-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

[Hin]dusă departe - India Gate I


de thebrightside la: 02/05/2008 09:29:15
modificat la: 27/09/2009 18:25:00 arata originalul
rezumat: thebrightside off
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
India Gate

Fără cafeaua de dimineaţă sunt un mic mutant, jumătate om, jumătate gelatină. Paradoxal, jumătatea alertă e cea a picioarelor care mă poartă mecanic către baie, înapoi la dulapul din hol, la măsuţa oglinzii de unde pescuiesc o linguriţă de ness şi trei cuburi de zahăr cărora le dau drumul în pahar. În timpul ăsta, în jumătatea superioară, mai precis la mansardă, piftia cenuşie alege aleatoriu între comenzi către membre şi secvenţe din visul ce stăruie a reveni în ciuda apei reci ce încă-mi mai şiroieşte pe faţă. Trag uşa după mine, mecanismul de închidere se declanşează automat, încă doi paşi şi sunt la lift. Sus, în bucătărie, se aud zgomote de farfurii aranjate în grabă. Picioarele-şi fac treaba şi mă transferă în ascensorul care-şi deschide zgomotos uşile. Cubiculul negricios începe să coboare lent, cu un bâzâit slab, abia trecem de etajul trei şi neonul se stinge, ventilatorul tace, în timp ce în cutia mea craniană beculeţul de avertizare luminează orbitor si tardiv: EVITĂ LIFTUL! [Imaginaţi-vă câteva mii de locatari ai oraşului-stat care s-au trezit transpiraţi după o noapte fierbinte şi aproape concomitent întind mâinile şi ridică, apasă, întorc comutatorul hardughiei de aer condiţionat, ventilatorului ori elicei de plafon în poziţia ‘deschis’. Oare ce se întâmplă? Fix asta se întâmplă, în fiecare dimineaţă între opt şi nouă, după-masa după două, cam de şapte spre zece ori pe zi.]
Majoritatea personalităţilor mele îşi iau câmpii, iar în schimbul de noapte intră Raţionala şi Claustrofoba.
- Stai calmă.
- Cred că glumeşti! O să mă sufoc aici... Cât aer poate exista în doi metri cubi de întuneric?!
- Calmează-te, ştii bine că niciodată nu durează mai mult de câteva minute.
- Nu-am-a-er! Aici nu e aer! Ventilatorul s-a oprit, deci e o cantitate limitată de aer pentru o cantitate nelimitată de timp de reacţie a adormiţilor Maicii Domnului din recepţie. O să mor sufocată într-un lift din India.
- Termină cu smiorcăiala şi sună alarma.
- Cum?!?
- Caută, apasă toate butoanele.
- Nu pot, mi-e foarte cald şi nu pot să respir, mă sufoc…
- Pipăie naibii după butoanele alea!
Bâjbâi, apăsând tot ce simt cu buricele degetelor. Un ţârâit gros şi oarecum lălăit, ca o alarmă de bombardament, îmi umple urechile şi dă pe-afară în toată clădirea. Capul îmi vâjâie în ritm de girofar.
- La dracu’ cu alarma ta cu tot! Auzi cum face?! Zici ca jelesc stihiile! Mi-e frică de mor! Taci dracu’ o dată!
Îmi acopăr urechile, încercând din răsputeri să-mi controlez respiraţia, în timp ce Claustrofoba loveşte metalul inert. De jos se aude cineva care strigă să nu mai bat şi să stau liniştită, că mă vor scoate imediat de acolo.
- Când??? (un “când” lung şi tânguit). Io nu mai am aer. Nu mai pot, vreau să ies de aici, acum!
- O să ieşi doar dacă te linişteşti. Respiră, calm. E aer suficient.
- E pe dracu’! Eşti proastă?! Nu pricepi că mă sufoc?
- Auzi! Lucrează la ceva, probabil că au un generator, ceva…
- Au un rahat! Mamăăăă!
De undeva se aude un zgomot ca al unui motor ce ratează startul. Apoi iar, neonul liftului pâlpâie şi odiosul cubicul începe să coboare a lene în ritmul secreţiilor apoase ce mi se scurg pe obraji, printre sâni, în palme.
- Hai, încă puţin, te rooog, să nu te opreşti iar…
Într-un capăt de timp, uşile se deschid şi în faţa mea răsare unul dintre băieţii buni la toate. Cu un zâmbet cât o plăcintă mă-ntreabă:
- Are you OK?
Păşesc tremurândă afară din bestie, murmurând subţire:
- OK?! How can I be OK?!
Umplu paharul cu apă fierbinte de la boiler şi urc în recepţie cu paşi de gumă. Chelul şi-un Manoj de-al casei mă întâmpină cu aceeaşi întrebare, râzând complice (probabil faţa mea arată tot ca o plăcintă, doar că precum una în care tocmai a călcat un elefant).
- Nu mai râdeţi! Credeam că o să mor acolo.
După aparenţe posed o seriozitate hilariantă, fiindcă spusele mele îi distrează şi mai.
Le flutur un semn a lehamite şi îmi iau scările în primire, timp în care în boxa acuzaţilor beculeţul trădător EVITĂ LIFTUL! îşi ascultă pedeapsa troznită sonor de simbolicul ciocănel justiţiar: ardere silnică pe viaţă.
Mai târziu, la curs, îl anunţ tot sub formă de verdict pe slovacul ţăcănit că ar face bine să contribuie la daunele morale ce se cuvin părţii vătămate cu o excursie la India Gate. Joacă Inabordabilul, dar în final acceptă. Fără să ştie, proful se implică în planurile noastre, anunţându-ne că astăzi vom termina mai devreme.
Pe la amiază, blindaţi epidermic cu spray anti-ţânţari şi cremă de protecţie solară, cu buzunarele pline de bomboane pentru potolit ţâncii aproape despuiaţi ce te înconjoară cum ai pus piciorul pe prima treaptă ce duce către şinele suspendate, apucăm spre staţia Karol Bagh a lui Delhi Metro.
Probabil ca în orice metropolă, metroul e calea cea mai comodă, rapidă şi ieftină de a te deplasa prin purgatoriul urban. Diferenţe faţă de metroul bucureştean. Preţul călătoriei, determinat pe criteriul destinaţiei, pleacă de la cinci rupii (a opta parte dintr-un dolar) şi nu depăşeşte doisprezece. Trecând de învârtitoare, eşti întâmpinat de doi-trei apărători ai patriei hinduse care cu ochi de şoim şi mâini de hoţ de buzunare te controlează de rele intenţii. Temperatura în tren nu depăşeşte douăzeci de grade, iar oamenii care se întorc obosiţi de la serviciu îşi iau câte un loc pe jos, rezemaţi de burduf, că doar e o ţară liberă (dar liberă!). Unic dezavantaj, reţeaua Delhi Metro nu acoperă nici o treime din suprafaţa oraşului-ţară (neoficial, New Dehli e "acasă" pentru douăzeci de milioane de oameni.)

