te provoaca sa gandesti
Vreau sa fac din nou o confa despre Dumnezeu. Despre credinta si despre necredinta. Incerc sa nu ies prea mult in papusoi si sa ma tin de topic.
Cred ca traim intr-o lume in care exista placeri si valori supraevaluate (dar, din fericire, si comori ascunse). Intr-o era post-moderna greu de definit in care valoarea a capatat lumini palide si in care non-valoarea straluceste ciudat, ne vedem din ce in ce mai singuri. E o singuratate pe care ne-o asumam cautand ceva in noi care sa ne lumineze viata. Fiind o creatie (sau evolutie) aproape perfecta, omul are totusi nevoi, in primul rand de confort, de sprijin, apoi de incredere si de recunoastere. Are nevoie de "aproape". De o referinta a unui loc unde se simte bine. De o intimitate. De un loc unde sa-si depuna increderea si sa o prezerve. E greu de crezut, din punctul meu de vedere, ca suntem doar rodul unui produs evolutiv. Fina balanta dintre elementele care ne lasa sa supravietuim, inposibilitatea explicarii cosmosului, sau la polul opus, a "nimicului" imi da senzatia unui Creator suprem. Religia se bazeaza pe acest sentiment profund, al nevoi de intimitate, de credinta in salvare si in sprijin. Invataturile lui isus Hristos, pe care le cunosc mult mai bine decat ale celorlalti luminati, aduce cu ele surpriza, dragostea, arunca o noua lumina asupra relatiilor intre om si divinitate si aduce cu el un fel de revolutie. De unde pana la el filozofii incercau sa micsoreze lumea si deci sa micsoreze framantarea si problemele umane, Isus arata calea catre "departe" catre "acolo", catre ceva infinit, de neatins, fortand pe cel ce il asculta sa se refere la o entitate abstracta, intangibila, de neinteles. Aici cred eu ca e punctul in care oamenii se separa in credinciosi si atei. Primii se pot adapta, is pot stramuta simtirea in neant. Pot intelege ca viata nu e doar realitatea imediata, materiala in care ne invartim, ci e si una spirituala, intuitiva, sacra dar din pacate de nevizualizat. Ateii in schimb savureaza "aproapele", locurile comune unde pot avea control si deci nu pot fi clatinati emotional la modul existential. Chiar si aici, pe acest forum, am citit multe dueluri intre credinciosi si necredinciosi. Eu cred ca, mai mult decat o discutie principiala, aceasta cearta e de fapt ciocnirea unor personalitati: pe de o parte cei care si-ar da oricand sufletul pentru mantuire si de pe cealalta parte cei care se zbat pentru ca gasi in ei si in imediatul controlabil, forta motrice spre inainte. Eu zic ca Mos Luca (cel din Azilul de noapte de Gorki) Daca crezi, exista, daca nu, nu.
comentarii (304):
***
- de
picky
la: 02/04/2008 12:54:00
Dacă necredincioşii sau ateii sunt sau devin majoritari, starea de credinţă intrată-n dizidenţă, mai este călăuzitoare şi purtătoare de morală, la modul general?
#298377
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
blocheaza userul
***
- de
maan
la: 02/04/2008 13:29:50
Cred ca traim intr-o lume in care exista placeri si valori supraevaluate (dar, din fericire, si comori ascunse).
mi-ai fi necesare niste exemple, aici.
***
- de
picky
la: 02/04/2008 13:37:14
Când merg doi pe-aceeşi bicicletă. Şi totuşi roata nu se sparge. Decât uneori.
tatiku
- de
zaraza sc
la: 02/04/2008 13:37:53
Aceeasi parere o impartasesc. Chiar daca nu pot sa neg existenta lui Dumnezeu, accept ca exista atei, cu care pot sa vorbesc din punctul lor de vedere.
Oare nu cumva placerile si valorile supraevaluate ascund comorile?
