Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

„ Împăratul este gol ” sau domnul Liiceanu se întoarce


de cosmacpan la: 12/07/2008 17:19:57
rezumat: am sa dau si linkul/sursa mai tarziu (nu ca ar fi greu sa-l gasiti)
voteaza:
„Vreau să vă povestesc un vis..” aşa a început monologul lui G. Liiceanu din conferinţa pe care a susţinut-o de curând în Universitatea de Vest Timişoara. Nu ştiu ce vise avuseseră studenţii în noaptea dinainte, dar se pare că nu erau în acelaşi plan oniric cu oratorul, dacă după nici jumătate de oră, o parte dintre aceştia au părăsit sala.
Felul în care s-a prezentat Liiceanu a fost sub nivelul aşteptărilor. În tirada sa de aproape două ore, a încercat să interpreteze sau să actualizeze (încă nu se ştie) un mit de Platon, în speranţa că tineretul va aprecia. După felul în care studenţii au dat ochii peste cap, mă îndoiesc de acest lucru.
Dar ce anume s-a întâmplat? S-a prostit lumea? De unde să fi venit acest zefir ce goleşte aule de-a rândul?
Bănuiesc că a venit o dată cu noul secol, căci fiecare veac are pretenţiile sale, în special pretenţia că tineretul va sparge vechile table de valori pentru a scrie altele noi. Mai ales după o revoluţie, când, o dată cu schimbarea orânduirii politice, ar trebui schimbată şi morala colectivă. Dar se pare că domnul Liiceanu are alte planuri pentru noi. După dânsul aceste table nu trebuie sparte, ci elogiate, iar pietatea este mai importantă decât iniţiativa deoarece trecutul, zeii, creştinismul, sufletul etc. sunt în favoarea unui conservatorism de sine suficient. Din toată cuvântarea dumnealui (unii nu au ezitat să o numească gargară), nu reiese decât un singur lucru: iubirea învinge! La auzul acestei apoftegme, pe chipul studenţilor parcă se citea: din nou? E posibil ca literaţii resetaţi de vechiul regim să fi uitat că noua generaţie e produsul unor alte contexte: computerul, internetul, MTV-ul. Aceste fenomene generează o cultură fragmentară, ce antrenează o efervescenţă informaţională fără precedent. Acest lucru nu înseamnă că tinerii sunt superficiali, din contră, li se dezvoltă un apetit pentru cunoaştere ce depăşeşte limita suporturilor învechite. Cum să le mai predici acestor tineri mituri antice cu cai albi şi cai negri? E ca şi cum i-ai spune unui fotbalist că poemul Momento mori e mai bun decât La steaua. Cărturarii ar trebui să înţeleagă cel mai bine acest lucru deoarece ei sunt cei care ne reprezintă convingerile şi scriu noi norme pentru popor prin tratate, eseuri etc. Sau, la noi nu este aşa? Un studiu efectuat de britanici arată că ţara noastră se află în situaţia actuală datorită ortodoxismului deoarece religiile conservatoare împiedică evoluţia pe toate planurile. Ca dovadă avem răspunsul negativ al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la transplantul de organe, reportajele de la Ştiri cu ţărani speriaţi de strigoi şi alte asemenea lucruri. Voilà! „Vânzătorii de iluzii” revin în forţă!
Având în vedere că omenirea a trecut de mult prin emanciparea feminină, revoluţia sexuală şi Ultimul tangou la Paris, este penibil ca într-o conferinţă având ca public studenţi să se mai vorbească despre sfânta taină a căsătoriei şi iubirea veşnică. Aceste prestaţii mediocre cu teme modeste nu vădesc altceva decât o grasă şi unsuroasă lipsă de originalitate, fapt ce subliniază criza intelectuală în care ne aflăm. Vremurile când Liiceanu se certa cu filozofia s-au dus de mult, iar în locul lor a rămas un gol ruşinos ce nu poate fi umplut şi nici mascat cu rămăşiţe idealiste din antichitate. Din partea lui Liiceanu ne-am aştepta la lucruri mai serioase – o temă din Heidegger, de exemplu, sau din Husserl – despre limbaj sau fiinţă. Sau chiar despre lichele pentru că, din cât se vede, tema nu şi-a pierdut din actualitate. Unele lucruri îşi păstrează consistenţa şi despre acestea ar fi mai indicat să se discute. În schimb, o declamaţie patetică în care abundă concepte perimate, nu ne e de nici un folos. E mai degrabă o încercare bicisnică de a atinge gloria de altă dată. Dar şi această glorie e discutabilă, ca în povestea cu haina împăratului care nu se vede. După audierea conferinţei lui Liiceanu, nu se poate spune altceva decât ce a spus copilul din poveste: „împăratul este gol!”. Căci mistificarea unei persoane nu face altceva decât să o îmbrace în prejudecăţi, iar când prejudecăţile sunt înlăturate…interesant peisaj!
Dar care ne sunt, totuşi, cărţile de filosofie actuale? Este opera lui Liiceanu în măsură să ne reprezinte epoca? Traducerile sale din germană şi greacă sunt, fără îndoială, de un real folos culturii române, cu toate că, niciodată o traducere nu poate ţine locul unei opere. Cearta cu filozofia este, după părerea mea, o carte autentică de filosofie însă cărţi precum Declaraţie de iubire, Uşa interzisă, Apel către lichele etc. nu sunt în măsură să definească valoarea unui filosof ce l-a curtat pe Noica. Aceste triste apologii pe care ni le propune Liiceanu drept filosofie îţi dau impresia că trăim într-un sfârşit de lume: „s-au dus cu toţii, s-au dus zilele bune”… cam acesta ar fi mesajul din melodramele sale livreşti. Ţin să precizez că elogiul este exact opusul creativităţii, iar când primul îl substituie pe al doilea… chiar că vine sfârşitul.
Revenind la discuţia despre conferinţă, este de menţionat faptul că în timpul pledoariei sale emfatice nu s-a putut observa deloc aversiunea pentru „lichele” pe care o avea în zilele lui de aur. Ce s-a întâmplat cu spiritul său de frondă inconfundabil?. Puteai spune că i s-a prăbuşit tot „sistemul de iluzii”. Poate că resemnarea i-a îngustat înţelegerea şi l-a „alienat” de lume. Dar câtă patimă, câtă dăruire…de parcă o idee din supralunar ar fi pătruns chiar atunci în „carnea roz” a sufletului său. Să nu mai vorbim despre viziune: eonii se crăpau înaintea-i şi „timpul creştea în urma” sa… Ce gesturi! Ce mimică! Ah şi ce voce profundă! Chiar am remarcat câţiva studenţi ce vibrau fantastic la glasul dânsului. Atât de tare vibrau încât a început să li se audă sforăitul (foarte contagios de altfel). Mă întreb, oare, dacă dânsul a fost mulţumit de prestaţia sa…
Cum să nu fie? Un filosof de calibrul său trebuie să fi ajuns deja la fericirea absolută. Imposibil să fi rămas doar la „splendoarea epidermei”, căci stafia lui Noica îi aminteşte mereu de promisiunile făcute: „excelează Gabriele, excelează!”. Păcat că nu s-a ţinut de cuvânt. Nimic din ce a spus stimabilul la conferinţă nu le este util tinerilor din timpul nostru. Doar anacronisme rostite cu nonşalanţă şi o peroraţie egocentrică ce chiar te face să vibrezi, că doar cine se ştie se cunoaşte… Toate acestea cu ocazia unei vizite la Timişoara şi o plimbare de rigoare. Dacă toţi tinerii ar urma sfaturile oferite de Liiceanu, mai mult ca sigur s-ar naşte o generaţie de epigoni, fenomen ce nu prea pare să sperie pe nimeni, doar s-au mai întâmplat asemenea lucruri în trecut şi nu a murit nimeni. La urma urmei, ce mai contează, „foncţia foncţie, coana Joiţica, coana Joiţica…” şi tineretul ca tineretul (cuvinte ce se reverberează, parcă, din gura unei bătrânici nostalgice care aşteaptă tramvaiul într-o staţie greşită). Şi se mai zice că e ceva putred cu lumea de astăzi: ba că spiritul naţional, ba că tehnologia… Ascultând asemenea discursuri, chiar ajungi să crezi că s-a întâmplat ceva cu sinteza culturală a omenirii.
Prin urmare, rămâne de văzut cine este „dezabuzat” şi cine nu. Cât despre filosofi, fantomele updatate ale acestora încă ne mai bântuie conştiinţa şi universităţile.

