Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Piticul de cireş


de Pan la: 25/05/2004 23:52:00
modificat la: 26/05/2004 17:52:37
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Era un pitic singuratic de cireş. Aşa i-a spus lumina aceea când, într-o dimineaţă de februarie, s-a născut la rădăcina unui cireş sălbatic. Trecuseră multe primăveri peste el, atât de multe încât nu mai ţinea minte defel dacă avusese de când îl zămislise copacul barbă albă încolăcită după gât şi brâu-salbă, straiele de un verde ponosit, chipul smead, statul pipernicit şi nici dacă asta trebuia să facă de la început, să sufle într-o goarnă mută dând semn cireşului să înmugurească, să înflorească.
De la un timp spatele i se încovoia cu fiecare dimineaţă ce trecea şi picioarele îi tremurau, pesemne că îmbătrânea, îmbătrânea singur. Păsările cântau prea sus şi pe furiş, ascunse în frunziş; niciodată nu le putuse vedea, nici măcar nu ştia că zboară sau că se numesc păsări. Singurul său prieten era un ghiocel, alb la cap ca şi el dar cu viaţa prea scurtă. Înflorea de ziua lui. Se iţea din zăpadă, aruncând înspre cer un ochi bulbucat şi vesel. De cum deschidea cele trei petale ca o gură însetată de aer, îi ura La mulţi ani! şi începea să sporovăiască întrebându-l ce s-a mai petrecut peste an. Atunci, ca un învăţat precum îl ştia prietenul său, îi povestea despre locurile în care a fost, despre lume, despre al său rost şi nu minţea. În zilele sale lungi de aşteptare, în care niciodată nu dormea, călătorea cu gândul mult dincolo de rădăcina cireşului. Vara, în mijlocul poienii se adunau mulţi pitici ca el, toţi cu bărbi albe, cu goarne, ce aveau prieteni ghiocei buni la suflet, cu viaţă lungă dar cam slobozi la gură. În partea din care răsărea soarele se adunau cântătorii, asemenea acelora pe care îi auzeau ei dar mult mai bogaţi la glas, de parcă triluiau câte o mie, ba nu! două mii deodată, de se umplea lumea toată de o culoare roşie ca a cireşei căzute şi albastră ca a cerului. Iar la apus, eeeeei, la apuus... tot felul de ierburi se împleteau având multe, foarte multe de spus. Era multă frumuseţe în lume. Povestea, povestea piticul până când prietenul său amorţea de căldură, se încovoia uscăţiu şi, cu un gest de rămas bun pe jumătate viu, îşi băga capul în pământ aşteptând următoarea primăvară. Iar el rămânea de veghe aşteptând semnul neştiut când trebuia să sufle în goarnă o melodie mută, ca cireşii ce veşnic ascultă să poată înmuguri şi înflori.
Toate acestea au durat mulţi ani, mulţi, mulţi, până într-o iarnă cu neaua prea grea. Piticul era mult mai bătrân decât îşi amintea el că fusese vreodată. Simţea că trebuie să moară. Într-o dimineaţă geroasă a luat goarna, s-a încheiat bine-bine la surtuc, şi-a înfăşurat mai bine barba în jurul brâului şi, smulgându-şi cu greu picioarele bătrâne din zloată, a mers cale de un pas până în locul din care încă nu răsărise prietenul său din zăpadă. Cu mâinile căuş a săpat până la firul neîncolţit, apoi, aşezându-şi tâmpla pe el, a murit.
Era o dimineaţă de februarie cu soare vesel, lucru ce rar se întâmpla în poiană. De cum deschise pleoapa cerul năvăli peste el, se aruncă în sus vioi, proaspăt şi trase o gură de aer rece, cu putere întinzându-şi mâinile ca să cuprindă tot albastru cu ele. Frumoasă e lumea, îşi spuse. De alături îl privea cu nesaţ, şezând mai mult pe barbă decât pe iarbă, clipind des din pleoapele albe, un pitic cu o goarnă sub braţ. Un pitic! Un pitic ca şi el! Râse turuind fericit despre somnul lung şi odihna binemeritată. Vru să-l ia în braţe pe noul venit dar, privindu-şi picioarele cu o încetineală de plumb, văzu că acestea erau prinse-n pământ... de un bulb. Zâmbi trist, îşi scutură cele trei petale şi, după ce îi ură La mulţi ani! neştiutor, dând-o pe glume, îşi întrebă prietenul ce se mai întâmplă prin lume.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: