-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

UŞA ÎNCHISĂ


de Realdo la: 26/06/2008 09:06:05
modificat la: 26/06/2008 10:37:01 arata originalul
rezumat: proza_scurta
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Mă bucur că a venit vara. În fiecare dimineaţă mă trezesc cu soarele trecând printre ramurile mărului din curte şi prin fanta de la mijlocul draperiilor, până pe obrazul meu, încălzindu-l. Când mă scol din pat, Brigi e deja în bucătărie cu asistenta, mă aşteaptă. Îmi iau tensiunea în fiecare zi la zece şi la cinci; de parcă mai folosesc cuiva fişele alea de observaţie. Îmi dau pilulele multicolore şi-mi iau temperatura. Braţul stâng mi-e întotdeauna mai rece decât cel drept, de parcă trupul meu e împărţit în anotimpuri şi-n partea stângă a venit iarna mai devreme.
Uneori mă trezesc înaintea Brigitei, dar rămân în pat, mă prefac că dorm. Îi dau timp. Nevastă-mea are o înţelegere secretă cu Lili, asistenta. În fiecare zi Lili vine pe la opt, opt şi jumătate şi se fofilează amândouă în chioşcul din spate, unde beau cafea adevărată şi fumează ţigara la care eu n-am voie. De aproape un an m-am lăsat de fumat; mi-e strict interzis, la fel şi cafeaua – am voie numai poşircă de-aia decofeinizată.
Nu i-o iau în nume de rău Brigitei. Până la crizele din primăvara trecută nici eu n-am fost în stare să mă las, iar ea fumează pe ascuns doar ca să nu mă ispitească. Din când în când mai face uitată câte o ţigară prin bucătărie, după borcanele cu mirodenii sau chiar printre hârtiile mele de pe birou, ca să fie sigură că o găsesc. Şi când pleacă la piaţă eu mă duc în chioşc şi-mi fumez tacticos cadoul ascuns.
Au trecut anii şi peste noi. Ne-au rămas jocurile astea de copii bătrâni şi complicităţile stupide şi amintirile frumoase; după atâta vreme, chiar dacă eu sunt obligat să joc rolul convalescentului perpetuu iar ea pe cel al soţiei grijulii şi severe când vine vorba de sănătate, parcă tot am rămas aiuriţii frumoşi de altădată; noi doi împotriva lumii, păcălind viaţa şi moartea ori păcălindu-ne pe noi înşine, cu zâmbetul pe buze şi cu speranţa încă sedată bine ca să nu se năruie şi să dispară.
Brigi mă apără şi acum ca o leoaică, se ceartă cu toată lumea pentru mine. Doar ea ştie, simte ce-mi doresc, când mi-e greu şi nu pot să spun, când mi-e bine şi vreau să gust binele ăsta în tihnă.
De vreo lună de zile n-a mai dat telefon şi n-a mai bătut la uşă nici un reporter. De când i-am spus că sunt prea obosit să le explic cine sunt, cum şi de ce, i-a alungat pe toţi. Ea îmi ajunge. Deunăzi era să-l ia la bătaie pe unul dintre reporterii ăştia, care venise, sărmanul, de fapt pentru ea – încă îi mai apar recenzii la ultima piesă, iar cele vechi se joacă în fiecare stagiune.. Dar Brigitei nu i-au trebuit niciodată interviuri şi bliţuri şi drojdie mondenă; nu am văzut-o niciodată mai fericită ca atunci când observă din colţul ei reacţia sălii la fiecare premieră.
În ultima vreme nu mai primim prea des. În afară de Lili şi de menajeră, obişnuitele casei, mai trec doar Anişoara şi Mircea, singurii noştri prieteni de suflet. Şi da, în toate vacanţele – Cristinica, nepoţica noastră. Se umple casa de voci şi de râsete când e ea aici. Abia aştept săptămâna asta, ia vacanţa şi-o trimite maică-sa direct la noi. Că Sophie şi ginere-miu sunt probabil înnebuniţi de guraliva asta mică şi abia aşteaptă vacanţele, să mai răsufle şi ei. Deh, aşa eram şi noi în tinereţe.

*
De cum a dat căldura m-am mutat pe verandă, aproape toate dimineţile. Stau în fotoliul meu, cu o pătură pe genunchi – o ţin aşa numai până la amiază, când soarele începe să se întindă peste toată curtea. Ginerele meu mi-a adus un suport de proiectare ( e arhitect), pe care mi-l apropii lejer şi-mi pun hârtiile sau cartea pe el. Mâzgălesc sau citesc până la prânz şi câteodată şi după. Brigi trebăluieşte cu menajera prin casă ori se duce să facă piaţa. După-masa jucăm scrabble, sau eu dormitez la televizor în vreme ce ea lucrează la vreo scenă nouă. Seara ajut şi eu la prepararea cinei fiindcă peste zi mi se mai încălzeşte mâna şi nu mai tremură ca de obicei. Dacă nu vin Anişoara cu Mircea în vizită, mergem noi la ei – locuiesc două străzi mai încolo - ori ne ducem toţi patru la teatru, cel puţin o dată pe săptămână, unde ne distrăm întotdeauna fiindcă Brigi insistă să plătească biletele chiar dacă se joacă vreo piesă de-a ei şi avem loja noastră rezervată. Aşa-i ea, mai corectă decât cel mai onorabil judecător; aşa a fost întotdeauna.

*

Azi nu mi-a fost prea bine, încă de dimineaţă. Sucul de morcovi şi pâinea prăjită n-au avut nici un gust. Lili mi-a zis că am tensiunea cam mare, şaptesprezece cu doisprezece şi că ar trebui să mă odihnesc. Soţia mea a trimis-o pe Stela, menajera, la piaţă şi a rămas cu mine. Spală vasele şi face ordine prin bucătărie, în timp ce eu mă chinui – cred că-i o lună de când fac asta – să-mi aduc povestea la care lucrez acum la punctul culminant. Am finalul construit destul de clar în minte, mi-am făcut şi nişte fişe ca să fiu sigur că nu uit nimic, dar personajele încep să mă enerveze, se lălăie interminabil şi habar n-am unde vor să mă ducă înainte să mă lase să pun punct. Ca şi cum aş avea o legătură de chei, toate părând a fi bune, dar nici una potrivindu-se în broască. Sună telefonul. Eu îmi pun jurnalul deoparte fiindcă vreau să mă mai gândesc la poveste. Nevastă-mea apare după doua minute. “Era Sophie. Cică trimite fata weekend-ul celălalt fiindcă vor s-o ia cu ei săptămâna asta în Franţa. Ţi-am spus eu că Robert vrea să le ducă pe amândouă să vadă casa pe care o vor primi dacă el acceptă postul, ca s-o convingă pe Sophie să se mute.”
Încă ceva aiurea, la care nici măcar n-am găsit suficientă forţă ca să mă enervez, să spun ceva, să ne comportăm ca doi septuagenari părăsiţi şi revoltaţi. Mă uit la nevastă-mea cu o privire care o face să mă întrebe dacă mă simt bine. Ea priveşte fix în ochii mei, cu dragoste şi cu un soi de tristeţe. Vine şi se apleacă s-o iau î braţe, cu o atitudine de “totul va fi bine”. Îmi vine, nu ştiu de ce, să bufnesc în plâns şi o rog să meargă să pună de un ceai. Când iese, şoptesc un “te iubesc” suficient de încet ca să nu-l audă, dar ea se opreşte în prag şi îmi şopteşte înapoi: “şi eu pe tine”.
Îmi aşez mai strâns pătura peste picioarele reci şi trag aer în piept ca şi cum n-aş mai fi respirat de o oră. Asta e, dacă vor să se mute în Franţa e alegerea lor, e viaţa lor. N-are nici unn rost să se cramponeze de noi, n-ar fi normal să pretindem asta. Trebuie să-i spun şi nevesti-mi să n-o mai sâcâie pe fată cu subiectul ăsta. Oricum din cauza noastră avea îndoieli. Dacă asta îşi doreşte… să fie fericiţi, e cel mai important lucru.
Închid ochii şi încerc să ignor bubuiala din tâmple. Am prins un firicel de idee şi mă apuc din nou de scris, scrisul meu devine tot mai ilizibil pe măsură ce iţele poveştii mi se descurcă în minte. Când să întorc pagina, o pală de vânt, venită de nicăieri printre ramurile de măr, mi-o aruncă pe jos. Mă aplec s-o ridic şi atunci mă loveşte durerea. Adânc, cu o sete răzbunătoare, în piept, în cap şi în braţe în acelaşi timp. Mi se întunecă privirea şi ştiu că dacă nu găsesc repede marginea fotoliului, o să mă prăbuşesc în cap. Cu respiraţia tăiată încât nu pot să strig , cu durerea surdă cotropindu-mă, o las naibii de hârtie şi reuşesc să-mi recapăt echilibrul. Îmi îndrept spatele şi o rază ascuţită de soare mă orbeşte; când reuşesc să deschid ochii văd totul ca prin ceaţă. Asta a fost o criză urâtă. Mi-e frig şi-s ameţit.
Mă ridic cu greu, o strig pe Brigi, dar vocea mea e o şoaptă. Am picioarele moleşite şi trebuie să mă sprijin de balustradă, în drum spre uşa cu sită de ţânţari a verandei. Intru încet, atent să nu mă împiedic de prag şi o mai strig o dată pe Brigi. Tot nu mă aude. Înaintez pe lângă mobilele din bibliotecă şi când dau să ies în hol aproape că mă lovesc de ea. Trece cu tava pe lângă mine, fără să mă vadă, fără să mă audă. Acum ţip, vocea mea e imposibil de ignorat, dar ea trece totuşi pe verandă fără să mă bage în seamă, şi vântul stârnit în curte freamătă printre frunze şi trânteşte uşa în urma Brigitei, exact în faţa mea. Încerc s-o deschid, vreau să ies pe verandă, să-i spun că am avut o criză, s-o sune pe Lili, dar nu pot, uşă asta parcă are o tonă, pur şi simplu nu-s în stare s-o mişc măcar.
Brigi, Brigita, sunt aici, deschide-mi să ies; strig în continuare şi mă apropii de fereastră. Şi văd. Tava e aruncată pe jos, ceaşca e ţăndări iar Brigita stă lângă fotoliul meu, în genunchi. Ciudat, mă văd acolo, în fotoliu, ea mă ţine în braţe, apoi îmi ia capul căzut într-o parte şi-mi ciufuleste părul, aşa cum le faci copiilor mici, dar faţa ei e descompusă de un plâns mut care îmi udă cu lacrimi mâinile ridate. Mai uit la mine, la degetele mele, dar nu simt nimic. Atât de departe de mine însumi.
Mă proptesc cu furie şi disperare în uşă închisă şi trec pur şi simplu prin ea. Atât de simplu. Şi atât de linişte dintr-odată. Afară e aer curat şi soare, vântul ăsta se tot zbenguie printre copaci şi-s aşa de uşor încât ştiu că dacă-mi desfac braţele adierea o să mă răsfire şi pe mine, la fel ca foile mele mâzgălite, împrăştiate prin toată curtea, până sub liliacul de lângă poartă.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (35):


Realdo! - de Intruder la: 26/06/2008 09:14:29
bine ai revenit! bine c-ai revenit...:)
pe tine am sa te citesc la umbra de nuc.
#320305 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder! - de Realdo la: 26/06/2008 09:59:13
Bine te-am gasit Intrusule. In ultima vreme, de fiecare data cand vin cu un text nou, ma astepti in usa Cafenelei si-mi dai binete; am senzatia ca am intrat intr-un local (birt/bodega/cafenea) in care vin cu placere fiindca-l cunosc pe patron :)Daca tot ti-am dat de lucru in umbra nucului , faci cinste cu o limonada rece?
#320345 (raspuns la: #320305) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
textul asta... - de Intruder la: 26/06/2008 10:53:06
nici nu stiu ce sa zic.
e cumva, ca o panza alba intinsa la repezeala peste un birou, pupitru, masa...in dezordine.
oricum, e viu si moartea am luat-o ca fiind pasagera. asa am vrut eu...pare ca ai lasat la latitudinea cititorului. :)
dap, bine c-ai revenit.

PS: nu-s patron, doar portar. :))
am castigat la o licitatie sapca aia comunista.
#320356 (raspuns la: #320345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...si inca ceva: - de Intruder la: 26/06/2008 10:54:08
o usa inchisa nu-i tot una cu o usa incuiata, e clar!
#320357 (raspuns la: #320356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 26/06/2008 10:56:56
cu textul asta ar merge mai bine un pahar cu apa rece si o dulceata de cirese amare, nu o limonada. :)

bine-ai revenit!
#320359 (raspuns la: #320345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de zaraza sc la: 26/06/2008 10:58:12
fiecare cu ce-i lipseste, vorba aia! :)

#320360 (raspuns la: #320359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 26/06/2008 11:10:41
intruder, sshhhttt. sa nu vada prole sapca... :))
#320371 (raspuns la: #320356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 26/06/2008 11:12:40
zaraza, eh, mi-am amintit de o anume batranica care ma servea cu asa ceva in copilarie. nu-mi placea deloc dulceata de cirese amare, dar mancam din politete :)
#320373 (raspuns la: #320360) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de zaraza sc la: 26/06/2008 11:51:30
Ehe! dulceata de cirese amare e printre preferatele mele. De cand am plecat din Moldova, de 20 de ani, am mancat foarte rar. Mai imi trimitea mama sau, o data, am facut rost de pe aici si am facut...

#320384 (raspuns la: #320373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ideea asta - de Realdo la: 26/06/2008 11:58:32
... s-ar putea spune ca-i fumata, stiu; m-am incapatanat s-o scribalesc doar fiindca moartea nu-i niciodata un subiect fumat atunci cand esti in viata. Oricum, toata dezordinea pe care o intrevezi tu sub panza alba aruncata neglijent, e mult mai importanta. Dar despre asta - data viitoare.

PS: Dulceata de cirese negre (amarui) rules! Mai ales cu bucati de nuci tavalite prin ea :)
#320387 (raspuns la: #320356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pff - de lafemme la: 26/06/2008 12:11:15
n-am citit textul. dar na ca mi-ai facut pofta de nuci tavalite.

P.S.
n-am citit ca n-am timp.
#320393 (raspuns la: #320387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de Realdo la: 26/06/2008 12:30:55
nu-i bai. vorbesc cu intrusu' sa-ti faca loc sub nuc. multam de vizita :)

PS: la multumiri, idem irma si zaraza_sc
#320403 (raspuns la: #320393) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de GloriaVictis la: 26/06/2008 12:51:26
Atât de simplu
ma intreb daca voi reusi vreodata sa intalnesc moartea (indiferent sub ce forma) si s-o privesc limpede in ochi. Mda... n-am atins, se pare, acele "inaltimi spirituale". Nu stiu daca ma intereseaza sa le ating.
Citit. Placut. Cu nod-in-gat.
#320413 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 26/06/2008 12:52:16
mai... na ca am citit. mi-au dat lacrimile. si-s la birou. si ma simt ca o muiere proasta, putin isterica, putin maniaco-depresiva. si jur ca nu aveam nimic mai devreme.

nu stiu cum sa zic. dar textul asta emana tandrete. :)
#320414 (raspuns la: #320403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realdo - de INSULA ALTUIA la: 26/06/2008 12:56:38
Am citit ,mi-a placut ,suferinta ,dragoste,prietenie ,teatru, un amalgam bine scris .( astfel imi hranesc si eu zilele)
Orice om doreste a trai cit mai mult dar nici unul nu vrea sa fie batrin.

buburza
#320417 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
waaaaaaaw! - de Giordano Bruno la: 26/06/2008 13:56:03
fascinant! chiar daca naratiunea tine de un clasicism povestit si repovestit imi place la nebunie. Subiectul insine este un evergreen coplesitor... de fiecare data unic.
#320433 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
waw cu wawe!! - de Intruder la: 26/06/2008 14:03:31
Bruno, iti placu textul lui Realdo!!!
...si e proza!
...si n-are buze, capse si morminte!
subiectul INSINE...LOL!
daca nu scriai "insine" intram la idei cu tine.

#320436 (raspuns la: #320433) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Giordano Bruno la: 26/06/2008 14:10:48 Modificat la: 26/06/2008 14:12:03
ai ma, chiar asha tuta ma crezi? :))
imi place si proza... da... am si eu pretentiile mele :P. Oricum, nucul a fost un stimul pentru cetirea textului. Problema este ca nu am rabdare sa citesc proza.
#320441 (raspuns la: #320436) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bruno nu te cred tuta! - de Intruder la: 26/06/2008 14:14:25 Modificat la: 26/06/2008 14:15:33
...tu esti cel mai tare din parcare, precum noi INSUSI (sic!) n-o sa fim, neam!
daca o aveai pe profa mea de romana, iti taia mainile si dadea cu sare grunjoasa. :)))))))
#320444 (raspuns la: #320441) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Giordano Bruno la: 26/06/2008 14:16:40 Modificat la: 26/06/2008 14:22:13
daca o aveai pe profa mea de romana, iti taia mainile si dadea cu sare grunjoasa. :)))))))

Cam brutal, faptul în sine...

Profa ta nu a avut onoarea de a ma avea elev :))))))) hai sa-ti stimulez oleaca pornirile parodice
#320445 (raspuns la: #320444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din bunatatile cu care ne-ai obisnuit... - de Honey in the Sunshine la: 26/06/2008 14:24:35
super text, Realdo!
#320450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din bunatatile cu care ne-ai obisnuit... - de Giordano Bruno la: 26/06/2008 14:27:21
= apetisant text :)
#320452 (raspuns la: #320450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bruno - de Intruder la: 26/06/2008 14:30:27
nu mai trollez aici, mi-ai stimoolat ce ai avut de stimoolat.
n-am avut de gand sa fac nici parodii, du-te la umbra.
poate ai vrut sa zici paranoia si te-am retinut...well! :)))
brutal, dap. mie mi-a taiat putzulica heeho! :P:P
(bucura-te in liniste)
#320453 (raspuns la: #320445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fie ca foile tale sa aju8nga la noi sa ne bucure anotimpurile - de cosmacpan la: 26/06/2008 14:34:49
si fiwe ca tu sa stai cuminte pe veranda ta, zadarand puiul cela de vanticel ce ti-o rascolit patimile...
La bun revenit printre noi Realdo
#320459 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder :)) - de Giordano Bruno la: 26/06/2008 14:34:58 Modificat la: 26/06/2008 14:35:43
brutal, dap. mie mi-a taiat putzulica heeho! :P:P

Pai doamna a vrut sa te pedepseasca pt parazitarea lexicului sau pt ca nu ai facut treaba?
#320461 (raspuns la: #320453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
excelent, maestre! - de maan la: 26/06/2008 14:35:20
!
#320462 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de Realdo la: 26/06/2008 15:01:59
Trebuie neaparat sa urmez un curs de plecaciuni stilate ca sa pot raspunde comentariilor voastre (din nou) extrem de magulitoare. Va multumesc frumoooos pentru aprecieri.
#320489 (raspuns la: #320462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
realdo - de Honey in the Sunshine la: 26/06/2008 15:15:17
Trebuie neaparat sa urmez un curs de plecaciuni stilate ca sa pot raspunde comentariilor voastre (din nou) extrem de magulitoare. Va multumesc frumoooos pentru aprecieri.

ce plecaciuni?!
eu una as prefera mai degraba sa apari mai des pe cafenea...
#320500 (raspuns la: #320489) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
realdo - de Protagoras la: 26/06/2008 15:15:36
mi-a placut si mie. E foarte cinematografic textul.
#320501 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realdo - de zaraza sc la: 26/06/2008 15:21:26
Acuma am avut liniste sa citesc.
Foarte trist si foarte frumos.

Numai un pahar de apa, sa treaca nodul din gat.

#320504 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de Realdo la: 26/06/2008 15:22:47
S-a notat, voi prezenta sefului meu un memoriu solicitandu-i mai mult timp pentru cafegeala. Mai ramane sa-l si induplec :)
#320505 (raspuns la: #320500) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de maan la: 26/06/2008 15:39:21
eu una as prefera mai degraba sa apari mai des pe cafenea...
no, mai bine bun si rar, decat des si foarte prost, cum se mai ezista cazuri!
deh ...des si bine, ii dificil...
#320512 (raspuns la: #320500) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realdo - de Cri Cri la: 27/06/2008 03:43:25
s-ar putea, poate, spune ca e un subiect fumat, dar am fi nevoiti sa-i alaturam dragostea, viata insasi
si n-ar fi drept, macar exact, cat timp nu le-am ars noi insine pana la capat; chiar si-atunci, ar fi doar pentru noi
ai asezat lin cuvintele, n-am mai avut de mult impresia aceasta de "fiecare la locul lui", ca un vis dtranscris
#320711 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de tuxedo la: 27/06/2008 10:51:03
scris excelent. bravas, palaria jos!
#320737 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
realdo - de alex andra la: 28/06/2008 09:07:46
Bine ai revenit cu textele tale frumoase cu tot:)
#321033 (raspuns la: #320737) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...