***
- de
picky
la: 02/04/2008 13:38:54
Iar când unul coboară, lăsând pe altcineva să urce-n loc, bicicleta rămâne aceeşi. Nici culoarea nu şi-o schimbă.
picky
- de
zaraza sc
la: 02/04/2008 13:42:56
Inteleg ca te intrebi daca starea de credinta in acest caz mai este calauzitoare de morala.
Este, deoarece la inceput a fost credinta. Ori ne place, ori nu ne place, morala a fost "inventata" avand la baza credinta. Face astfel parte din istorie.
zaraza sc
- de
picky
la: 02/04/2008 14:28:49
Eu aş zice, mai degrabă, că morala a inventat credinţa, ca să aibă instrument.
zaraza sc
- de
Protagoras
la: 02/04/2008 15:04:04
Eu cred ca morala o avem innascuta. Fiind fiinte sociale, respectul pentru viata noastra si a semenilor nostri are un aspect esential. Faptul ca reusim uneori sa infrangem instinctele noastre de a face "bine", demonstreaza ca totusi avem nevoie si de o explicatie a acestei morale. Mai este si morala mostenita din societate, care uneori se contrazice cu cea a pornirilor noastre. Credinta intr-o entitate la care sa ne raportam viata si scopurile e o consecinta fireasca a faptului ca nu putem cunoaste cu exactitate ceea ce ne face sa actionam.
tatiku,
- de
Protagoras
la: 02/04/2008 15:07:24
"Cred ca traim intr-o lume in care exista placeri si valori supraevaluate (dar, din fericire, si comori ascunse)" ... e greu totusi sa definesti valoarea si sa o opui non-valorii. Intai trebuie sa accepti faptul ca exista un sistem de valori obiectiv la care sa ne raportam, si nu doar valori relative care depind de capriciile si gusturile noastre.
***
- de
tatiku
la: 02/04/2008 16:41:20
"Dacă necredincioşii sau ateii sunt sau devin majoritari, starea de credinţă intrată-n dizidenţă, mai este călăuzitoare şi purtătoare de morală, la modul general?"
Mi se pare improbabil. Ateii sunt si vor ramane mai putini. Si chiar daca ar fi asa, morala ar trebui sa fie "credinta" tuturor. Eu nu cred ca nu biserica sau crestinismul detine monopolul moralei, draga Picky.
Maan & Prota
- de
tatiku
la: 02/04/2008 17:04:38
MAAN : "Cred ca traim intr-o lume in care exista placeri si valori supraevaluate (dar, din fericire, si comori ascunse). Mi-ai fi necesare niste exemple, aici."
Nenumarate, in domeniul artei, al politicului, al socialului, al culturii al divertismentului... Doar gandeste-te tu, te rog, la ce e considerat "valoare" si unde zac cei ce au CU ADEVARAT ceva de zis inteligent, in folosul domeniului, interesant si constructiv. PROTAGORAS : Nu e o filozofie prea buna sa pui in balanta valoarea. Ea e. Suntem aici oameni educati si ar trebui ca valorile autentice sa ne fie limpezi si indubitabile. Chit ca unele ne plac sau nu.
tatiku
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/04/2008 17:06:16
Ateii sunt si vor ramane mai putini.
... daca le-ai fi zis grecilor acum 3000 de ani ca vor ajunge sa se inchine unui singur zeu? mi se pare imposibil si oarecum stupid sa incercam sa facem asemeana previziuni. Probabil ai dreptate cand spui ca exista ceva in interiorul individului (sa zicem croiala sufletului:)) ) care il poate apropia mai degraba de credinta sau de necredinta. Dar si de data asta pui problema mult prea simplist. Variabilele care determina un sentiment atat de intim cum e credinta sunt infinite pentru ca se raporteaza si la experienta de viata, unica pentru fiecare.
