Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Petitie impotriva scoaterii teoriei evolutiei din curicula scolara


de piliutza la: 27/02/2008 23:35:33
rezumat: impotriva teocratizarii romaniei
taguri: Diverse 
voteaza:
Teoria evoluţionistă şi abordările filosofice asupra religiei au fost eliminate din programa şcolilor publice româneşti

Domnule Ministru,

La sesizarea unor profesori am constatat ceea ce la o primă vedere părea de neconceput. Elevilor din România le este refuzat accesul la informaţii şi cunoştinţe esenţiale pe care sistemul de învăţământ public este obligat să le asigure, în caz contrar fiind afectat accesul lor la cultură, drept prevăzut de art 33 din Constituţie şi de Legea învăţământului.

Astfel, teoria evoluţiei speciilor şi a omului nu mai figurează nici în programa pentru bacalaureat, nici în programa curentă de biologie, fiind eliminate lecţiile de prezentare a acesteia. Nu numai programa postată pe site-ul www.edu.ro (clasele V – XII) confirmă acest lucru, dar şi manualele de biologie pe care le-am investigat şi care nu menţionează tema evoluţiei speciilor şi a omului ca temă sau lecţie distinctă.

De asemenea, este reprobabilă şi eliminarea temei „Dumnezeu” din programa şi manualele de Filosofie de clasa a XII-a, prin Ordinul ministrului educaţiei si cercetării nr. 5959 / 22.12.2006. În anii trecuţi, această temă figura în programa şi manualele de Filosofie de clasa a XII-a, elevii având ocazia să studieze atât diferite concepţii filosofice de inspiraţie religioasă precum cele ale lui Pascal sau Toma d’Aquino, cât şi perspective critice la adresa religiei, de genul celor formulate de filosofi precum Voltaire, Camus, Epicur sau Nietzsche.

Astăzi însă, elevii sunt privaţi, în învăţământul public din România, de orice fel de cunoştinţe şi abordări filosofice asupra unei teme de maxim interes pentru viziunea asupra lumii a fiecăruia dintre noi cum este tema „Dumnezeu”. Astfel că singura perspectivă asupra acestei teme este cea asimilată de elevi în cei 12 ani de religie predată în şcolile publice în mod confesional.

Domnule Ministru, această stare de lucruri trebuie remediată neîntârziat întrucât reprezintă o totală abdicare a învăţământului românesc de la misiunea şi raţiunile sale fundamentale şi o trădare revoltătoare a intereselor educaţionale ale elevilor din România.

Vă cerem, domnule ministru, să dispuneţi de urgenţă reintroducerea, la materia Biologie, a unui capitol sau a unor lecţii privind teoria evoluţiei speciilor şi a omului în programa unuia dintre anii de liceu, în cel de-al doilea trimestru al acestui an şcolar, 2007/2008. De asemenea, vă cerem să reintroduceţi tema „Dumnezeu” în programa de Filosofie pentru clasa a XII-a, urmând ca aceasta să fie studiată încă din trimestrul al doilea al acestui an şcolar. Ambele teme, dată fiind importanţa lor pentru cele două discipline, vor trebui să figureze şi în programa de bacalaureat pentru vara lui 2008.

În caz contrar, domnule Ministru, vom uza de toate căile legale pentru îndreptarea acestei situaţii şi vom semnala instituţiilor europene această extrem de gravă derivă a învăţământului românesc
http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=207

Petitie IMPOTRIVA scoaterii teoriei evolutiei din curicula scolara
27/02/2008 15:27:08

destinatar: Ministerul Educatiei si Cercetarii, Cabinetul Primului-ministru, Avocatul poporului, Camera Deputatilor, Senatul Romaniei

Semnati pentru reintroducerea TEORIEI EVOLUTIONISTE in invatamantul pre-universitar.