Continuarea aici

Dacă nu ai nicio problemă cu faptul că plagiatul este ilegal, poti copia acest text fără a menţiona autorul.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


:)) - de alex andra la: 02/05/2008 14:56:17
Verde "claustrofob":)))
#307328 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io ti-am mai zis - de thebrightside la: 02/05/2008 15:06:29
ca te credeam de treaba, dah... tu n-auzi ca mai aveam nitel si dadeam coltu' liftului??? ce-i da ras in asta, huh?! :))))

sarut mana, luska.
#307333 (raspuns la: #307328) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de adynet1 la: 02/05/2008 15:28:58
Scrisa bine, cu toata anostitatea subiectului...Foarte vizuala , dar n-are nimic captivant in ea.
M-a lasat rece (cu toata sudoarea care-mi curge pe fatza )...:)
#307338 (raspuns la: #307333) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adynet - de thebrightside la: 02/05/2008 15:43:38
dus scotian, huh?!
bun s-asta, face bine la circulatie! :))
#307341 (raspuns la: #307338) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
subscriu la spusele lui adynet - de andante la: 02/05/2008 16:36:38 Modificat la: 02/05/2008 16:37:09
bright, tu chiar ai talent la descrieri, cu o remarcabila usurinta mi-ai derulat prin fata decoruri pestrite pentru care nu trebuia sa fac nici un efort sa le vad
in plus, limbajul si gramatica sunt impecabile, m-am orpit de cateva ori sa-ti admir acordurile, serios, esti apa rece dupa schimonoselile peste care dau aici

efortul insa trebuia sa-l fac sa inaintez, citesc mai departe, nu are zvac, acel ceva care sa ma acapareze si sa ma tina cu ochii lipiti de monitor pana la capat; am citit partea a doua doar ca sa ma desfat cu descrierile tale de-o calitate remarcabila, nu pentru ca as fi vrut sa aflu ceva
insa cred ca e o chestie de gust, eu niciodata n-am reusit sa citesc o pagina din jurnale de calatorie.
#307346 (raspuns la: #307338) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andante - de thebrightside la: 05/05/2008 09:17:02
"tu chiar ai talent la descrieri... limbajul si gramatica sunt impecabile"

pot sa nu citesc mai departe? pliiiiz.

cu lipsa de zvac m-ai lovit fix in zvac :)) - rad io, da' nu-i rasul meu.
culmea e ca acest capitol hindus mie mi-a placut cel mai mult si mi-a parut mai cu zvac decat altele :))). nu spun asta ca sa ma/apar/textul, e doar propria perceptie asupra lui.
in alta ordine de idei, la tagul primei hinduse am scris 'pseudo-jurnal de calatorie'. asta inseamna ca daca vei incerca sa gasesti in el ce se gaseste usually in astfel de scriituri n-are rost sa pierzi timpul.
pseudoperiplul n-are ca scop primordial sa arate ce e India, ci mai ales ce mutatii a produs ea in mine si judecand din punctul asta de vedere, cred ca am facut asta destul de clar. acum, ca n-am facut-o pe limba ta, a alexei si a stiu eu altcuiva... deja tine de gust...

multam fain inca o data de aprecieri si sper sa fac rost de ceva mai multa zvorcolire pana la urmatorul ;).
#307935 (raspuns la: #307346) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brisi - de motanelul la: 05/05/2008 09:47:47
pe langa subiect oarecum:
deunazi am ramas si eu blocat in liftul blocului, vorbesc io la depanare, zic aia ca vin si intre timp cineva incepe sa bocane in usa :) chipurile, sa nu mai tina lumea liftul blocat
zic eu--nu mai bateti ca e blocat
da el de colo--si sunteti inauntru? =))

#307941 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai pisi - de thebrightside la: 05/05/2008 09:53:30
pai omu' de un' sa stie... la fel de bine ai fi putut fi cu un etaj doua mai sus/jos. :))

chiar pe langa subiect, aveam un iubit de proportiile fizice a lui frate-mio. vine la mine intr-o s4eara si suna la usa.
maica-mea se uita pe vizor si zice:
- Boby, tu esti? (Boby fiind fratello)
-Nu, nu sunt eu. :D
#307943 (raspuns la: #307941) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
noi eram - de motanelul la: 05/05/2008 10:01:31 Modificat la: 05/05/2008 10:02:17
cam la acelasi nivel...am uitat sa spun :D

on topic: scrie, ca scrii bine
#307946 (raspuns la: #307943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scris bine, dar... - de coral la: 07/06/2009 23:06:56
proza scurta se pare ca este foarte conservatoare in ceea ce priveste structura narativa. prea putine inventii la acest capitol , si pe buna dreptate, pentru ca altfel ar sari in alte categorii. personal as fi preferat sa vad ceva mult mai simplu dar cu o structura solida ce fixeaza din capul locului timpul, spatiul, identitatea personajului principal, etc. finalul, de obicei este cliche si greu de ocolit in proza scurta, o mare bataie de cap. un prilej in plus pentru al o rescrie din alt unghi.
#448665 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...