Zaraza sc
- de
tatiku
la: 02/04/2008 17:10:14
"Oare nu cumva placerile si valorile supraevaluate ascund comorile?"
Da, prin comparatie asa ar fi. Ma intreb adeseori daca nu cumva faptul ca la comori ajung doar cativa, e bine sau rau. Tu ce zici?
tatiku,
- de
Protagoras
la: 02/04/2008 17:14:28
Nu. Nu ma indoiesc de existenta valorilor. Dar ma indoiesc de gradul in care le putem identifica, indiferent de educatie. Pentru ca tot ceea ce primim, primim de la societate, care este predispusa sa considere ca valorile se ierarhizeaza dupa un standard al unui anumit timp.
Honey
- de
tatiku
la: 02/04/2008 17:16:35
Am incercat doar sa croiesc din cateva taieturi o haina de lucru. Imi dau bine seama ca a vorbi despre religie, credinta, Dumnezeu e o intreprindere niciodata exhaustiva. Si daca vorbim despre resorturile umane, iar nu avem sanse sa epuizam subiectul. Dar am incercat sa pun doar niste idei pe tapet, stiind ca sunt lapidar tratate.
Protagoras
- de
tatiku
la: 02/04/2008 17:19:28
NU cred asta. Nu societatea ne injecteaza cu valori. Noi le extragem din ea, conform educatiei, pregatirii, sensibilitatilor, preferintelor, etc etc etc. Societatea propune, noi alegem.
daca-i asa
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/04/2008 17:21:10
ideile tale sunt interesante.
dar cred ca ar fi iesit si mai bine daca ai fi incercat sa fii mai obiectiv. e evident ca pui problema din punctul de vedere al unui credincios, asa ca lasi cealalta jumatate a ideii cam descoperita.
Honey
- de
tatiku
la: 02/04/2008 17:28:56
Foarte interesant e ca spui asta....
Poate ma lamuresc si eu ca sunt sau nu. Cred ca mai degraba sunt agnostic. Adica, stiu ca nu voi stii niciodata ce sunt...dar sufletul meu tanjeste spre lumina.
tatiku,
- de
Protagoras
la: 02/04/2008 17:42:21
Ah, nu. Nu vreau sa dau vina pe societate. Nu asta imi doream sa spun. Ci ca ai dreptate despre supraevaluarea anumitor placeri si valori. Si ca fiecare isi este siesi busola.
***
- de
picky
la: 02/04/2008 20:14:37
Poate că aş putea să iau în considerare răspunsul tău. Dar condiţia ar fi să fie dar întrebării. Lucru care nu se întâmplă.
Pe ce criterii stabileşti tu proporţia ateilor, la momentul prezent? Că de modalitatea prin care o faci pentru viitor nici că îndrăznesc să mă pronunţ. Din cauză că metoda speculaţiei este caducă prin definiţie. Morala nu poate fi o credinţă! Dacă ar fi, s-ar nega pe sine! Apoi, cu siguranţă că biserica nu deţine monopolul moralei, ba chiar nu deţine nici o fărâmă din morală. În rest, triluri de încălzire, vocalizele rămânând un deziderat nebulos.
Picky
- de
tatiku
la: 02/04/2008 21:42:33
Iar amalgamezi ciudatel...
"Poate că aş putea să iau în considerare răspunsul tău. Dar condiţia ar fi să fie dar întrebării." Nu inteleg. "Pe ce criterii stabileşti tu proporţia ateilor, la momentul prezent? Că de modalitatea prin care o faci pentru viitor nici că îndrăznesc să mă pronunţ." Statistici. "Din cauză că metoda speculaţiei este caducă prin definiţie." Care definitie e aia? A specula nu e subred, daca sunt opinile tale. Daca ai opinii subrede, nu le expui. "Morala nu poate fi o credinţă! Dacă ar fi, s-ar nega pe sine!" Pai poti sa iti faci o profesiune de credinta din morala; ma rog, ai putea. Nu s-ar exclude pe sine. "Apoi, cu siguranţă că biserica nu deţine monopolul moralei, ba chiar nu deţine nici o fărâmă din morală". Corect, aici merg cu tine. 'In rest, triluri de încălzire, vocalizele rămânând un deziderat nebulos." Mda, astea-s frazele cu care sucesti gatul gainutelor de pe aici. Le ignor. SI pe gainute si frazele.