Materia din manualele de biologie privind teoria evolutiei a fost scoasa din manualele de Biologie prin ordinul M.E.C. Hardau, si este sustinuta de actualul ministru, Adomnitei.

http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_impotriva_scoaterii_teoriei_evolutiei_din_curicula_scolara-p65230041.htmlcomenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (15):


*** - de Intruder la: 28/02/2008 12:13:19
petitiile astea au devenit o moda dar sunt tot atat de inutile ca sexul pe net.
cred ca profesorii de biologie ar trebui sa se sesizeze ...si parintii elevilor.
#289366 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 28/02/2008 12:53:48
trimite mai bine la institutiile europene...
ar fi mai efwectiv.
aia macar au posibilitatea sa faca ceva: ii pot atinge la buzunar, unde doare...
#289379 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Protagoras la: 28/02/2008 17:40:46
Dumnezeule! (daca pot sa zic asa)
Chiar s-au scos astea din programa? Maine o sa se scoata literatura pe motivul ca e inutila. Si asa invatamantul e ingrozitor de slab. Eu am semnat. PROT
#289472 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 29/02/2008 09:44:32
am semnat. Zi hardau si trage apa. Mi-e imposibil sa cred ca exista oameni atat de prosti in guvern.
#289601 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce s-a scos? - de dorinteodor la: 29/02/2008 18:11:20
fratilor, aberatia asta nu are legatura cu realitatea. este de ajuns sa mergi la muzeul antipa ca sa vezi ca exista evolutie. nici un elev normal nu va abandona ideile evolutioniste pentru aberatiile "facerii". asa ca ministerul nu a facut decit sa-si dea cu firma in cap. tara asta nu va deveni niciodata fundamentalist-ortodoxa si singurul lucru care se va intimpla va fi scaderea spiritului religios....
#289692 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Paianjenul la: 01/03/2008 16:15:16
"este de ajuns sa mergi la muzeul antipa ca sa vezi ca exista evolutie"


- Elaboreaza, te rog...
#289807 (raspuns la: #289692) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de motanelul la: 01/03/2008 20:18:15
votat
#289866 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la muzeul antipa - de dorinteodor la: 02/03/2008 13:14:45
paianjenul,

lumea a fost creata de dumnezeu cam acum 6000 de ani. la antipa poti sa vezi ca nu este asa. ai un copac pietrificat (e afara la intrarea din spate). din viteza de pietrificare o sa vezi cit de vechi este. exista atitea si atitea animale disparute (avem scheletele lor). nicaieri in biblie nu se vorbeste de ele. si aici, din viteza de pietrificare se poate sti vechimea. de fapt, datele despre animale de care dispunem arata clar o evolutie in baza unor principii constructive generale, care se pot vedea analizind animalele care au existat si care exista.
#289929 (raspuns la: #289807) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andreivasileVD la: 03/03/2008 00:00:49
Dureros...
Nu stiu de ce si cum s-a ajuns la aceasta situatie. Sa fie oare o intreprindere concertata cu un scop bine definit? Ar fi o victorie de rasunet pentru Biserica in lupta impotriva stiintei, mai ales in campania impotriva teoriei evolutioniste, campanie care, asa cum este bine stiut, are un istoric "bogat".
Fireste, daca dezvoltam sau speculam mai mult pe tema asta, vom genera multe intrebari, multe polemici, multe stari conflictuale. Pe mine insa ma roade o alta intrebare.
Trebuie sa fim corecti si rezonabili si sa admitem ca teoria evolutionista (TE) nu este infailibila, ca este departe de a fi admisa ca exacta, corecta, si atotexplicativa.
Sa presupunem ca ar exista o alta teorie, care macar cu o "idee" este superioara celei evolutioniste si, macar speculativ vorbind, va putea sa raspunda intrebarilor ramase neraspunse de TE, va fi cu un pas inainte sau va deschide noi orizonturi de cunoastere. Firesc ar fi fost ca TE, daca este o teorie incompleta, incorecta, nesustinuta de dovezi experimentale solide si clare etc. etc, sa fie inlocuita de o alta teorie, dar tot stiintifica, ce sa corespunda descrierii de mai sus. Insa, din nefericire, in bine cunoscutul nostru stil, scoatem, anulam, demolam ceva fara sa punem nimic in loc. Gresesc. De fapt, se lasa sa se contureze/induca din ce in ce mai pregnant povestea cu Dumnezeu, 7 zile, Adam, Eva s.a.m.d.
Realizez ca voi fi catalogat de religiosi ca fiind ignorant, lipsit de credinta, de Dumnezeu, un om rau care va arde in flacarile iadului. Poate ca sunt si poate ca asa se va intampla cu mine. Insa eu cred ca spiritul uman a evoluat tocmai pentru ca nu a acceptat sa fie limitat, opresat, ci, dimpotriva, a vrut sa fie liber sa vada azi pana la doi pasi, maine la trei pasi si asa mai departe, a vrut sa descopere lucruri noi, sa se intrebe cine este, de ce este si ce va fi? Bineinteles, a vrut si va vrea sa afle toate adevarurile, pana la adevarul suprem (asta daca va fi vreodata posibil). A avut Biserica drept scop crearea, stimularea unui om care sa cunoasca mai mult? Bineinteles, folosind rationalul, experimentalul - adica stiinta. Hmm, pare-mi-se ca nu prea a fost incantata de asa ceva.

