-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Reductionism


de GloriaVictis la: 19/08/2008 08:45:08
rezumat: fara
taguri: Salonul 
voteaza:
La limita, oare exista ceva ce facem ori gandim care sa fie determinat de altceva decat de o combinatie mai mult sau mai putin complexa din (numai) 5 realitati (simple): faptul ca moartea este inevitabila pentru fiecare dintre noi si pentru cei care-i iubim; faptul ca suntem liberi sa ne facem viata asa cum dorim; faptul ca in ultima instanta suntem cu totii singuri; faptul ca viata nu are un sens sau scop final evident; faptul ca suntem programati sa protejam existenta speciei…

???

(aberatie matinala emisa sub influenta povestilor de psihoterapie ale lui Irvin Yalom).
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (53):


ntz, nu-s de acord - de lafemme la: 19/08/2008 12:35:16
faptul ca moartea este inevitabila pentru fiecare dintre noi si pentru cei care-i iubim just

faptul ca suntem liberi sa ne facem viata asa cum dorim - cat de iberi suntem de fapt? Nu exista libertate absoluta atata vreme cat exista o societate, cu regulile impuse de ea. Poate eu am chef san u porta haine, sa vanez prin oras, porumbei, matze, catei si sa-i mananc de vii (este o ipoteza doar)… si asta sa fie tot ce vreau sa fac cu viata mea. Pot? Nu pot ca ma inchid astia la veverite si s-a dus pea pa sambetei vanatoarea mea.

faptul ca in ultima instanta suntem cu totii singuri nu stiu cat de singuri suntem… in ultima instanta ceea ce suntem, ce credem ca suntem, ce ne place sa credem sa suntem este gandit in raport cu ceilalti, cu ce am invatat de la ceilalti, chiar si conceptual de singuratate are sens doar atunci cand exista la antipode un grup de oameni cu care avem de-a face, oameni care locuies in mintea noastra… unii in aceeasi casa cu noi… asa ca nu stiu cat de singuri putem fi

faptul ca viata nu are un sens sau scop final evident correct

faptul ca suntem programati sa protejam existenta speciei care specie? Nu stiu cati vor allege specia in favoarea propriei persoane, a celor dragi. Instinctual de supravietuire este unul egoist, fiecare tine in ultima instanta la pielea lui mai tare decat la a altuia. Din fericire, cum noi suntem specia, in felul asta ne salvam

minimalism? Nu stiu ce sa zic. Comparativ cu celelalte fiinite de le conosc, n-as spune. Sa-i vad pe altii mai destepi si mai vorbim.
#334859 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aberez si eu:) - de impreuna2006 la: 19/08/2008 12:58:19
Nu cred in limita...
Cred ca suntem mai mult decat combinatia elementelor ce ne inconjoara,paradigma propriilor noastre ganduri...oare suntem acel ceva de "dincolo",de nedescris,..marionete sau nu,avem totusi la dispozitie de toate,ganduri,liberul arbitru sau primul impuls.
Ne nastem din iubire..iubim..murim,o trecere doar!Avem in noi capacitati extraordinare de regenerare ..de stabilire a scopurilor...ca alergam sau nu,destinul cred ca e scris anume!
Sau..
Poate suntem spirite deschise spre nemarginire...
_______________________________
“Oamenii vad doar ceea ce sunt pregatiti sa vada.”
— Ralph Waldo Emerson
#334866 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GloriaVictis - de zaraza sc la: 19/08/2008 13:22:12
"faptul ca suntem liberi sa ne facem viata asa cum dorim"

si cati au facut ce si-au dorit?...
mie mi-ar place uneori sa pot tzopai prin oras. De cate ori pot face asta si totusi sa raman serioasa si nu buna de dusa la ospiciu?

"faptul ca suntem programati sa protejam existenta speciei…"

eu inteleg prin asta necesitatea de a avea urmasi. Ne roade intrebarea "oare cu cine va semana" sau "sa am pe cineva la batranete de ajutor". Din ce in ce creste numarul celor care aleg sa nu aiba copii sau doar unul. Oare pentru ca cine nu putea avea pana acum, poate apela la medicina de ultima ora? Oare pentru ca ne-am putea clona?...

