Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Downloadul de mp3-uri si filme de pe Internet.


de Daniel Racovitan la: 03/10/2003 09:11:00
modificat la: 03/10/2003 09:12:46
taguri: Muzica 
voteaza:
Apropo de blogul lui 'papadie', [File-Swap: Arta, Politia, Banul si Justetea.], m-ar interesa parerile voastre: este downloadul de mp3-uri si filme de pe Internet ilegal, au ba?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (117):


ceea ce e free nu e illegal. - de taanari la: 04/10/2003 01:18:23
ceea ce e free nu e illegal. its a matter of thinking :)
#692 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu este tocmai free, autorul - de Daniel Racovitan la: 04/10/2003 17:48:10
Nu este tocmai free, autorul pretinde sa fie platit pentru munca lui.
#694 (raspuns la: #692) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cea ce e "free" nu e ilegal. - de (anonim) la: 05/10/2003 02:15:22
Furtul muzicii altora la fel ca si plagiatul lucrarilor altora care si-au batut capul se le conceapa este un furt.
Desigur romanii care-si fura caciula unii de la altii cred ca a fura este legal si de ce nu cind "capii-comunisti-mafioti" ai tarii o fac legalizat. Acum o mica gluma pentru tine .In loc de "taanari" ar fi trebuit sa-ti alegi prseudonimul "tuunari":) Ar fi fost mai potrivit pentru asa zisul "free" ,legal, pentru toti .......
#705 (raspuns la: #692) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Nici un cuvant nu are magia - de Alice la: 06/10/2003 00:39:08
Nici un cuvant nu are magia lui "gratis". GRATUIT! Si incetezi sa mai gandesti!
#717 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Situatia in SUA - de ninel la: 10/10/2003 16:20:51
In SUA este ilegal daca lucrarile originale au copyright (majoritatea) si tu nu ai cumparat deja albumele si filmele respective. Adica, daca eu am cumparat ultimul CD al lui Eminem, este legal sa downloadez mp3-uri la cantecele de pe el, desi este ilegal sa ii lasi pe altii sa le downloadeze fara sa verifici ca le-au cumparat legal.

Romania este semnatara la conventia de la Berna (actul de la Paris din 1971), deci cam aceleasi reguli ar trebui sa aplice si acolo. Pt detalii vezi: http://www.iipa.com/rbc/1999/rbc_romania_301_99.html

Se pare ca si Franta este semnatara. Vezi: http://www.lapres.net/frwbsou.html

Partea interesanta este ca in practica, situatia variaza enorm de la stat la stat si legea este aplicata rareori. Chiar si in SUA este foarte greu pentru RIAA sa dea in judecata pe toti cei care downloadeaza MP3-uri, ceea ce nu i-a oprit sa o faca recent mai mult simbolic pentru a speria oamenii. Se pare ca nu a avut efectul scontat, deci eu cred ca RIAA o sa porneasca un val mai mare de litigatii pentru a crea efectul scontat.
#1039 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
FURT???? - de (anonim) la: 13/10/2003 00:23:07
Oare unde se termina SCHIMBUL de muzica intre utilizatorii unui sistem precum cel care a fost debutat initial de Napster si unde incepe FURTUL?
In momentul cind se va lamuri faptul ca PLACEREA MEA de a lasa un "prieten" sau prieten sa copieze o melodie (ESTE ACELASI lucru cu A DARUI UN CADOU)pentru care EU AM PLATIT deja este SCHIMB si NU FURT, abia atunci vor intelege si cei setosi de bani (MAI) multi sau cei ca Tolanici niste drepturi fundamentale ale oricarui individ. Adica: am dreptul sa dau cui vreau ce vreau si cind vreau fara sa ma traga nimeni de sireturi sau sa vrea sa-mi perceapa TAXE SUPLIMENTARE NECONSTITUTIONALE.
Daca, in schimb, sparg banca de date a unui site privat al vreunui cintaret, sau al unui grup pe care respectivii tin demos, melodii, albumuri, etc....si incep sa copiez muzica pentru care nu am platit si nu sint autorizat.....abia atunci cineva ma poate acuza de furt.
Dar mintea ingusta si dorinta de a face bani usori nu exista numai la romani.....
#1102 (raspuns la: #705) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Detinatorul drepturilor de au - de Daniel Racovitan la: 13/10/2003 10:46:03
Detinatorul drepturilor de autor pentru muzica a pus conditia utilizarii cd-ului in cadrul familial/privat, si a interzis in mod expres difuzarea lui. In momentul in care il oferi public necunoscutilor de pe internet, sau il iei de pe internet din surse neautorizate incalci aceasta conditie pusa de proprietar, adica il furi.

Motivul cu "schimbatul cu prietenii" nu e crezut decat de copii. Nu il cunosti pe niciunul care iti ia mp3-urile, si la fel nici pe cei de la care le iei, deci faza cu "prietenia" pica.
#1166 (raspuns la: #1102) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
faza - de athos la: 14/10/2003 05:36:50
cu muzica si filmele e sub semnul intrebarii,inca nu e clar daca tot ce-i pe internet e legal sau ba,uite de exemplu site-urile porno,de ele ce mai ziceti,hai?
#1258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu zic - de papadie67 la: 14/10/2003 05:51:10
ca abstinenta-i buna, uneori.
Tu ce zici, hai?
#1261 (raspuns la: #1258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Carte si mp3. Sint biliotecile ilegale_ - de dan-calin la: 14/10/2003 08:08:26
Sint bibliotecile ilegale? Biblioteca cumpara o carte si o da la citit la 1000 de oameni. Si o dau pe gratis!
Iar acest “furt” este sustinut cu bani publici de la buget!
Eu, biblioteca, am imprumutat cartea, cititorul a citit-o, poate a si copiat-o, s-a comis ceva ilegal?
Sint bibliotecile in afara legii? Respecta ele dreptul de autor? Daca da, cum? Daca nu, de ce nu sint interzise si scoase in afara legii?