In seara aceasta am auzit cum se incearca "discreditarea" TE - contraargumentele sunt uneori debordant de puternice si, nu este exclus ca demolatorii TE sa dea dovada de succes in aceasta campanie. Dar, eu vad ca nu este nimic altceva decat o chestie de genul: "Iata, aceasta teorie stiintifica este gresita, trebuie sa o scoatem si asa ca nu ramane decat sa revenim la credinta biblica cu Dumnezeu care a creat totul in 7 zile ..."

Cred in valoarea de baza a religiei (nu neaparat cea crestin-ortodoxa): aceea de a fi un om bun - atat timp cat exist pe aceasta planeta, in aceasta forma materiala, sa fac parte din natural, sa ajut, sa fiu corect, sa tin la tot ce ma inconjoara, sa apreciez ceea ce am avut sansa sa mi se dea si sa nu cred ca sunt mai presus de nimeni si de nimic.

In concluzie, ma ingrozeste gandul ca se scoate ceva stiintific (chiar daca nu este decat o teorie, totusi este rezultatul gandirii libere si nedeterminate, generata de libera vointa a omului) si se lasa cale libera "inflexibilului, axiomaticului ne-stiintific", care va modela copiii nostri intr-un mod rigid, echivalent cu "Drum inchis - intorceti-va, aici nu aveti voie. Asa a fost, nu este nimic de discutat pe tema asta".

Din primele comentarii citite am vazut unul la care subscriu - ceva de genul ca petitiile din domeniul virtual sunt "frectie la piciorul de lemn". Insa tot firea imi dicteaza sa ma indoiesc in ceea ce mi se spune, decat daca a fost demonstrat riguros stiintific, si m-a facut sa scriu "prea multele" aceste randuri.
Scuze pentru acest lucru, precum si pentru greselile de exprimare, gramaticale si care or mai fi.

Numai de bine
#289996 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
se intampla azi:( - de M a o la: 04/03/2008 16:41:38 Modificat la: 04/03/2008 16:50:45
Elevii din clasele I-VIII din România studiază în acest moment obligatoriu religia, ghidându-se după o serie de manuale aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cum sunt redactate aceste manuale şi ce anume conţin ele relevă un studiu realizat de Liga Pro Europa, studiu citat de Hotnews. Conform studiului, care abundă în exemple relevante, copiii sunt ameninţaţi cu pedeapsa divină pentru greşeli minore, de la obiceiul de a bate mingea pe stradă, la trezirea târzie dimineaţa sau la distrugerea unui cuib de rândunici.

Pentru cel din urmă caz, „răzbunarea” vine sub forma tragerii scării de sub picioarele băiatului direct de către Dumnezeu, conform exemplului din Abecedarul micului creştin, Editura didactică şi pedagogică, 2002, al cărui autor este preotul Ioan Săuca. Tot un Dumnezeu răzbunător şi nemilos pentru păcatele micuţilor este prezentat şi în manualul de religie pentru clasa I, al editurii Sf. Mina din Iaşi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu).

Pedeapsa divină pentru abateri minore de la o disciplină rigidă, inclusiv pentru că nu-ţi faci cruce când treci prin dreptul bisericii este fără drept de apel: „ te calcă maşina” (!!!).

Pedepse „rafinate“ pentru elevii mai mari

Pentru elevii mai mari manualele includ pedepse ceva mai „rafinate”, astfel încât frica să le fie pe deplin inoculată copiilor. Caietul de religie ortodoxă pentru clasa a VIII-a le spune elevilor că: „după Judecata de Apoi drepţii vor merge să se veselească în împărăţia lui Dumnezeu iar păcătoşii vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor”.