#334873 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 19/08/2008 13:49:09
faptul ca moartea este inevitabila pentru fiecare dintre noi si pentru cei care-i iubim;
da, e inevitabila dar putem s-o amanam. medicina, stiinta, aer liber... nexam tigari, alcool, stres, grasimi, ciuperci nebune.
eu am impins moartea (gandul mortii) foarte departe si nu zgandar locul, nu vreau. am pus gard de sarma ghimpata de jur imprejur si-o las sa pasca in teritoriul ei - nu vreau sa stiu de ea.

faptul ca suntem liberi sa ne facem viata asa cum dorim
nimeni nu are viata care si-o doreste, decat partial, intr-o mai mica sau mai mare masura. de ce? d-aia, ca mereu vrem ceva ce nu avem, mereu e cate-o chestie de dorit. e uman sa-ti doresti mereu ceva de la viata, de la tine, de la cei din jur, de la societate. poate si-o buruiana vrea la loc mai insorit, langa apa si in pamant mai fertil.

faptul ca in ultima instanta suntem cu totii singuri
...da, doar in ultima instanta. sunt cateva momente cand suntem singuri: durerea de orice fel (durerea crunta), dragostea (e o singuratate in doi, binefacatoare de altfel...) si ceasul mortii noastre (atunci nu vrem sa fim singuri, mai mult ca niciodata). cand ne nastem, suntem tot singuri...pana la mainile care ne trag la lumina...si-apoi incepe spectacolul.

faptul ca viata nu are un sens sau scop final evident;
are sens si scop, cine a zis ca nu? sensul, scopul il dam noi, dupa chipul si nevoile noastre.

faptul ca suntem programati sa protejam existenta speciei…
protejarea speciei incepe cu propria persoana si cei foarte aproape. cand un copil alege bucata de prajitura cea mai mare de pe farfurie, se cheama instinct de supravietuire, nu ca e lacom. cand o femeie alege pentru copilul sau, marul cel mai rosu...nu-i dragoste materna cat instinct de protejare a speciei. suntem mai animale decat credem, si-n sensul bun si-n sensul rau. tot ce ne infraneaza, tine de educatie si inteligenta - care de fapt sunt de suprafata.
#334877 (raspuns la: #334873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 19/08/2008 13:53:32
"mie mi-ar place uneori sa pot tzopai prin oras. De cate ori pot face asta si totusi sa raman serioasa si nu buna de dusa la ospiciu? "

in sensul ca voi fi privita altfel decat vreau...si atunci ma abtin sa tzopai, doar mai mangai frunzele...si cand e trotuarul liber inainte, admir norii.

#334879 (raspuns la: #334873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de lafemme la: 19/08/2008 13:59:03
ma chere, imi pare rau dar eu chiar nu-mi pot inchipui cum o persoana poate sa tzopaie prin oras fiind serioasa in acelasi timp.

motiv pt care... la balamuc cu tine fata draga!!! eu sunt aia creata de la masa de sub nuc. ;)
#334883 (raspuns la: #334879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de GloriaVictis la: 19/08/2008 14:12:22
cat de liberi suntem de fapt?
sunt din ce in ce mai tentata sa cred ca problema nu e ca nu am fi liberi ci ca ne este extrem de greu sa ne asumam aceasta libertate. Si atunci descarcam o parte din responsabilitate in "carca" unor factori externi, asupra carora "nu avem nicio influenta" (deci ne-am scos): societate, binele altuia, cutuma etc etc. Exercitarea libertatii ne obliga sa decidem. Decizia implica si renuntare. Pentru fiecare optiune aleasa, inchidem alte usi... Daca alegem optiunile "acceptabile", impartim responsabilitatea cu "ceilalti", cu "morala", cu "societatea". E mai safe.

