-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Începutul unui microserial, dacă vă interesează


de abbilbal la: 08/08/2008 06:10:54
rezumat: răspuns provocării lui Lafemme
taguri: Salonul 
voteaza:
Deşi sunt albaiulian, nu după mult timp de la naşterea mea ne-am mutat la Ciugud, unde tata a fost numit ca preot suplinitor. Aici m-a prins sfârşitul războiului şi mama-mi povestea, câteodată iarna, cum mă ţinea în braţe, cu nasul în pieptul ei, să nu audă ruşii când plângeam şi ei treceau pe drum. Dar unul tot ne-a descoperit. Era probabil un ofiţer superior, colonel sau chiar general, pentru că tot mama spunea că toţi ruşii îi ştiau de frică şi nimeni nu-i ieşea din vorbă. Acel rus ştia puţin româneşte şi era cartiruit la moşu Lae, unde a şi organizat un punct de comandă, căci era în Capu Satului. Noi, familia popii, locuiam la casa parohială greco-catolică din Sat, situată la ceva depărtare de casa moşului.
Cum-necum, respectivul ofiţer aflase de existenţa mea şi când avea timp îi plăcea mult să se joace cu mine. Odată i-a arătat mamei o fotografie cu doi băieţi care aveau în jur de cinci ani şi a spus că sunt copiii lui omorâţi de nemţi pentru că el a fost partizan.
Când a plecat i-a spus mamei să nu se mai ascundă cu mine pentru că ruşilor le plac copiii mici, mai ales băieţii, şi ori unde ar merge să meargă cu mine în braţe, iar dacă vreun rus ar vrea să se joace cu mine să-l lase, pentru că nu-mi va face nimic rău. Doar tata să se ascundă pentru că lor nu le plac preoţii. Apoi s-a dus, şi dus a fost.
Mama, urmând acel sfat, nu mă mai lăsa din braţe nici când gătea. Când cei care mai ştiau româneşte o întrebau de ce mă ţine tot în braţe le spunea că sunt rău şi plâng, dacă mă lasă jos. Când o întrebau unde-i bărbatu, le spunea că-i mort. Atunci ruşii mă luau în braţe şi se jucau puţin cu mine, apoi plecau.
Aşa am ajuns ca la vederea cătanelor să întind mânuţele spre ei pentru a mă lua în braţe. Lor le plăcea că eram prietenos şi dacă mama mai avea ceva de dus, aceştia mă luau pe mine şi bagajul mamei şi o însoţeau pe mama până unde trebuia să meargă. Aşa se făcuse că într-o zi, trebuindu-i apă mamei, a luat găleata şi a plecat cu mine-n braţe spre Tău, de unde se aducea apa de băut, cale destul de lungă, aproape doi kilometri. În urma ei apăruse un grup de ruşi care tranzita Ciugudul. Mama, cu frică, şi-a continuat drumul. Îi era frică pentru că nu ştia dacă sunt treji sau beţi, iar cei beţi erau periculoşi. Întâmplarea a făcut ca în acel grup să fie şi câţiva ruşi treji, care au apărat-o pe mama de cei beţi când au văzut-o cu mine în braţe şi au aflat că sunt băiat. Eu, ca de obicei, am întins mânuţele şi ţup la ei în braţe. Am fost purtat de la unul la altul atât de cei treji, cât şi de cei beţi. Unii chiar plângeau când mă luau în braţe, pentru că-şi aminteau de pruncii lor, rămaşi pe te miri unde.
Ajunşi la fântână, i-au scos mamei apa iar unul s-a întors, alături de noi, ducându-mă pe mine-n braţe şi găleata cu apă, după care s-a reîntors în fugă să-şi ajungă formaţia.
Dar pe lângă obiceiul de a mă cocoţa în braţele lor, eu am mai căpătat şi deprinderea de a-mi strecura mânuţa la ei în sân. Din această pricină eram mereu plin de păduchi, căci cei de pe front, fără voia lor, nu duceau lipsă de aşa ceva, iar mama trebuia să-mi fiarbă hăinuţele în leşie şi pe mine să mă îmbăieze destul de des.
Aşa au trecut zilele una după alta şi s-a terminat cu trecerea ruşilor prin Ciugud. Viaţa începea încet, încet, să-şi intre în normal. Tata a primit repartiţie de preot la Cetea, o pitorească aşezare de munte. În acest fel eu am devenit din nou „hoinar“. Aici tatei i s-a agravat o boală contractată prin anii studenţiei. Din această cauză a renunţat la parohie şi a fost numit preot suplinitor la parohia Maieri II din Alba-Iulia, unde a stat câtva timp, dar nu prea mult, căci anumite interese de grup au vrut altceva. Atunci, tata s-a decis şi a luat hotărârea să treacă la ortodocşi. Făcând această trecere a fost repartizat la Bărăbanţ, parohie ortodoxă provenită din greco-catolică. Şi, ui-te aşa, m-am învăţat cu „hoinăreala“. Nu de puţine ori, eu, mogâldeaţa de doi, trei sau patru ani plecam de unul singur pe unde-mi aminteam că mă duceam cu cei mari: mama, tata sau buna. Interesant este că de atunci mi se întipăreau în minte trasee şi niciodată nu m-am pierdut, iar în tot restul vieţii am avut un dezvoltat simţ de orientare în spaţiu prin locuri necunoscute.
*


