-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

[Hin]dusa departe - Karol Bagh III


de thebrightside la: 26/03/2008 16:24:20
modificat la: 27/09/2009 12:34:02 arata originalul
rezumat: bijuterii
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Jumătate din locatarii străzii ne ignoră, jumătate ne privesc cu ochii largi, setoşi, ca pe nişte fiinţe nepământene, însă există o categorie asupra căreia fascinaţia străinului se revarsă pe de-a-ntregul – copiii, în special puberţii şi adolescenţii. Cam o dată la câteva sute de metri, ne trezim cu câte doi-trei în jurul nostru. Ne însoţesc râzând, vorbindu-şi şi vorbindu-ne, analizând atent exponatele de muzeu umblătoare. Cel mai mult îi atrage pălăria de cowboy a copilului mare, căruia îi fac semne să le-o împrumute, arătând apoi către cameră. Se aliniază frumos pentru poza de grup – care îl include de cele mai multe ori şi pe unul dintre noi – şi râd narcotizaţi de fericire, ca nişte beţivi abia ieşiţi de la un chef de pomină, cu ochii sticloşi şi trupuri clătinate de neuronii neascultători.
Nici unul dintre copiii aceştia nu ne-a rugat să-i trimitem fotografiile, iar lucrul acesta îmi pare pur şi simplu divin. Putinţa lor de a se minuna de omul nou, fără urmă de neîncredere, teamă, aşteptări, ba chiar cu bucurie, mă lasă non-verbală şi-atât. Ocazional, mă contrariază.
În ochii unora, pe lângă curiozitate şi amuzament, detectez o foame hulpavă, oarecum sălbatică de a şti mai mult. O astfel de radiografie mă lasă cu senzaţia că fără incidentalul bodyguard şi-ar spune unul celuilalt: auzi, ce-ai zice s-o luăm pe albicioasa asta şi s-o ducem colo în spate, să-i cartografiem pielea, să vedem dacă are tot doi sâni şi s-o scormonim niţel, huh, ce zici? Desigur totul poate fi doar imaginaţia europenei buci-strânse-tare-să-nu-cadă-băţu-nfipt-în-cur, dar mă îndoiesc de asta. Există un anume tip de insinuare a privirii masculului pe trupul femeii, pe care oricare dintre noi o simte pe sub haine, jenant de intimă şi care doar eronat ar putea fi catalogată drept analiză sumară.
Un covor roşu, lung, aşternut în mijlocul străzii, dă o alură festivă împrejurimilor terne. Trebuie să fi fost ori va să fie vreo sărbătoare religioasă, căci undeva în stânga un templu hindus îşi exhibă zeităţile colorate, sculptate în faţada clădirii. La intrare, o femeie bătrână, aşezată pe caldarâm lângă o masă încărcată cu flori albe, însăilează de zor la salbe. Prin uşile larg deschise ale templului se văd alte statuete aurii, de gâturile cărora atârnă podoabele din flori. Indienii care intră, sună repetat dintr-un clopot agăţat în prag şi ies purtând pe frunte nelipsitul bindi. Da, şi bărbaţii. Aruncaţi undeva prejudecata că acel punct roşu dintre sprâncene e o etichetă feminină. În primul rând, că nu este obligatoriu un punct. În cazul femeilor poate avea fel şi fel de forme; bindi se găsesc la vânzare lipite pe foi albe ca şi abţibildurile. Femeile căsătorite îşi colorează şi rădăcina părului cu henna, semn al maturităţii. La bărbaţi bindi variază de la un mic semn până la o dungă ce împarte fruntea în două, terminându-se între sprâncene, urmă lăsată de oficiantul templului ce-i întâmpină la ieşire ţinând în mâini un castronaş cu lichidul colorat în roşu, portocaliu sau galben.
Strada scăldată în lumina crepusculară începe să se îngusteze şi să-şi piardă din vivacitate. Asta pentru că şi casele se împuţinează, luându-le locul şcoli şi instituţii de tot felul cu grădini veştede, kilometrice. Facem cale întoarsă soarelui la zenit, care a lăsat în urmă apusul acesta magnific. Pare că zeii au aruncat deasupra oraşului un văl de sari argintiu care se lasă cu repeziciune din ce în ce mai jos şi-l acoperă, până ce un întuneric dens, ireal, se strecoară pretutindeni.
Între timp am reuşit să ajungem înapoi în furnicarul localnicilor şi facem stânga pe o străduţă ce dă în bulevard. Se spune despre Karol Bagh că a fost dărâmat din temelii de nouă ori, la început de împăraţii Mugali, mai apoi de britanici şi reconstruit de tot atâtea ori. E incredibilă voinţa aceasta acerbă, de nestrămutat a localnicilor de-a rămâne la locul lor. Probabil aceasta este şi explicaţia pentru ruinele ce se cască ici colo printre case ca nişte guri urlând către cerul întunecat. Şi totodată pentru palatul bijutierilor, care ocupă aproape toată lungimea străzii, impozând împrejurimile prin grandoare şi frumuseţe şi arătând parcă cu degetul cotropitorilor vechi şi noi: vedeţi, tot aici suntem! Şi mai mari, şi mai puternici!
Fascinată, încerc în zadar să cuprind cu privirea clădirea întreagă şi iau în ajutor aparatul foto, îndepărtându-mă puţin. Odată cu mine, sesizându-mi intenţia, unul dintre paznici se ridică de pe scaunul de plastic postat în faţa uşilor enorme de sticlă înrămată în decoraţiuni aurii şi mă urmează. Puşcociul lung i se loveşte de spinare în timp ce păşeşte către mine, gesticulând a negare. Las camera jos şi îi arăt cum şterg imaginea interzisă, iar el îmi mulţumeşte zâmbind. Nu mă las uşor, vreau să iau cu mine în pixeli, măcar o bucată din giuvaerul acesta. Din mâini îi explic că aş vrea măcar o fotografie cu el şi colegii, care ne asistă impasibili de pe scaunele rămase ocupate în faţa intrării. Îmi întoarce spatele şi se apropie să le ceară acordul. Gata poza, binecuvântată fie Maria Sa Ignoranţa! Oare un oarecare animat de rele intenţii, la care fotografie ar fi renunţat, la cea care arată câţi paznici şi cu ce păzesc giuvaerul din Karol Bagh, ori la cea cu înflorituri arhitectonice?