Si totusi, de fapt sunt libera sa-mi fac viata cum doresc. Sunt libera sa respect "limitele" sau nu. Sunt libera sa-mi asum consecintele deciziilor. In fond, sunt libera sa fiu cat de libera doresc. Eu sunt elementul activ, in toata povestea - nu regulile...

nu stiu cat de singuri putem fi
Singuratatea, mai degraba in sensul celei despre care vorbeste asa: "Desi ne straduim din toate puterile sa trecem prin viata cate doi sau in grup, exista momente, mai ales in apropierea mortii cand adevarul - acela ca ne nastem singuri si trebuie sa murim singuri - isi gaseste drum in constiinta noastra cu o limpezime care ne da fiori"

cum noi suntem specia, in felul asta ne salvam
dap. noi suntem specia, deci tre' sa ramanem cat se poate de intregi, valizi (si eligibili) pentru a putea procreea si proteja apoi (pentru un timp) pe cei care "ne vor duce mai departe".
#334886 (raspuns la: #334859) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
impreuna2006 - de GloriaVictis la: 19/08/2008 14:19:49
Nu cred in limita...
nici eu. nu limitele, ci motivele pentru care ajungem sa construim limite sunt cele care imi dau de furca... :))
#334888 (raspuns la: #334866) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de GloriaVictis la: 19/08/2008 14:22:44
De cate ori pot face asta si totusi sa raman serioasa si nu buna de dusa la ospiciu?
ai de ales. alegi. esti libera :))

Oare pentru ca cine nu putea avea pana acum, poate apela la medicina de ultima ora?
intotdeauna am avut mari indoieli despre "intelepciunea" acestei alternative...

Oare pentru ca ne-am putea clona?...
uf! sper sa mor inainte :))
#334890 (raspuns la: #334873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de GloriaVictis la: 19/08/2008 14:27:04
nu zgandar locul, nu vreau.
din pacate, locul nu dispare. si se pare ca "lucreaza" bine merci si daca e reprimat/ amanat/ ingropat. hm...
#334893 (raspuns la: #334877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de zaraza sc la: 19/08/2008 14:31:59
A, am inteles! Esti creată creaţă...nu vedeam ţ-ul ;)

Ba se poate, in sensul ca daca tzopai, nu inseamna ca nu pot sa dau un sfat competent unde sunt competenta, unde eram considerata competenta si inainte de a fi vazuta tzopaind.

#334896 (raspuns la: #334883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza sc la: 19/08/2008 14:36:27
Si dupa o repriza de tzopaiala, dau sfaturi si mai bune! De exemplu - tzopaiti! sau mai bine, dansati!

Nu mai vad nici motivele pentru care sa fixez limite. ;)

#334898 (raspuns la: #334896) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pfff - de lafemme la: 19/08/2008 14:38:11
mai ... mia mi-ar placea ca sefa mea sa topaie prin birou cand vine sa ne dea ceva de facut. sa topaie si mai tare cand ma cearta!!! dar din pacate... ne omoara normalitatea... si regulile aferente ei.
#334899 (raspuns la: #334896) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de Intruder la: 19/08/2008 14:43:43
din pacate, locul nu dispare.

stiu ca nu dispare dar n-ai auzit de gunoi sub pres?? pan'la urma, "gospodina" il descopera dar vreau sa cred ca "gospodina" mea nu-i cuprinsa de exces de zel.

mai...fenomenal ce-mi place sa vorbesc in parabole, pe cafenea! ai observat? :))))))

#334901 (raspuns la: #334893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de GloriaVictis la: 19/08/2008 14:53:58
:)))
naspa cand pe "gospodina" o loveste cate o "criza de curatenie"... noroc ca s-a inventat shopping-ul :)))

am! (observat) :))
#334905 (raspuns la: #334901) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de zaraza sc la: 19/08/2008 14:58:04
Nici mie nu-mi plac regulile cand ma omoara.
Compensez din cand in cand...