picky
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 09:16:00
Si morala de unde a aparut? Mi se pare o intrebare cel putin interesanta. Pe vremea cand oamenii erau infricosati de stihiile naturii, cum si-au dat seama ce e aia morala? Ce i-a facut, de exemplu, sa creada ca nu trebuie sa fie desfranati?
***
- de
picky
la: 03/04/2008 09:27:26
Depinde de care morală întrebi. Morala este un fel de haină pentru vreme rea. Iar vremea rea e de mai multe feluri.
Honey
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 09:28:26
Dupa mine foarte multe drumuri duc la credinta, dar foarte putine la ateism. Nu vad niciun risc sa zic ca tatiku: mereu credinciosii vor fi majoritari. Bineinteles ca ateii vor sustine cu totul altceva.
zaraza sc
- de
M a o
la: 03/04/2008 09:47:07
Ce i-a facut, de exemplu, sa creada ca nu trebuie sa fie desfranati?
Simplu: Un sentiment. Gelozia. Daca urmezi "sfatul" sentimentelor, ajungi la morala:). Sentimentele negative nasc contrarii care duc tot la morala. In exemplul tau, omul ar gandi cam asa: "Daca eu ma dau la femeia aluia, probabil ca ma va omori din cauza geloziei, asa cum as face-o si eu daca s-ar da la consoarta mea. Deci mai bine nu." Iar omul se abtine, ca tocmai a descoperit morala:)
tatiku
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 09:50:52
Nici bine, nici rau. E firesc. Conform curbei lui Gauss. Cea mai mare parte a omenirii au parte de indoieli, reveniri, razgandiri. Si cei care ajung la comori au indoieli, dar altfel. Au! deja intru pe teren alunecos. Devine imposibil sa fac pe altii sa inteleaga la ce m-am gandit. Si cei care ajung la comori sunt stapaniti de indoieli. Dovada artistii care se sinucid. Nimeni nu stie ce e cu adevarat in sufletul omului. De anumite comori poti sa te apropii doar pregatit sufleteste(?). Sau de toate? Cred ca depinde pana la urma de personalitatea individului.
picky
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 09:59:02
Care ar fi alt exemplu, diferit, fatza de cel al lui Mao?
Se poate spune ca in exemplul lui Mao, omul este "moral" doar ca sa nu fie batut din gelozie? Pana la urma gelozia a nascut porunca impotriva desfranarii. Codul moral "acopera" slabiciuni sau atribute omenesti? Si totusi ma gandesc ca un barbat se ocupa mai bine de o singura familie decat de doua :D O femeie, idem. Si fara gelozie, suntem obligati sa alegem morala ca sa perpetuam specia umana. Din instinct.
tatiku
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 10:06:45
"Nu societatea ne injecteaza cu valori."
Noi suntem societatea. Unii intr-o mai mica masura, altii intr-o mai mare masura, formeaza tabloul general al valorilor. Pe de alta parte, fiecare individ receptioneaza din societate scara valorilor cu care poate fi sau nu de acord. Aici pot fi mai multe scari ale valorilor, din pacate. Unii iau aminte la toate, si aleg, dar mai aluneca. Altii iau in seama una singura. Din incapatanare, nestiinta sau in cunostinta de cauza.
***
- de
picky
la: 03/04/2008 11:50:01
Drumurile sunt aceleaşi. Sensurile însă diferă.
***
- de
picky
la: 03/04/2008 11:52:10
Haos de idei abrupte şi concentrice, totodată.
***
- de
picky
la: 03/04/2008 11:52:47
Păcat că ai înţeles doar coaja de la zicerea lui Mao.
picky
- de
zaraza sc
la: 03/04/2008 11:53:31
Ai pus degetul pe...alta rana :(
***
- de
picky
la: 03/04/2008 12:05:13
Nu-i nici o rană!
Şi strana şi circumvoluţiunea pot fi lustruite exemplar, una cu şezutu', cealaltă cu crezutu'. Iar fiecare este absolut liber, aşa ar trebui, să-şi aleagă sensul, la momentul când aburcă pe drumul cu pricina.
***
- de
donquijote
la: 03/04/2008 15:47:13
Modificat la: 03/04/2008 15:51:36
Invataturile lui isus Hristos, pe care le cunosc mult mai bine decat ale celorlalti luminati, aduce cu ele surpriza, dragostea, arunca o noua lumina asupra relatiilor intre om si divinitate si aduce cu el un fel de revolutie. De unde pana la el filozofii incercau sa micsoreze lumea si deci sa micsoreze framantarea si problemele umane, Isus arata calea catre "departe" catre "acolo", catre ceva infinit, de neatins, fortand pe cel ce il asculta sa se refere la o entitate abstracta, intangibila, de neinteles.
hai sa facem putin ordine: filozofii pana la el nu au micsorat lumea, reciproca e valabila. nu isus a inventat dumnezeul abstract, era mai dinainte, din vechiul testament. el doar l-a facut mai putin abstract, ca sa poata prinde la masele largi. dumnezeul vechiului testament e mai complex si mai greu de inteles. la fel modul in care era (si este inca) slujit de crediciosii lui. parte din complexitate era legata de nevoia de a sti sa citesti, care nu se potrivea cu viziunea de religie populara, universala pe care a dorit-o paul din tarsus. si partea cu morala e relativa. cele 10 porunci in afara de primele 4 care sunt legate de credinta, sunt norme sau legi legate de proprietate. nevasta era pusa alaturi de vite si obiecte...
Donq.
- de
picky
la: 03/04/2008 15:58:13
Vrei să spui că Iisus a modernizat credinţa, după ce a făcut puţin marketing?
:)))))
- de
thebrightside
la: 03/04/2008 15:59:52
Priviti-l, norod, pe regele cinismului!
Esti criminal.
***
- de
donquijote
la: 03/04/2008 16:09:17
Modificat la: 03/04/2008 16:39:41
da...cam asa ceva. nu marketing, ci market study. si nu isus ci paul...
in rest totul ok. in acelasi spirit in care au aprut editiile de popularizare ale unor clasici(cred ideea vine de la rusi din perioada culturalizarii in mase): simplificate, scurtate si adaptate... imi aduc aminte ca circulau cand eram eu prin scoala generala, povestiri dupa piesele lui shakespeare ... sa le poata citi si ingurgita tot poporul. chestia de modernizare e relativa. as zice universalizare, vechiul testament fiind strans legat de obiceiurile, fauna, flora si meteorologia regionala.
Donq
- de
tatiku
la: 03/04/2008 16:38:17
Nu m-am facut inteles : Iisus a adus noutatea raportarii catre o divinitate abstracta, tintind acolo catre mantuire, catre pace. Filozofii antici cautau senzatia de confort si siguranta in universul apropiat, ba chiar in fiinta celui invatat. Cinicii, scepticii, stoicii sunt invatati sa se sondeze pe ei insisi, sa caute acolo rezolvarea turbulentelor sufletesti. Isus vine cu "scandal" : "Sa ne iubim aproapele ca pe noi insine"... El viza un sentiment nou, aducator de confort, de siguranta. incerca sa stranga relatiile interumane, sa le cizeleze, sa poti iesi din lumea stramta a propriilor nevoi, interese, frustrari. Si sa te rogi unei divinitati care apreciaza asta, care incurajeaza iubirea intre semmeni.