Ovidiu Florea
Filosofie, anul I,
Universitatea de Vest Timişoara"

De ce am redat acest articol?
Dupa ce o sa va exprimati prima impresie mi-ar place sa discutam si raspunsurile primite de autor. Multumesc

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (92):


:)) - de alex andra la: 12/07/2008 18:10:45
Deocamdata baietul asta este un mic geniu revoltat, nonconformist, teribilist, care mai are de invatat ca Eminescu n-a scris "Momento mori":)))
Ca Liiceanu e uneori pisalog si didacticist (citeste plictisitor) e drept. Dar a-l spulbera cum incearca sa o faca studintele din anul I e prea mult. O sa-i treaca si lui, prin anul III, cand o sa realizeze ca nu stie nimic. Deocamdata crede ca stie tot. Am trecut cu totii prin asta. Nu-i grav:)))
Are insa dreptate cand spune ca ne indreptam spre un alt tip de cultura. Nu stiu daca e una superioara sau inferioara asteia care e pe punctul de a sucomba, dar e categoric altfel. Inca n-a prins un contur prea clar. Rabdare sa avem si vom vedea ce si cum.
#324684 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alex - de Horia D la: 12/07/2008 18:54:23
ne indreptam spre un alt tip de cultura

Si noua ne pasa... de ce???
#324690 (raspuns la: #324684) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horica - de alex andra la: 12/07/2008 18:55:52
Depinde pe cine incluzi in acel "noua":)
#324691 (raspuns la: #324690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Horia D la: 12/07/2008 18:57:21
eu, tu, el, ea, ei:)
#324693 (raspuns la: #324691) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horica - de alex andra la: 12/07/2008 18:59:01
Mda. E clar. Atunci raspunsul este "D'aia"! :P:P:P
#324694 (raspuns la: #324693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
perfect de acord - de motanelul la: 12/07/2008 20:18:33
sunt perfect de acord cu Ovidiu Florea.
are o minte deschisa si o intelegere inca nealterata a faptelor.
daca va ajunge in anul III (cum zice alexu) si va rezista pana la sfarsitul facultatii va risca sa/si piarda, ca sa zic asa, neprihanirea intelectuala.
facultatile au un singur scop. de altfel scoala are un singur scop. acela de a transforma o fiinta umana libera intr/o rotitza stupida a sistemului. cel putin scoala romaneasca are scopul asta. este motivul pentru care, cu scarba, am renuntat la masterat si apoi la doctorat. si daca as fi avut resurse financiare alternative sau o doza doar un pic mai mare de nebunie as fi renuntat dracului si la facultate.

liceanul de liiceanu n/a scapat de incremenire. probabil odata a fost o speranta a noului, insa acum este decat o fosila. unii ajung fosile de la 18-25 de ani. nu/i nimic rusinos in asta. toti avem rolul nostru pe lume sau in societate.

as reda aici opinia lui Henry David Thoreau in "Civil Disobedience" dar ce rost ar avea?
#324703 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motane ! - de alex andra la: 12/07/2008 20:35:34
Mi-e muuuuuult prea lene sa ma iau la hartza cu tine. :P:P:P
#324704 (raspuns la: #324703) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu - de motanelul la: 12/07/2008 20:40:48
daca asta e scopul si anume hartza :D atunci foarte rau ca ti/e lene :P:P:P