#334907 (raspuns la: #334899) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GloriaVictis - de zaraza sc la: 19/08/2008 15:02:54
Vedeti?...Am o curiozitate, daca psihicul si gandurile au asa o mare importanta, ce pot sa obtin daca nu am sa zic niciodata "am imbatranit cu un an/vai, e normal la varsta asta/nu se poate sa nu te doara ceva etc etc"

Si important e sa te mentii activ, sa fii pe cat posibil printre tineri sau printre cei cu inima tanara. In acelasi timp sa te ingrijesti de sanatate.

Psihicul lucreaza bine merci, Gloria! ;)

Iar noi experimentam!
#334911 (raspuns la: #334893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de GloriaVictis la: 19/08/2008 15:10:34
ce pot sa obtin daca nu am sa zic niciodata ...
nu stiu ce poti obtine daca pur si simplu nu zici. cred insa ca se obtin multe daca nu ajungi sa simti nevoia sa zici asta...

experimentam, exact :)) haha! da' nu-l las eu sa lucreze cum vrea el, na!
#334916 (raspuns la: #334911) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ana - de motanelul la: 19/08/2008 15:17:49
ma tem ca cei mai multi nu sunt constienti de toate cele cinci realitati enumerate de tine. uneori nici macar eu. cat despre combinatia lor...ce bine ar fi
#334923 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel - de GloriaVictis la: 19/08/2008 15:23:00
ce bine ar fi
pai tocmai. si ce? sa stau sa ma vait ca ar fi bine? macar intrebarile sa mi le pun...

uneori nici macar eu
:))) nu m-am putut abtine sa nu remarc expresia :)))

aaa...cartea lu' Yalom - tare misto ("Calaul dragostei si alte povesti de psihoterapie" - Ed. Trei).
#334925 (raspuns la: #334923) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de munteanu rodica la: 19/08/2008 15:38:29
"Sunt libera sa respect "limitele" sau nu."
Mda,din moment ce noi ne impunem limitele este firesc sa le respectăm.Mai greu este cu limitele impuse de ceilalţi sau cu lipsa limitelor.
Poate cineva să fie "liber"în lipsa limitelor?Eu ma gîndesc la libertate
sufleteasca,spirituală, nu la cea intelectuală ,raţională.

"faptul ca in ultima instanta suntem cu totii singuri;"

Nimeni nu este singur, nici la naştere,
cînd dupa secţionarea cordonului ombilical ce asigură legatura mamei cu fătul acesta din urma este preluat de medici si familie ,si nici in faţa morţii.Dar suntem singuri sufleteşte ,
atît cit ne dorim şi permitem.Asta ne ajută la ceea ce spuneai :
"faptul ca suntem liberi sa ne facem viata asa cum dorim; "
Ne ajuta, zic, pentru ca foarte rar se intimpla sa fie totul ca la carte.
#334929 (raspuns la: #334886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de GloriaVictis la: 19/08/2008 15:50:07
Poate cineva să fie "liber"în lipsa limitelor?
nu, cu siguranta nu. e doar liber (responsabil) sa le aleaga si sa le asume pe cele pe care le doreste. si de aici apar probabil multe dintre diferentele dintre oameni.

in mintea mea e o mare legatura intre "libertate", asa cum o vad eu si "asumare", "responsabilitate". cu toate ca la prima vedere e un paradox.
#334933 (raspuns la: #334929) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ana - de motanelul la: 19/08/2008 16:13:23 Modificat la: 19/08/2008 16:13:58
...expresia... :P
am pus/o intentionat. gandindu/ma la ce ai scris, si avand pretentii destul de mari in ce ma priveste, consideram normal sa ma gandesc la celea. insa recunosc, nu m/am gandit. nu mereu, nu cand era cazul. intamplator, da :)))

voi cauta cartea
#334937 (raspuns la: #334925) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel - de GloriaVictis la: 19/08/2008 16:27:36
eh. sa las eu sa treaca bunatate de ocazie de intepat? :)))

citeste-o. apoi bem o bere :))
#334942 (raspuns la: #334937) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ana :)))) - de motanelul la: 19/08/2008 16:40:22 Modificat la: 19/08/2008 16:44:18
placerea fu a mea :D
pisicii ei de carte, e noua si nu o gasesc pe dc sa o downloadez. gasesc numai "plansul lui nietzsche"
tre sa o cumpar =))
bem berea inainte :P