Asta am vrut sa zic : Isus a cautat sa ne scoata din infernul propriilor dureri.
***
- de
picky
la: 03/04/2008 16:46:01
Există şi divinităţi neabstracte??
picky :))
- de
Protagoras
la: 03/04/2008 16:56:50
Nu stiu daca exista dar s-a crezut mult timp in existenta lor.
***
- de
donquijote
la: 03/04/2008 17:00:43
dupa kautzky si alti analisti (nu din lumea teologiei) ai ooriginilor crestinismului, aceasta a fost o miscare de revolta sociala, un fel de comunism primitiv. care revolta a fost deturnata, ramand ca problemele de zi cu zi sa fie rezolvate in viata de apoi.
confortul asta e un fel de anestezie in mase ca poporul sa nu se revolte pentru o viata mai buna. pana cand oamenii au devenit imuni la anestezie...
***
- de
picky
la: 03/04/2008 17:05:41
Obligat.
donquijote
- de
Protagoras
la: 03/04/2008 17:06:49
oare crestinii au fost influentati de stoici? dar cu o orientare spre exterior.
***
- de
picky
la: 03/04/2008 17:11:43
Şi uite aşa i-au crescut şarpelui pene...
***
- de
picky
la: 03/04/2008 17:21:50
Păi din scrierile vechi nu rezultă că ar fi avut capacitatea de-ai percepe pe stoici. Rezultă doar că se comportau ca o turmă, mişcându-se ca o gloată, ca un norod. De cei iniţiali vorbesc.
Picky
- de
tatiku
la: 03/04/2008 17:48:51
Da, divinitati au fost si neabstracte, la vremea lor. Faraonii, regii antici, Moise, chiar Isus...
Apoi Dalai-Lama, Mahomed, chiar si tu, aici, la gainutele tale esti un fel de divinitate....
***
- de
picky
la: 03/04/2008 18:03:45
Pardon! Divinitate e altceva decât enumeraţii.
Cât despre găinuţe, de fapt se zice găinuşe!, dai cu barda-n lună sărind... iapa.
:D
- de
alex andra
la: 03/04/2008 18:05:34
Ma, oameni buni !
Io numa zic:))))))))))))
:D
- de
alex andra
la: 03/04/2008 18:07:23
Ma, oameni buni !
Io numa zic:((((((((((((((((
***
- de
picky
la: 03/04/2008 18:09:21
E clar! Eşti. Bâlbâită.
nooo !
- de
alex andra
la: 03/04/2008 18:10:40
Articulez foarte clar. Voi nu precepeti:))):(((
***
- de
picky
la: 03/04/2008 18:13:43
Io, nu.
fuchsu
- de
alex andra
la: 03/04/2008 18:29:53
As you wish:(
***
- de
strainul
la: 03/04/2008 18:51:54
Parerea mea este ca despre credinta pot vorbi doar cei credinciosi si despre necredinta doar cei necredinciosi.Argumentele si limbajele sunt net diferite!
***
- de
Cri Cri
la: 03/04/2008 19:30:17
Modificat la: 03/04/2008 19:35:12
oopsie!
***
- de
Cri Cri
la: 03/04/2008 19:34:51
desigur, si capacitatea de abstractizare poate fi interpretata ca produs al purei intamplari; nu spun "evolutie", deoarece nu mi se pare ca divinitatea ar exclude-o
logic ar fi ca si aceasta sa evolueze, desi, plasata in infinitate, ar fi imbinare de extreme care se-ating. curios e ca ratacim printre acestea, si-ar putea fi un argument; poate unul mai bun decat acela de a nu ne simti singuri si la voia intamplarii acestuia i s-ar putea opune "la bunul plac", deci probabil ca totul tine de care anume perceptie simti ca-ti clatina pamantul sub picioare nu stiu exact ce poate aduce acest simt de "dincolo de noi": educatia orientata, informarea, ori simplul fapt de a fi, chiar daca ignorat si, de acord cu strainul: cu aceleasi mijloace se poate vorbi foarte diferit. Termenii, chiar definiti, pot fi expresia unor cu totul alte perceptii
***
- de
tatiku
la: 03/04/2008 20:23:49
"Pardon! Divinitate e altceva decât enumeraţii."