Iata ce spune legea 8 din 1996.
********************************************************************************
ART. 34
(1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamintul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de exploatare.
(2) Pentru suporturile pe care se pot realiza inregistrari, sonor sau audiovizual, cit si pentru aparatele ce permit reproducerea acestora, in situatia prevazuta la alin. (1), se va plati o remuneratie stabilita conform prevederilor prezentei legi.

ART. 107
(1) Autorii operelor inregistrate sonor sau audiovizual, pe orice fel de suporturi, au dreptul, impreuna cu editorii si producatorii operelor respective si cu artistii interpreti sau executanti ale caror executii sint fixate pe aceste suporturi, la o remuneratie compensatorie pentru copia privata efectuata in conditiile art. 34 alin. (2) din prezenta lege.
(2) Remuneratia prevazuta la alin. (1) va fi platita de fabricantii sau importatorii de suporturi utilizabile pentru reproducerea operelor si de catre fabricantii sau importatorii de aparate ce permit reproducerea acestora. Remuneratia se va plati in momentul punerii in circulatie pe teritoriul national a acestor suporturi si aparate si va reprezenta 5% din pretul de vinzare al suporturilor si aparatelor fabricate in tara, respectiv 5% din valoarea inscrisa in documentele organelor vamale pentru suporturile si aparatele importate.
********************************************************************************

Copierea oricarui produs este o actiune cu baze strict economice si care respecta cu sfintenie legile profitului si pe cele ale cererii si ofertei.
Urmariti piata si veti constata ca se copiaza doar acele produse cu o rata a profitului extrem de mare si care permit un profit de peste 45-60% din cifra de afaceri.
Cum tehnologiile de copiere sint din ce in ce mai performante, si aici includ si productiile pirat de textile, incaltaminte, etc, marfa copiata sau contrafacuta va avea succes si va inlocui marfa originala.
La fel, cit timp se va vinde muzica la preturi astronomice, ea va fi piratata, copiata, schimbata, tocmai pentru ca reproducerea ei este extrem de simpla. Pe de alta parte in pretul aparatelor de reproducere exista o cota parte pentru drepturile de autor (nu drepturile autorului!!!!).
Daca insa s-ar dori vinzari reale, nu preturi de jaf, s-ar putea realiza vinzari de masa la preturi extrem de mici, costul suportului + profit de bun simt. Adica ar fi mai ieftin sa cumperi decit sa piratezi!
Cum asa ceva nu exista, si muzica si softul se vinde prea scump fata de cit face, ele sint cele mai usor de copiat si piratat.
Un exemplu:
In România un W98 costa 100$ la un salar de 100$. Pirateria este de 65%.
In SUA, W98 costa tot atita 100$, dar la un salar de 1200$, iar pirateria este de 25%.
Daca luam in calcul si conditiile economice, atasate pirateriei, ajungem la o cu totul alta structura si ierarhie a piratilor. Adica nici in SUA unde oricine si-ar permite o licenta pe bani, pretul este prea mare ca sa determine cumpararea in locul piratarii.

Asta demonstreaza ca preturile de vinzare ale acestor produse sint prea mari si permit o eficienta foarte mare a pirateriei.
Muzica este un produs perisabil, usor de copiat, si care se vinde cu preturi astronomice fata de valoarea de intrebuintare. Rezultatul: cistiguri maxime, la costuri minime.
Pentru ca pirateria si copierea sa fie reduse (nu pot fi eliminate!) trebuie schimbate principiile de vinzare ale lor. Aceste principii dateaza de pe vremea gramofonului, iar acum sintem in anul 2003, secolul 21! Lucrurile au evoluat. Cel putin unele din ele!!

Si revin la prima intrebare: sint bibliotecile ilegale??


Dan-Calin

#1280 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uneori - de athos la: 14/10/2003 09:37:23
dar nu prea mult,da?
#1289 (raspuns la: #1261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bibliotecile nu sunt ilegale - de Daniel Racovitan la: 14/10/2003 10:20:34
Bibliotecile nu sunt ilegale din urmatorul motiv: ele ofera cu imprumut cartea originala, nu copiile ei. Daca ar distribui copii ale cartilor, facute la copiator sau la atelierul de litografiere, atunci ar deveni ilegale.

Nu trebuie uitat ca mp3-urile sunt COPII, nu sunt CD-ul original...
#1305 (raspuns la: #1280) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Carte si mp3. Sint biliotecile ilegale_ - de dan-calin la: 14/10/2003 15:35:25
Presupunem ca definitia dreptului de autor si legile aferente sint corecte. In acest caz putem demonstra urmatoarele:

1. Daca eu iau o carte originala de la biblioteca este legal.
2. Daca am aparat de copiat si am platit in pretul lui si taxa de drept de autor este legal.
3. Daca imi fac o copie dupa carte se aplica punctul 2. Copia este legala.

4. Daca imprumut un CD original de la un prieten este legal.
5. Daca am CD writer si am platit in pretul lui si taxa de drept de autor este legal.
6. Daca imi fac o copie dupa CD se aplica punctul 5.Copia este legala.
7. Daca pot sa imi fac o copie audio legala, pct. 6, la fel de legala este si copia sub forma de mp3.
8. Daca am copie legala ...

9. Daca biblioteca pentru a-si prezerva fondul de carte imi pune la dispozitie o copie a cartii realizata conform pct 2 si 3 este legal.
10. Daca eu copiez copia legala, am o copie legala a copiei legale conform pct 2 si 3.
11. Copia de la pct. 11 o pot imprumuta unui prieten in mod legal.
12. Acesta aplicind punctele de mai sus isi poate face si el o copie legala.

Deoarece concluzia rezultata este in contradictie cu normalitatea inseamna ca premisa este eronata.
Toata aceasta logica este posibila pentru ca protejarea dreptului de autor prin asemenea mijloace si legi este incorecta.
Definitia dreptului de autor si legile aferente sint eronate!

Metoda matematica se numeste prin reducere la absurd.
#1329 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai uitat punctul esential al - de Daniel Racovitan la: 15/10/2003 05:51:44
ai uitat punctul esential al chestiunii: 3 bis.