app: am citit scurta prezentare a cartii facuta de autor si/mi suna cunoscut, chiar foarte cunoscut. prietenii stiu de ce :P
#334946 (raspuns la: #334942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel - de GloriaVictis la: 19/08/2008 16:27:36 - de om la: 19/08/2008 16:44:24
eh. sa las eu sa treaca bunatate de ocazie de intepat? :))) = interesanta confa, interesante discutii, cand sa intervin si eu intr-un mod serios...na, am citit asta (vezi mai sus) si mi-au pierit raspunsurile serioase....acum am numai ghidushii in cap...sa le spun, sa nu le spun ? :)))
#334948 (raspuns la: #334942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GV - de lafemme la: 19/08/2008 16:56:21
Apropo de libertate. Niciodata nu suntem total liberi. Ne nastem in anumite locuri, intr-o anume familie, suntem crescuti intr-un anumit fel, digeram initial lucruri ce ni se servesc. Motiv pt care, nu suntem total liberi. Nu vorbesc aici musai de ce poti face, apropo de destin personal. Vorbesc de faptul ca fara sa vrem suntem oarecum prefabricati. Si ce e mai important, e faptul ca avem limitele noastre, poate sunt genetic structurate… dar… io de ex, as fi vrut sa fiu geniala, iete ca nu-s… teapa !

Asta cu nascutul si muritul singur mi se pare o faza tocita… de genul intelepciune populara, replica data in loc de altceva. De nascut nu ne nastem deloc singuri. Mama macar, si tot e cineva acolo, nu sarim ca superman din pantec, zicand « adio mama, eu plec in lume ! » asta cu murim singuri, da poate suntem singuri in fata creatorului, raspundem pentru greselile noastre cu capul, sufletul ce vrei tu… dar asta e dupe. Insa tot ce tine de actiunile noastre e inevitabil legat de grup. Si la propriu luata treaba, poate mor tihnit cu tot familionul la capatul meu si 3 bocitoare.

#334955 (raspuns la: #334948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafam - de Intruder la: 19/08/2008 17:09:52
asta cu nascutul si muritul singur e fumata dar cred ca asa e.
ok, la nastere e mama, tatal cu o camera video (dar lesina si ramane copilu' ne-mpozat), medicul, moasa, omu' de la cablu...dar suntem singuri pentru ca nimeni din cei de fatza nu stie experienta (a trecut prin ea insa n-o tine minte)...iar in clipa mortii, la fel.
nu e vorba de prezenta fizica a cuiva ci de traire (unica si covarsitoare)
#334961 (raspuns la: #334955) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel - de GloriaVictis la: 19/08/2008 18:25:12
Foarte bine c-ai citit, ca doar de aia te-am trimis la carte :)) ei las' ca daca tre' s-o cumperi, dau eu berea (dublu, ca-s oricum deja datoare)
:)))
#334983 (raspuns la: #334946) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de GloriaVictis la: 19/08/2008 18:27:52
Zi-le, mai, ca-ti stau pe limba!
:)))
#334984 (raspuns la: #334948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de GloriaVictis la: 19/08/2008 18:36:04
Si libertatea si singuratatea sunt notiuni relative. Ca si perceptiile. Mai mult decat mediul sau predispozitia genetica, cred ca in cazul lor fiecare experienta traita (si constientizata) are sanse sa schimbe dramatic felul in care le definim si ne raportam la ele.
#334985 (raspuns la: #334955) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
'truder - de lafemme la: 19/08/2008 18:39:34
shhhht!!! ca io vreau sa vb in contradictoriu azi.