...da, si malaxor e altceva decat bumerang. "Cât despre găinuţe, de fapt se zice găinuşe!" Ei, na! Chiar? "dai cu barda-n lună sărind... iapa". Mda. Mai bine vino cu o idee, ceva, un dram de inteligenta, o lucire a mintii pe tema data. Hai, ca se poate!
Donq - (si poate Picky, daca are rabdare.)
- de
tatiku
la: 03/04/2008 20:37:32
Modificat la: 03/04/2008 20:54:40
"oare crestinii au fost influentati de stoici? dar cu o orientare spre exterior"
Lumea Romei inainte de a fi convertita la crestinism a fost influentata eminamente de stoici. Chiar si azi, in Europa Occidentala si SUA, Epictet de exemplu e foarte cunoscut si citit. Asceza dura si incapatanata, dar si autocenzura sentimentelor a gasit in civilizatul popor un camp aproape perfect. Spun aproape pentru ca ii lipsea dimensiunea spirituala si incepuse sa devina banala si nesatisfacatoare. Enunturi ca " e bine sa fii fericit cand esti sarac" erau deja truisme. Iar iudeilor (celor liberali, cum le-am spune azi) crestinismul le-a venit manusa, stiut fiind faptul ca ei aveau dimensiuni spirituale uriase mostenite prin cultura. Cred ca invatatura lui Isus a venit la timp sa mute hotarul de la salvarea prin "retete" la salvarea prin "cale".
eh
- de
motanelul
la: 04/04/2008 22:24:30
daca luati lumea asta mare si scoateti din peisaj oamenii, cat de simplu ar fi totul :)))
chiar si dumnezeu. four paws cat.
credinciosi? atei?
- de
dorinteodor
la: 05/04/2008 16:18:21
mereu vad discutii pe tema credinciosi vs atei. ma intreb daca cineva cunoaste definitiile acestor termeni.
esti credincios pentru ca te declari credincios in existenta unei fiinte supranaturale numita dumnezeu sau esti credincios pentru ca traiesti dupa principiile bibliei? esti ateu pentru ca nu crezi ca exista dumnezeu sau esti ateu pentru ca nu ai nevoie de vre-un dumnezeu (indiferent daca dumnezeu exista sau nu)? eu, de exemplu, nu neg existenta lui dumnezeu dar nici nu o afirm, si traiesc bine mersi dupa principiile mele in acord cu societatea in care traiesc. sint eu oare ateu? vad oameni care fura, care corup, care fac faradelegi si care se declara credinciosi, merg la biserica si chiar fac donatii bisericii. sint ei credinciosi? are deci cineva idee de definitiile termenilor astia?
|
![]() ![]() cautari recente
"diminutivul cuvantului putina"
"7 insusiri pentru cuvintul floare" "racoros" "Ţara iernii poieziea" "saruturi mincinoase" "proverbe primavara" "prost" "acel sunet de vioara" "neagra de suparare" "gripa" "insusire" "vineri" "les fleurs du mal" "god jul" "nezer" "cearta in fata copiilor" "alai de pasarele" "cum se scrie corect auzito sau auzit-o" "am tipat la el" "adio prieteni!" "Nerepetate" "explicatia proverbului asculta-l pe cel invatat si vei iesi mai invatat decit el" "farmece sa ai bani multi in casa" "dansati" "curgator" "odaie" "poeti decadenti" "Furnica ion druta" "cuvinte care se termina in in" "cumpar trufe" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|