Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

ce înseamnă specie dominantă?


de M a o la: 28/04/2008 11:31:13
rezumat: om fi noi cei mai cei?...
voteaza:
Am stat de vorbă cu Bachus. În timp ce-mi savuram cigare-ul de sărbători (intotdeauna savurez unul la ocazii deosebite) neuronul începe să protesteze tuşind şi-mi transmite printre lacrimile provocate de fum, un gând scurt: De ce dracu', numai voi, oamenii, vă mâncaţi sănătatea cu rahaturile astea de vicii? "Pentru că numai noi putem, hâc...", am încercat să-i răspund, dar a început din nou să tuşească şi nu cred că m-a auzit. Destul însă, că m-a pus pe gânduri. Convieţuim, vrem sau nu, cu nişte fiinţe care ne-ar putea fi rivali. Faptul că NE CREDEM singura specie gânditoare nu face ca ăsta să fie adevărul cu caracter de axiomă, aşa cum ne place nouă s-o spunem. Iată mai jos, principalele specii care ar putea avea dreptul la acest titlu de dominanţă, fie că ne convine sau nu:
FURNICA
Rezistă de peste 100 de milioane de ani. Fiinţe sociale. Poartă războaie între clanuri, chiar şi între cuiburi. Locuiesc în cuiburi foarte asemănătoare oraşelor, cu sisteme de ventilaţie şi de protecţie împotriva inundaţiilor. Au clase sociale, de la sclavi (capturi de război) şi lucrători asexuaţi, până la îngrijitori, soldaţi şi „furnici de ştiinţă” (meteorologi şi cercetători). Deşi au o regină, rolul ei nu este de conducere ci de reproducere, fiind mama întregii colonii. Sistemul social este de „extremă stângă”, fiind dependenţi de cuib. Îşi cultivă hrana (ciuperci) şi fac provizii, dovedindu-se astfel ca fiind conştienţi de sine şi de noţiunea de „viitor”. Sunt foarte adaptabile, aria de răspândire fiind asemănătoare cu cea umană. Numărul lor este estimat la peste 10 la puterea 15 indivizi.

DELFINUL
Fiinţe sociale, trăiesc în grupuri. Se apără reciproc, când unul este atacat, ceilalţi sar in apărarea lui. Femela este protejată pe tot timpul gestatiei si la naştere. Puiul este crescut şi educat de grup, învăţând de la adulţi, nu condus de instincte. Nu se cunosc cazuri de atac asupra oamenilor deşi sunt vânaţi constant, dimpotrivă, se cunosc cazuri când oamenii au fost protejaţi împotriva rechinilor. Arie de răspândire, toate oceanele lumii. Au simţul esteticului. Capacitate de adaptare exceptională. Indubitabil, au simţul umorului. Singurele animale din sălbăticie care vor să comunice cu omul. Inteligenţa delfinului este comparabilă cu a omului însă a fost îndreptată în altă directie decât pentru schimbarea mediului înconjurător în favoarea sa, lucru care mai devreme sau mai târziu, omului îi va fi fatal.

VIRUSUL
În afară de câteva date fizice nu se cunosc prea multe, asta şi din cauza descoperirii târzii, abia în secolul 19. Nu se poate vorbi de inteligenţă deşi, dacă inteligenţa are la bază capacitatea de adaptare, aceştia nu stau deloc rău, dimpotrivă. Adaptarea prin mutaţii este specialitatea lor, ajutaţi fiind, fireşte de structura simplă şi de dimensiuni.
De ce-i pun pe tapet? Pentru că ne-au învins, la propriu, de nenumărate ori. Şi-şi fac de cap în continuare, de cele mai multe ori prea rapid pentru noi. Deşi ne credem dominanţi, am fost dominaţi constant de fiinţele nevăzute. Iar mai nou, a apărut unul care ne sfidează, râzând de neputinţa noastră. HIV.