deci... singurul argument la care ma pot gandi este ca... nu gasesti pe nimeni sa-ti poata confirma ipoteza! ha! te-am incuiat!!!
#334988 (raspuns la: #334984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ana :))) - de motanelul la: 19/08/2008 19:09:54
pai daca m/ai facut curios, sigur o voi lua. speram sa o dau jos de pe net pentru ca era mai comod, nu din alt motiv:P
nu esti datoare :D da m/am gandit io la ceva =))
ai mp.
#334989 (raspuns la: #334983) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 19/08/2008 19:28:46
Zi-le, mai, ca-ti stau pe limba! = prea tarziu, le-am inghitit :( dar o sa le dau pe capatul celalalt al tubului lui Nothomb. "La métaphysique des tubes d’Amélie Nothomb "
#334991 (raspuns la: #334984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de GloriaVictis la: 19/08/2008 20:13:49
Prea devreme: n-am citit :(
Dar "dieu est belge" suna promitator...:))
#334992 (raspuns la: #334991) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Le-as mai reduce odata. Restul... depinde - de 1brasovean la: 19/08/2008 21:45:38 Modificat la: 19/08/2008 21:48:35
As pastra, dupa mintea mea, doua din cele cinci, nasterea si moartea, in sens biologic. Sau – in sens mistic – ca taine, primordiala si de capat.
Restul as putea sa le spun variabile.

Liberatea mea de azi, nu-i totuna cu libertatea mea de ieri, cum viata mea de azi nu seamana cu viata mea de cu doua zile in urma, sau mai in urma, cateva luni.
Libertatea in sens pur teoretic nu-i totuna cu libertatea mea in ceea ce inseamna perceptia/proiectia mea asupra libertatii si tot asa as zice ca nu prea seamana cu libertatea unui sclav din antichitate cum nici cu a unui breslas din epoca medievala.

Singuratatea, e schimbatoare, in nici un caz nu e un vid. Un zambet poate schimba totul. Ori o tacere.
Dar tot merita sa analizam: singuratate sau solitudine? Singuratatea e cea care ucide [poate].
Dar cand suntem singuri cu adevarat? Cand credem ca suntem [perceptie] sau cand suferim de singuratate ca nu suntem cu [alaturi/aproape de] cine trebuie?

Viata e intre cele doua limite reduse mai sus la doua. Sensul e unul singur, de la un capat la celalat, restul e umplutura.

Nu se zice despre viata ca este o boala mortala cu transmitere sexuala?:)
Ne tratam cum putem, unii cu umplutura, altii cu esente, [asa] ar putea asa sa apara si proiectii ale noastre asupra sensurilor, rosturilor. Depinde cum si [cu] ce umpli, depinde ce apuci intre degete, depinde ...

Si, nu prea am vorbit despre dinamica personala, a vremurilor, istorica, de cunoastere, etc...

Depinde.#335002 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alex andra la: 20/08/2008 06:52:32
Pana una-alta, scopul existentei umane, constient sau nu, este fericirea. N-o spun eu, o spun filozofii secolului al XVIII-lea. Ea este motorul actiunilor noastre.
#335011 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brasovene, - de GloriaVictis la: 20/08/2008 10:08:17
Liberatea mea de azi, nu-i totuna cu libertatea mea de ieri, cum viata mea de azi nu seamana cu viata mea de cu doua zile in urma, sau mai in urma, cateva luni
corect. DAR... viata mea de azi e cea pe care o traiesc, cu raportarile si definirile de azi. Cu raportarile, perceptiile si definirile mele. Care maine pot fi altele, asa cum ale altora pot fi diferite de ale mele. Eul meu de ieri e expirat, perceptiile altora lipsite de relevanta... Eul meu de maine e o necunoscuta, iar perceptia celorlalti: lovita de acelasi "depinde". A-mi "agata" azi-ul de toate variabilele astea ma poate face sa-l sacrific, pe un altar care nici un stiu daca e real.

cand suferim de singuratate ca nu suntem cu [alaturi/aproape de] cine trebuie?
cand nu suntem alaturi de cineva, asta se poate datora unor alegeri ale noastre (exercitarea libertatii proprii) sau unor alegeri ale celuilalt (exercitarea libertatii sale)... si revin la o discutie mai veche despre "reciprocitate" - daca acel trebuie nu apartine in mod egal ambilor "actori" (caz in care isi pierde valoarea de “trebuie”), suferinta in cauza nu e doar expresia unui atasament fata de o proiectie imaginara? Ne percepem singuri nu pentru ca am fi, ci pentru ca dintr-un motiv sau altul ajungem sa construim o limita: aceea ca absenta obiectului atasamentului respectiv = singur (limita pe care suntem liberi sa o construim, nu?). Si pot veni cohorte de invatati sa ne contrazica: tot singuri ne percepem. Si asta este adevarul nostru.
Personal, ma regasesc mai mult in interpretarile lui singur date de Intruder.