Aşa se face că în primăvara anului 1946, la nici trei ani, am făcut o escapadă la Oarda de Jos. Eram cu mama la Ciugud. În martie au fost alegerile, iar secţia de votare era organizată la Oarda. S-a votat soarele, bâta sau cercul, care cum au vrut, dar soarele a trebuit să fie victorios, şi a fost. La Oarda m-au dus şi pe mine că n-aveau cu cine mă lăsa acasă, iar după o lună, hai, şi eu, să-mi caut neamurile. Cum a fost? Veţi afla mai colea, după ce mai cetiţi câteva foi de carte.
Mult mai târziu am aflat de la mama ce zarvă a fost în Ciugud când nu m-au mai găsit. M-au căutat prin tot satul şi prin fântâni. Cu toţii erau foarte necăjiţi şi nu ştiau pe unde să mă mai caute. În satul vecin, Şeuşa, era preot popa Cioara. Trecând prin Oarda, popa Cioara a fost luat ca mesager. Dar când popa le-a spus celor din Ciugud că sunt la Oarda, aceştia nu l-au crezut. Spuneau că era popă mincinos şi mirosea a băutură. În ziua următoare mama a venit totuşi după mine. M-a găsit teafăr şi m-a luat acasă, la Ciugud. Aşa s-a terminat mica mea mare aventură. Dar tot aşa se făcea că plecam de unul singur pe la locurile unde lucrau cei ai casei, încât aceştia se cruceau când mă vedeau, iar pe la şase ani m-am trezit însoţind
un bebeluş, proaspăt botezat de tata, până la o cabană pe Bilag, dealul de lângă Bărăbanţ, unde, când am ajuns, se făcuse deja noapte, căci era toamna târziu.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (27):


*** - de Giordano Bruno la: 08/08/2008 11:57:33 Modificat la: 08/08/2008 11:58:26
sunt fascinat de aceea perioada si de dramele acestea in masa... strabunicul imi povestea cand aveam 4-5 ani dramele razboiului (si-a petrecut 9 ani in armata si cele doua razboaie) avea o scrisoare trimisa de pe front pe o scoarta de mesteacăn - o priveam ca pe o minune. Sa speram ca istoria nu se va repeta...
#332741 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abbilbal - de zaraza sc la: 08/08/2008 12:17:44
Tatal meu a patimit multe, dar nu a povestit. Ce mai stiu, stiu de la mama care stie de la bunica, mama tatalui meu. In timpul liceului familia lui a fost trimisa cu domiciliu fortat undeva in zona Munteniei, cred, erau de origine din judetul Botosani. Apoi a venit in Iasi sa-si continue studiile, dar nu a reusit sa termine facultatea la italiana, desi a inceput-o de doua ori. A treia oara, cand comunistii au dat aprobare sa faca studii superioare, a ales biologia ca sa nu mai aiba cumva probleme cu italiana. Si-a ajutat fratii sa-si termine studiile, el lucrand in continuare. Tot ce s-a mai intamplat stiu vag. A fost bolnav de tifos exantematic, dar a supravietuit.

Am fost atee, dar cunoscandu-l pe sotul meu, mi-am schimbat convingerile, am devenit credincioasa greco-catolica.

Povesteste, ca te urmaresc. :)

#332745 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Giordano Bruno la: 08/08/2008 12:23:43
pai... cam asa trebuie sa se adapteze o femeie :)
#332749 (raspuns la: #332745) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GB - de zaraza sc la: 08/08/2008 12:31:10
Dar e minunat cand se intampla de la sine. :)

#332752 (raspuns la: #332749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abbi - de Intruder la: 08/08/2008 12:35:31
am reusit sa citesc tot, cu rabdare...deci mi-a placut.
mai scrie...
#332753 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza sc - de INSULA ALTUIA la: 08/08/2008 12:35:34
Te admir, eu nu am trecut la catolici,doar fetele le-am botezat la ei si a fost frumos si o mare disciplina.
#332754 (raspuns la: #332752) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Insula altuia - de zaraza sc la: 08/08/2008 12:41:41
N-am niciun merit, pur si simplu s-a intamplat, fara macinari de constiinta, zbucium sufletesc sau sa simt nevoia unei puteri supranaturale.

#332756 (raspuns la: #332754) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abbilbal - de INSULA ALTUIA la: 08/08/2008 12:47:08 Modificat la: 08/08/2008 12:52:25
Mama imi povestea ca rusii care au trecut prin catunul unde se aflau,faceau prapad se imbatau ,femeile si copii se ascundeau in padure,imi spunea ca nemtii le dadeau la copii ciocolata si alte dulciuri si erau foarte disciplinati.
Adevarul nu-l pot stii in intregime.

#332758 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de INSULA ALTUIA la: 08/08/2008 12:50:00
Te cred fiecare om are drptul sa-si urmeze inima.
#332759 (raspuns la: #332756) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 08/08/2008 13:09:42
da, da mai zii mai zii... io-s moarta dupa povesti. as da orice. mai ales dupa povestile oamenilor.

apropo, cand eram eu mica, trecea zilnic pe la mine prin curte un cersetor. nu avea el toate doagele la butoi... ii luasera comunistii casa, fusese prin razboaie... si avea bluza de marinar si-mi spunea mie povesti despre corabii si alte prostii de genul, neadevarate fara doar si poate... in schimbul la ceva de mancare... furam pentru el de haeala. mamaita ma certa pentru ca batranul avea si purici si paduchi si de toate cele... dar omul ma fascina. din pacate frumoasa colaborare a incatat cand am furat niste bani... cateva sute cica, sa-i dau lui... in schimbul povestilor.

cumva... nu stiu de ce, povestile tale mi-au amintit de el... povestea frumos, ma captiva asa ca fluierul uni imblanzitor de serpi...
cu alte cuvinte mai zii ce sa mai
#332763 (raspuns la: #332759) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 08/08/2008 13:45:37
ti-am zis io! semanam :)
#332767 (raspuns la: #332763) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 08/08/2008 13:50:31
am reusit sa citesc tot, cu rabdare...deci mi-a placut.

