Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Premiul Nobel pentru Literatura pe 2003


de Daniel Racovitan la: 03/10/2003 10:42:00
modificat la: 03/10/2003 10:44:24
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
...luat de un sud-african, John Maxwell Coetzee.

Ev Zilei:
Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2003 a fost acordat romancierului sud-african J.M. (John Maxwell) Coetzee. Juriul - format din cei 18 membri alesi pe viata ai Academiei Suedeze - vorbeste despre laureat ca despre un “practicant scrupulos al dubiului, nemilos in critica sa la adresa rationalismului crud si a moralitatii cosmetice a civilizatiei occidentale”. “Prin explorarea slabiciunii si a infringerii, Coetzee surprinde scinteia divina din om”, mai spune argumentul Academiei Suedeze.
(...)
Reproducem mai jos citeva fragmente dintr-un articol, caracteristic pentru maniera de a scrie a lui Coetzee, care amesteca analiza politica, fictiunea, condamnarea morala si propriile reflectii asupra artei romanului. “Into the Dark Chamber: The Novelist and South Africa” (“In camera obscura: romancierul si Africa de Sud”) a fost scris de J.M. Coetzee in ianuarie 1986 si a aparut in “The New York Times”.
“Inchisorile (...) infloresc pe intreg teritoriul Africii de Sud. Ele nu pot fi desenate sau fotografiate, sub amenintarea unor pedepse severe. Nu stiu deloc daca in alte tari exista legi impotriva reprezentarii vizuale a inchisorilor. E foarte posibil sa existe. (...) Raspunsul legislatorilor din Africa de Sud la ceea ce deranjeaza electoratul alb este de obicei sa interzica prezentarea vizuala. Daca oamenii flaminzesc, sa flaminzeasca departe, in padure, acolo unde trupurile lor scheletice nu vor fi un repros. Daca nu au de munca, daca migreaza spre orase, sa blocam drumurile, sa impunem restrictii de circulatie noaptea, sa facem legi impotriva vagabondajului, cersetorilor, a locuintelor improvizate si sa-i inchidem pe contravenienti, astfel incit nimeni sa nu ii auda sau sa ii vada. (...) Sediul politiei sigurantei din Johannesburg (...) este un alt loc care nu poate fi fotografiat. Nenumarati prizonieri politici au fost dusi pentru a fi interogati in aceasta cladire. Nu toti s-au intors in viata. (...)
In spatele asa-ziselor sinucideri si morti accidentale, (...) in spatele actelor superficiale de constatare a decesului produse de functionarii guvernului, a descoperirilor improbabile si fara substanta ale investigatiilor care urmeaza se ascund realitatile fricii, ale epuizarii, durerii si cruzimii.


Articol complet:
http://www.expres.ro/divertisment/?news_id=133182
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Romanul lui J.M. - de (anonim) la: 20/01/2004 03:40:37
El are o maniera buna prin care exprima lumea din jurul lui o lume descrisa intr-un mod practic si foarte simplu.Ceea ce imi place este ca un autor ca el reuseste sa scrie asa de frumos descriind lumea naturala din jurul lui.Sper ca romanele sale sa fie cat mai mult citite de mai multi oameni.
#8193 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
mie imi place stilul lui - de Catalina Bader la: 20/01/2004 03:50:53
este coplesitor de universal
#8196 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...