Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Visul


de Dana Musat la: 06/03/2008 13:24:54
modificat la: 04/04/2008 09:31:38 arata originalul
rezumat: din ciclul 'o poveste horror înainte de somnic'
voteaza:
‘Trezeşte-te. Robeeeeert, trezeşte-te!’
Auzea, prin zgomotul bocănit al visului, aceeaşi voce şoptită care-l striga de...cât timp? O jumătate de oră? O oră? Toată noaptea? Se zvârcolea în pat, transpirat, nereuşind să deschidă ochii de parcă cineva i-ar fi cusut. Într-un final se trezi şi holbă ochii la peretele alb din faţa patului. Ce bine era să vezi realitatea!
Îşi ridică oasele din patul cu aşternuturi răsfoite cu greu, de parcă somnul l-ar fi obosit, nu l-ar fi odihnit aşa cum era normal şi se îmbrăcă rapid cu blugii şi tricoul care stătuseră aruncate în dezordine pe spătarul scaunului de la birou.

Alerg, alerg cât pot de repede, dar încep să obosesc şi mi-e frică...of..mi-e atât de frică să nu mă prindă. Doamne, tu eşti sus, ajută-mă! AH, uite o casă! Doamne, îţi mulţumesc. Alerg, alerg, încă puţin. Îi simt răsuflarea în ceafă. E groaznic, e groaznic, dar alerg...

Afară vântul adia uşor a primăvară şi soarele îi mângâia faţa. În rest, gol. Nicio fiinţă. Niciun om, niciun câine, nicio vietate care să bântuie strada prăfuită, doar vântul care se juca de-a tornada cu gunoaiele aruncate aiurea pe jos şi soarele plictisit ţinându-i de urât.
Robert simţi brusc o dorinţă aprigă de a-şi vedea iubita, aşa că se îndreptă spre casa ei şi realiză că vocea care-l trezise de dimineaţă era a ei, probabil din vis, pentru că Mădălina dormea dusă în camera cu pereţi roz din apartamentul cu două camere pe care îl deţinea pe strada Ion Barbu, lângă magazinul de jucării.

Ei niciodată nu i-au plăcut ursuleţii de doi metri care rânjeau sadic prin vitrina magazinului. Trecea pe lângă ei privindu-i fugitiv pe sub genele negre şi dorindu-şi să-i cumpere cineva mai repede. Şi eu, ca deşteptul, i-am cumpărat un urs alb la fel de mare şi cu aceiaşi ochi roşii şi zâmbet lugubru, pe care îl are şi acum în dormitor, în stânga patului. Pentru că m-ar fi supărat dacă îl arunca, aşa că l-a ţinut şi încă aproape de ea, probabil nereuşind să doarmă ore întregi noaptea din cauza ochilor aţintiţi asupra ei. Atunci râdeam. Îi spuneam că trebuie să-şi înfrângă frica, dar acum o înţeleg pentru că ştiu ce e teroarea. Stau în spatele uşii care trosneşte cumplit şi nu am cu ce să mă apăr. Casa e goală şi prin crăpături şuieră vântul, iar mâinile mele încearcă fără succes să acopere trupul, să-l salveze de la atingerea acelui groaznic...

Are cheia de la ea. I-a dat-o acum câteva zile, când i-a spus că oricând îşi va dori, va putea să se autoinvite. Aşa că a intrat şi de această dată, descălţându-se cu grijă să nu o trezească. O priveşte de pe fotoliul din vinilin cum doarme. E frumoasă. Are părul negru şi ochii albaştrii, dar bineînţeles că asta nu poate să vadă acum. Dar îşi aduce aminte. Îşi aduce aminte de parcă ar fi ceva îndepărtat, ca un fragment de amintire stupidă, ca o imagine a ceva ce a fost şi nu o să mai fie.
Mădălina se mişcă uşor pe sub cearşaful transparent, făcândul pe Robert să suspine de plăcere şi să se întindă spre ea. O atinge uşor pe gât, pe sâni şi pe coapse, apoi se trânteşte la loc în fotoliul lui.

Din spatele uşii o duhore de carne stricată vine...e atât de puternică încât îmi vine să vomit. Cred că o să vomit. Balamalele scârţâie, le aud, nu o să mai reziste mult. Mi-e frică.

Fotoliul pe care stă începe să se topească. Aşa ceva e imposibil, gândeşte. Mădălina doarme în continuare, în timp ce carnea lui se lipeşte de fotoliul tot mai fierbinte şi mai lichid. Simte cum căldura îi ajunge încet-încet la piele şi o arde, emanând un miros de pârlit. Se smuceşte, trage cu mâinile de braţele din vinilin, dar rămâne cu palmele lipite şi ele încep să sfârâie. Ţipă, dar gâtul nu vrea să scoată niciun sunet. Plânge şi în clipa următoare...

Uşa zboară din balamale cu totul şi lumina puternică îmi intră în ochi. Nu reuşesc să văd decât o siluetă care înaintează către mine şi stă pe verticală. De fapt, eu sunt întins, iar silueta este în picioare şi se uită la mine. Încep să o văd, dar îmi pune mâna la ochi şi mi-i închide şi...

Bătrânul e obişnuit cu munca lui. Coase pleoapele mortului cu pricepere, fără silă, ca şi cum ar îngriji o păpuşă. Îl dă cu parfum şi se gândeşte la cum o să arate şi el pe masa din marmură veche..

NUUU..nuuuu...ce faci? Fiinţă fără suflet! De ce mă coşi? Mă doare! Nuu..

În sicriul din lemn de brad stă Robert. E îmbrăcat în costumul lui negru. Mădălina plânge la căpătâiul lui. Apoi sicirul se închide şi groparii încep să bată cuiele. Printre bocănituri, Mădălina strigă: ‚Trezeşte-te, Robert, trezeşte-te!’copyright Dana Muşat
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (26):


mhm - de tuxedo la: 08/03/2008 13:07:20 Modificat la: 08/03/2008 13:14:11
...clariiice,i just might have your liver for dinner, with a nice red wine...

cam tacerea mieilor textul asta.
si acum:
1. nu pot spune ca mi-a placut, si nu din motiv de subiect
2. mi se pare fortat pe alocuri
3. cele cateva 2(?) replici -sa le spun asa- sunt neverosimile, neconvingatoare. din p meu dv
4.alternantza de perspectiva mi s-ar fi parut oarecum ok, daca restul nu ar fi fost atat de previzibil.

"da, deci nu"

PS nu imi pare horror. poate daca era ceva mai atent/bine scrisa...dar asa,ntz.e doar o opinie, surely.
#291524 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mhmhmhm - de Dana Musat la: 03/04/2008 11:18:18
Dragul meu,
tacerea mieilor a fost o carte si apoi a fost un film. "Visul" este un short story cu actiune flash by flash si atat.

Apoi: fortat este posibil sa fie, si eu am impresia asta pe alocuri, dar replicile neverosimile si neconvingatoare(cum le spui tu) dau tonalitatea prozei horror. Horror inseamna neverosimil, ok? Mai citeste te rog inainte sa dai cu bata in balta.(via Stephen King, nu de alta, dar e unul dintre cei mai cunoscuti)

Unde ti se pare previzibil?


Anyway,
multumesc pentru parerea sincera.
Apreciez.

#298710 (raspuns la: #291524) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2008 11:35:22
E atât de horror încât se arse blatul.

E ca un tobogan, strică îmbrăcămintea.

În rest sună şi e scrisă ca o lecţie despre nelecţie.

#298714 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
exceptand - de thebrightside la: 03/04/2008 11:57:15
"o, ce bine era sa vezi realitatea" - concordanta timpurilor
"albastii" si "metrii" - n-avem
si ici colo o topica nefericita

nu-i rau deloc.
#298723 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stimata prozatoare - de tuxedo la: 03/04/2008 12:58:57
probabil ca ar trebui sa mai citesti si altceva in afara de romane scrise de stephen king.nu de alta dar s-ar putea sa ai surprize placute. acest lucru ti-l spun ca replica la "sfatul" tau: si anume cum ca ar trebui sa mai citesc. sigur ca ar trebui. intotdeauna e loc de citit, mereu, pana cand dai ortu' pt ca sunt carti atat de multe pe lume incat nici o viata nu ajunge sa le citesti pe toate.

cu bata in balta...ce sa spun e bine sa dai daca e napadita balta de buruieni acvatice si nu mai vezi pestisorul de aur, cel care sigur este pe acolo pe undeva, dupa cum exista si ceva ok in textul tau dupa cum iti spusesem deja.

horror se vrea povestea, eu orbeam despre cele doua replici, adica dialogul. acolo se cere coerentza, trebuie sa para firesti in contextul nefiresc specific povestilor de gen.

faptul ca povestea ta mi-a adus in minte filmul,nu cartea poate fi un semn bun. ai imagini pe care "le vezi"ca in film. asta este uneori si targetul cartilor, sa poti efectiv "vedea" ce citesti.

criticile aduse textului tau au fost cred eu destul de pertinente si deloc dure.
ar trebui sa accepti si alte puncte de vedere.de exemplu ca nu este un text superb. chiar daca l-ai scris tu si fireste iti place mult.
daca peste ani povestea asta va fi analizata de expertii in critica ai vremii si ei vor ajunge la concluzia ca este o capodopera, atunci, de unde m-oi afla imi voi face mea culpa.sau poate ca nu.

succes!#298751 (raspuns la: #298710) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tux - de thebrightside la: 03/04/2008 13:21:25
"NUUU..nuuuu...ce faci? Fiinţă fără suflet! De ce mă coşi? Mă doare! Nuu.."

asta si mai care?

#298759 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright :)) - de tuxedo la: 03/04/2008 13:25:48
da asa-i. UNA bucata replica. plus ...monologul.(interior?)
:))
#298761 (raspuns la: #298759) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tux - de thebrightside la: 03/04/2008 13:38:06
corect, sunt trase de par.
"e groaznic, e groaznic..."

parca te uiti la Scary Movie 4.
#298770 (raspuns la: #298761) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de tuxedo la: 03/04/2008 15:42:47
hai ma, lasa, suntem noi mai necititzi asa, de fapt lucrarea in discutie este geniala. tocmai d-aia n-o pricepem, nu intelegi dumneata?
#298844 (raspuns la: #298770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tz! Tz! - de alex andra la: 03/04/2008 16:24:27
Iar gasirati voi noduri in papurish ! Of ! Of !
#298877 (raspuns la: #298844) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2008 16:27:46
Nu, bre. Găsirăm păpurişul. Nodurile iereau.
#298878 (raspuns la: #298877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alex andra la: 03/04/2008 16:33:24
Nu stiam io de unde sareau gordienele alea:)))))))))))
#298883 (raspuns la: #298878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2008 16:34:47
Ca şpanu'...
#298886 (raspuns la: #298883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alex andra la: 03/04/2008 16:38:54
Mai, ce naiba ? Veniram cu troianu pe confa fetei asteaia ? Nu-i frumos. Ia, mai bine sa trecem la locul special amenajat !
#298891 (raspuns la: #298886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2008 16:40:22 Modificat la: 03/04/2008 16:49:32
Booon. Nodurile le luăm. Păpurişul rămâne, că-i prea stufos. Stingi tu becu'?
#298892 (raspuns la: #298891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alex andra la: 03/04/2008 17:03:14
Mai bine-l sparg. Cu prastia:)))
#298912 (raspuns la: #298892) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o - de Dana Musat la: 04/04/2008 09:26:07
ceată de oameni cu embleme de critici.
Îmi place, nu am mai dat peste guri spurcate de mult timp. E bine şi asa.

Iertare pentru greşelile de typo. Graba strică treaba. M-a mai atenţionat cineva pe un alt site unde le-am modificat, dar, vedeti voi, când dai copy-paste greşelile nu dispar. Asa ca aici un punct pentru voi, ceată.

În al doilea rând, Stephen King e un început pentru voi. Nu pentru mine. Eu l-am citit şi nu mă limitez la el, dar e un punct de plecare pentru voi, dragă ceată.

În rest, bla bla-uri cu miros de placebo. Singurul care merită răspuns din toată ceata este primul care m-a comentat(pentru că a definit involuntar comentariul pertinent şi mi-a plăcut).


P.S. pe la activitaţi culturale când dau peste voi? Dar să veniţi tot în ceată, vă aştept. Şi când o să scrieţi o carte, tot în ceată să o publicaţi. Şi să mă chemaţi şi pe mine, împreună cu scriitorii adevăraţi(nu de alta, dar o să ne placă să dăm 'decline' invitaţiei)

P.S.2 Încep să înţeleg o scriitoare cu care mă aflam într-un oarecare conflict acum ceva vreme, când se enerva. Cred şi eu când sare ceata, nu mai ai loc nici să respiri.

La revedere, ceată dragă, continuă clisma literară pe care o faci cu atâta dragoste!

Dana Muşat
#299074 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tuxedo, - de Dana Musat la: 04/04/2008 11:42:00
ce ciudat este sa te adresezi unui pseudonim.
Nu am pretentia ca acest text sa fie perceput ca un succes, asa cum nu am spus ca este o capodopera.

Nu imi place pentru ca este al meu, ci imi place pentru ca starneste polemici(fie ele si cu iz negativ).

Acest text este un exercitiu si trebuia tratat ca atare.

Understand?

Multumesc pentru sinceritate. Numai tie.


dana Musat.
#299125 (raspuns la: #299074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Musat - de thebrightside la: 04/04/2008 11:57:20
cate paduri, atatea 'cete'.
tu insa esti una si ai fi putut (retine conditionalul perfect) ramane verticala.
#299129 (raspuns la: #299074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 04/04/2008 12:07:28 Modificat la: 04/04/2008 12:07:55
frazele-s penibile pe-alocuri, pline de balast ... 'Are părul negru şi ochii albaştrii, dar bineînţeles că asta nu poate să vadă acum. Dar îşi aduce aminte.'... e hilar, nu horror!

subiectul-insusi e tras strajnic de par si aroganta apararii, contrasteaza neplacut cu subtirimea lui.
#299131 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de maan la: 04/04/2008 12:10:01
ai fi putut (retine conditionalul perfect) ramane verticala.

pai!
uneori coloana vertebrala e sinonima cu batu-n cur.
#299133 (raspuns la: #299129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2008 12:10:03
Ie ale naibii de acre boambele la strugurele aista. Poate cu strugurel...
#299134 (raspuns la: #299074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de thebrightside la: 04/04/2008 12:15:49
:)))
mah, la asta nu m-am gandit.
dasteapta ejti!
#299141 (raspuns la: #299133) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2008 12:16:41
... iar alteori cu mânuri în şolduri.
#299143 (raspuns la: #299133) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a ales - de maan la: 04/04/2008 12:26:29
mana-n solduri in locul mainii pe creion si radiera.
a ales sa vada bascalia si n-o remarcat substratul serios al comentariilor.
ii o problema de alegere, pan' la coada!

io am remarcat cu stupoare ca face aceleasi gesturi pe care i le imputa 'cetei'.
cu ce-ar fi, deci, mai buna?
#299148 (raspuns la: #299143) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2008 12:49:37
Cu cocul!
#299170 (raspuns la: #299148) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...