Viata e intre cele doua limite reduse mai sus la doua. Sensul e unul singur, de la un capat la celalat, restul e umplutura.
Eu traduc asta prin exact “viata nu are un sens sau scop final evident”. Caci simpla "trecere" nu mi se poate substitui in minte unui "scop evident".

Depinde, deci :)

A! Si raspunsurile mele de azi, se prea poate sa nu fie si cele de maine si probabil sunt diferite de cele de ieri. Sunt adevarul meu de azi.
#335059 (raspuns la: #335002) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 20/08/2008 10:20:38
Sunt adevarul meu de azi.

voi chiar credeti ca "adevarul" se schimba de pe-o zi pe alta? nu ma refer la adevarurile mici ("azi am gripa, ieri n-aveam") ci de justetea batuta-n cuie, care ne apartine (doar noua sau unora sau tuturor, nu conteaza) si pe care-am adoptat-o fara echivoc.
#335070 (raspuns la: #335059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de GloriaVictis la: 20/08/2008 10:24:42
Nu sunt dispusa sa dau filosofilor secolului al XVIII-lea (sau oricui altcuiva) atata putere asupra-mi incat sa-mi tac intrebarile (fie pentru ca ele, vezi-doamne, au un raspuns clar pe care trebuie sa fac bine sa-l iau ca atare; fie pentru ca cineva decide ca-s intrebari stupide sau nerelevante).

Remarc insa cat de categoric suna raspunsul. Ceea ce nu pot sa nu recunosc ca in "economia" gestionarii anxietatilor personale este cu siguranta foarte util.
#335071 (raspuns la: #335011) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de GloriaVictis la: 20/08/2008 10:35:48
Nu stiu. Nu de pe o zi pe alta, asta sigur. De la o experienta la alta: nu mai stiu!
(nb: Nu vorbesc de experiente "cotidiene" ci de cele care pot ajunge sa aiba efecte chiar si asupra lucrurilor "batute-n cuie")

Acum cativa ani as fi fost tentata sa raspund mult mai categoric... (impartasindu-ti opinia). Nu mai cred in lucruri adoptabile fara echivoc.
#335078 (raspuns la: #335070) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de alex andra la: 20/08/2008 10:36:05
N-am facut decat sa dau un raspuns reductionismului tau cu un altul, cu care poti sau nu sa fii de acord.
N-am facut judecati de valoare asupra intrebarilor tale, asa cum nu contest, in general, necesitatea intrebarilor. Si n-am naivitatea sau aroganta de a crede ca raspunsurile mele sunt cele valabile.
#335079 (raspuns la: #335071) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de GloriaVictis la: 20/08/2008 11:49:35
Nici nu te-am banuit de naivitate sau aroganta. Mai ales ca mi-ai spus doar ca nu e raspunsul tau ci raspunsul filosofilor cu pricina.

Nici intrebarile nu-s ale mele - sunt lucruri pe care unii-altii le dau sub forma de raspunsuri, pe care am simtit nevoia sa le transform in intrebari tocmai pentru ca nu-s pregatita sa le inghit tel-quel ca si raspunsuri...