#324706 (raspuns la: #324704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane - de alex andra la: 12/07/2008 20:46:05
Pai la ce pareri emiti tu in comentariul tau, as avea cate ceva de zis. De dulce ))))))))))))
#324709 (raspuns la: #324706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
erata - de motanelul la: 12/07/2008 20:49:45
ca sa nu am mustrari de constiinta ar trebui sa adaug:

liiceanu e desigur incomparabil ca si realizari fata de florea. asta e indiscutabil. insa eu apreciez mereu valoarea unei afirmatii prin ea insasi si nu prin prisma celui care a spus/o. adica, poate ca florea va disparea de pe firmament curand ca si realizari, poate ce a spus cu ocazia asta este singura gogoasa interesanta si nu va mai spune niciodata nimic. insa nu pot sa nu/i apreciez interventia.
#324710 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu :) - de motanelul la: 12/07/2008 20:54:55 Modificat la: 12/07/2008 21:00:56
nu stiam ca opiniile pot fi de post sau de dulce :)
insa nu mi/a placut superioritatea pe care ai afisat/o fata de florea in prima interventie. am vazut/o de prea multe ori la cei din jurul meu.
#324712 (raspuns la: #324709) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane ! - de alex andra la: 12/07/2008 20:56:56
Pai daca n-ai facut masteratu!:P:P:P
#324714 (raspuns la: #324712) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:D - de motanelul la: 12/07/2008 21:02:36 Modificat la: 12/07/2008 21:03:11
stii desigur ca se poate face doctoratul fara a avea masteratul :P
nu e mai grav ca n/am terminat doctoratul?
scuze pane, nu mai trollez :)
#324716 (raspuns la: #324714) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanele - de alex andra la: 12/07/2008 21:16:30 Modificat la: 12/07/2008 21:26:20
Nici vorba de superioritate:) Pustiu chiar mi-e simpatic. E simptomatica atitudinea lui pentru copiii destepti, care abia deschid ochii asupra cunoasterii si cred ca pot cuprinde totul. Cu cat intra mai adanc in cunoastere, cu atat isi dau apoi seama catamai drumu-i de parcurs, fara sanse de a-i da vreodata de capat.
Nu, Motane, scopul scolii nu e sa reteze libertatea de gandire, ci sa deschida mintile. Ca n-o face intotdeauna e vina profului incuiat el insusi si/sau a invatacelului neinteresat sau nedotat cu suficient creier.
#324718 (raspuns la: #324712) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 12/07/2008 21:21:51 Modificat la: 12/07/2008 21:31:14
:) vai ce bombeuri in fund ar merita mucosu asta.. inca nu am terminat de citit ahhhhhhhhhh!
perseverent in derapajul pe aratura.
Eu sunt de parere ca te poti face de minune in mult mai putine randuri :)) ăsta-i din jeneratzia mcdonalds

voare asta asculta

http://www.youtube.com/watch?v=00eUebsh68M

cred ca discursu' lui Liiceanu ar fi relevator pt analizarea situatiei
#324720 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prima impresie: - de andante la: 12/07/2008 21:35:19
om deschis la cap care stie ce spune si-o face bine
#324724 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andante - de Giordano Bruno la: 12/07/2008 21:36:35
un prost destept sau destept prost :)
#324725 (raspuns la: #324724) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horica, - de Lascar Barca la: 12/07/2008 21:50:20
nu panica. Amicul nostru, odata trecut in productie sigur va schimba discursul:)) Stomacul...
#324734 (raspuns la: #324693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 12/07/2008 21:54:05
s-au saturat studentii de filozofia scoasa din tomurile clasice, scuturata putin de scame si bagata pe gat.
se vrea ceva care izbeste si care sa-i scoata din minti. cine mai are chef sa isi tina dejtu' la tampla si sa asculte ce au debitat geniile moarte de mult?
citeam odata undeva ca in Hong-Kong e o scoala d-asta veche de stors zeama din piatra seaca...vin nu stiu cati filozofi cu shtaif, se aseaza in jurul unei mese enorme, inspira doze mari de opiu si s-apuca de racait adevaruri universale.
au scos 2-3 carti care au fost editate intr-un numar restrans de exemplare dar enorm de scumpe si vandute doar "cunoscatorilor".
mdeah, banu-i ban...dar asta n-are legatura cu topicul.
#324736 (raspuns la: #324720) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrudere - de Lascar Barca la: 12/07/2008 22:01:25
sa trag concluzia ca lu' Liiceanu ii cam lipseste... opiul din organul filozofic?:))
#324741 (raspuns la: #324736) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Giordano Bruno la: 12/07/2008 22:05:05
:) postmorn-modern-modern-modernistule, revolutionarule... :) ai onoarea sa filozofezi avand subiect principal autobuzul 35 de la s.c transcenderea motorizata s.r.l eu joc rolul compostorului
#324744 (raspuns la: #324736) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascare - de Intruder la: 12/07/2008 22:06:37
nu stiu...dupa mine, Liiceanu a avut cateva sclipiri dupa care s-a plafonat alaturi de clasici. nu are zvacul lui Plesu. o prefer pe nevasta-sa, e mai revolutionara decat el.

eu tre' sa plec, te salut...si pe Proud, bineinteles.
#324746 (raspuns la: #324741) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
compostor sau controlor? - de cosmacpan la: 12/07/2008 22:14:17
"eu joc rolul compostorului" si cum faci sa schimbi pozitia gaurilor GB?
#324750 (raspuns la: #324744) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Giordano Bruno la: 12/07/2008 22:16:06
imi scot cate un dinte... sau imi fac comanda la mai multe modele de proteze dentare :)
#324751 (raspuns la: #324750) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
musca-ma tigrul meu..... - de cosmacpan la: 12/07/2008 22:31:37
cu ce? ca mi-am scos dintele ala fioros...
#324754 (raspuns la: #324751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Giordano Bruno la: 12/07/2008 22:41:27
am gasit sursa dar nu reusesc sa vad comentariile de acolo... asta, in cazul in care exista.
#324755 (raspuns la: #324754) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentarii cu carul si de toate gusturile - de cosmacpan la: 12/07/2008 23:03:07
de gustibus cum ar spune stramosul nostru
#324761 (raspuns la: #324755) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu - de motanelul la: 12/07/2008 23:09:31
"scopul scolii ...e sa ...deschida mintile"...sunt de acord ca asa ar trebui sa fie. personal insa am vazut cum situatiile in care scoala deschide mintile sunt numai cateva exceptii intr/un noian de neputinta. ce folos ca avem cateva genii daca/i ingropam prea devreme in conformismul nostru molipsitor? ( :P ma includ si pe mine la conformisti, ca sa nu existe dubiu)

poti analiza urmatoarele?
"te simpatizez si te respect"
"te simpatizez dar nu te respect"
"te respect dar nu te simpatizez"
"nici nu te respect nici nu te simpatizez"
nu am contestat ca nu ti/e simpatic. dar nu cred ca/l respecti ca pe un egal :P
#324763 (raspuns la: #324718) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
COSMACPAN - de Roman Haduch la: 12/07/2008 23:46:51
"Din toată cuvântarea dumnealui ..., nu reiese decât un singur lucru: iubirea învinge!"
Atat am inteles, atat am retinut cu privire la vis, poate o da Dumnezeu un dar special de talmacire unei persoane care sa poata exprima intelesul visului.
PNP , e vremea sa va innoiti in duhul mintii voastre pentru a distinge voia Lui Dumnezeu , cea buna, placuta , desavarsita.
Deja imi revine,pe firmamentul cugetului, zicerea potrivit careia "peste 100 de ani va fi totuna"
Dragostea crede totul, nadajduieste totul, iarta totul. Dragostea nu se manie, nu se poarta necuviincios, nu se bucura de rau.
Dragostea se bucura de bine.
Poate ca, totusi, peste 100 de ani nu va fi totuna.
#324774 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Giordano Bruno la: 13/07/2008 00:19:22
bine... eu nu am treaba... fiecare vede lumea cum poate, cum vrea... pornind de la premisa "totul este o balega" poa sa aibe ce pareri o vrea - care - cum... insa, tipul greseste... adevarul este ca: la prima impresie... si nu ca tin eu parte nush cui... la Plesu am gasit un bug in filozofia abordata... la Nietzsche la fel... (defapt asta mi-a fost dezvaluita de cineva) fiecare avem bubele noastre... oricum, simt o dorinta din partea lui Florea - sa iasa in fata... si nu numai el ci toata gloata lui revolutionara :)
tocmai ce ziceam despre curente... nu le vad rostul doar ca: erori necesare, sau ca insemnari topografice prin timp, restul e chitibuseala.
#324780 (raspuns la: #324761) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 13/07/2008 00:32:53 Modificat la: 13/07/2008 00:47:11
cica: gargara... :) vai.. (mai citesc odata. Da... ma deranjeaza faptul ca aduce in discutie religia. Asta e un nihilist batut cu paru in cap.... Ce.. dovada... aici sunt deacord cu el... cu transplantul dar asta nu e dovada. Asta-i dobitoc profesionist. Confunda modernismul cu destrabalarea inconstienta... deci: vizionar.. nu e, cum nu-s io preoteasa. Gata! ca ma 'nervez aiurea.
„excelează Gabriele, excelează!”
nici eu nu-s deacord cu grasele lui Cartarescu... da nu ma apuc sa ma trag de sireturi cu el...
Florea asta e imatur. precis are cine sa il tina in faculta... habar nu are ce-i viata...
#324782 (raspuns la: #324780) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am revenit cu doua comentarii la articolul amintit - de cosmacpan la: 13/07/2008 01:52:27
1.
Fiecare veac are pretentiile lui, precum fiecare generatie are pretentiile ei. Tinerii vor sa sparga vechile table, spui tu. Asa e. Acesti tineri spargatori devin dupa un timp batrani si se vor lasa “sparti” de alti tineri spargatori si asa mai departe. Asa e si Liiceanu acum, spiritul lui de fronda s-a consumat. Si tu ai sa-ti fumezi intr-o zi tigara.

Problema nu e cine sparge pe cine ci mai degraba cine pastreaza., respecta si aduce ceva nou. Loi noi la Romani din pacate nu se pastreaza nimic, totul e perisabil, valorile noastre culturale sunt gonflabile, sunt luate in zeflemea. Ideile sunt decimate si de fiecare data o luam de la inceput. Asa precum Liiceanu care v-a vorbit de valori “modeste” care din pacate inca lipsesc

Noica il ironiza pe Cioran, Liiceanu il venera pe Noica, voi il ironizati pe Liiceanu iar maine poimaine generatia celor care se nasc acum va va judeca . Si va fi randul vostru sa-l uitati un pic pe Heidegger cu fiintarea lui si sa incercati o emancipare a restantelor, a “nefiintatelor” valori modeste.

Abuzat pana la urma ramane neamul nostru Romanesc care nu poate depasi pragul intelectual de a-si aduna si cultiva valorile asa cum sunt ele.

Poate ca Liiceanu nu e un filosof pentru ca idea lui autentica nu s-a cristalizat. Va ramane insa un om de cultura in istoria noastra. E bine si asa. Avem nevoie sa ramana cineva in istorie. Filosofi de talie inalta inca nu s-au nascut in tara noastra sau poate ca s-au nascut dar au fost risipiti.
(Anca Anghel Novac - nefiintatele valori "modeste")

2.
Un text sincer şi curajos, un pamflet "subţire", echilibrat. (Ce epitete aş fi alăturat eu, "gândiristului" în cauză, mi-e teamă că n-ar fi suportat nici, măcar, ecranul monitorului). Demontarea falselor paradigme culturale ar trebui să continue! Felicitări!
(Ioan Jorz - Se mai pune câte un punct pe "i")

#324793 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanele - de alex andra la: 13/07/2008 06:45:19 Modificat la: 13/07/2008 07:15:53
nu am contestat ca nu ti/e simpatic. dar nu cred ca/l respecti ca pe un egal :P
Il respect ca pe un om ce are opinii proprii, dar nu ca pe un egal. Doar ca pe un egal in drepturi, recte in dreptul la opinie. Ce inseamna "egal", motanele ? Ne imbatam cu apa rece. Dumnezeu sau natura nu ne-a facut egali. Democratia ne da drepturi egale, dar nu ne poate egaliza ca indivizi. Asta a incercat comunismul si am vazut ce rahat a iesit.

Acuma, ca sa fiu rautacioasa, de ce-mi ceri mie ce nu-i ceri si baiatului asta - respectul pentru celalalt ?:P:P:P Adica "egalitatea" noastra e inegala ?:P:P:P
#324799 (raspuns la: #324793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu - de motanelul la: 13/07/2008 09:16:00
lui nu/i cer pentru ca la el lipsa "respectului" il poate apropia de perfectiune, prin refuzarea cutumelor el ar putea evolua, insa tie, care vorbesti din perspectiva unei mai mari cunoasteri, nu/ti pot scuza dorinta de a/l "faulta" de sus numai pentru ca ai trecut prin viata inaintea lui :P

despre egalitate poate am ocazia alta data sa aberez :)))
#324846 (raspuns la: #324799) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane - de alex andra la: 13/07/2008 09:35:56
A spune ce gandesc nu inseamna a faulta, ci a incerca de a stabili un echilibru intre indrazneala si respect. Si o mai mare cunoastere nu implica supunere in fata cutumelor. Poate ca mai marea mea cunoastere vine tocmai din indrazneala de a trece dincolo de ele. La asta te-ai gandit ?:P:P:P
#324848 (raspuns la: #324846) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de motanelul la: 13/07/2008 10:01:57
"O sa-i treaca si lui, prin anul III, cand o sa realizeze ca nu stie nimic"

nush ce indrazneala posezi matalutza in fata cutumelor si nu ti/o puneam la indoiala insa ai parut convinsa ca individu' va fi redus la tacere de sistemul educational. eu ii doresc sa "nu/i treaca niciodata"
#324850 (raspuns la: #324848) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de GloriaVictis la: 13/07/2008 10:05:05
Căci mistificarea unei persoane nu face altceva decât să o îmbrace în prejudecăţi, iar când prejudecăţile sunt înlăturate…interesant peisaj!

o noua "isprava", din nou Liiceanu. Ceva resturi de sistem de iluzii in spirit autist noician si cugetul impacat (?) dupa "reglarea de conturi" din usa interzisa... resturi de apel catre lichele si imagine publica - postament indestructibil?
Eh! sunt si eu un spirit scund... mi-as dori sa mai aud de dl. Florea...
#324851 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanele - de alex andra la: 13/07/2008 10:07:18 Modificat la: 13/07/2008 10:11:24
N-ai inteles nimic din ce am vrut sa spun.:)))
Ideea era ca la un moment dat, dupa ce dam cu nasul prin cunoastere, avem cu totii impresia ca stim o gramada de lucruri. Pe masura ce "crestem" (fara legatura cu scoala), realizam ca nu stim nimic. Este vorba pur si simplu de capacitatea noastra de autoevaluare. Cu cat avansezi in cunoastere, cu atat iti dai seama cat de putine stii. Cine nu e constient de asta este un autosuficient. Si sper si eu, ca si tine, ca baiatul asta sa nu devina unul.

Cat despre ideea care transpare din spuselel tale, cum ca scoala te "supune", te deformeaza, te perverteste, poate discutam alta data:))
#324852 (raspuns la: #324850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de GloriaVictis la: 13/07/2008 10:22:24
...nu poate depasi pragul intelectual de a-si aduna si cultiva valorile asa cum sunt ele.

Poate ca Liiceanu nu e un filosof pentru ca idea lui autentica nu s-a cristalizat. Va ramane insa un om de cultura in istoria noastra. E bine si asa. Avem nevoie sa ramana cineva in istorie. Filosofi de talie inalta inca nu s-au nascut in tara noastra sau poate ca s-au nascut dar au fost risipiti.
(Anca Anghel Novac - nefiintatele valori "modeste")


hm...
http://www.youtube.com/watch?v=-fkg0Zs_LdE
#324853 (raspuns la: #324793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu - de motanelul la: 13/07/2008 10:33:41
doar te uniformizeaza si te supune am vrut sa zic...

ca de obicei, intr/o disputa fiecare are dreptate, numai ca fiecare se gandeste de regula la altceva atunci cand argumenteaza.

in ce priveste "cunoasterea" capatata in scoala ea este de doua feluri...asa cum o vad eu.
insa cu alta ocazie :P
#324854 (raspuns la: #324852) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre anul I al domnului student... - de monte_oro la: 13/07/2008 15:54:52 Modificat la: 13/07/2008 15:57:57
Dincolo de aerul de "proaspat", rebel, sfaramatoriu de idoli si,in general, lipsit de inhibitii, discursul domnului student e cotropit de noua-veche meteahna: e mai usor sa critici, inainte de a cunoaste... Asta ca principiu general. Nu orice impotrivire sau rebeliune la adresa unor "clasici"... mai mult sau mai putin in viata... inseamna ca ESTI... ca exista o valoare. Valoarea apare cand in locul a ceea ce contesti, pui altceva in loc si cu efecte mai bune. Abundenta de "perimari" pe care domnul Florea le vede aproape la tot pasul in expunerea lui Gabriel Liiceanu (despre iubire, fericire, rolul infranator al Bisericii Ortodoxe samd...), arata ca, intr-adevar, domnia sa este doar in anul I al Facultatii de Filosofie... si ca are varsta potrivita pentru acest an de studiu... Il sfatuiesc sa pastreze cu sfintenie randurile domniei sale de acum... si sa le reciteasca peste 10 ani... apoi peste 20 de ani... apoi... cam pe la varsta lui Liiceanu... Fara ura si fara partinire...:)Trebuie sa mentionez ca am destule rezerve fata de unele...destule... dintre ideile expuse public de Gabriel Liiceanu ori chiar fata de modul "la vedere" in care le va fi expus. Dar asta nu inseamna ca nu imi dau seama ca doar ca nimeni nu e perfect - nu in timpul vietii - si ca doar in pomul cu roade se arunca pietre...
#324877 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Amurgul zeilor… sau… - de cosmacpan la: 13/07/2008 17:38:01
...din când în când, dacă doarme şi bunul Homer (-mutatis mutandis), hai să-i turnăm un cap o găleată cu apă rece

Nu intenţionez să îi iau apărarea lui liiceanu, pe care nu-l simpatizez yâtuşi de puţin, din cinci mii de motive – pe care nu am să le expun aici (-ar trebui?)-, ci doar să observ câteva detalii, după cum urmează

- cultura română are, poate, mai mult nevoie de traduceri serioase şi de ediţii critice decât de marile opere pentru care, oricum, încă nu este foarte coaptă (şi îmi asum această afirmaţie în întregime). Limitându-se pe sine la a traduce Heidegger, Platon sau David „Armeanul”, Liiceanu a făcut ceva extraordinar – care, din păcate, nu prea a avut (ca „etat d’esprit”) o continuare-, iar dacă a greşit (în ochii mei) cu ceva serios, a greşit prin aceea că nu a ştiut şi nici nu a vrut să perpetueze „spiritul Noica”, de a înscrie „marile bulevarde” în circuitul cultural românesc.

- nu am nimic împotriva revoltei sau protestului ori demontării idolilor (dimpotrivă, mi se par mai mult decât necesare, mai ales acum), dar aceasta nu se poate face oricum, ci întemeiat. Fondat. Argumentat. Atunci când scriu un text de istorie (-pentru că asta fac, din când în când, şi anume când nu mi-e lene) şi ajung în punctul de a pune la îndoială/contrazice/anula opinia altui istoric, o fac sprijinindu-mi demersul pe un mănunchi de surse, opinii şi argumente. Ceea ce ar fi trebuit să faceţi şi d-voastră.

Aţi avut impresia că aţi făcut-o, însă…
Aşadar, o sală de studenţi care aşteaptă ca Liiceanu să producă un discurs fenomenal despre – de ce nu- Heidegger, este dezamăgită că acesta s-a limitat să vorbească despre un mit platonic, despre iubire, şi despre sfânta taină a căsătoriei.
A) pentru a judeca falimentul filozofic al lui Liiceanu pentru că a tăcut despre Heidegger şi a vorbit despre Platon (- despre care mit era vorba? If I am to take a wild guess, cred că a adus în discuţie discursul platonician din „Banchetul”…), dezamăgindu-şi astfel auditoriul, am nevoie să ştiu că 1. auditoriul în cauză era arhifamiliarizat cu Heidegger, dacă nu din germană, măcar prin traducerile Liiceanu-Kleininger (ceea ce, soyons serieux, nu ştiu câţi intelectuali români o pot spune cu mâna pe inimă) 2. ar putea cunoaşte suficient de bine filonul de filozofie greacă exploatat de Heidegger, mergând de la presocraticii editaţi, dacă nu de Diels-Kranz, atunci măcar de Noica sau de Banu (parcă) până la neoplatonicienii încă ignoraţi pe planurile mioritice. Abia atunci aş putea spune că amfiteatrul în cauză avea toate motivele să se plictisească în faţa unui Liiceanu care a promis marea (cu sarea) şi nu a dar nici măcar nisipul. But, if I am to take a wild guess again (şi am să o fac bazându-mă pe un calcul matematic – şi anume, a citi nişte cărţi cere timp. A le înţelege, asemenea. Prin urmare, oricâtă bunăvoinţă ar avea studenţii de anul I, mai au până la…), nu era cazul cu sala în cauză. „Măsoară, deci, auguste”
B) Liiceanu a vorbit despre iubire, care este, după cum se ştie, un sentiment revolut, „just like eating huge amounts of chocolate”, mai ales după revoluţia sexuală sau „Ultimul tangou la Paris” (- mă întreb, ştiu oare Bertolucci sau Robert Alley că au produs un film/roman care a desfiinţat dragostea ca sentiment?), şi a sfârşit prin a-şi adormi auditoriul. No comment din partea mea. Afirmaţia vorbeşte de la sine. Pentru sine. În sine.
C) sfânta taină a căsătoriei. So? Tocmai pentru că suntem în secolul XXI, tocmai pentru că a existat un „aufklarung” şi o revoluţie sexuală (şi nu numai), tocmai pentru că a existat o Declaraţie a drepturilor, şi mai ales pentru că există ceea ce Descartes numea „bun simţ”, spunând de asemenea, că fiecare din noi credem că avem destul „b.s.” încât să ne ajungă să judecăm, Liiceanu putea vorbi despre ORICE, inclusiv despre o dogmă creştină, inclusiv într-un amfiteatru dotat cu studenţi la filozofie. Cu atât mai mult acolo. Cu atât mai mult despre asta.

În sfârşit, efervescenţa informaţională proprie secolului XXI ar trebui să producă studenţi mai informaţi, mai culţi, mai … whatever. Din păcate, însă, în majoritatea cazurilor, nu este aşa. „Siliconizarea” informaţiei, accesibilitatea şi diversitatea astfel rezultate, nu înseamnă dispariţia curiozităţii intelectuale. Şi nici a toleranţei. Înainte de a comite erorile lui Liiceanu (şi care nu sunt puţine), generaţia tânără (căreia vreau să cred că îi aparţin, căci şi eu, hâc!, sunt român, şi eu am stat cu MTV-ul în faţă ore în şir, şi eu am… etc) ar trebui să încerce să repete –măcar- traseul lui intelectual. Abia DUPĂ aceea ar trebui să judece.

Atât pentru moment (-cu scuzele de rigoare pentru logoreica-mi intervenţie);
Adrian DUMITRU
#324890 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Capra - de Apoll la: 13/07/2008 17:52:31
Sosit in vacanta tanarul student,in una din zile dadu intr-un ungher al magaziei peste capra de lemne ce atarna
ca vai de capul ei in trei picioare cu al patrulea plesnit de la jumatate.Defectul suparator fu repede indreptat si
in zece minute capra era surcele.Cateva zile mai tarziu taica-su il ruga sa il ajute sa taie niste lemne .Ajunsi in
vecinatatea magaziei tatal deschise magazia si incepu sa cotrobaiasca prin ea.-Ce cauti acolo tata?-Capra de
lemne fiule dar nu o gasesc.-Am desfiintat-o eu de trei zile,ce aia era capra?!N-ai vazut ca avea un picior rupt?
-Bine ma, dar asa cum era ea imi faceam treaba!Si eu aveam in cap sa-i dreg piciorul.Acum trebuie sa fac una
noua.Si astfel in acea zi friguroasa de iarna toti membrii familiei au suferit de frig caci a durat vreo sase ore pana
au facut capra cea noua si inca vreo doua ore pana ce au taiat lemnele.

#324894 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane :) - de motanelul la: 13/07/2008 18:34:56 Modificat la: 13/07/2008 19:12:54
beeeeey, da tu iesti chiar serios =))
cu asta trebuia sa/ncepi, ca ne porneam la gogosi si nu stiam cu cine vorbim :P
adica dreptu, istoria, sorbone, chestii :D:D
primesti si diletanti in gashca?
#324906 (raspuns la: #324890) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bre Motane, - de cosmacpan la: 13/07/2008 19:36:54 Modificat la: 13/07/2008 19:40:54
Pisicutza mea cea alba
culcusheshte perinile...

nu-s nici serios dar nici neserios...totul a pornit de la omul Liiceanu...
nu sunt fan dar imi place cateodata, asa cum mi-a placut si usa inerzisa...recunosc diletantismul meu filozofic si nu asta urmaream sa discut ci dificultatile asumarii responsabilitatilor...
Liiceanu a preluat Editura Politica si a scos Humanitas-ul aducandu-l la un anumit nivel/standard. A schimbat oare acest lucru ceva in modul de lucru al vietii editoriale din Romania? Cum ar fi arata lumea editurilor fara el si aportul sau? Oare Poliromul ar fi tzashnit asa fara influentza Humanitasului? Cum ar fi arata viata filozofica daca ar fi refuzat aceasta provocare? Ar fi fost ea mai bogata? Are filozofia cautare intr-o tara ravasita, saracita si cu valoarea rasucita? Mai avem nevoie de modele? si daca da cum ni le alegem? Mai putem folosi acumularea "batranilor" si "inchistatilor" sau ne limitam la acceptarea "mumiilor"? intrebarile s-au pierdut pe drum asemeni frunzelor dar fiorul lui "de ce" ramane agatzat pe-o geana...
#324943 (raspuns la: #324906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Protagoras la: 13/07/2008 20:29:13
trebuie si eu sa spun ca in unele parti ii dau dreptate lui Florea. Nici mie nu-mi prea place Liiceanu. Este un foarte valoros promotor al filosofiei, dar fara sa fie el insusi un creator. Liiceanu nu e Heidegger. Clar.

Dar ii dau dreptate alexandrei cand spune despre baiatul asta ca e "mic geniu, revoltat, teribilist". Nimic mai important pentru acesti tineri aproape invatati, decat dorinta de a distruge, darama. Si eu cred ca e mai usor sa contrazici decat sa intelegi. Sa fim seriosi... filosofiile nu expira. Se reactualizeaza. Am mai auzit la o "tanara speranta", o domnisoara absolventa de filosofie, expresia "de mult expiratele metafizici". M-a pufnit rasul. Adevarat, e mai usor sa zici ca sunt prostii si sa nu le citesti, decat sa iti consumi timpul studiindu-le. Toata lumea vrea sa inoveze. Fiecare tanar "aproape invatat" vrea sa arda etapele cunoasterii si sa treaca direct la o "noua" idee, riscand astfel penibiliul, caci nu poti sa innoiesti ceea ce nu cunosti.
#324964 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de motanelul la: 13/07/2008 20:34:18
trai/ti/ar mâtza :D

sincer si fara gogosi? nu prea mi/s atent la edituri insa ma stradui sa/mi aduc aminte daca am citit ceva editat in humanitas si crede/ma ca nu/mi aduc aminte de nimic.
sigur ca avem nevoie de modele, sigur ca filosofia are cautare chiar si intr/o tara asa cum ai spus, si chiar sub ochii nostri se duce lupta pentru suprematie intre vechi si nou.
personal sunt plin pana peste urechi de idei ale unor scriitori din vest, in special din curentele SF si conexe.
si romanii au scriitori si de beletristica si de carti cu specific filosofic, social, politic...ba chiar prea multi. pe mine de la un timp m/a socat faptul ca nu pot sa numesc nici macar UN român publicat dupa 90 care sa ma fi impresionat prin scriitura sa. ba chiar m/a ingrijorat si am inceput sa tip "de ce nu avem" valori, elite...etc. raspunsul pe care mi l/am dat este acela ca probabil deocamdata toti cei care au scris au fost destul de timizi. nu a fost nimic socant, devastator, ceva de la care sa porneasca un bulgare de zapada.
asa ca pana va fi ceva care sa/mi atraga atentia, voi continua sa raman un diletant :)
#324966 (raspuns la: #324943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"in special din curentele SF" - de cosmacpan la: 13/07/2008 20:38:34
voltaj? amperaj? uimeste-ma si jur sa reiau jocul de SF-ul...ca multe festile am ars la umbra lui (poate fi si mp ca sa nu deranjam colegi cu suferinta noastra)
#324967 (raspuns la: #324966) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandra - de Protagoras la: 13/07/2008 20:40:05
"Democratia ne da drepturi egale, dar nu ne poate egaliza ca indivizi."... si dupa ce criterii ierarhizezi oamenii? Care e insusirea, cauza inegalitatii? Ce il face pe un om mai "bun" decat celalalt?
#324968 (raspuns la: #324799) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prot - de alex andra la: 13/07/2008 21:05:26
Eu nu ierarhizez oamenii:) Viata o face. Diferentele intre indivizi sunt de ordin genetic. N-o sa-mi spui ca toti suntem la fel de destepti, de talentati, de frumosi, de sanatosi etc., etc.! Daca la asta mai adaugam si diferentele datorate mediului in care se formeaza indivizii, inegalitatile sunt si mai clare.
Asta nu inseamna ca exista indivizi superiori si indivizi inferiori. Zic doar ca nu suntem la fel. Si ca a incerca sa-i aducem pe toti la acelasi numitor nici nu se poate si nici n-ar fi benefic.
#324974 (raspuns la: #324968) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aici dreptatea e de partea.... - de cosmacpan la: 13/07/2008 21:11:54
Alexandrei si nu-mi aduce in minte decat caricatura lui Mihai Stanescu cu nivelarea capatanilor ce pavau drumul spre o societate multilaterala....
#324976 (raspuns la: #324974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de motanelul la: 13/07/2008 21:14:13
mp daca ai timp :P
#324977 (raspuns la: #324976) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandra - de Protagoras la: 13/07/2008 21:28:30
"viata o face"... hmmm, nu inteleg. Crezi in teoria invingatorilor si a invinsilor? Intr-o norma a vietii pe care unii o indeplinesc mai bine, altii mai rau? Sa nu crezi in diferentele astea de ordin genetic. Sunt mincinoase si tind sa absolutizeze ceva, in fond, superficial. Nu as crede ca talentul, inteligenta frumusetea, ii face pe unii oameni mai... merituosi. Inegalitatile se datoreaza mai mult imprejurarilor decat unor ipotetice calitati innascute.
#324983 (raspuns la: #324974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prot - de alex andra la: 13/07/2008 21:47:27
Genetica este stiinta, nu minciuna.
Pe de alta parte, ierarhii se fac la tot pasul, chiar daca nu vrem s-o recunoastem. Ce vrei exemplu mai edificator decat premiile scolare, sau olimpiadele sportive. Astea ce ne spun? Ca suntem toti la fel ? Hai sa fim seriosi ! Faptul ca x alearga mai repede decat y in conditii de antrenament identice demonstreaza ca x e mai dotat decat y la acest capitol. Dar poate ca y e mai bun la matematica decat x.
Faptul ca nu suntem la fel nu inseamna unii ar trebui sa aiba privilegii in raport cu altii. O societate bine construita e aceea care asigura egalitatea sanselor in conditiile inegalitatii funciare dintre indivizi.
Nu inteleg de ce vi se pare incorect politic sa admitem o evidenta:(
#324989 (raspuns la: #324983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexu - de motanelul la: 13/07/2008 22:03:33
hai sa vedem daca nu cumva fiecare (tu, protagoras, eu) vorbim despre acelasi lucru dar ne gandim de fapt la altceva :) cand vorbim despre egalitate:

-exista egalitatea in drepturi, cea pe care ne/o "confera" la un moment dat societatea, si aici, fiecare societate stabileste criteriile ei de "egalitate"

-exista inegalitatile evidente sau mai bine zis particularitatile genetice si educationale pe care fiecare dintre noi le avem si care ne deosebesc si ne transforma in indivizi

-si exista (cea despre care vorbesc eu, foarte posibil sa existe doar in mintea mea) egalitatea aceea liber consimtita pe care unii indivizi o acorda celor pe care/i socotesc fiinte umane (lady allia ar putea sa/mi atraga atentia asupra notiunii de fiinta umana), acel respect fata de un recunoscut egal in ciuda tuturor diferentelor reale sau confectionate
#324992 (raspuns la: #324989) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandra - de Protagoras la: 13/07/2008 22:12:57
genetica inca nu este o stiinta. Inca. Exista mituri ale geneticii. Mitul talentului, de exemplu. Mitul inteligentei innascute. Ne nastem mai egali decat am vrea sa recunoastem. In rare situatii un copil se naste mult mai inteligent sau mult mai putin inteligent. Astea sunt accidente. Inca nu este clar daca un om se naste inteligent sau devine. Alt exemplu: un copil supradotat poate deveni mediocru in anumite conditii, si invers.
Faptul ca x alearga mai bine decat y poate insemna ca x s-a pregatit mai mult decat y. Faptul ca y este mai bun la matematica decat y poate insemna ca y si-a petrecut mai mult timp rezolvand ecuatii. Sunt astea criterii pentru a face diferenta intre oameni?

Nu vrea sa fiu ipocrit si sa spun ca eu nu ierarhizez. Fac diferenta intre oameni fara sa consider prin asta o incorectitudine politica. Dar sunt mereu atent dupa ce criterii consider un om superior altuia. De exemplu, in nici un caz nu consider un doctorand superior unui strungar, pentru ca studiile nu fac parte din esenta unui om. In alte circumstante poate acel strungar devenea doctorand si invers. La fel este si cu inteligenta, cu frumusetea, cu clasa sociala. Toate astea nu definesc un om.

Cam asta vroiam sa spun, si nu are legatura cu corectitudinea politica (care sa fim sinceri, este o prostie).
#324995 (raspuns la: #324989) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prot - de alex andra la: 13/07/2008 22:33:22
Genetica este nu numai o stiinta, ci si o meserie:)))

Ce anume defineste un om, daca nimic din cele pe care le-ai mentionat ?
#325011 (raspuns la: #324995) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanime - de alex andra la: 13/07/2008 22:40:41
De acord cu tine ! Exista acea "egalitate" de care vorbesti si de care cred ca vorbeste si Prot, dincolo de diferentele reale dintre indivizi. Tratamentul egal pe care un om civilizat si cu bun simt il acorda tuturor indivizilor, indiferent de statutul lor biologic si social. Este ceea ce ma face sa salut femeia de serviciu cu aceeasi reverenta cu care ma plec in fata unui academician.
#325012 (raspuns la: #324992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cosmiK la: 13/07/2008 22:41:23
Am citit articolul D-lui Ovidiu Florea student la Filosofie, anul I, din cadrul Universitatii de Vest Timisoara si toate comentariile de la conferinta propusa de cosmacpan. Ma uimeste faptul ca am reusit performanta de a le parcurge pe toate. De obicei, nu am aceasta rabdare, pentru simplul motiv ca ma enerveaza si ma deruteaza frecventele trolari ale unor conferinte serioase.
Cat priveste continutul articolului - desi, recunosc, sunt o dilentata in materie de filosofie - am cateva dileme. Dl. student afirma la un moment dat ca una din pretentiile acestui veac este aceea "ca tineretul va sparge vechile table de valori pentru a scrie altele noi". Tare mult mi-as dori sa stiu care ar fi dupa domnia sa noul set de valori. Cu ce ar inlocui El iubirea, miturile antice, crestinismul (in speta ortodoxismul)si sfanta taina a casatoriei? Oare ii putem subtitui Creatorului Universului, Internetul? Miturilor antice, teoria Heidegger-ista? Sfintei taine a casatoriei, concubinajul? Se ridica aceste "valori" la nivelul primelor? Sau daca altele sunt, valorile pe care le propune dansul spre substituire, mi-ar placea sa il vad pe domnul student ca are curajul sa le posteze, aici, pe cafenea ca sa le discutam "la rece".
Tot El spunea ca rand pe rand studentii paraseau aula. Si in mintea mea a incoltit urmatoarea intrebare. De ce nu au avut acesti studenti rabdarea sau mai bine zis bunul simt de a ramane in sala pana la finalul discursului D-lui Liceeanu, dupa care sa se ridice in picioare si sa-i spuna acestuia direct: "Sunteti anacronic Dle. si prestatia Dvs e mediocra, lipsita de originalitate. Oameni ca dvs ne-au adus in pragul unei crize intelectuale. Sunteti penibil pentru ca in acest secol indrazniti sa puneti in discutie in fata unor studenti la filosofie si in fata unei generatii care e produsul unor contexte precum computerul, internetul, MTV-ul, sfanta taina a casatoriei si iubirea vesnica." De ce nu a facut acest gest nici macar unul dintre ei sau de ce nu a facut-o dl Student care crede ca poate revolutiona vechile tabele de valori? I-a lipsit curajul? Ori a fost mai usor pentru el sa ridice aceste probleme intr-un articol evitand confruntarea directa decat sa le exprime in fata omului pe care il defaimeaza cu atata nonsalanta?
#325013 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmiK - de Giordano Bruno la: 13/07/2008 22:50:22
vai ce-mi place despre tine :)
#325017 (raspuns la: #325013) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: