertatie golasa, calchiata pe discursurile politicianului analfabet, care si-o cumparat scaunu-n parlament?
de ce-mi vine sa-ti zic sa ma lasi dracului in pace, ca nu faci decat sa repeti ce-aud de 15 ani la televizor, ca banuiesc ca-ti place sa te-auzi vorbind si sa pozezi in analist politic.
dupa care sa te duci frumusel sa tragi chiulu' la slujbulita aia de bugetar.
da, stiu am exagerat, nu esti bugetar, nu tragi chiulul, nu-ti place sa vorbesti si esti manat de bune intentii.
iaca, bunele intentii! iata Iadul!
#288341 (raspuns la: #288332) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Belle la: 23/02/2008 13:05:21
ce de-a bla bla bla.........
nici nu-i de mirare ca unii isi scot palaria
#288343 (raspuns la: #288339) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rykymykytyky - de andre_ la: 23/02/2008 13:41:24
de ce nu gandesti tu atat cat te duce creierasul si nu lasi pe altii cu 'gogosile' lor in pace.


http://www.myjob.ro/modules/forum/viewtopic.php?p=2713&sid=e2f5a743deb7a9da88967b51cb5fb5bf


Continuarea textului ciupit de tine este:

Cetăţeanul spune că este responsabilitatea Statului, iar acesta spune că Statul suntem noi toţi când vine vorba de responsabilitate si ca Statul este Stat când este vorba de vile de protocol şi maşini cu girofar. Zgâcitul se bucură când primeşte ceva şi nu dă nimic în schimb. Invidiosul socoteşte ca un bun al său paguba altuia şi nu ceea ce i se întâmplă lui bun. Ce ni se dăruieşte acum de către Uniunea Europeană are valoare dacă vom dovedi că dispunem de promptitudinea adecvată. Circulă o poveste cum un patron neamţ venit cu afaceri în România, a cerut unui meşter român, salariat al său, care dorea să plece în Germania, să-i construiască o casă cu simţ de răspundere, dându-i toţi banii în avans cu multă prisosinţă. Meşterul, cu gândul la plecarea în Germania, cu gândul să sustragă din banii pentru materiale, a făcut o treabă de mântuială, cu materiale de proastă calitate. La terminarea casei, patronul neamţ, dorind să-l determine pe meşter ca acesta să nu mai plece în Germania, i-a dat cheile casei şi i le-a oferit cadou împreună cu casa. Meşterul român şi-a muşcat mâinile că nu a ştiut pentru cine construieşte casa, să n-o fi construit-o din materiale proaste şi în bătaie de joc. Patronul neamţ nu a gândit niciodată că un profesionist va face diferit o casă, fie că este pentru sine, fie că este pentru altul. Eu unul voi avea o speranţă că avem de câştigat de la aderare atunci când aceasta ne va aduce pe meşterii nemţi în România.
S-auzim de bine şi drum bun prin Europa!
Sau cele mai mari sanse de realizare individuala sunt in Roamania?


De la Limbadearici citire
#288345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andre_ - de maan la: 23/02/2008 14:08:44
daaaa ... daca rykyky e limbadeariciinpersoana?:)))
#288348 (raspuns la: #288345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maan - de andre_ la: 23/02/2008 14:13:13
Tiiii ... ce coincidenta faina ar fi :))))
#288350 (raspuns la: #288348) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mersi draga andre - de rykyky la: 23/02/2008 21:10:06
draga andre,mersi pentru continuare si serviciile de redactare , cam asa stau lucrurile,mai iau un ceai si ma duc sa vaz ce se mai iteste prin targul urbei mele de provincie ...mersi si pentru faptul ca m-ai bagat in seama si pe alt site...

rykyky zis limbadearici
#288423 (raspuns la: #288345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andre_ - de maan la: 25/02/2008 09:06:14
ei, vezi?:)

rykyky aka limbadearici!
#288616 (raspuns la: #288423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
defectele noastre naturale.... - de dorinteodor la: 02/03/2008 13:36:00
rykyky,

toate popoarele au defecte naturale si noi de asemenea. asa ca nu trebuie sa exageram importanta acestor defecte dupa 50 de ani de stimulare a lor de catre un sistem aberant.

nu avem date statistice cu privire la citi romani nu reusesc sa fie europeni dar cred ca majoritatea absoluta a rominilor sint sau au sanse mari sa devina efectiv europeni.

din nefericire minoritatile (nu la cele etnice m-am referit) "reusesc" sa ne puna etichete de ne-europeni dar situatia va evolua din bine in mai bine, dar nu cu viteza cu care am vrea noi.

am evoluat foarte mult fata de acum 15 ani cind in gara din viena era plin de romini cu tendinte delicvente dar cu pasapoarte de serviciu.

din nefericire, unele probleme nu par a se rezolva cu timpul si asta ma ingrijoreaza. pina nu vom rezolva cumva problema unor minoritari etnici, vom continua sa avem presa proasta.
#289932 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: