-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scrisori de pe Pamant (I)


de piliutza la: 08/03/2008 00:35:26
taguri: Salonul 
voteaza:
Ambele Testamente sunt interesante, fiecare in felul sau. Cel Vechi, ni-l arata pe dumnezeul acestor oameni asa cum era inainte de a exista religia; Celalalt, ni-l descrie asa cum a fost dupa. In Vechiul Testament predomina sangele si sexul. In cel Nou, Salvarea…Salvarea prin foc.

Cand dumnezeu a coborat prima data pe pamant, a adus viata si moartea. Cand a coborat a doua oara a adus Infernul.

Viata nu era un bun pretuit, spre deosebire de moarte. Viata era un vis febril de bucurii intunecate de tristeti, de placeri inveninate de dureri. Un cosmar nebulos de placeri, extaz, bucurii spasmodice si trecatoare, “condimentate” de suferinte, pericole, deceptii, infrangeri, umilinte, nefericiri fara sfarsit…cel mai infricosator blestem posibil imaginat de geniul divin. Moartea in schimb era dulce, binevoitoare si amabila. Vindeca spiritele indurerate si inimile frante, oferindu-le pacea si uitarea. Moartea era cea mai buna prietena a omului: ii oferea libertatea atunci cand viata era insuportabila.

Cu timpul, Divinitatea si-a dat seama ca moartea era o greseala. O greseala pentru ca era insuficienta; insuficienta pentru ca desi era un agent formidabil pentru a insufla nefericire supravietuitorului, ii permitea celui mort sa scape de orice urmarire posterioara prin intermediul binecuvantatului refugiu al mormantului. Si asta nu-i placea. Trebuia deci sa inventeze un mod de a-si urmari creatia dincolo de fericitul eveniment al inmormantarii.

Divinitatea a meditat fara rezultat asupra acestei probleme timp de vreo patru mii de ani, dar indata ce-a ajuns pe Pamant si s-a transformat in crestin, mintea i s-a limpezit brusc si a stiut ce avea de facut: trebuia inventat si proclamat Infernul.

Si iata aici o chestie foarte curioasa. Toata lumea crede ca atunci cand era in Cer era sever, intransigent, ranchiunos, gelos si nemilos, dar indata ce a coborat pe Pamant si a luat numele de Isus Hristos a devenit opusul a ceea ce fusese inainte, adica a devenit dulce, binevoitor, milostiv, orice urma de severitate fiind inlocuita de iubirea profunda si daruirea sa catre bietele creaturi umane. Si adevarul este ca inventase si proclamase Infernul atunci cand era Isus Hristos! Ceea ce inseamna ca in calitatea de Salvator docil si binevoitor, a fost o mie de milioane de ori mai necrutator decat fusese vreodata in Vechiul Testament…incomparabil mai feroce decat in momentele sale cele mai rele ale vechilor timpuri. Docil si binevoitor? …Imediat vom examina acest sarcasm la lumina infernului pe care chiar el l-a inventat.

Desi e adevarat ca medalia pentru rautate ii apartine lui Isus ca inventator al Infernului, El era deja suficient de rau si necrutator inainte de a se converti la crestinism. Nu s-a oprit niciodata sa se gandeasca ca El insusi era vinovat atunci cand omul nu urma calea cea buna, dat fiind faptul ca omul nu facea decat sa actioneze in virtutea unei predispozitii pe care El i-o insuflase. Nu, in loc sa se pedepseasca pe El insusi, il pedepsea pe om. Mai mult, in general pedeapsa era disproportionata in raport cu ofensa, si de cele mai multe ori cadea nu numai pe capul autorului ci si pe capul altor persoane.

“Atunci s-a aşezat Israel în Sitim, dar poporul a început să se spurce, păcătuind cu fetele din Moab. Şi a zis Domnul către Moise: "Ia pe toate căpeteniile poporului şi le spânzură de copaci pentru Domnul înainte de asfinţitul soarelui, ca să se abată de la Israel iuţimea mâniei Domnului"

Credeti ca este drept?
Daca era drept si cinstit in acele vremuri, este si azi, pentru ca amvonul sustine ca dreptatea lui dzeu e eterna si imuabila. Si in plus, ca El este sursa oricarei morale si morala sa este eterna si imuabila. Trebuie sa credem ca daca cei din Bucuresti se apuca sa “preacurveasca” cu cele din Bacau, e just si cinstit sa ridicam o spanzuratoare in fata primariei ca sa-l spanzuram pe primar si pe toate “capeteniile” chair daca nu au niciun amestec in toata treaba? Eu cred ca nu-i drept.
(va urma)


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (36):


piliutza - de Paianjenul la: 08/03/2008 14:08:56 Modificat la: 08/03/2008 14:17:16
"Ambele Testamente sunt interesante, fiecare in felul sau. Cel Vechi, ni-l arata pe dumnezeul acestor oameni asa cum era inainte de a exista religia; Celalalt, ni-l descrie asa cum a fost dupa"


- ?...


"Cand dumnezeu a coborat prima data pe pamant, a adus viata si moartea. Cand a coborat a doua oara a adus Infernul."


- ?...


"Toata lumea crede ca atunci cand era in Cer era sever, intransigent, ranchiunos, gelos si nemilos, dar indata ce a coborat pe Pamant si a luat numele de Isus Hristos a devenit opusul a ceea ce fusese inainte, adica a devenit dulce, binevoitor, milostiv, orice urma de severitate fiind inlocuita de iubirea profunda si daruirea sa catre bietele creaturi umane. Si adevarul este ca inventase si proclamase Infernul atunci cand era Isus Hristos!"


- ?...


"Desi e adevarat ca medalia pentru rautate ii apartine lui Isus ca inventator al Infernului, El era deja suficient de rau si necrutator inainte de a se converti la crestinism. Nu s-a oprit niciodata sa se gandeasca ca El insusi era vinovat atunci cand omul nu urma calea cea buna, dat fiind faptul ca omul nu facea decat sa actioneze in virtutea unei predispozitii pe care El i-o insuflase."


- Stimate piliutza...

...sau cultura ta religioasa este de o superficialitate crasa...

...sau aptitudinea ta de a-ti exprima clar ideile mai necesita exercitiu...

(...sau afirmatiile de mai sus au fost facute sub influenta "substantelor"...)...


PS. Astept cu interes continuarea...
#291527 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de Protagoras la: 08/03/2008 14:44:57
:))) nu prea te pricepi la din astea. sa nu te superi ca iti spun dar... ar trebui sa cunosti un pic teologia inainte sa te apuci sa o contrazici.

Tot ce ai spus tu e... hmm... prefer sa nu comentez. Nu stiu de unde iti vin teoriile astea.
#291536 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Piliutza - de andre_ la: 08/03/2008 15:14:31
Nu poti combate credinta crestina sau macar sa dai nastere la niste semne de intrebare fara solide cunostinte de dogmatica, iar ceea ce ai tot publicat si modul de exprimare in diverse conferinte pe cafenea mie una imi spun ca nu stii nimic.

Asa ca draga Piliutza, trebuie sa iti spun ca daca te crezi atee ii faci un deserviciu total ateismului si promovarii lui prin ceea ce scrii.
#291539 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de motanelul la: 08/03/2008 18:12:37
asa, si?
#291584 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Italia la: 08/03/2008 18:23:14
Incredibil!!!
#291589 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dear piliutza - de maitreyi la: 08/03/2008 23:00:28
nu vad de ce te critica asa de mult in comm anterioare.iti pui si tu prob ca oricare om si iti expui punctul de vedere,asa cum percepi tu lucrurile.mie imi place chiar daca e cam dura afirmatia,,pred sangele si sexul"...poate nu e sing:))dar e perceptia ta si e unica...zic eu. e doar o parere.:D
#291641 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maitreyi - de Paianjenul la: 09/03/2008 16:37:00 Modificat la: 09/03/2008 16:37:49
"nu vad de ce te critica asa de mult in comm anterioare.iti pui si tu prob ca oricare om si iti expui punctul de vedere,asa cum percepi tu lucrurile"


- Nimeni nu-l critica pe piliutza pt. ca isi pune problema ca oricare om... ci pt. modul in care isi expune punctul de vedere antireligios... mod nejustificat de arogant, virulent, si tendentios - data fiind, cum afirmam mai devreme, superficialitatea culturii religioase de care da dovada.


E regretabil ca in numele/contextul unor (sau altor) forme de religie se invata/practica chestii (aparent?) fara nici o noima sau chiar cu efect destructiv asupra spiritului/fizicului uman, iar cei care percep respectivele invataturi/practici ca atare, au dreptul sa-si exprime dezaprobarea. Dar a intra cu "bocancii" in sufletele celor care profeseaza o credinta religioasa sau alta, cu vadita intentie de a-i face prozeliti ai credintei evolutioniste, nu mi se pare mai putin jenant... Si, daca nu gresesc, tocmai asta incearca piliutza sa faca pe-aici, cu rafala de subiecte antireligioase cu care a napadit cafeneaua de-o vreme incoace...
#291680 (raspuns la: #291641) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 09/03/2008 17:21:01
Bai, fratilor, m-ati innebunit cu asa-zisa teologie si marile ei secrete supersofisticate si , vezi doamne, intelese doar de initiati, dogmatici sau "sfinti parinti", cand la mijloc nu e decat o imbarligatura popeasca, cladita pe imaginatia "initiatilor" si prostia omului de rand, nevoit sa-nghita tampeniile omologate de biserica in frica lui fireasca de necunoscut. O droaie de alambicari secretoase care, odata asimilate, ii face pe unii sa se creada deasupra tuturor, si sa creada chiar el ca trebuie sa priveasca in jos la omul de rand. Ce mare initiere iti trebuie sa crezi si sa te rogi, daca intr-adevar, crezi? Are cineva impresia ca cei care invata cativa ani toate ritualurile si perceptele create la urma urmei tot de oameni, sunt mai aproape de divinitate?
"Bai, tu sa vorbesti de crestinism atunci cand te mai documentezi!" Am auzit "povata" asta cretina de nu stiu cate ori. Sa ma documentez in legatura cu ce? Cu ritualuri, percepte si nascociri "intelepte"?
Lucrurile sunt simple. Crezi sau nu crezi. In rest, sunt vorbe seci.
#291690 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de Paianjenul la: 09/03/2008 18:21:35
"Lucrurile sunt simple. Crezi sau nu crezi."


- Inacceptabil de hipersimplificat.

Lucrurile sint simple atunci cind nu crezi. Atunci cind crezi se impune sa ai o idee cit ce cit conturata despre ceea ce crezi.
#291709 (raspuns la: #291690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de M a o la: 09/03/2008 18:24:59 Modificat la: 09/03/2008 18:27:43
Si cine-ti "contureaza" ideea? Ideile altora?

Chiar pe site-ul asta bantuie una care zice ca a vorbit cu dumnezeu. Io nu cred. Tu?...
#291711 (raspuns la: #291709) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de Paianjenul la: 09/03/2008 18:43:03
"Chiar pe site-ul asta bantuie una care zice ca a vorbit cu dumnezeu. Io nu cred. Tu?..."


- Si-n ce consta incredibilul?... Cu Dumnezeu se poate vorbi in multe feluri: adresindu-i rugaciuni, injuraturi... spunindu-i "of"-urile tale, exprimindu-ti gratitudinea pt. asa-numite binecuvintari pe care i le atribui Lui... etc...
#291716 (raspuns la: #291711) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjene:)) - de M a o la: 09/03/2008 19:07:15
E vorba de tete a tete:) Stiu sa fac diferenta intre un credincios care vorbeste "monoloage" (pe ala il inteleg)si unul care dialogheaza:)) Am cunoscut (impropriu zis) si doi "Iisusi", dar erau pastrati bine.

Acum serios: "regulamentele" sunt facute tot de oameni, in folosul unora si detrimentul altora. Cunoasterea lor oricat de aprofundata, nu te face nici mai credincios, nici mai destept. Nu contest insa rolul lor in imbogatirea culturii generale.
#291720 (raspuns la: #291716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de om la: 09/03/2008 20:18:40
salutare fratzicule :)

"Bai, tu sa vorbesti de crestinism atunci cand te mai documentezi!" Am auzit "povata" asta cretina de nu stiu cate ori. Sa ma documentez in legatura cu ce? Cu ritualuri, percepte si nascociri "intelepte"? = cred ca povata spune in alte cuvinte ca daca taceai filozof ramaneai. Nu pot intra intr-un dialog cu idei de monolog ;)

Lucrurile sunt simple. Crezi sau nu crezi. In rest, sunt vorbe seci. = mai simplu ar fi "lupta" dintre un pragmatic si un filozof. Unul este instinctual, altul este visator...fara fanatici care sa se lichideze unul pe celalat cred ca evolutia umana are nevoie de ambii ;)) Mai in gluma mai in serios, d'aia unii termina realul si altii umanul :))))
#291732 (raspuns la: #291711) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjene - de om la: 09/03/2008 20:39:16 Modificat la: 09/03/2008 20:40:40
eu unul o sa abandonez pt ca nu stiu ca sa ma fac cu astia :))
Urla ca vor stiinta, discut cu ei stiintific si ajung ca Moise in desertul lor :( Urla vantul .....
Urla ca sunt logici, discut logic cu ei si iar ajung ca Moise in acelasi desert :((

Cred ca intre timp s-au convertit la credinta, altfel nu-mi explic de ce CRED una si buna refuzand niste discutii stiintifice si logice (scuze de pleonasm).
#291739 (raspuns la: #291716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Incredibil" - de piliutza la: 10/03/2008 00:28:59
Textul care a starnit atata indignare este luat din cartea "Scrisori de pe pamant" de Mark Twain. Inteleg ca pe-asta n-ati citit-o dar constat ca nici Biblia n-ati citit-o cu atentie.
#291742 (raspuns la: #291739) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 10/03/2008 08:37:37 Modificat la: 10/03/2008 08:38:07
cred ca povata spune in alte cuvinte ca daca taceai filozof ramaneai. Nu pot intra intr-un dialog cu idei de monolog ;)

In ultimul timp, probabil din prea mult zel, te grabesti si rastalmacesti afirmatiile sau pur si simplu le intelegi gresit. Mai e si varianta ca nu sunt eu destul de clar, dar asta o las la urma;)
Poate o sa fiu mai clar acum. Crestinismul a aparut in urma propagandei pe baza existentei fiului domnului, Iisus, de pe urma careia au ramas patru documente mari si late (poate cinci, dar nu e sigur) si anume evangheliile scrise de contemporanii sai. Atat si nimic altceva. Daca ai cunostinta si de alte scrieri directe, as fi incantat sa aflu. Pe baza acestor scrieri s-a constituit un intreg esafodaj de pareri, idei, banuieli, deductii, etc, care au dus la formarea bisericii actuale (ma refer la institutie) cu toate ritualurile si dogmele ei, unele la vedere, altele mai secretoase, altele strict secrete, dar toate cladite pe imaginatie si "traire spirituala", nimic deosebit de senzatiile pe care ti le da consumul anumitor substante. LA ASTA ma refeream eu cand spuneam ca n-are rost documentatia, daca ai fi citit mai atent, ai fi observat, probabil.

In rest, asa-i:)
#291754 (raspuns la: #291732) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 10/03/2008 10:50:31 Modificat la: 10/03/2008 11:01:04
evanghelia cea mai timpurie dateaza cam 30 de ani dupa presupusa moarte a presupusului fiu al domnului. celelate sunt mult mai tarzii - ultima peste 70 de ani dupa unii cercetatori. datarea s-a facut atat pe baza limbii folosite cat si a unor evenimente mai tarzii descrise in evanghelii.
e interesanta si evolutia 'minunilor' in cea mai veche (marcus) reuseste sa invie din morti unul (saui poate 2?) care murisera de cateva ore, in ultima (ioan?)cadvrele erau deja in putrefactie...
sa adaugam la asta niste povesti cu porci care in mod sigur nu existau in vremea aia in zona (nu numai palestina dar si in teritoriile inconjurataore raul litannii lanord, eufratul la est, etc... probabil autorul traia pe undeva prin anatolia) si putem trage cateva concluzii privind credibilitatea si autenticitatea scrierilor.
deci dupa principiul telefonului fara fir in lungime si in adancime...
#291805 (raspuns la: #291754) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 10/03/2008 11:48:34 Modificat la: 10/03/2008 11:48:52
Textul care a starnit atata indignare este luat din cartea "Scrisori de pe pamant" de Mark Twain. Inteleg ca pe-asta n-ati citit-o dar constat ca nici Biblia n-ati citit-o cu atentie.

ups!
deci fiindca ti-au fost criticate textele, te-ai gandit sa scobesti dupa altele si sa le pretinzi ale tale, ca s-ai cu ce da peste nas alora care n-au citit, vai, tot ce-o scris mark twain.
sunt incantata de-asa practici, dragutza!
din pacate, fondul problemei ramane acelasi.
#291840 (raspuns la: #291805) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
piliutza - de Intruder la: 10/03/2008 13:00:16
ar fii ok daca ne-ai spune editura si cine a tradus textul de Mark Twain, expus aici.

citeste "Demisia lui Darwin", o sa-ti placa...:D pe mine m-a naucit de cap.
...si cauta pe YouTube filmuletele "Dark face of darwinism" si mai ia-te cu aia in gura!
explica-le tu ca atei erau si inainte de Darwin si ca Hitler n-avea nimic cu crestinii, doar cu evreii!
pe noi, mai lasa-ne in durerea noastra.
#291881 (raspuns la: #291527) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 10/03/2008 13:42:51
intruder, darwinismul ca teorie evolutionista in lumea biologica e ok, cand e extrapolata la viata sociala, la societatea umana, 'darvinismul social' cum i se mai spune, naste monstrii...
sorry, n-are legatura...
#291913 (raspuns la: #291881) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Intruder la: 10/03/2008 14:11:13
monstrii se nasc si de partea cealalta a baricadei, mie mi-e greata de pareri personale bagate cu seringa in vene.
in "Demisia lui Darwin", aia doi se jura ca niste antropologi au mintit in legatura cu nu stiu ce fosile umane (n-am citit cartea ca n-am avut timp...doar am rasfoit-o)
bun, teoria lui Darwin e o "cacealma", biblia e o cacealma...pai atunci admit ca suntem clonati si basta! :)))
#291918 (raspuns la: #291913) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de M a o la: 10/03/2008 14:41:25
falsuri precum omul din piltdown sau alte cateva faimoase incercari, au fost si vor mai fi. La multimea celor reale, dovedite, oricate facaturi ar mai aparea nu schimba datele problemei. Cu toate neajunsurile si missing-link-urile, darwinismul e tot ce avem. Asta, daca nu luam in seama basmele...
#291933 (raspuns la: #291918) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de Intruder la: 10/03/2008 14:45:43
da, e tot ce avem dar am o presimtire ca exista si altceva, ceva ce n-am sa aflu eu...poate copiii, nepotii, stranepotii mei.
#291937 (raspuns la: #291933) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 10/03/2008 15:20:33 Modificat la: 10/03/2008 15:24:11
Mai e si varianta ca nu sunt eu destul de clar, dar asta o las la urma;) = cei din urma vor fii cei dintai ;) Abia acum esti clar pt mine :))

Crestinismul a aparut in urma propagandei pe baza existentei fiului domnului, Iisus... = eu as spune ca acel crestinism a aparut datorita existentei fiului Domnului, Iisus, iar propaganda este un sinonim pt raspandirea invatamintelor sale, asa cum propaganda este cand citesc in PubMed un SINGUR revolutionar-articol de specialitate (unul si bun, deci nr nu conteaza :) care este deschizator de drumuri noi (noi idei, interpretari, etc ....sau cum te exprimi tu "Pe baza acestor scrieri s-a constituit un intreg esafodaj de pareri, idei, banuieli, deductii, etc, ") ;))

Sincer m-am cam plictisit de sloganuri a la piliutza! Am sperat in abordarea cu cei pilutza-like types a unor discutii filozofice si stintifice si mi se servesc sloganuri si citate NEFILTRATE cerebral DE EMITATOR :((


O sa spun acum si BASTA parerea mea fata de astfel de sloganuri-stiintifico-naturiste a la piliutza:
Cei de nivelul lui piliutza si cei care il sustin orbeste reprezinta pt mine o involutie sau in cel mai bun caz o plafonare a speciei umane. A urla stiinta bazandu-te NUMAI pe cele 5 simturi este regres.
INTOTDEAUNA STIINTA, marile descoperiri stiintifice, s-a bazat pe observatia practica SI NOTIUNI ABSTRACTE (uneori nepalpabile fizic si uneori fara o logica aparenta). Creierul are nevoie de a jongla cu notiuni abstracte (cu necunosute de tip factor X), care ulterior (in timp) pot fi demonstrate/caracterizate! Cei care tin cont de necunoscut (factor X) si il extrapoleaza in viitor sunt cei care aduc progres!
Cei care se bazeaza NUMAI pe cele 5 simturi, elimina din start factorul necunostut/abstract si notiunea de creatie in viitor! Piliutza si ai sai pot calcula coeficientul de dilatate al metalelor, dar niciodata nu pot creea un POD inedit pt ca ei nu se bazeaza pe inglobarea cerebrala a abstractului (care este dincolo de cele 5 simturi), adica nu imagineaza peste acel rau ceva ceea ce nu exista in prezent. Piliutza si ai lui pot fii in cel mai bun caz folositi pt intretinerea si reparatia podului, avem nevoie si de ei ca sa-i lasam pe creatori sa abstractizeze :))

Un alt exemplu anti celor care se bazeaza numai pe natura celor 5 simturi ale lor: Ei urla ca admira natura, bla, bla bla...pt ei poiana reprezinta iarba verde si cele 3 flori de basina porcului. Ei nu plonjeaza in abstract imaginand multitudinea de culori si sunete care nu sunt in gama umana de receptionare (vizual 400-800 nm sau nu mai stiu care vibratie pt scarita ovala si ciocanel). De asemenea, nu percep natura in toata spendoarea ei neimaginandu-si musurioiul-galeriile furnicilor si izvorul subteran, seva care urca in firul de iarba, etc. Pt ei (cei cu 5 simturi) natura este doar o palida culoare de gri, astfel fac o mare nedrepate naturii din care nu percep decat o infima parte :((

Concluzia mea este ca propaganda impotriva imaginatiei/necunoscutului/notiunilor abstracte pt un moment face un mare deserviciu progresului uman.
Fara sa vorbesc de fanatici, dpmdv pur pragmatic, credinta in ceva abstract (nedemonstrabil in prezent prin cele 5 simturi) este un excelent exercitiu cerebral care poate genera un creier de creator, inventator/progress!

De aceea toleranta/dialog pt mine inseamna deschidere si un creier care poate sesiza abstractul (celuilalt) spre al transforma in realitate si progres!

Oamenii sunt diferiti de animale prin notiunea de abstract si viitor. Opus, ei sunt asemanatori cu animalele prin simturilor lor fizice!
De aceea sunt impotriva constrangerilor de orice fel care limiteaza fiinta umana numai la natrura fizicului!
#291944 (raspuns la: #291754) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 10/03/2008 15:55:12 Modificat la: 10/03/2008 15:56:58
Poate am fost dur in mesajul precedent, dar nu era pt tine cu toate ca-ti era adresat :))
Am invata ca sa te respect pt ca ai umor si stii pana unde sa-ti intanzi pledul...ceea ce pt mine denota deschidere :)

Incerc sa o dau pe gluma numai pt tine :)
dar toate cladite pe imaginatie si "traire spirituala", nimic deosebit de senzatiile pe care ti le da consumul anumitor substante = daca TU faci compartia asa de categoric, inseamna ca ai avut ambele trairi. Nu ma intereseaza cele data de substante ;), dar cum sunt alea de "traire spirituala"? Tu ce ai vazut? Ingerase? Tu ce erai? Un serafim sau Maria Tereza ? :)))
Esti un miel imbracat in piele de lup, adica un religios in haine "necredincioase" si ne incerci taria credintei ?
:))))))))))))))))))
#291957 (raspuns la: #291933) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 10/03/2008 19:54:42 Modificat la: 10/03/2008 19:55:28
Fara sa vorbesc de fanatici, dpmdv pur pragmatic, credinta in ceva abstract (nedemonstrabil in prezent prin cele 5 simturi) este un excelent exercitiu cerebral care poate genera un creier de creator, inventator/progress!

Sa inteleg ca asociezi abstractul cu religia? Bun, inseamna ca suntem pe aceeasi lungime de unda, in fond. Asta daca eliminam ca facand parte din abstract deductia logica, care uneori il defineste.
Vreau sa stabilim din nou un lucru pe care l-am mai spus. Eu resping ideea de supranatural, desi mi-ar fi placut sa-l pot accepta. Am trecut insa de faza asta, desi inca mai scriu cate-o povestioara SF care poate include supranaturalul. Accept insa ca viata individului nu se termina odata cu moartea, deci o acceptie, in fond, a abstractului (dar nu a supranaturalului).
Cand afirmi ca oamenii se deosebesc de animale prin notiunea de abstract si viitor, ma abtin sa-ti dau dreptate. Asta tocmai datorita faptului ca nu-mi place sa pun etichete. Noi NU STIM daca unele animale au sau nu ceea ce numim constienta. Pot deci sa te acuz de lipsa de imaginatie la fel de usor cum o faci tu (direct sau indirect);)
Exemplul cu iarba verde si basina porcului nu e tocmai fericit, aici aluneci spre poezie. Inchipuie-ti ca si piliuta et co. poate gasi in iarba verde de acasa ceea ce gaseste cattalin sau italia, mai putin natura divina.

daca TU faci compartia asa de categoric, inseamna ca ai avut ambele trairi. Nu ma intereseaza cele data de substante ;), dar cum sunt alea de "traire spirituala"? Tu ce ai vazut? Ingerase? Tu ce erai? Un serafim sau Maria Tereza ?

N-am trait niciodata senzatia data de...imponderabilitate, de exemplu, dar pot sa-mi fac o idee;) Daca totusi as avea unele trairi, in mod sigur nu m-as identifica cu ingerasi sau serafimi, as prefera mai degraba un jumper (daca ai vazut filmul) Si daca tot veni timpul iesirii din pielea lupului, TU ce CREZI? Sau e prea sofisticat pentru muritori:)

#292014 (raspuns la: #291957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao :( - de om la: 10/03/2008 20:40:22
TU ce CREZI? Sau e prea sofisticat pentru muritori:) = daca te intereseaza la modul ironie ceea ce cred eu, ti-ai pierdut timpul de pomana intreband.
Poate te-am interpretat gresit (probabilitate mica), deci spune-mi este ironie sau nu?
#292025 (raspuns la: #292014) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 11/03/2008 13:28:40
Deloc. Daca preferi, poti sa-mi raspunzi pe mp. Stii ca ti-as fi spus sincer daca ar fi fost la modul ironic;)
#292221 (raspuns la: #292025) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de om la: 11/03/2008 15:10:49
ok atunci.
Iti raspund pe mp pt ca credintele mele nu sunt pt toti muritorii :) si in plus oricum nu intra nimeni intre dialogurile noastre.
A propos de dialog, nu o sa mai intervin cand ii troscanesti, cu toate ca tu stii cum as raspunde ;)
Salutari si vezi mp-ul tau :))
#292265 (raspuns la: #292221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 11/03/2008 15:32:20 Modificat la: 11/03/2008 15:37:49
deacord ca trebuie sa existe gandire abstracta.
gandirea abstracta are si ea legile ei si logica ei.
einstein a descoperit legile relativitatii si a formulat teoria respectiva prin deductie pur teoretica (pornind de la observatii reale...). a fost verificata practic (masuratori mai tarziu si indirect - adica consecinte).

unele abstractii se pot combate sau sustine logic, prin evaluarea consecintelor validitatii lor. prefaribil asupra propriei persoane...

de exemplu teoria nemuririi sau si a reciclarii sufletelor are drept consecinta faptul ca atunci cand va veni mesia si vor invia mortii -vezi viziunea oaselor uscate a profetului yezekel (nu stiu exact care e traducerea romaneasca)- va fi o lupta apriga intre trupuri care sa prinda un suflet ...

deci gandire abstracta da, da' cu masura...

#292270 (raspuns la: #292014) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 11/03/2008 15:45:45
deci gandire abstracta da, da' cu masura... = care este unitatea de masura a abstractului?
Daca ar fii IQ-ul ar fi bine ca sa fie FARA masura :))
#292278 (raspuns la: #292270) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 11/03/2008 16:21:18
Io cred ca-i imaginatia. De-aia tre' sa fie cu masura!:)

(mp)
#292290 (raspuns la: #292278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 11/03/2008 16:34:20 Modificat la: 11/03/2008 16:35:23
eu imi imaginez ca daca vorbesc despre "drumuri si poduri" cu un trib din amazonia, o sa ma bage aia la balamucul lor pt ca nu am masura ;)

mp si tu ca nu este subiectiv ;)
#292291 (raspuns la: #292290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Cri Cri la: 13/03/2008 15:17:18
"de exemplu teoria nemuririi sau si a reciclarii sufletelor are drept consecinta faptul ca atunci cand va veni mesia si vor invia mortii... va fi o lupta apriga intre trupuri care sa prinda un suflet"
cat timp privesti asta ca pe un revers al concretului, da. Nu inteleg, insa, de ce, mergand pe logica aceasta, nu adaugi ideii de convergenta catre t zero a intregii evolutii, a acelei parti in spetza, pure in sensul Sau, un "restore point"... si o asezi in peisaj ca pe un viitor. Ce-ar fi acel "viitor"? Momentul In care Si-ar zice: "mah, asa nu se mai poate!" ?
Dar asta contravine perpetuum-ului ACUM al Dumnezeului atemporal. Ceea ce face logica umana supusa legilor naturale un instrument de cercetare inadecvat scopului. Si-atunci, daca am incerca, scotand umanitatea din stare de "material" s-o plasam intr-o stare de "eveniment"? N-am pierde concretul, insa am schimba perspectiva, prin eliminarea conventiilor (cifre inclusiv), zic eu.
#292807 (raspuns la: #292270) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Piliutza - de wp la: 13/03/2008 16:03:44
Am fost tentat să comentez articolul, mesajul tău, dar trebuie să recunosc că nu reuşesc. Nu îmi dau seama, dacă cele scrise sunt rodul gândirii tale sau dacă eşti influenţat de tot felul de "gânditori" moderni, care fără o cunoaştere a creştinismului - şi nu spun cunoştiinţe, pentru că poţi să ai cunoştiinţe, dar să nu ai totuşi cunoaştere - dar mai ales fără practică în cele ale creştinismului, umplu rafturile librăriilor cu tot felul de cărţi despre creştinism, cărţi tocmai bune vremurilor de astăzi, când omul caută să-şi adoarmă conştiinţa cu orice, numai adormită să fie.
Pentru început - nu că aş aştepta o continuare - mă opresc la afirmaţia: "ni-l arata pe dumnezeul acestor oameni asa cum era inainte de a exista religia" şi adaug o întrebare;
când a apărut religia sau când n-a fost religia?
#292820 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 20/03/2008 08:57:19
când a apărut religia sau când n-a fost religia?

E in cromozomi. Numa' ca mai bine de jumatate dintre noi suntem mutanti, ca ne-am nascut cu ea lipsa, huh:))
#294856 (raspuns la: #292820) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...