Cei mai mulţi dintre noi asociază inteligenţa cu tehnica sau creaţia, personal nu pic în plasa asta. Funcţiile creierului pot fi îndreptate în cu totul alte direcţii faţă de cele pe care am luat-o noi, oamenii. Iar asta nu-i face pe cei care-şi folosesc organul gândirii altfel, mai prejos de noi.

Mă duc înapoi la Bachus. Ăsta sigur ştie ce vreau să zic...:)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


Mao - de Paianjenul la: 28/04/2008 12:01:35
"ce înseamnă specie dominantă?"

- O specie care nu numai ca se adapteaza si supravietuieste unor conditii adverse de mediu, dar face asta pe cheltuiala altor specii?...

#306652 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Am stat de vorbă cu Bachus" da cu Extasy? - de cosmacpan la: 28/04/2008 12:24:56
"ce înseamnă specie dominantă?"
Atunci cand s-o scris Geneza, noi am fost pusi ultimii pe lista (cu voie de la AL DE SUS) si dupa cum spunem tot noi "Cei din urma vor fi cei dintai", depinde pana cand.
pai daca e sa cetim din carti la primul punct as pune trilogia lui Bernard Werber - Furnicile (o carte deosebita) fara a mai lua in calcul si Antz (cartoon movie)...

despre delfini numai de bine ca in afara faptului ca au invatat sa puna boambe si sa gaseasca tot felul de giugele pierdute de om e cei mai piua-ntaia...

Virusii - citisem acu o suta de ani o poveste SF cu un cercetator care isi schimba statutul micsorandu-se pana la un univers pe o lamela de microscop. urmasii urmasilor urmasilor lui au revenit (timpul nostru cateva ore, timpul lor cateva generatii) si da...e ciudata lumea asta a microcipurilor si nanotehnologiei...

ar mai fi caracatitzele, cimpanzeii si cate alte chesti pe care noi nu le pricepem...oare florile or socializa si ele? ca de apa am invatzat ca e si levogira si dextrogira si face tot felul de minuni de stai si te intrebi daca inteligentza ei sta in aburi, in ghetzuri sau in ploi...

Specie dominanta? suntem singuri caere au internet...si second life...deci? dominam virtualul...
#306657 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacule - de Horia D la: 28/04/2008 12:46:24 Modificat la: 28/04/2008 12:47:42
ai uitat de extratrestrialii... Aia de e mici si verzi sau gri (in functie de ce-au avut la dinner in seara precedenta), si care vine cu farfuriile lor supra zburatoare, si ne ia fecioarele, si isi face de cap cu ele ca ei are mai multe organe, unu'ntre picioare, si (2) la sub brate, ca asa trebuie sa fie organele, ferite, si protejate de fortele negative ale naturii, cum spre exemplificare e garvitatia... De-aia a facut ei farfuie zburatoare, sa le pluteasca organele in imensitatea vidata a spatiului de deasupra atmosferei. Si daca e acolo sus, ei poate sa face pipi in capul nostru deci ei e specie dominatrix:))
#306660 (raspuns la: #306657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de dominat - de motanelul la: 28/04/2008 13:15:59
ne dominam intre noi :)
cu restul lumii eu as zice ca doar interactionam

nu vad "distrugerea" planetei dpdv ecologic altfel decat vad efectele unui asteroid gigantic. numa' ca la prima cica suntem de vina, la a doua nu prea vad cum...

in fapt, ca existam pe aici si ca ne credem ce ne credem, e doar din punctul nost' de vedere.
cred ca exista si alte tipuri de inteligenta...or fi mai bune sau mai rele decat a noastra...cine stie, insa suntem prea preocupati de noi ca sa avem timp sa le cautam si sa le intelegem.
#306663 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de Protagoras la: 28/04/2008 13:27:11
Specie dominanta? Un termen inventat pentru a ne gadila orgoliul. Toata chestia cu ratiunea, lumina cunoasterii etc. a fost promovata de umanisti(o alta naivitate) iar noi intre timp la fel de mult ne ucidem intre noi, luptam pentru teritoriu, pentru sex si posibilitatea reproducerii, ceea ce demonstreaza ca nu am depasit stadiul de animale, nici nu am putea sa il depasim... asta suntem. Instincul primeaza atat la noi cat si la animale. Doar ca noi il filtram printr-o "ratiune" a societatii.