3 bis : daca copia cartii o folosesti pentru uz privat nu te intreaba nimeni, dar daca te apuci sa distribui copii la necunoscuti atunci copiile sunt ilegale
#1373 (raspuns la: #1329) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
3 bis - de dan-calin la: 15/10/2003 12:20:38
Nu distribui. Imprumut unui prieten. Sau deschid o biblioteca. NU vind, nu cer bani, imprumut.

DC
#1401 (raspuns la: #1373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intr-o bibilioteca publica nu - de Daniel Racovitan la: 15/10/2003 13:23:25
Intr-o bibilioteca publica nu imprumuti la prieteni ci la necunoscuti. Si nu copii, ci originale.

#1405 (raspuns la: #1401) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cred ca cuvintele cheie in lo - de (anonim) la: 01/12/2003 14:30:22
Cred ca cuvintele cheie in logica ta sint "drept de autor". Ce naiba toata lumea intelege de ce dreptul de autor ar trebui platit. Singura mea problema este ca autorii adevarati nu primesc mai mult de 10% sin dreptul asta.
D'aia downloadez muzica si filme de cite ori am ocazia. Si dau bani celor care cinta in statiile de metrou sau in fata sa Safeway.
#5711 (raspuns la: #1329) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
copyright - de Catalin Francu la: 01/12/2003 17:59:33
O conferinta extraordinara mi s-a parut:

http://web.mit.edu/m-i-t/forums/copyright/index_transcript.html

Este lunga, dar citibila. Mie unuia mi-a schimbat complet optica. Este o expunere a lui Richard Stallman, unul dintre oamenii de baza ai Free Software Foundation.

Ideea centrala a expunerii este ca sistemul de drepturi de autor asa cum exista el de la Gutenberg incoace este perimat. El a incetat sa mai incurajeze creativitatea si, aplicat la noile tehnologii digitale, a devenit doar o unealta prin care casele de discuri si RIAA tin un control acerb asupra productiei de muzica/film in interese personale.

Motivul pentru care copyright-ul asa cum il stim este neaplicabil datelor in format digital este evident: este infinit mai ieftin si mai simplu, pentru omul de rand, sa copieze informatia digitala decat pe cea reala (o carte de exemplu). Daca in trecut omul ceda o libertate minora angajandu-se sa nu reproduca o carte (ceea ce oricum nu putea), in ziua de azi i se cere mult prea mult interzicandu-i-se sa reproduca fisiere.

Slava Domnului ca RIAA nu a intuit succesul urias pe care avea sa-l aiba tehnologia CD cand a aparut ea. Altfel, ar fi impus un control la fel de strict cum au DVD-urile in ziua de azi (de exemplu, eu nu pot face, in mod legal, cadou un DVD unui prieten de pe alt continent, pentru ca el nu are cu ce sa-l vada -- datorita asa numitei "region encryption).

Intrucat nu am pretentia de a putea spune lucrurilor pe nume mai bine decat Stallman, ma opresc aici.
#5717 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Este illegal din toate puncte - de mercondas la: 27/01/2004 20:44:56
Este illegal din toate punctele de vedere, doar in cazul in care este un mp3 promo, sau un film promo, atunci ai dreptul doar de a viziona/asculta, si nu de a reproduce.

1. Daca cineva cumpara un CD Audio, cu formatia lui preferata, ajungand acasa transfera toate melodiile in forma MP3, pe urma le incarca pe internet, daca transpunem din virtual in real acest act ar fi cam asa:

Te duci la magazin, cumperi un CD, il copiezi pe un alt CD, pe urma te duci in centrul orasului, sau oriunde altundeva, pui la dispozitia publicului copia respectiva si un CD recorder, pe urma inviti pe oricine vrea sa-si aduca un CD gol si sa inregistreze gratuit CD-ul respectiv.
Nu cred ca diferenta este mare din exemplul pe care l-am dat, smecheria legalizarii ar fi, daca bineinteles se poate demonstra, ceea ce nu s-a facut pana acum, ca formatul MP3 nu este originalul CD-ului, nu este formatul initial wav al CD-ului.

Sa nu uitam ca nimeni nu ne interzice sa reproducem orice opera de arta din domeniul picturii sau al muzicii clasice care nu se afla sub controlul drepturile de autor. Totul se afla sub cupola dreptului de autor, ai toate drepturile rezervate, o inventie, un produs, orice material care-ti apartine si este folosit, multiplicat, copiat partial sau total este o ilegalitate, oricat ai suci-o si invarti-o tot ilegal esti.

Este ca si cum as veni si as intra in casa cuiva sa-i folosesc baia respectivului sau bucataria sau dormitorul fara voia lui.

Cum putem denumi ceva "free", free este si CD-ul copiat pe care-l pun la dispozitia fiecaruia in centrul orasului, si sa-l copieze in linistea lui, este free privit din unghiul celui ce vine cu CD-ul gol gata sa-l reproduca, dar nu este free daca privim din afara sau din pozitia juridica.

-mercondas

#8523 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ilegal - de ygrec la: 29/01/2004 02:59:07
ce parere aveti de faptul ca o unitate-coafor din Brasov a platit 300.000 lei amenda pentru ca avea un casetofon?! la care asculta muzica.-bineinteles

da, a platit "drepturi de autor". care taxa este pretinsa cf. legii de la orice restaurant/cafenea/bar care audiaza orice fel de muzica in incinta.

So???
#8571 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
COAFOR MUZICAL - de (anonim) la: 29/01/2004 04:38:56
NU A DECLARAT UTILIZAREA SERVICIULUI DE RADIODIFUZIUNE!
#8572 (raspuns la: #8571) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Pai legea ce spune? Avea drep - de Daniel Racovitan la: 29/01/2004 04:48:40
Pai legea ce spune? Avea dreptul sa difuzeze muzica sau nu?