si io, tot ca pispirelu de intruder...
#332768 (raspuns la: #332753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GB - de lafemme la: 08/08/2008 14:03:02
cu cine semeni mai?
#332769 (raspuns la: #332768) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemei - de Giordano Bruno la: 08/08/2008 14:04:50
cu tine!... doar nu cu bunica...
#332770 (raspuns la: #332769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de lafemme la: 08/08/2008 14:05:18
da bunica ce are?
#332771 (raspuns la: #332770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Giordano Bruno la: 08/08/2008 14:07:38
ea nu-i sarpe... nu sharpe! sarpe cu s de la semanam - la hotar :)
#332772 (raspuns la: #332771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alitalia la: 08/08/2008 17:50:01
Ce amintiri,abby,ce timpuri...Sunt onorata ca am citit ceva din sufletul tau.
Alita Lia
#332817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de abbilbal la: 08/08/2008 18:07:50
M-aţi copleşit cu laudele, vă mulţumesc. Voi continua, dar fac o mică precizare. Respect religia în care a murit tatăl meu şi deci sunt ortodox, deşi am fost botezat greco-catolic. Îmi cer scuze pentru ce voi spune, dar greco-catolicii m-au dezamăgit prin felul lor de a fi după '89, nu doar pentru ce au făcut cu tatăl meu, fapte despre care am aflat din întâmplare, dar nu întâmplător, citind un petec de hârtie luat de apele Mureşului care în 1970 mi-au răvăşit casa.
#332825 (raspuns la: #332772) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alitalia la: 08/08/2008 19:47:45
Noi iti multumim!
Greco-catolicii au gresit.S-au facut dealtfel multe greseli pe fond religios,in numele religiei,al unui crez anume.
Multa confuzie,multa suferinta!
#332835 (raspuns la: #332825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ioana2006 la: 09/08/2008 10:48:30
Bunica mea, mama mamei mele, nemtoaica dupa tata, a fost deportata in Siberia impreuna cu fratele ei mai mare si cu tatal lor. Fratele cel mic era prea tanar, iar mama depasise varsta. Ei aveau crasma in comuna, dar locuiau intr-un catun, la cativa km distanta. Strabunica mea a venit intr-o zi si le-a spus ca auzise ca toti nemtii si cei care au nume nemtesti vor fi dusi in Rusia la munca. La cateva zile au fost chemati. Au mers la Oradea cu o caruta cu atatea bagaje cate puteau cara fiecare, i-au bagat intr-un vagon de carbuni si au ajuns in Rusia dupa doua saptamani. Pe drum unii au reusit sa fuga si-mi zicea bunicamea ca prindeau copii pe strada sa le iasa numaratoarea. Ii bagau cu forta in vagoane. Unul din ei mergea la moara sa faca faina iar dupa ce au ajuns in lagar zicea: "ma poate astepta maicamea cu faina".
Cand au ajuns, era ianuarie `45, de la gara i-au dus intr-un castel parasit fiindca nu era gata lagarul. Peretii erau cu flori de gheata pe dinauntru. Acolo au stat cateva luni, vreme in care si-au construit lagarul. Au murit foarte multi dintre ei in iarna aia. Nu-i puteau ingropa, pamantul era bocna. I-au ingropat in zapada si-au asteptat primavara sa se topeasca zapada si sa se dezghete pamantul.
Au stat acolo cinci ani, au lucrat la mina de carbuni, la Dombas. Au lucrat in fiecare zi si la sfarsitul zilei primeau plata pe ce-au lucrat in ziua respectiva. Banii erau foarte putini. De multe ori nu le ajungeau nici macar sa cumpere un ceai. S-au imbolnavit de dezinterie si aveau purici si paduchi. In 1943 statul maghiar a cerut acasa prizonierii de razboi. Multi au plecat, dar statul roman n-a facut demersul acesta. Ei au ramas in lagar pana in 1950. Erau doua transporturi pe an cand trimitea acasa femeile gravide si pe cei care nu mai aveau putere de munca, erau mult prea bolnavi. Nu mai aveau ce sa faca cu ei acolo. Dormitoarele deportatilor erau intr-o cladire lunga. Cand i-au anuntat ca ii lasa acasa i-au scos in curte si i-au aliniat in fata dormitoarelor si le-a spus ca sunt liberi si ca in cateva saptamani vor fi in tara. Bunica mea zicea ca nimeni n-a putut sa scoata un cuvant. Era o liniste ca in mormant. Nu indrazneau nici sa planga sau sa se bucure. Apoi i-au adus la Sighetul Marmatiei in inchisoare. I-au tinut in carantina ca sa nu aduca boli in tara. In zilele noastre, dupa revolutie, s-a infiintat Forumul Democrat German, bunica mea este membra si se intalneste cu supravietuitorii de doua ori pe an. De fiecare data sunt tot mai putini..
#332953 (raspuns la: #332758) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ioana 2006 - de INSULA ALTUIA la: 09/08/2008 11:43:10
Si bunica sotului meu a fost deportata,impreuna cu doua surori si o verisoara.
A fost cumplit ,mincau si coji de cartofi
crude ,soacra mea a ramas de la trei ani in grija unor vecini,probabil ca de aceea sunt atasata de ea si mie-e atit de mila cind o vad trista .
Cred ca de aceea e si asa zgircita ,saraca acum un an a suferit un avc si e tare schimbata.
Cind are timp imi spune despre cum au trait in lagar mama si matusile ei.
#332962 (raspuns la: #332953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
statul roman n-a facut demersul acesta - de abbilbal la: 09/08/2008 12:54:44
Terebuie avut în vedere că după al II-lea război mondial România nu a avut statut de ţară cobeligerantă şi chiar dacă a făcut acel demers, nu i s-a dat curs de URSS, în schimb Ungaria a avut acest statut.
#332971 (raspuns la: #332953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abilbbal - de INSULA ALTUIA la: 09/08/2008 17:04:44
Pai da ,ca noi cu fundul in doua luntrii,asta e.Stii tu mai bine.
#333010 (raspuns la: #332971) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abbibal - de Lady Allia la: 13/08/2008 10:35:30
cred ca de aia mi-asi fost atat de drag de la inceput :) - chemarea locurilor...
eu am copilarit pe la Aiud, Ramet...am umblat vaile Muresului, iar Ciugudul...e pe una dintre ele, nu? :D

la Sloboda la cabana imi petreceam vacantele - aveam noroc ca unchiul meu era administrator acolo. Doamne ce zile frumoase!
ma trezeam cu padurea in fata ochilor si ziua o hoinaream dintr-un capat in altul. incercau ei sa ma sperie, dar nici o sansa. nu ma temeam de lup, urs, mistreti :)))). doar de intuneric, dar ala nu avea treaba cu mine :).

si eu te-am urmarit :), chiar daca printre lacrimi stateam chitic si taceam.

Oarda...am fost doar o data cu bunicul - era sofer pe "cursa" :). Este intre Sebes si Alba Iulia, nu? Imi amintesc putine, dar stiu ca si mie mi-a placut ca si copil comuna :).

Dintre toate insa...Rametul mi-e la suflet. Salbatic intre munti, rasfirat, iar pe la ore de sarbatoare se aude dangatul de la Manastire...
#333760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu, - de ioana2006 la: 15/08/2008 11:29:11
mi-a povestit si bunicamea ca isi faceau un el de cafea din coji de paine arse si macinate, coji de cartofi, cum zici tu. Si noi facem mofturi la ciorba de multe ori.
#334327 (raspuns la: #332962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ioana 2006 - de INSULA ALTUIA la: 15/08/2008 11:57:18
Asta cam asa e,noi ca noi dar copii.
Lasa ca mai povestim.
Zi faina sa ai.
#334333 (raspuns la: #334327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ioana 2006 - de INSULA ALTUIA la: 15/08/2008 12:08:12
Una dintre matusi era mai zdravana,intra in casele rusilor si fura tot ce gasea de mincare ,o data a luat tava cu malai din cuptor iti dai seama ?
Sii ce-i malai un fel de prajitura.
Impleteau ciorapi pentru un codru de piine,grea viata.
#334337 (raspuns la: #334327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...