Confuzia vine de la faptul ca se considera evolutia ca o imbunatatire, un salt calitativ, cand de fapt nu e vorba decat schimbare si adaptare. Inteligenta noastra atat de laudata si ridicatoare de catedrale si sisteme filosofice = 0
#306664 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Varful lantului trofic - de Informatorul la: 28/04/2008 13:49:17
Am onoarea sa te informez :
Boierule, maximum de respect ! Mishto confa ! Saalam alekum ! Vezi, io din Orient am ramas cu... tot cu tigari dar fara alcool ! Specia umana este specie dominata pentru ca este varful lantului trofic. Adicatelea, foarte vulgar spus, noi ii mancam pe toti : fripturica de delfin, placinte cu furnici iar pe virusei ii papa sistemul imunitar dupa ce i-au ametit antibioticele. Un finlandez dat dracului, habar nu mai am cum il cheama pe laba ala de savant, dar e clar un tip genial a spus ca omul a devenit specie dominanta din cauza unei slabiciuni : copiii umani nu se pot descurca decat dupa 5-6 ani de zile fata de celelate specii unde progeniturile se pot apara imediat. Cu o observatie facuta de el - pradatorii, marii pradatori au aceleasi probleme cu omul. Deci, omul este un pradator - probabil nocturn, deoarece si astazi purtam ochelari de soare si lumina zilei ne deranjeaza. Cel putin pe mine ! Asa ca spiritul speciei, instinctul de supravietuire, a facut ca omul primitiv sa se organizeze si sa socializeze ca sa-si apere copiii, sansa de a exista.
Normal si aici ai maximum de dreptate pe o planeta unde apa este elementul majoritar, specia dominatoare ar fi trebuit sa fie acvatica - spune Isaac Asimov. Probabil ca si asa este, dar delfinul traieste intr-un mediu mai armonios decat omul si ii trebuie mult mai mult timp pentru a deveni specia dominata. Dupa ce o sa ne autodistrugem, prin violenta si poluare, delfinii vor deveni varful lantului trofic pe Pamant.
Ma intorc la tariakul meu...
#306666 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Io Horia tata n-am uitat....de extraterestrialii aia.... - de cosmacpan la: 28/04/2008 15:58:33
da ei e ca fiscu....si nebagati in seama ei tot isi vad de ale lor...numai ca au uitat americanii sa ne aduca aminte de ei (vezi invadatorii, planeta uriasilor, star treck, si printre dune un petec de asimov...I robot...)
"ei poate sa face pipi in capul nostru " poate ca noi credem ca e de la nori, ca daca au farfuriile invizibile ca fenomenul philadelphia de un'sa stim noi de unde vine ploile alea sarate...
cat despre organe, io nu ma bag...n-am vazut, n-am cunoscut...da la noi in intersectie este un organ mai tot timpul care face balet astral...fara farfurie...deci....traiasca organele...(ca doar tot ele se face drobul, caltaboshul si alta matze umplute...)
#306702 (raspuns la: #306660) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cosmacule - de Horia D la: 28/04/2008 16:12:12
la naiba, de organul din intersectie am uitat!! poate ala e specia dominanta pentru ca chipiu poarta:)
#306703 (raspuns la: #306702) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de om la: 28/04/2008 16:55:17
o sa comentez numai :"Inteligenţa delfinului este comparabilă cu a omului însă a fost îndreptată în altă directie decât pentru schimbarea mediului înconjurător în favoarea sa, lucru care mai devreme sau mai târziu, omului îi va fi fatal." = orice specie/individ care isi face un cuib, populeaza o grota, etc modifica mediul inconjurator in favoarea sa;)

