Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Agresivitatea "r"-ului in fonetica limbii


de Cezar Pricop la: 14/06/2004 12:24:00
modificat la: 16/06/2004 21:46:37
taguri: Eseuri 
voteaza:
Exemplu lingvistic de violentare fonetică a realului. O consecinţă a împărţirii Germaniei de după cel de-al Doilea Război Mondial: În partea federală “r”-ul din limba germană s-a americanizat, nu se mai pronunţă din vibraţia limbii pe arcada dentară, pur şi simplu acuma acesta lipseşte, s-a transformat într-un “a” spre “î” gutural, pe când, în partea în care ruşii au jucat caterinca “r”-ul se făcuse şi mai sacadant, mai pichamăr-esc. Fenomenologic vorbind, atitudinea “r”-ului rusesc e una a prea-multului evident, o verbalizare şi o accentuare agresive, proeminente - o proeminenţă a tipului şi tipicului manifest, exact ca un text care e scris numai cu litere mari de tipar cum se întâlneşte în inscripţiile ce vor să sechestreze un enunţ; o atitudine umană recuperată dintr-o valorizare care împunge realul să-l spargă şi nu să-l schimbe prin cuprindere; nu încearcă a şi-l asuma; nu-l încercuieşte, ci îl pătrăţeşte, încearcă să îl human-modeleze dinspre înafară, să impună legea lor limitată la un singur punct de vedere şi să nu vrea să se bucure de facultatea cercului care e în primul rând aceia de a nu avea colţuri - îmbrăţişarea.

Ca să lărgesc înţelesul eludez un pic funcţia ritualului circumsciziei: crestarea prepuţului ar putea să însemne şi o diminuare a evidentului, o reducere a contondenţei, aşadar a agresiunii. La bărbat, cea mai evidentă manifestare e desigur funcţia bărbătească, care în ritual capătă înţeles de exces, de nemeritat superlativ, iar societăţile care practică circumcizia tocmai asta reclamă: evidenţa prea-realului care astfel nu mai lasă loc interpretărilor ilogice în sens post revoluţionar francez; astfel intervenţia divinului în real, deci în Istorie, nu se mai face percepută. Atunci Dumnezeu apare nemanifest, pentru unii chiar mort. Aici trebuie să anunţ că o formă spirituală divină poate fi moartă pentru mine dar nu în sine. De aceea toate lucrurile prea categorice sunt suspecte, pentru că obturează celelalte posibilităţi. La nivel ontologic e greşit să spui că sunt numai bărbat şi nu numai pentru că în stadiul embrionar am fost şi femeie, ci pentru că, dacă vrei să revelezi divinitatea trebuie să fii un pic femeie.

Pe undeva e impropriu spus că fonetica limbii engleze îl are pe “r” aşa cum noi îl cunoaştem pronunţându-l, dar prezenţa lui fizică în grafie (care desigur că e o moştenire latină) ar putea susţine o evoluţie pe care şi la care nu pot accede din lipsă de pregătire. Felul cum s-a diferenţiat însă pronunţia în cele două Germanii, într-un timp atât de scurt, mă face să compar şi să înţeleg noi argumente care duc la credinţa că sufletul unui popor se găseşte în limbă, dar punctual şi în articulare - bineînţeles că nu singular. Dacă cineva ar găsi locul adecvat şi al “r”-ului franţuzesc atât de specific, care se pronunţă printr-o vibraţie nazală a rădăcinii limbii şi a omuşorului, atunci schiţa incipientă a unei soi de hărţi, în care “r”-ul devine un mic semn în geografia realului, ar fi una dintre instrumentele-supoziţii.
________________________
Caterinca e un joc de origine rusă care se dansează în lipsa oricăror reguli. Singura normă e lipsa normei. Un joc în timpul căruia fiecare joacă cu oricine, dar tot atât de bine o poate face şi de unul singur. Perechea poate fi schimbată în orice moment al jocului; abandonat fără nici cea mai mică remuşcare. În româneşte, atunci când cineva “face caterincă” înseamnă că vorbeşte fără noimă, dar cu bună ştiinţă, pentru a-ţi deforma felul cum vezi tu lumea, pentru a te induce în eroare; îţi subevaluează capacitatea de percepţie, altfel spus, râde de tine. La vechii romani această decriptitudine era permisă o dată pe an, în timpul sărbătorii denumită “Hillaria” când toate se făceau posibile, când norma era spartă, regula era încălcată. Numai că ei urmăreau prin asta păcălirea zeilor. Oamenii trebuiau să devină necesarmente hilari, adică să pară obligatoriu mulţumiţi şi fericiţi de viaţa lor, aşa zeii erau şi ei la rândul lor satisfăcuţi de influenţa pe care o exercitau asupra oamenilor.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Dl Cezar si influente asupra fonetismului - de AlexM la: 17/06/2004 09:17:38
Inainte de a face asemena supozitii ar trebui sa va uitati si la modul cum se pronunta acest "r" in Austria si la populatia germana din Elvetia unde nu a avut ce cauta rusul. O sa constatati ca acolo este un "r" puternic asemanator celui din Lb. Româna , "herrrz'lei" .
Astfel de supozitii sa le consideram doar ce sant, adica o simpla "caterinca", nu-i asa?:-))

Alex
#16320 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Uneori pur si simplu, AFECTE... - de Paianjenul la: 17/06/2004 17:07:13
..."Sunt bucuGRRestean... am invatat atita fGRRanceza/geGRRmana/whatever la viata mea, incit puGRR si simplu nu mai sunt in staGRRe sa pGRRonunt pe GRR noGRRmal, ca in GRRomaneste..."...


- Da... intelegem domnu'...
#16337 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aveti dreptate. Multumesc pen - de Cezar Pricop la: 18/06/2004 09:07:48
Aveti dreptate. Multumesc pentru ajutor. O idee: i)populatiile despre care vorbiti nu au placat engleza soldatilor americani, numerosi si cu impact major in fenetica limbii; ii)in partea germaniei "democrate", accentul pe "r" s-a rusificat - e clar ca n-a ramas acelasi ca "r"-ul lui Hitler, la fel cum si noi romanii nu mai folosim "r"-ul legionarilor. Vreau sa spun ca in perioada interbelica discursul a premers fapta, accentul pe literele vibrante, in pronuntie, a punctat retorica agresiva (si "t"-ul, aici), observati unde pune accentul Vadim Tudor, in fraza, dar si pe ce litere. In sfirsit, raminem la stadiul in care facem "caterinca", un astfel de studiu nu se poate incadra dezbaterii academice consacrat-vestice. De aia e bine sa fim citeodata rusi: putem spune orice. Si dupa aceea zimbim.
#16359 (raspuns la: #16320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...