..................................................................................
"aceste cuvinte ne doare." (sic)
#8573 (raspuns la: #8571) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
coafor muzical -stirea - de ygrec la: 29/01/2004 06:40:00
Trei coafeze, din statiunea Covasna sint cercetate penal de catre politisti pentru ca si-au “permis” ca in saloanele lor sa puna muzica pentru cliente. La sesizarea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), politistii au constatat ca P. Maria, E. Corina si Sz. Erzsebet, “au utilizat muzica in scop ambiental, fara a avea incheiat contract de utilizare a muzicii cu UCMR”,. Coafezele risca o pedeapsa cu inchisoarea de la o luna la doi ani sau cu amenda de la 200.000 la trei milioane de lei.
Miercuri, 21 Ianuarie 2004-evenimentul zilei( si a fost si un reportaj pe la pro tv pe tema asta)!
#8576 (raspuns la: #8573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cadru privat - de Daniel Racovitan la: 29/01/2004 06:45:57
Hm, pai ce sa zic? daca legea zice ca n-ai voie, atunci n-ai voie...
Eu stiam ca ai voie sa utilizezi liber caasetele doar in cadru privat_. Un salon de coafura nu e cadru privat.

..................................................................................
"aceste cuvinte ne doare." (sic)
#8578 (raspuns la: #8576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
E-Books - de Dorin X la: 21/02/2004 14:10:50
Care e situatia cu cartile ? In momentul de fata se pot transpune cartile in format electronic. Daca eu iau o carte de la biblioteca (Gratuit), o scanez, fac OCR si o pun pe net in format electronic este ilegal ? Practic fac acelasi lucru ca si biblioteca doar ca scutesc omul de drumul pana la ea. Se poate ocoli cumva legea in cazul cartilor avand in vedere ca ele sunt puse in circulatie de catre biblioteci in mod gratuit? Totusi, bibliotecile cumpara cartea. Deci, daca si eu cumpar cartea, pot s-o distribui in format electronic ?

Hic sunt leones.
#10228 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru dan-calin - de bobu la: 15/03/2004 16:36:25
MAI MULTA DREPTATE NU PUTEA SA AIBA CINEVA!!!!!!!!!!!
#12112 (raspuns la: #1280) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PENTRU DAN-CALIN - de bobu la: 15/03/2004 16:40:01
TE URMARESC PAS CU PAS.AI DREPTATE TOTALA DAR AI GRIJE INTERNETUL ARE URECHI SI TU AI PREA MULTA DREPTATE
#12113 (raspuns la: #1329) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PT DANIL RACOVITAN - de bobu la: 15/03/2004 16:51:31
DAR CE ESTE GARA.POTI INTRA IN COAFOR SI SA TE DUCI FARA SA CERI PERMISIUNEA "P R O P I E TA R I L O R" SAU REPREZENTATILOR ACESTORA SA FOLOSESTI TOALETA NUMAI PENTRU CA EA EXISTA ACOLO,SAU PUR SI SIMPLU POTI STA ACOLO CA SA VREI TU,CA INR-O STATIE DE METROU SA ZICEM?
#12116 (raspuns la: #8578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de ciprian la: 24/03/2004 02:10:42
io cred ca ai dreptate.
da cte o data tre sa o lasi mai moale
#12720 (raspuns la: #1261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
coafezele si muzica - de (anonim) la: 15/04/2004 16:18:59
vai de capul meu.. pai UCMR sau cum isi zice nu are ce face! de e e muzica, sa o asculti... ar fi fost ilegal daca ---coafezele cereau bani mai multi de la clienti pt serviciile prestate datorita faptului ca au pus muzica in salon!! nu credeti?legea copyrightului e pe simplu sa nu faci bani din muca/proprietatea/ideile altora.
#13883 (raspuns la: #8576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
coafezele si muzica - de Miss C la: 15/04/2004 16:25:43
vai de capul meu.. pai UCMR sau cum isi zice nu are ce face! de e e muzica, sa o asculti... ar fi fost ilegal daca ---coafezele cereau bani mai multi de la clienti pt serviciile prestate datorita faptului ca au pus muzica in salon!! nu credeti?legea copyrightului e pe simplu sa nu faci bani din muca/proprietatea/ideile altora. din contra, muzica in salon e publicitate gratuita e.g. coafezele ar fi trebuit platite!.....hmmm nuc hiar but I hope you got the idea
#13884 (raspuns la: #8576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
soseste un fel de socialism planetar... - de (anonim) la: 18/04/2004 02:40:01
Fenomenul e cunoscut atât la muzicã, cât mai ales la filme. Editorii de programe gen Microsoft pãtimesc si ei. Asa cã pânã la urmã bine a fi sã-i plãteascã UNESCO-ONU pe editori si noi sã includem plãtile astea în impozite generale.
Si asa, si asa, download-urile p2p vor continua si se vor amplifica ca fenomen de masã. Vox populi, vox dei. Nu te poti pune cu 980 de milioane de Internauti care-si împãrtesc filmele si muzica...
Colac peste pupãzã, liniile DSL au crescut la 2048kbits cu acelasi pret al unei linii de 512k de acum 2-3 ani, si vor continua sã fie din ce în ce mai rapide. Adicã un film de 7-800MB soseste azi cam în 3-4 ore (8000 de secunde).
CRED CÃ NU SE MAI POATE STÃVILI ALTFEL FENOMENUL DECÂT PRINTR-O GESTIUNE "SOCIALISTÃ" A LUCRURILOR.
Altfel vor muri autorii de foame si vor dispare din ce în ce filme, muzici, canale de Tv criptate care încep sã transmitã filme "de pe vremea lui Pazvante chioru", dat fiind cã au totusi câteva luni de vechime.
Prin Internet soseste filmul care încã nu a apãrut pe ecrane...
#14008 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
filme romanesti - de (anonim) la: 18/04/2004 04:10:37
Daca traiesti in strainatate si vrei sa vezi un film (sau muzica) romanesc care il gasesti numai pe Internet?Caci oricum n-am posibilitatea sa-l cumpar...
#14012 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Oameni buni,Cel mai nociv - de (anonim) la: 19/04/2004 11:11:33
Oameni buni,

Cel mai nociv efect al ilegalismului este ca vad ca ne pierdem si simtul (bunul simt) a ce e bine si ce e rau.

1. Un lucru ilegal nu devine legal daca il facem de foarte mult timp (si n-am fost prinsi ;-) sau daca foarta multa lume il face.

2. Motivul "ca nu gasesc in magazin" sau "ca nu-mi permit" nu tine. Nu-mi permit nici casa sau masina, da' nu ma duc sa le fur.

2. Din cate tin minte (nu pot verifica chiar acum) pe CD-urile, DVD-urile originale scrie ceva de genul "public broadcasting prohibited", adica eu daca cumpar un CD cu 10-15 euro nu pot sa-l pun la un post de radio, intr-o discoteca, coafura sau orice loc public. E si normal, daca ne gandim putin. Atmosfera, ambientul pe care il creez in coafor imi aduce anumite beneficii, ca altfel n-as pune muzica.

3. E ilegal sa "iau o carte de la biblioteca s-o scanez si s-o fac in format electronic". "Copyright" inseamna drept de copiere, si mai scrie si ca reproducerea e interzisa.

Asa ca daca tot luam muzica si "alte chestii" de pe net macar sa ne pastram simturile si o oarecare obiectivitate. Pana la urma, ne place sau nu, profitam de munca altuia, asta-i adevarul crud.
Cine crede ca totul ar trebui sa fie "free" sa produca si el ceva de calitate (cat de cat macar) si apoi sa-si puna "productia" pe net gratuit.
E usor sa aplici un "principiu" doar la ceilalti, nu?

Happy downloading.

R.T.
#14127 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Pentru ilegalistii care le e dor de filme romanesti - de Pasagerul la: 08/05/2004 16:06:59
Pe reteaua lui eMule se pot gasi:Filantropica,Balanta,Coana Chirita(Dem Radulescu),Un comisar acuza.Ultimul Cartus,etc...
Nu stiu care e calitatea
#15149 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fostii comunisti din UCMR - de (anonim) la: 08/06/2004 17:12:35
Intotdeauna in Romania legile se fac stramb...Pana si in SUA (unde legea copyright-ului se aplica) orice restaurant, cafenea sau stabiliment care nu scoate bani din muzica poate sa-si puna muzica de ambient radio , TV, etc. fara a plati ceva, atat americana cat- si cu atat mai mult- straina. Oricine e lasat sa-si inregistreze caseta sau dvd-ul pe care la inchiriat atata timp cat e folosit numai in scop de vizionare in casa si nu face bani sau il raspindeste public. La noi, ca de obicei trebuie sa cadem dintr-o extrema in alta...Of si cu Uniunea Compozitorilor si muzicologilor din romania.....ce treaba or fi avut ei cu melodii americane, unguresti, rusesti, franceze, etc....
#16146 (raspuns la: #8576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
parveniti din toata tara, uniti-va! - de Empty Page la: 14/06/2004 02:59:08
ma simt nevoit sa postez comentariul asta si aici. sunt unele specimene care inca nu inteleg.

Faptul de a fura, avand in vedere universul de discurs de aici, inseamna sa iei linia melodica, versurile, sau si pe una si pe alta de la o anumita piesa si sa-ti pui numele tau pe coperta discului. La fel si in cazul literaturii, stiintei etc. Asta e motivatia tare a existentei ideii de copyright si aplicarii ei. Chestia ca n-ai voie sa descarci muzica de pe net a fost inventata de unii cu multi bani care vor si mai multi bani. Si cum cei cu multi bani care vor mai multi bani ii ajuta pe altii care la randul lor au multi bani si vor mai multi bani, ideea lor a fost adoptata. In anii 80, cand Metallica canta metal, nu iti zicea nimeni nimic daca imprumutai de la un prieten o caseta cu Metallica, o ascultai , si daca iti place o copiai pe o caseta goala.
Insa Metallica si multi altii nu s-au decis sa cante pop rock degeaba- s-au decis sa faca asta cu (surpriza!) scopul de a face mai multi bani
Ideea descarcarii muzicii de pe internet e o idee extraordinara, si nu numai eu cred asta, ci si multi creatori de muzica (prin asta inteleg atat compozitori cat si instrumentisti) care, spre stupoarea unora, nu vor mai multi bani, ci pur si simplu vor ca muzica lor sa fie ascultata de mai multa lume care nu au altfel de acces la muzica lor din diverse motive (si ma gandesc nu numai la lipsa banilor, ci si la faptul, deosebit de important, ca in Romania nu se gasesc o multime de formatii, artisti, etc care ar interesa pe destui). Un artist care face arta pentru arta nu ar avea nimic impotriva acestei activitati, ci ar incuraja-o.
Si ca sa arat si mai clar cat de absurda este legea interizcerii downloaduri de muzica, am sa arat ce consecinte are (chiar daca aceste lucruri nu se practica, din legea de mai sus decurg logic si masurile pe care le voi enumera):
Ar trebui, deci, sa:
1. Fie interzis sa fotocopiezi o carte sau un capitol, o pagina dintr-o carte! (sa fim seriosi, toti am facut-o si o vom face)
2. Fie interzise albumele de arta! Sa te uiti pe un album de arta este sa ai acces la opera artistului, chiar daca nu la original. Sa asculti muzica descarcata de pe net si nu de pe cd/caseta originala este echivalent cu admirarea unei picturi dintr-un album. Daca e interzisa downloadarea, ar trebui sa ne familiarizam cu opera lui van gogh doar daca mergem la Amsterdam !!
3. Fie interzis ca in baruri sa existe muzica. Doar noi ascultam muzica bietilor artisti fara sa le dam bani!
4. Ar insemna ca eu sunt un delicvent daca ma duc la un prieten acasa si ascult un anumit album pe care el si l-a cumparat!! (daca prietenul respectiv ma lasa sa ascult albumul la el acasa oricand vreau, e acelasi lucru cu a fi efectiv posesorul albumului)

O multime de scriitori, pictori, oameni de stiinta, etc isi publica opera pe internet pentru ca un mai mare numar de oameni sa aiba acces la ea. Asta pentru ca interesul lor nu e mercantil, ci spiritual.