Mai nasol este ca trebuie ca sa manance si atunci iar modifica mediul inconjurator ;) Deci specia dominanta este specia care MANANCA TOT si PE TOTI :)))) Filozofia speciei dominante: totul trece prin stomac, inclusiv dragostea ;))

Este pe aici un punct slab in aceasta sustinere, dar nu'l spun nici d'al naibi ;)
#306711 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de M a o la: 29/04/2008 08:54:10
Şi mie-mi place SF-u', da' nu-i vorba de el aci. Problema-i, dominăm, 'au ba? Că de crezut, credem...
#306846 (raspuns la: #306657) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel - de M a o la: 29/04/2008 09:02:36
Pentru distrugerea planetei avem şi alte resurse:). Stratul de ozon, arme atomice, etc. Si nici măcar nu-i nevoie de război...
#306850 (raspuns la: #306663) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Protagoras - de M a o la: 29/04/2008 09:05:55
"Instincul primeaza atat la noi cat si la animale. Doar ca noi il filtram printr-o "ratiune" a societatii. "

Oare numai noi?
#306851 (raspuns la: #306664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
informatorul - de M a o la: 29/04/2008 09:15:46
" Adicatelea, foarte vulgar spus, noi ii mancam pe toti "

Nu intotdeauna. Ne deosebeşte doar modul de preparare. Ei nu ne prepară pe noi, dar asta nu înseamnă că-s fraieri:)
Că omul e prădător, n-am nicio îndoială. Cel mai feroce, chiar. Diferenţa-i că ceilalţi nu omoară în mod gratuit...
#306854 (raspuns la: #306666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apol la: 29/04/2008 18:06:17
'Am stat de vorba cu Bachus'
"cu aceasta bautura-n trup,ma crezi?
in orisice femeie pe Elena ai s-o vezi!"
-Mefisto
'Ma duc inapoi la Bachus.Asta stie sigur ce vreau sa zic.'
Blestemat e un virus care e mai tare-un pic.
#306928 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 29/04/2008 19:18:23
orice specie/individ care isi face un cuib, populeaza o grota, etc modifica mediul inconjurator in favoarea sa;)

Modifică, nu distruge cu bună ştiinţă;) Problema însă nu-i asta.
Chestia cu mâncatul e relativă. Cum spuneam mai sus, gătitul e mai important...
#306933 (raspuns la: #306711) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apol - de M a o la: 29/04/2008 19:21:00
"Blestemat e un virus care e mai tare-un pic."

Adică ne domină fără să ne halească?:) Vezi că se supără unii p-acilea...
#306934 (raspuns la: #306928) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de motanelul la: 29/04/2008 19:57:10
incercam sa spun ca nu cred in "dominatia" oamenilor asupra celorlalte specii, fie ele si inteligente si nici in "distrugerea" planetei, oricum am imagina/o.

asta ar insemna sa cred si in "dominatia" unui asteroid care totusi ar distruge planeta mult mai eficient decat o facem noi.

vad existenta ca existenta si atat. efectele ei tin de morala.
e ca dilema aceea intre a manca sau a fi mancat.

scuze ca am divagat de la ideea initiala a confei.
#306942 (raspuns la: #306850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 29/04/2008 23:19:24
Modifică, nu distruge cu bună ştiinţă;) = crezi ca distrugerea este diferita daca se face fara stiinta de catre animale ?


Chestia cu mâncatul e relativă. = de ce? Cu cat mananci mai mult si mai divers cu atat distrugi mai mult si mai divers ;)

Cum spuneam mai sus, gătitul e mai important... = culinar DA :)) Dpdv al omorului NU :(( O caprioara omorata ete o caprioara omorata si nu prea mai conteaza daca faci caltabos sau pastrama din ea ;)
#306974 (raspuns la: #306933) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 30/04/2008 08:27:24
- Este total diferită. Distrugerea unui cuib de către un prădător nu înseamnă distrugerea mediului. Detonarea unei bombe cu hidrogen de 30 de megatone, da.

-Mă refeream la faptul că măncatul se produce şi în sens invers. Adecă, şi nu rar, ne mănâncă şi ei pe noi. Sau în alte cazuri (viruşi)nu mai e nevoie:)

-Mergem în paralel. Chestia cu gătitul era o parabolă. Asta ne deosebeşte de celelalte animale şi ne face, dacă vrei, dominanţi. Un fel de rafinare a simţurilor, determinată de dorinţa de confort şi sporirea plăcerii. Asta se poate observa în toate acţiunile omului, exemplul cu gătitul a fost doar ceva mai la îndemână;)
#306977 (raspuns la: #306974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao - de om la: 30/04/2008 15:40:28
-nu ma gandeam la cuib si ma gandeam la elefantul care isi ascute coltii distrugand copacii din jurul unei oaze ;)

-mai lasa-ma cu virusurile, mai bine ai spune de bacterii (astea cel putin intrunesc conditiile unui organism viu ;)

-paralel sa fie :)
#307045 (raspuns la: #306977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de M a o la: 02/05/2008 08:33:39
-e acelaşi lucru. regenerabil.

-bacteriile nu-s atât de feroce şi nu "riscăm" să ne domine:)

-prefer intersecţiile, chiar dacă-s mai rare. paralel, e monoton şi prezintă risc de adormire:)
#307252 (raspuns la: #307045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mao - de om la: 02/05/2008 16:20:14
-daca mai are timp ;)

-un virus nu se mai multiplica intr-n organism mort, in schimb bacteriile ne fac harcea parcea si dupa moarte - cred ca's mai feroce- ;) Vezi sa nu citesti nimic despre flora intestinala pt ca te ingrozesti de cat ne domina - fara ele suntem ... NIMIC ;)

-intersectiile nu duc nicaieri, sau hai sa fiu dragut cu tine:) intersectiile DOAR arata calea spre tinta pe care te duce un adormitor CFR ;) ...exact ca'n "noaptea de decembrie" (macedonski)
#307344 (raspuns la: #307252) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
forta pumnului vs. putere intelectuala - de yrwyg la: 06/05/2008 11:04:58
omul domina in primul rand prin capacitatea sa de extindere si adaptare la diferite conditii, apeland deseori bineinteles la metode artificiale.
daca ne plasam punctul de vedere undeva deasupra atmosferei si privim noaptea spre pamant, vom observa multe regiuni acoperite de luminite dense. sunt astronauti care compara aceasta imagine cu o plaga imensa pe pamant... si au destul de multa dreptate. omul vrea tot, pana la ultima bucatica de pamant, chiar daca prin asta ar insemna, teoretic, sa ramana singura specie pe terra. suntem singura specie care se extinde pe criteriul confort atunci cand nevoia nu o cere neaparat. toti ne dorim o casa mare cu un teren mare, o padure numai a noastra, proprietati pe luna si orase subacvatice.. si deja multi chiar detin asemnea averi (da, stiu :) mai putin orase subacvatice). nu mai intru acum si in detalii demografice, stim prea bine ca in ultimii 100 de ani ne-am inmultit exponential.
cu toate astea, singurele amenintari la adresa dominatiei umane raman omul in sine si dezastrele naturale (cauzate in unele cazuri, indirect, tot de catre om).

s-a discutat foarte mult despre distrugerea terrei de catre om.. fals! in cel mai rau caz omul se va auto-distruge si probabil va lua dupa sine mare parte din speciile existente pe pamant... dar pamantul va ramane in picioare, putin sifonat probabil, regenerandu-se si oferind noi oportunitati de formare si dezvoltare pentru generatii noi de specii (vorbim de procese care pot dura pana la zeci de milioane de ani).
#308189 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...