Adoptarea (cu convingere) a unui raspuns - indiferent cat de "valid" (in fond nu exista vreo instanta legitima care sa decida asta) - este insa cu siguranta cel mai util demers intru atenuarea existentialismelor... si falimentarii terapeutilor :)))
#335102 (raspuns la: #335079) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria, - de PROUDFRECKLED la: 20/08/2008 15:02:05
din moment ce acceptam ca realitate faptul ca suntem programati sa protejam existenta speciei celelalte patru realitati expuse se vor subordona. Moartea devine partea finala a programului in care aplicind tehnologia pe telomer putem afla exact ceasul si minutul.:) Libertatea este o iluzie, in fond suntem un depozit genetic ambulant sub biciul excretiilor glandulare. Singuri, in acest sens, suntem pina in momentul cind 'programatorul' de serviciu face ordine, cu ocazia asta aflam si scopul 'lui', evident al lui, nu al nostru.:)

Reductionismul, pentru mine (nu chiar lacom :))), a ajuns pina la intrebarea: evolutionism, creationism, intelligent design? cu tot ce deriva de aici in discutia despre moarte, libertate, singuratate, lipsa de sens si scop final. Imi pare ca o zbatere animala, prins in acvarium ermetizat, caruia aerul se face tot mai rar.
#335166 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proud - de GloriaVictis la: 20/08/2008 15:23:46
Da! Cele 5 sunt o alaturare heterogena de "4+1"; probabil un hibrid de trecere catre punctul in care tinde sa ajunga "reductionismul" pentru mine :))
Oare exista un pattern si pentru asta?

acvarium ermetizat
da

#335168 (raspuns la: #335166) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GloriaVictis, - de 1brasovean la: 20/08/2008 19:09:25
"
cand nu suntem alaturi de cineva, asta se poate datora unor alegeri ale noastre (exercitarea libertatii proprii) sau unor alegeri ale celuilalt (exercitarea libertatii sale)... "
Exprimarea avea ca intentie cuprinderea unei arii mai largi, si altele decat cele caduce datorate [ne]reciprocitatilor.
Ma gandeam si la decesului unei persoane apropiate [prieten, ruda, coleg, parinte] si, in perspectiva, in oglinda, la o potentiala insingurare generata altora de disparitia noastra, cand va fi vremea.
Sigur a fost un viciu de exprimare, al meu, n-am detaliat ideea desi in cap asta mi se invartea.

Pe de alta parte, da, si eu azi as aborda altfel subiectul.
Sunt curios ce ar iesi daca temele reductioniste in discutie ar fi abordate cu instrumentul teoriei [generale a] sistemelor, tinand desigur cont de... entropie dar nu numai. Cred ca ar fi... interesant.

#335199 (raspuns la: #335059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brasovene, - de GloriaVictis la: 21/08/2008 08:17:50
Sigur a fost un viciu de exprimare, al meu
Hm. Sau un viciu de interpretare - al meu, relatia mea cu moartea traversand o etapa mai putin amiabila. Chiar! Ar fi buna institutia divortului si in acest caz :)))
#335245 (raspuns la: #335199) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:D - de thebrightside la: 21/08/2008 15:58:39
pipi & co? :)))
#335320 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de GloriaVictis la: 22/08/2008 09:41:29
asa ceva :-)
#335443 (raspuns la: #335320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
acu fara bulgaritati - de thebrightside la: 22/08/2008 10:29:45
si fara determinantii expusi mai sus

cant in baie
zambesc necunoscutilor
ma plimb aiurea pe strazi cercetand curti si ferestre
vorbesc singura sau cu animalele
schimb regulat ruta pe care merg la servici
noaptea inainte sa adorm fac tot felu' de proiecte de business pe care n-am sa le pun niciodata in practica fiindca detest business-urile :D


or mai fi...
#335473 (raspuns la: #335443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
haha - de GloriaVictis la: 22/08/2008 10:47:16
probleme ar trebui sa-ti faci doar daca nu ai face toate astea ;)

parerea mea...
#335488 (raspuns la: #335473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gloria - de thebrightside la: 22/08/2008 10:58:12
ah, pai nu-mi fac deloc. raspundeam doar la "oare exista ceva ce facem..."
#335503 (raspuns la: #335488) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe - de GloriaVictis la: 22/08/2008 11:02:28
depinde pe cine intrebi :)))
#335507 (raspuns la: #335503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...