Majoritatea manualelor de religie includ observaţii menite să incrimineze celelalte religii, să le ironizeze sau chiar să le aducă acuzaţii şi să le judece. Manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, atacă direct cultele religioase din România, denumindu-le „mişcări religioase care acţionează în spaţiul unei confesiuni creştine tradiţionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social şi moral.”


Acelaşi autor redactează şi manualul pentru clasa a X-a, la aceeaşi editură, în care îi învaţă pe liceeni că Yoga este „lucrarea directă a demonilor”. Lecţia de intoleranţă continuă în Manualul de religie. Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, editat de editura Dacia din Cluj. Aici este atacată direct Biserica Greco-Catolică despre care se spune că „a dus la dezbinarea în planul credinţei a românilor transilvăneni şi a avut consecinţe majore, determinând instaurarea unui climat de neînţelegere şi neîncredere reciprocă, cu efecte pe termen lung.”

Manualele aflate pe piaţă şi incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educaţiei din România. Biserica Ortodoxă Română duce în acest moment o campanie aplicată pentru obligativitatea studierii religiei în licee, deocamdată aceasta fiind o materie opţională.

Gandul, 4 martie 2008

sau: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-2494574-invata-copiii-din-manualele-religie-pedeapsa-divina-calca-masina.htm

#290396 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am vazut - de ioana2006 la: 04/03/2008 16:58:43
si eu. Nu pot sa cred. Chiar as fi curioasa sa pun mana pe-o carticica din asta de religie. :(
#290401 (raspuns la: #290396) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de zaraza la: 05/03/2008 11:20:05
incredibil!

oare ce poate face omul de rand, ca sa se scoata religia din scoli? in afara de semnat petitii (am semnat petitia aia), dar nu cred ca va ajuta la ceva.

zaraza

#290608 (raspuns la: #290396) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de M a o la: 05/03/2008 11:37:51
Totul porneste de la politica. Sondajele arata in continuare o mare incredere a populatiei in institutia bisericii iar orientarea politicienilor spre aceasta nu este decat o forma de a-si castiga adepti. Se cunoaste foarte bine influenta bisericii asupra prostimii iar prin orientarea politicii spre aceasta se creeaza premizele unui stat unde se va imparti puterea, compromisul putand duce chiar la transformarea dintr-un stat laic intr-unul fundamentalist. Iar din experienta din trecut stim ca fundamentalistii islamici sunt mici copii fata de cei crestini.
In esenta, grija la alegeri:)) Intre un securist si un popa, sigur vom alege un popa securist, ca suntem dejtepti!:)))
#290614 (raspuns la: #290608) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de zaraza la: 05/03/2008 11:59:03
nu cred ca UE va accepta un stat "fundamentalist", de altfel asta mi se pare imposibil de realizat in Romania. ma intreb cum arata manualele de religie din scolile crestine de pe aici (si daca in scolile crestine este sau nu obligatorie religia, caci in scolile de stat sigur e optionala). o sa ma interesez, caci am amici care au copii de scoala.

oricum, in fiecare zi ma conving de tampenia alora de ne conduc, iar cand vezi cat de tampiti sunt cei de la invatamant si de la cultura, iti vine sa te dai cu capul de pereti. (o faza tare, luni, la premiile gopo: ministrul culturii inmana premiul pentru cel mai bun film, alaturi de directorul festivalului de la Cannes: ce gaseste de zis ministrul culturii, in timp ce se gasea langa musiu cannes: "aceste OSCARURI romanesti....". a facut ala de la cannes o fata stramba, de parca manca un pumn de sare de lamaie. mai, cat de prost sa fii totusi?????)

zaraza
#290618 (raspuns la: #290614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de M a o la: 05/03/2008 12:07:33
..pana la maxim:)

Fireste ca UE n-ar accepta un stat fundamentalist DECLARAT. Asta nu inseamna ca biserica n-ar putea sa aiba ril decisiv in statul din care doar va disparea cuvantul "laic":(
#290624 (raspuns la: #290618) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: