Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

1)Oglindiri. 2)Semionescu Sofocle sta sa plece


de Cezar Pricop la: 15/06/2004 07:32:00
modificat la: 17/06/2004 23:05:52
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Semionescu Sofocle se privea în oglindă cu regulalitate. Citise într-o revistă feministă că este cel mai bun remediu împotriva bătrâneţii. Într-o zi primeşte un „e-mail”. Un fost coleg de barou, ajuns secretar de stat în Ministerul Justiţiei, îi face surpriza de a-l invita într-o deplasare cu o comisie de lucru în Rusia. Pleacă, dar uită oglinda acasă. La Moscova, la hotel, oglinda rusească e mare dar de slabă calitate; îi estompează trăsăturile. Se vede întinerit în imperfecţiunea oglinzii. Plin de energie urcă acuma câte două, trei trepte deodată. Remarcă chiar şi o cameristă cu coapse mătăhăloase care se apleca provocator; şi-a amintit de un cântec din studenţie: „Mie-mi place calu‘ sur şi femeia lată-n cur”. Auzise el nişte legende despre cameristele rusoaice: toate sunt agenţi cu jumătate de normă ale serviciilor secrete. Cu atât mai mult i se părea mai apetisantă rusoaica pe care pusese ochii. Dacă a avut, sau nu, o aventură cu respectiva femeie, nu se ştie exact.

După 21 de zile de absenţă (un sejur complet), găseşte vechea şi fidela lui oglindă de acasă. Se prăbuşeşte distrus în fotoliul lui preferat. Îi apăruseră o mulţime de riduri, pungile de sub ochi se lăţiseră. Semionescu Sofocle îmbătrânise rapid în această excursie.
Dintr-odată chipul i se lumină într-o revelaţie.
Din care parte răsare soarele? Din Est, nu? Cine este soarele? Este întreţinătorul vieţii pe pământ, nu?, lumina universului. Ei bine, nu e clar? Această deplasare către Est îl întinerise cu siguranţă, cu câţiva ani, dar revenirea către Apus îi mai adăugase încă pe atâţia.

Nu va face nici o comunicare ştiinţifică până nu va avea dovezi complete, clare, se gândi. N-o să se facă el de râs în faţa colegilor, ca un obsedat de bătrâneţe. Se ştie că marile descoperiri s-au făcut revelate în cele mai banale feluri: electricitatea, de exemplu, într-un mantou de blană. Semionescu Sofocle va sfârşi prin a duce cu el în pământ marea descoperire, dacă nu va găsi forma ştiinţifică a punerii ei în prezentare; se simţea pătruns – iar nările fremătând îl trădau – de marele secret pe care-l purta mereu cu sine: ca să rămâi tânăr trebuie să faci cât mai multe deplasări spre răsărit.

2)Semionescu Sofocle sta sa plece

Semionescu Sofocle e un român get-beget. Unii zic c-ar fi trac, ca de multe ori a afirmat: „sunt tracasat!”. La urmă, ca orice român, Semionescu Sofocle e clarvăzător. El vede cu claritate prezentul, dar mai ales viitorul în care nu prea crede: e depresiv. A graduat geografia şi mintea lui stă în formele de relief. Săracu, nu poate face dragoste decât din picioare, zice că dacă nu simte nimic sub tălpi intră în depresiune şi, se ştie, e ceaţă. Şi-a mai revenit când l-a citit pe Cărtarăscu in Dilema care trata extra-oral „muia” la români (să am pardon, el a zis-o, vezi, dacă ai timp: http://www.algoritma.ro, art. Nuova guardia). Aşa că s-a hotărât să (hei, sânt pudici pe aici?) o pună, să o trimită, să aplice şi el la loteria aia de-i zice majusculos, DVP (nu-s sigur de p-ul de la urma, dar ma complac). De atunci a trecut aproape un an; circa un an de când Semionescu Sofocle n-a mai făcut dragoste deloc. În ultima săptămână n-a mai putut şi şi-a instalat o cameră video minusculă, de aia de-o pun unii români pe bancomate ca să vadă pinul cardurilor (carditori, sau corditori, cum e corect?). Şi mini-scula asta focalizează direct pe ea. E „motione” -, cum simte mişcarea, înregistrează imediat. E o minune. Dar degeaba. Şi zilele trec. Acuma stă şi se gândeşte: dacă nu-i vine nici de data asta, s-o mai pună o dată şi la anul? Nici măcar râme ca momeală pentru peşte nu mai are, c-ar face o partidă prelungă de pescuit. Şi trece timpul, iar el tot cu ochii pe cutia de scrisori, prin minunea asta a tehnicii, minuscula cameră video.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...