-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

BEŢIE DE AUTOR


de u incercare la: 03/04/2008 01:19:06
rezumat: De-ale Americanului - cazonă
voteaza:
BEŢIE DE AUTOR

– Ascultă aici la mine, viteza mică e mai mare decît viteza mare! Asta-i beţie de autor!

Comentariu: Sub dogoarea care face inutilă orice iţire a vreunei fărîme de umbră, o vrabie dolofană cît pumnul unui copil din clasele primare reuşeşte să răstoarne tăcerea somnolentă care pare că n-are vreun gînd să ne mai slăbească preţ de un anotimp. Ne înclinăm ei, ne înclinăm cu toţii ca şi cum mişcările astea ne-ar ajuta să observăm pasărea pînă la detalii anatomice, cu precizie de grafician-zoolog. Cip-cip! Firele de praf stîrnite de ţopăielile ei ineficiente i se aştern pe cioc, îi acoperă penajul redus la griuri şi marouri – dacă praful ar fi fost roşu, verde sau albastru... –, revine pe întinderea înecată care ne acoperă şi nouă bocancii cu o peliculă abia închegată la fiecare pas făcut. Bocancii noştri au măşti, văd bine, precum gheişele. Cu un deget punctez ochii, trasez un zîmbet trist şi fără motiv şi termin cu nişte urechi malformate. Bocanci care stîrnesc tropote inconfundabile. Nervoase, înfundate, înnoroite şi multe alte feluri nesuferite. Viteza cu care ţîşneşte de obicei pe lîngă oameni, copaci, animale, bărci, case şi printre alte păsări la fel de iuţi ca ea, viteza asta nu există în acest moment. Stă ca o sculptură mică, aproape de momentul autodistrugerii. Întotdeauna mi-am închipuit că sculpturile, ca şi vietăţile, au un timp precis al morţii. Deşi anostă într-un anume fel, vrabia dolofană pe care parcă o păzim cu străşnicie mai ceva decît frontiera pentru care sîntem aici este un exemplar estetic pînă la ultimul cartilagiu. Respiraţia ei le împlîntă pe ale noastre. Privirile sînt încă vii. Năvala ochilor o simte fără a-şi roti căpşorul, o prinde acolo, pe pămîntul prăfuit, ca pe nişte aţe la capătul cărora păpuşile îşi aşteaptă noile mişcări. Noi. Noi, cei amorţiţi pe margine de beţie, mai presus de zăpuşeala pe care n-o mai deosebim cu înăuntru-afară. Care dintre noi s-a oprit cu adevărat? Se zbîrleşte deodată, aerul vibrează. Vrabie dolofană, tu erai fata morgana! Aha! Singura piatră pe care-o arestăm din priviri nu va mai rămîne mult în colb. Cirip! Cip-cirip!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


*** - de picky la: 03/04/2008 10:55:18
Prea amorfă şi prea monobloc, pentru gustul meu. :(
#298693 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prea - de thebrightside la: 03/04/2008 11:10:43
criptica metafora pentru mine.
#298704 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
u - de lafemme la: 03/04/2008 11:16:04
ba place... poti vedea vrabia, cum se-ntoarce, cum se rasuceste, o poti auzi cum face "cip", o urmaresti cu o oarecare curiozitate, stii ca e o biata vrabie dar o pandesti doar-doar o face ceva... rasuflii usurat cand auzi ca-i fata morgana... zacand "ti-am zis eu ca asta nu-i vrabie ca oricare alta!"

personal, imi aduce aminte de copilarie textul tau, de curiozitatile, spiritul de observatie colonizator din vremea aia ;)
#298709 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 03/04/2008 11:28:57
am luat-o ca pe-un elogiu adus absurdului.
#298713 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"sculpturile, ca şi vietăţile, au un timp precis al morţii" - de cosmacpan la: 03/04/2008 15:29:27
sculpturile ca si vietatile traiesc. pe toate insa le omoara, uitarea.
#298830 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
raspunsuri - de u incercare la: 03/04/2008 18:53:57

ii dau dreptate lui picky, e monobloc... n-am bibilit-o. cum am scris-o asa am dat-o mai departe. cred ca da senzatia de peltea, cumva. un soi de picla. pe mine nu ma deranjeaza dupa ce am recitit-o de citeva ori. ca sa ma explic, de fapt sa explic intentia, desi textele n-ar trebui explicate, ideea de la care am pornit a fost sa dau o serie de remarci ale personajului Americanu' si sa fac cite un comentariu la fiecare vorba "de duh" care sa consemneze starea aia de plictis, de absurd (observatia Intruderului), cumva si-o nostalgie (femme), dara a urmari o metafora (thebrightside), criptica sau nu. am fotografiat o clipita cu niste soldati ametiti, alaturi de un locotenent aflat in aceeasi stare, si o vrabie care, poate din cauza arsitei, pare nefiresc de mare. vor urma si alte asemenea fragmente. pentru mine e o posibiltate de a intra intr-o atmosfera destul de greu de prins intr-o poveste cu cap si coada, cu toti nasturii incheiati corect. sper sa-mi iasa asa cum simt si vreau. minimalismul asta combinat cu absurdul, intr-o formula consecventa ar putea fi revelatoare.

o sa fiu consecventa cu Americanu' la urmatoarele postari. apoi confirmarile sau dezamagirile.
#298965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de munteanu rodica la: 03/04/2008 19:01:52
"o sa fiu consecventa cu Americanu' la urmatoarele postari. apoi confirmarile sau dezamagirile"

?
#298967 (raspuns la: #298965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 03/04/2008 19:11:14
"...inutila orice itire a vreunei farame..." cred ca e prea mult

pare un studiu, cu oameni pe fundal, vrabie la mijloc si praf in prim-plan. Hapciu! :)
#298970 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"consecventa" - de u incercare la: 03/04/2008 23:34:26
mi se-ntimpla uneori sa sa scriu ceva, apoi modific, dar uit sa sterg o litera, un semn, pentru a actualiza textul/raspunsul etc. era vorba de "consecventza", apoi am schimbat macazul. scuze pentru confuzii.
#299043 (raspuns la: #298967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri - de u incercare la: 03/04/2008 23:45:11 Modificat la: 04/04/2008 01:21:54
spuneam mai sus, reactia la primele cinci comentarii, ca textul l-am vrut mai degraba o tusa impresionista, aerul, lumina, praful sa incite ochiul. pina la urma cu praful ramai. si cu vrabia asta care poate ca joaca feste privirilor dimprejur. am vrut sa descriu un timp pe care il poti aloca unor detalii nebanuite - o vrabie. timpul asta - e greu sa mai fie posibil. la granita, o granita linistita, timpul are o greutate trecuta demult in uitare (cosmacpan).
#299044 (raspuns la: #298970) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
u incercare - de Cri Cri la: 05/04/2008 21:27:08
e ok textul; ii spui "tusa impresionista", i-am spus "studiu", putin importa, mi-a placut ca detaliu de imagine. Ce vroiam sa spun e ca vrabia se vede si bine, insa praful e cel care se simte, prafului ai reusit sa-i imprimi mai multa realitate. Cat despre timp, nu stiu ce sa spun; presupun ca sunt prea putin obisnuita cu orele grabite ca sa ma fi frapat eventuala sa incetineala aici. Dar sunt dispusa sa te cred pe cuvant :)
#299519 (raspuns la: #299044) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...