Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

reeducare si reprimire in sanul cald al societatii prin bunavointa


de Protagoras la: 22/06/2008 20:51:11
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Reeducare şi reprimire în sânul cald al societăţii. Acesta a fost darul primit de micul copil blond, în ajunul zilei sale de naştere. Vei fi un copil cuminte i-au promis ei. Vezi… eşti de-al nostru acum. Eşti membru. Iar copilul se simţea într-adevăr un membru. Un exemplar demn de a fi luat în sân. Sânul cald al societăţii. Toţi îl priveau binevoitori. Zâmbeau binevoitori. Gesturile lor exprimau bunăvoinţa. Înclinau uşor din cap… a bunăvoinţă. Bună voinţă… ce cuvânt compus ciudat. Să spui unei voinţe că e bună… sau rea. Bă! Ce voinţă rea ai… sau bună. Aşadar, prin gesturile lor, oamenii exprimau voinţă din aceea… bună.

Copilul privea toate astea fermecat. Era cucerit de bunăvoinţa semenilor săi maturi. Erau încă severi, dar totuşi binevoitori. Adică, îi vroiau binele. Copilului. El roşea de plăcere. Se gândea uneori la fapta sa rea… Atunci roşea de ruşine. Cum a putut să facă el un ca asta? De câtă reavoinţă a fost în stare. Rea voinţă. A vrut rău… sau voinţa sa a fost rea. Copilul nu îşi dă seama exact. Dar e mulţumit. Acum e bine. E reeducat. Adică prima oară nu a fost bine educat. Acum… fiind „re”, e mai bine. O a doua educaţie, mai importantă, mai… corectă, şi-a făcut treaba. Definitiv. Căci nu a auzit să fie cineva rereeducat. Adică, a doua oară e definitiv, nu mai există şi a treia educaţia. A doua e ultima şi e desăvârşită. Copilul spera asta din tot sufleţelul său reeducat. Nu i-a plăcut reeducarea. De fapt, nu prea i-a plăcut nici educarea… prima… cea greşită care a avut nevoie ulterior de corecţie. Dar a doua, reeducarea… Copilul dă din cap nervos. Nu vrea să se gândească la asta. Ar prefera să uite reeducarea şi să rămână doar cu efectele ei.

Astfel reeducat şi reprimit în sânul cald al societăţii, micul copil blond se plimba pe străzi, înconjurat fiind de bunăvoinţa semenilor săi maturi şi înţelepţi. Se plimba pe curata stradă principală, pe lângă clădirile frumoase şi ordonate, pe lângă parcurile ordonat întreţinute, pe lângă vitrinele mari ale magazinelor bogate, oamenii binevoitori dădeau mereu din cap… a bunăvoinţă, iar el se simţea important, un membru civilizat al societăţii. S-a plimbat prin parcurile frumoase, s-a dat în leagăne, admira clădirile, e frumos totul, ordonat şi îngrijit, viaţa nu mai are nici un mister, gândea micul copil blond. A intrat într-un magazin de haine, paltoane, costume elegante, şi-a imaginat viitorul său de om serios, elegant, binevoitor. A intrat în magazine diferite, bogate, în care vânzătorii zâmbeau binevoitori, chiar mai binevoitori decât restul. Dar a intrat într-un magazin de dulciuri, unde miresmele apetisante se înfăşurau şi se desfăşurau prin nările micului copil blond. Astfel, o umbra a reavoinţei şi-a făcut loc în creieraşul reeducat. Of, crudă tentaţie. Of, corupţie a spiritului. Of, păcatul ucigător al lăcomiei. Copilul privea jalnic, drept înainte, conştient de faptul că a fost corupt. Ireversibil. Ireversibilă mecanica sorţii, aceea care a făcut ca micul copil să întindă mâna spre borcanul cu dulciuri. Ireversibilă mecanica cugetului răuvoitor, care totuşi reeducat, întinde mâna netrebnică spre fructul oprit.

Ireversibilă coruperea. Ştiau eu ce ştiau. Am ştiut noi, spuneau ei. Degeaba am arătat bunăvoinţă. Spiritul odată corupt, rămâne corupt. Şi totuşi l-am reeducat, spuneau unii. He he… sămânţă rea… spuneau ceilalţi. Ce să facem cu el? L-am reeducat o dată. Nu se mai poate a treia oară. Nu, nu, concluzionau ei. Ştiu, spune unul. Oamenii s-au strâns în jurul său. Să-l pedepsim… definitiv. Toţi priveau întrebători, totuşi răspunsul parcă le încolţea tuturor în minte, în acelaşi timp. Îl ardem pe rug. Da, da, au spus toţi. Astfel, consensul fiind stabilit, au purces la ultima şi definitiva reeducare. Copilul nu a apucat să zică nici „pâs”. În fond, ştia şi el că e vinovat.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


deci - de thebrightside la: 23/06/2008 11:36:24
textu-i fain si rascoleste trist in ieri cel trecut.

ce nu mi-a placut au fost dramatismele de genul
"Of, crudă tentaţie. Of, corupţie a spiritului. Of, păcatul ucigător al lăcomiei. Copilul privea jalnic, drept înainte, conştient de faptul că a fost corupt. Ireversibil. Ireversibilă mecanica sorţii..."
prea flamboaiante pentru micul copil blond.
#319670 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 23/06/2008 11:51:37
textul asta e a la pygmalion. un pygmalion mic si blond ce-i drept.
#319672 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de Protagoras la: 23/06/2008 21:45:58
dramatismele s-au vrut a fi un fel de ironie. dar... poate ai dreptate. Ma bucur ca ti-a placut.
#319790 (raspuns la: #319670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de Protagoras la: 23/06/2008 21:47:14
hehe... rusinat, recunosc ca nu stiam cine-i pygmalion :)) am gugalit si da... cred ca ai dreptate. Merci de trecere.
#319792 (raspuns la: #319672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 24/06/2008 06:37:20
mie mi-a amintit de "portocala mecanica", fara sa aiba insa dramatismul aceleia (sau nu stiu cum sa-l numesc).
#319807 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de Protagoras la: 24/06/2008 17:54:39
nu am intentionat. :)
#320039 (raspuns la: #319807) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...