PS: Abia acum am auzit de chestia cu coafezele si UCMR-ul (cred ca vine de la Uniunea Comunistilor Mitocani din Romania). 2 ANI INCHISOARE?????? DUMNEZEULE!!! Acest exemplu, prin absurditatea lui ce nu are nevoie de demonstratii, arata clar consecintele aplicarii unei astfel de mentalitati in lege. Lacomia e motivul pentru toate astea...
#16207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
un anonim vis a vis de nocivitate - de AlexM la: 26/06/2004 17:34:27
aacest anonim ( probabil anonim tot pe motive de copyright) scrisa:
-----------------------------------------------------------------------------------------
Oameni buni,
Cel mai nociv efect al ilegalismului este ca vad ca ne pierdem si simtul (bunul simt) a ce e bine si ce e rau.
etc, etc chipurile "legea copyrightului e buna"
-----------------------------------------------------------------------------------------

nu stiu altii cum sant, dar eu cand ma gandesc la Ozana mea cea frumos curgatoare -scria Creanga- trebuie sa compar si cu alte Ozane. Si iau aici Ozana nemtseasca si o compar cu cea romanesca. Dreptul de copyright este destul de complicat dar nishte linii clare sint totusi trase:
-poti sa-ti faci copii de pe un lucru ca sa le ai ca "siguranta"
-este interzis sa copiezi in orice mod materialul care este protejat prin copyright PENTRU A FACE BANI CU ACEST MATERIAL.
La atat se rezuma totul. In rest este abureala celor care vor sa-si mareasca veniturile cat pot de mult si nu are nimic de a face cu pierderea simtului a cei bine sau ce-i rau. Bursele de schimb de pe internet au dus intradevar la scaderea vanzarilor dar asta din cu totul si cu totul alt motiv. Omul auzea ceva, nu putea da de el in alta parte se ducea si cumpara chit ca nu-i placea dupa aceea, l-a cumparat e bun cumparat. Prin bursele de schimb de pe internet, omul asculta melodia de mai multe ori, o retine, vrea sa o aibe se duce si o cumpara. Exista si exceptii de acord, dar in genere asa se procedeaza. Deci vanzarile nu au scazut din cauza nenorocitilor care dau muzica pe degeaba ci din cauza ca omul are posibilitatea sa se gandeasca de 3 ori daca vrea sa o cumpere au ba. Bine pentru om, prost pentru Casele de discuri sau studiorile de filme.
Iar pentru o chestie ca asta sa ameninti o persoana cu inchisoarea? Absurd si caraghios.

Alex
#16805 (raspuns la: #14127) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
faza - de florin-d la: 28/06/2004 22:48:42
Fiecare are dreptul sa-si aleaga preferintele.Asa ca...daca are o mare pasiune pt. filmele porno e dreptul lui sa poata gasi si acest lucru pe internet! Nimeni nu te obliga sa cauti si tu! Ma insel cumva??????????
#16946 (raspuns la: #1258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Muzica / Downloadul de mp3-uri si filme de pe Internet. - de sgp la: 05/07/2004 08:27:19
ofi sau nofi
internetu' ialpoporului si tresa fie moca-moka
#17311 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
auch - de cammie la: 04/08/2004 23:56:26
mi-ar placea sa zic ca-i legal , dar ba .
mi-ar placea sa zic ca e corect , dar ba .
mi-ar placea sa ziceti si voi acelasi lucru , dar ba .

asa ca nu voi zice , doar voi scrie :)

este ilegal si incorect fata de munca unora ... incasarile din vanzari ale aristilor se diminueaza considerabil . cati dintre voi mai cumpara cd-uri sau casete originale ? e ' curat ' piraterie pe internet .

si totusi , ne place sa luam moca totul . poate intr-o zi , artistii vor avea incasari in functie de nr download-urilor de pe internet . trai neneaca ! pana atunci , sa ne pierdem identitatea in lumea asta electronica si sa exploatam unele din putine lucruri moca pt toti :) banii tot se duc undeva : catre romtelecom sau alti confrati de pe piata .
#19043 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mie mai degraba mi se pare ma - de venetic la: 17/08/2004 06:26:59
Mie mai degraba mi se pare mai ilegal ca unii canta o data, si pe urma sunt platiti de fiecare data cineva asculta cantecul. De ar fi toate meseriile platite asa... Dar na, ce pot sa fac, nu eu fac legi...
#19891 (raspuns la: #1305) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru Pagina Goala: " 3. - de Daniel Racovitan la: 17/08/2004 11:15:42
Pentru Pagina Goala:

" 3. Fie interzis ca in baruri sa existe muzica. Doar noi ascultam muzica bietilor artisti fara sa le dam bani!

Esti prost informat monsiu: barurile platesc bani pentru a avea dreptul de a difuza muzica "bietilor artisti". Banii provin din plata consumatiilor celor care asculta respectiva muzica.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#19903 (raspuns la: #16207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Starving artists - de Adrian Marchidann la: 10/09/2004 18:46:57
Daca toti am putea lua muzica ori filmele de pe net gratuit, artistii ar face foamea. Ori nu ar mai crea nimic.

Dar cu ce ii dauneaza lui Mozart ca muzica lui este download-ata pe gratis?

Este tehnic posibil ca sa se ceara bani pentru fiecare vizionare al unui film ori ascultare a unei piese muzicale. Un fel de pay per view/listen. Astfel un film/cantec prost va fi mult mai ieftin decat unul bun.
#21648 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adrian - de Belle la: 10/09/2004 19:34:31
pe mozart probabil ca-l doare-n freza, dar urmasii lui sau mai bine zis mostenitorii incaseaza royalty asa ca lor s-ar putea sa le dauneze .... nu cunosc personal pe nici unul, ma gandesc si eu asa ;)

cat priveste pay per view, ideea e logica, insa de multe ori am vazut reclame la filme ce pareau promitatoare si care defapt erau o mare porcarie.

dar ce-i drept e drept, si artistii trebuie sa traiasca, nu au o viata usoara si glamoroasa cum majoritatea isi inchipuie, chiar daca sunt platiti cu varf si indesat pentru munca lor (ma gandesc in special la multele, prea multele milioane pe care unii actori le incaseaza pentru un singur film).


~~~ I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it!
#21655 (raspuns la: #21648) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
my 600 de lei... - de (anonim) la: 12/09/2004 02:00:37
Stati sa clarificam ceva: in ziua de azi, drepturile de autor nu sint pentru "autori".. Din cite inteleg eu, un scriitor vinde drepturile sale pentru o carte catre o companie. Din acel moment el nu mai are drepturi legate de cartea respectiva. Publisherul poate sa schimbe paragrafe, editeze etc. Poate chiar sa hotarasca sa nu publice cartea, blocind altii care ar fi vrut (s-a intimplat in muzica si in literatura). Comparativ cu profitul net obtinut de publisher, autorul primeste un "chump change" care de-abia-l ajuta sa traiasca pina la urmatoarea carte. Evident cu mici exceptii, asta se intimpla peste tot, si e mai rau in muzica (ca tot vorbim de mp3), unde artistii sint fortati sa vinda in avans citeva albume pe citiva ani inainte, si nu au posibilitatea sa ceara mai mult daca de exemplu, primul album devine foarte popular.

Din pretul unui CD vindut azi (17-20 de dolari, nu e ieftin), artistii primesc sub un dolar, din care platesc catre publisher tot felul de taxe pina ramin cu datorii. Contractele sint sclavie pura, practic esti fortat sa produci fara drepturi pe 7 (sapte) ani de zile. Aveam niste linkuri interesante despre asta, imi pare rau ca le-am pierdut, dar pot sa le gasesc daca e cineva interesat. Pretul de mai sus e artificial, e un caz clasic de "industry-standard" price fixing, si daca-mi aduc bine aminte in California au fost chiar gasiti vinovati de asta, si trebuie sa dea niste bani inapoi.

Sint multi artisti necunoscuti in ziua de azi, care nu pot sa-si publice muzica fara angajamente de genul asta, pentru ca cineva a hotarit ca nu vor vinde mai mult de 100.000 de albume asa ca n-are sens sa se incurce cu ei. Afirm, si sinteti liberi sa ma contraziceti, ca astia sint artistii adevarati. Nu Britney sau care o fi the latest boy band, exemple clare de music engineering, cintece calculate sa fie hituri, zi de zi si ora de ora inundind statiile de radio controlate de un singur conglomerat (ati auzit de Clear Channel ? daca nu, o sa).

At any rate, artistii de mai sus au slujbe, si pe linga slujbe fac si muzica, de placere, si tot ce vor e ca mai multa lume sa asculte muzica lor. Nu cred ca prea multi din ei isi inchipuie ca la un moment dat is vor permite sa traiasca la vila in Beverly Hills din asta. Internetul le ofera pentru prima data un mediu ieftin de distributie care nu e controlat de nimeni (inca). Dar nimeni nu stie de ei pentru ca toate mediile sint saturate cu top40 in mod continuu.

Legi ca astea doar mentin dreptul unora de a face bani la infinit (ati auzit ca copyrightul pe Mickey Mouse a fost extins inca o data de Congres, ca nu cumva sa piarda Disney asa o cash cow). Si produc aberatii de genul coafezelor amenintate cu inchisoarea pentru ca aveau un radio, sau pe plaiurile americane, girl scouts care nu pot sa cinte cintece populare fara licenta.

Este evident ca legislatia, peste tot in lume, a fost depasita de epoca tehnologica in care sintem. Sistemele pentru drepturi de autor, patente si trademarks au nevoie grabnica de niste revizii serioase. Companiile care nu vor sa se adapteze la nou nu ne lasa sa evoluam in pace, fortind legi peste legi care sa le garanteze dreptul de a scoate bani cu aceleasi metode din secolul XIX. E timpul sa ne trezim si sa le dam un brinci.

Merita sa cititi si pagina data de Catalin Francu ceva mai jos, si "The Right to Read" de Richard Stallman:

http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.html

Cind am citit-o prima oara (prin 98 cred ca eram inca in RO) am crezut ca e un sci-fi absurd, evident ca asa ceva n-o sa se intimple niciodata. Am recitit-o din nou anul trecut, acum in State, si m-am infricosat vazind cit de departe au ajuns. Cei care au urechi de auzit, sa auda.
#21843 (raspuns la: #21655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Si artistii flamanzesc - de Adrian Marchidann la: 13/09/2004 12:40:11
Chiar daca Tom Cruise ia 20 milioane dolari pentru fiecare film in care joaca, marea majoritate a artistilor face foamea chiar si in America. El castiga mult pentru ca aduce un venit foarte mare.

Cei mai multi cauta cu disperare un rol ori isi storc creierii sa compuna o melodie pe care nu o asculta nimeni. Intre timp spala vase prin restaurante si nu au nici macar asigurare medicala ca lumea. In plus, majoritatea banilor sunt luati de marile companii producatoare si distribuitoare.

Daca America este acum sediul creativitatii, nu ma refer aici la calitate, este tocmai pentru ca se respecta drepturile de autor, iar munca fiecaruia era recompensata pe masura calitatii.
#22001 (raspuns la: #21655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1.Actorii si cintaretii care - de Pasagerul la: 13/09/2004 21:19:36
1.Actorii si cintaretii care flaminzesc,in nici un caz nu sint periclitati de pirateria pe Internet.Dimpotriva,sint unii care isi pun creatiile pe Internet pentru download pe gratis,tocmai pentru a ajunge la cit mai multi consumatori .
2."Daca America este acum sediul creativitatii, nu ma refer aici la calitate, este tocmai pentru ca se respecta drepturile de autor, iar munca fiecaruia era recompensata pe masura calitatii."
Ar fi bine daca munca fiecaruia ar fi recompensata pe masura calitatii.
Mai curind as zice ca munca fiecaruia e recompensata pe masura popularitatii.Sint multe filme de calitate facute in Europa,iar actorii ar fi fericiti sa cistige o zecime din cit se cistiga in America.Iar John Grisham vinde mai multe carti decit Jose Saramago de exemplu.
#22054 (raspuns la: #22001) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai nou, ar exista legi în Franta... - de Jimmy_Cecilia la: 13/09/2004 21:34:08
se pare c-ar fi pedepsit acela care face copii ilegale, care nu respecta dreptul autorilor...

cred ca este ilegal, dar multi scapa inca printre ochiurile fileului...
#22059 (raspuns la: #1373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"pe mozart probabil ca-l doar - de Daniel Racovitan la: 14/09/2004 13:48:49
"pe mozart probabil ca-l doare-n freza, dar urmasii lui sau mai bine zis mostenitorii incaseaza royalty"

Oho, Mozart e de mult in domeniul public.


___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#22218 (raspuns la: #21655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ah - de Belle la: 14/09/2004 14:18:52
n-am stiut .... da' acuma stiu ;)
thx daniel
p.s. mai stii si de altii daca sunt in domeniul public sau nu? ...asa de curiozitate.
#22219 (raspuns la: #22218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mozart - de Pasagerul la: 14/09/2004 21:13:35
Ce te faci cu orchestra,dirijorul?Si eu au dreptul la royalties.
#22289 (raspuns la: #22218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cine pierde - de (anonim) la: 14/09/2004 22:47:59
nu-l doare pe mozart, ii doare pe cei care interpreteaza muzica lui. eu o intrepretez intr-un fel, tu intr-un alt fel. lui x ii place versiunea mea. o ia gratis. eu pierd aici, nu mozart.
#22313 (raspuns la: #21655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
"p.s. mai stii si de altii da - de Daniel Racovitan la: 14/09/2004 23:58:13
"p.s. mai stii si de altii daca sunt in domeniul public sau nu? ...asa de curiozitate."

Din cate stiu, trebuie sa treaca 70 de ani de la momentul creatiei operei. In UK sunt suficienti 50, asa incat de exemplu unele din piesele si inregistrarile lui Elvis au intrat in domeniul public.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#22318 (raspuns la: #22219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt Pasagerul - de Adrian Marchidann la: 15/09/2004 15:10:33
"Dimpotriva,sint unii care isi pun creatiile pe Internet pentru download pe gratis,tocmai pentru a ajunge la cit mai multi consumatori"

Asa e, dar in cazul lor nu este piraterie ci advertising. Nu ma refeream la acestia ci la cei ce doresc sa isi vanda creatiile.

"Mai curind as zice ca munca fiecaruia e recompensata pe masura popularitatii."

De acord. Munca lor este recompensata pentru popularitate, una din calitatile unei creatii. Aceasta depinde accesibilitatea creatiei dar si de versatilitatea vanzatorului. De aceea nu m-am referit la calitatea creatorilor americani.

Cu toate ca si in Europa sunt respectate drepturile de autor, produsele europene nu sunt populare pentru ca europenii nu se pricep la marketing ori produsele lor nu se adreseaza marii majoritati a publicului ci unui public restrans, mai "educat". Intotdeauna intelectualii au fost in minoritate iar produsele destinate exclusiv lor nu se prea vand.

Dar creativitatea ar fi mult diminuata daca drepturile de autor ar fi incalcate.
#22371 (raspuns la: #22054) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ma intreb... - de L la: 18/09/2004 08:45:20
...daca mesajul trimis saptamina trecuta ca anonymous o sa apara vreodata aici...
#22778 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ma intreb... - de L la: 19/09/2004 05:04:49
...daca mesajul meu trimis ca anonim acu o saptamina o sa apara pe aici vreodata, si de ce oare a disparut.
#22854 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baruri - de alex porc la: 23/09/2004 11:47:14
Mie mi-ar plăcea să fie interzisă difuzarea muzicii în baruri... fiindcă astfel mi-ar fi mult mai uşor să găsesc un bar unde să pot bea o bere sau o cafea liniştit, fără a fi silit să aud tot felul de tâmpenii. Că muzică bună pot asculta, ilegal sau nu, ACASĂ!
#23149 (raspuns la: #19903) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parerea mea... - de yrch la: 04/11/2004 22:54:34
Io, ca un consumator "inrait" de marfa piratata, vad lucrurile cam in felul urmator:
Da, este ilegal, imoral etc etc, sa "consumi" marfa pe care nu ai cumparat-o.
Dar, dupa ce ma gandesc la acest lucru si ma cuprinde o remuscare teribila, imi aduc aminte de salariul pe care il iau pentru o luna de munca si imi cam trece... remuscarea.
Cu ce ii deranjeaza pe domnii autori faptul ca le fur opera, daca eu oricum nu as fi avut bani sa o cumpar, ei? Daca nu aveam posibilitatea acestui furt, m-as fi multumit sa inghit in sec si sa strang bani doua-trei luni ca sa ma duc la un film cu nevasta (daca m-as fi dus, totusi). Deci, si intr-un caz, si in celalalt, castigul lor din partea mea ar fi fost nul, zero, inexistent!
Gresesc cumva? :-)
#27682 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt producatorii de marfa pirat si pt consumatori - de ursacheg la: 08/11/2004 00:41:52
Sunt un om care a investit foarte multi bani in acest gen de afaceri si consider ca producerea sau consumul de acest fel de marfa este o crima! Nu radeti! Este o crima pentru ca din aceasta afacere ar putea trai foarte multi oameni in Romania si, din pacate, traiesc prea putin de pe urma ei. Aruncam bani munciti de noi, in buzunarele celor care produc astfel de marfa. Si nu ar fi acesta un fapt atat de rau, daca acestia (producatorii) n-ar fi in marea lor majoritate din afara tarii. Ce rezulta? O gramada de bani aruncati peste granita in mod ilegal. Va mai intrebati de ce anumite fime apar tarziu sau nu apar deloc? Va intrebati de ce editii de colectie a unor filme celebre nu apar? Va intrebati de ce a disparut gustul pentru film? Va intrebati de ce 90% din cinematografe sunt in paragina? Nu va mai intrebati! Cumparati in continuare marfa piratata, vedeti-va doar de interesul de moment si veti vedea unde vom ajunge.
#28015 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...