Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Doamna Onica


de juli la: 16/08/2008 22:57:38
rezumat: Omagiu (tarziu) Dascalitei , invatatoarea mea.
taguri: Salonul 
voteaza:
Intr-una din zile, m-am întâlnit cu doamna Onica, invatatoarea, la borcut. Aveam parul vâlvoi, rochiţa rupta si pătata , sângeram , mă agatasem intr-un rug in încercarea de-a ajunge la boabele negre, coapte de mure. Speram sa nu-si amintească mai târziu, la şcoala … Ma privit critic, dezaprobator, chiar m-a apostrofat:
„ Tu a cui eşti, zgaiba cu ochi?!!! Parc’ ai fi băieţoi. Eşti un dezastru. Caţi ani ai?”
Am răspuns intebarilor, privind-o fara ezitare:
„ Îs a Mariei lu’ Ionu lu’ Chifor … si-am şapte ani. La toamna încep şcoala doamna invatatoare!”
Ceva din răspunsul meu a făcut-o sa zâmbească, fata i s-a destins, mi-a examinat rana scoţându-mi ghimpele apoi m-a însoţit pana la poala dealului unde începea cărarea serpuita printre ruji, măceşi si zmeuriş, spre casa.
A venit si toamna ce-o aşteptam cu nerăbdare. Acel septembrie pentru care mama m-a pregătit din timp. Îmi cumpărase caiete, penar si creioane colorate. Trăistuţa-n carouri (alb cu negru ) cu baieru’- mpletit in opt,suficient de lat sa tina greutatea cartilor, sa nu-mi taie umărul, aştepta cuminte intr-un cui. Intr-o zi pusesem in ea caiete, penar, creioane. Mi-o agatasem pe umăr si mă plimbam prin casa, mandra nevoie mare. Şcolărita fiind, am sa pot citi cate povesti vreau, ba mai mult am sa-i pot citi lel'i lu’ Vasile a’ Rosului, scrisorile primite.
Doamna Onica locuia avale, la drum, aproape de şcoala, intr-o casa cu turn imbracata-n iedera, la „castel”. Era o construcţie din lemn cu un cat, având scara interioara-n spirala ce ducea spre odaia de dormit. La parter doua încăperi si o chichineaţa ce ţinea loc de bucătărie care comunica prin spate cu magazia de lemne. Livingul larg, luminos, din care se intra in biroul doamnei căreia-i spuneam cu naivitate ”odaia cu pereţii imbracati in carti”. Muchii colorate de jos pana sus cum nu văzusem nicăieri, nici măcar la şcoala nu erau atâtea. Cu timpul am petrecut multe după amiezi si seri in acea odaie. Doamna la început, mă chema sa-i ţin de urat. Mi-a intuit setea. Mai tarziu, cunoscând-o, am inteles ca ii plăcea solitudinea dar mi-a deschis o „uşa” care, probabil, rămânea zăvorâta pentru mine fara ea. „Castelul” era înconjurat de o gradina cu alei pietruite printre pâlcuri de flori. Porneau dinspre poarta având ramificaţii: una ducea spre chioşcul langa care era o cruce imbracata-n verdeaţa de muşchi, la capătul unui dreptunghi cu flori veşnic înflorite. Nimeni n-ar fi bănuit ca răzorul e un mormânt daca n-ar fi fost dăltuite rimele durate-n piatra crucii. Brazi bătrâni mărgineau proprietatea , un dreptunghi de circa zece ari. Era un reper pentru noii veniţi. In partea dinspre drum cetina brazilor formau o bolta unindu-se cu crengile nucilor ce-mprejmuiau proprietatea de peste drum, formând un tunel verde . Porţiunea aceea era mirifica, razele soarelui filtrate printre crengi formau jocuri de lumini, pe alocuri reflectate-n muchia pietrelor, produceau luminiţe, parând a fi licurici . In drum spre şcoala străbăteam acea porţiune cu emoţie. Odată intrata-n tunelul verde, aveam impresia ca păşesc intr-un alt taram, cumva ca hotarul intre doua lumi. Una, cunoscuta, draga, alta tentanta plina de mistere. De-o parte gradina „castelului” cu flori nemaivăzute, cu alei, chioşc …misterul. Dincolo, livada din spatele casei cu pomi fructiferi si iarba deasa .
Onica invatatoarea, părea fara vârsta. Parul grizonat, ochi întunecaţi, severi. Gura frumos arcuita, veşnic roşie si-un obraz alb fara cute. Purta bluze in tonuri de gri si bej asortate cu fuste lungi ce-i acopereau glezna. Rareori imbraca pantalon din stofa fina, croi tip pana, si asta doar atunci când rătăcea pe dealuri după flori si plante medicinale. Degaja in ciuda severităţii aparente, rafinament si bunătate. Deşi părea ca nu are nimic comun cu cei in mijlocul cărora trăia, nu făcea nota discordanta. Iubea locul si oamenii, fiind iubita si respectata . Avea întotdeauna un sfat bun pentru cei ce se încumetau a-l cere. A purtat mana multor generaţii, desluşind copiilor jocul liniilor drepte ori curbe, care unite-ntre ele nasc litere. Litere ce formează cuvinte. Cuvinte ce odată rostite, devin vorbe. Pentru ea si oamenii locului cuvântul/ vorba, avea putere magica. Spunea adesea sa nu ne jucam in viata cu vorbele. Sa invatam a ne teme de putere lor.

N-am uitat Doamna Invatatoare.

rolia
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


juli - de zaraza sc la: 20/08/2008 10:27:39
Mi-a placut. Si textul, si gradina, si invatatoarea... :)

Pe invatatoarea pe care as omagia-o eu, am avut-o doar in clasa intai. Prea putin sa pot lega doua cuvinte... :(
E undeva ascunsa bine, tristetea ca nu a ramas in sat si in ceilalti ani.

#335073 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rolia - de INSULA ALTUIA la: 20/08/2008 11:30:34 Modificat la: 20/08/2008 17:13:43
. Cuvinte ce odată rostite, devin vorbe. Pentru ea si oamenii locului cuvântul/ vorba, avea putere magica. Spunea adesea sa nu ne jucam in viata cu vorbele. Sa invatam a ne teme de putere lor.

Frumos text,mi-a adus aminte de invatatoarea mea o chema Eliza,era tot asa sfatosa si ne indragea.
Pe una din fetele mele o cheama la fel ,in amintirea ei .
#335094 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza s.c - de juli la: 20/08/2008 15:01:42
multumesc.
Asa se intampla, din pacate la sat nu prea stau dascalii.

rolia
#335165 (raspuns la: #335073) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...