jewellers house guards

Ne îndepărtăm, cu slovacul bodogănind în urmă, iritat-vag-amuzat că-s nebună, că n-am văzut ce puşti aveau ăia, că dacă mi se întâmpla ceva… Aleea îngustă începe să prindă formă, luminată de câteva becuri atârnate deasupra tejghelei unui fast-food cu specific local (chiar şi casa bijutierilor era vizibilă doar în jumătatea superioară, datorită firmei luminoase de pe acoperiş; gardienii înarmaţi până în dinţi vegheau un întuneric compact... poate asta era o tactică, să lase nepoftiţilor iluzia invitaţiei).

Continuarea aici.

Dacă nu ai nicio problemă cu faptul că plagiatul este ilegal, poti copia acest text fără a menţiona autorul.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


finalul - de thebrightside la: 26/03/2008 16:33:18
maine. :|
ca asa sunt regulile.
#296308 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 26/03/2008 18:11:27
super.. are dreptate sancho, devine din ce in ce mai misto :)
ce-mi place cel mai mult e ca pe de o parte povestirea e atat de bogata in detalii incat in timp ce citesti parca iti plimbi ochii peste imagini si oameni, iar pe de alta parte imaginile astea iau diferite nuante in functie de senzatiile si emotiile tale.
as zice ca intr-un film, dar e mult mai mult.. parca porti cititorul in tine prin India:)

bravo

#296334 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
super - de zaraza la: 27/03/2008 00:19:32
am citit foarte concentrata :). rar mi se intampla. nu m-am decis daca vreau sa vad india, dar clar e o tara fascinanta. bright, bravo tie.

zaraza
#296388 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de thebrightside la: 27/03/2008 08:35:57
ma ung la balamaua omului de litere cuvintele tale. :)))
asta inseamna ca am reusit sa va duc cu mine si-mi pare extraordinar lucrul asta.
multumesc mult.
#296420 (raspuns la: #296334) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de thebrightside la: 27/03/2008 08:41:36
ibidem cu inca o topaitura de bucurie. :)
am 'agatat' pana si cititorul 'picky' care nu iarta nimic...

p.s. poate te decizi dupa episoadele urmatoare. asta-i numa' inceputul.
#296422 (raspuns la: #296388) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de Intruder la: 28/03/2008 14:03:24
ti-am citit toate hindusele de pan-acum.
fara rezerve, declar ca sunt cele mai reusite texte scrise de tine...ma rog, parerea lui Gogu, stii tu.

mai c-as scrie si eu niste pragheze, brasoave, bucurestene, romane, calabrese, muncheneze, montmartriste...da' te-as imita grosolan.
unele sunt scrise deja, acum nu-mi mai plac.
#296839 (raspuns la: #296422) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de thebrightside la: 28/03/2008 14:11:58
multumesc mult, de citire si de apreciere. tare ma bucura. :)
#296841 (raspuns la: #296839) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...