te provoaca sa gandesti
Astazi, 21 august, se implinesc 40 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia sub conducerea sovieticilor. Singura tara din Pact care nu a participat la aceasta agresiune a fost Romania. Un moment istoric cu multiple semnificatii.
Invazia a insemnat moartea Primaverii de la Praga, asa cum a fost cunoscut programul de reforme si de liberalizare initiat de comunistii cehi si slovaci sub conducerea lui Dubcek, Ota Sik, Svoboda, Frantisek Kriegel etc. Ideea ca regimurile comuniste din tarile aflate sub "aripa protectoare" a Moscovei vor putea fi reformate din interior a murit si ea. Apropierea Est-Vest a fost si ea afectata. Tensiunea intre cele doua blocuri a escalat. Simpatia de care se bucurau comunismul si sovieticii printre intelectualii de stanga ai lumii libere s-a evaporat. Masca a fost data la o parte de pe fata hada a dictaturii rosii. Paradoxal, neinterventia Romaniei si discursul fulminant de condamnare a invadarii Cehoslovaciei de pe 23 august au facut din Ceausescu un lider recunoscut atat pe plan intern cat si pe plan international. Cine putea atunci sa stie ca vehementa lui era datorata fricii de a fi debarcat si nu altor cauze mai nobile. Tot atunci insa au aparut primele semne ale cultului personalitatii cizmarului si s-a inchegat teoria "politicii externe independente" a Romaniei, platita printr-un stalinism crunt in interiorul tarii. A trecut ceva timp pana cand s-a dovedit ca asa-zisa independenta in politica externa era tolerata de Moscova. URSS vedea in Romania si in Ceausescu un pion avansat in Vest, prin care se putea comunica la nevoie cu Puterile Aliate si care avea mai multa libertate de miscare decat celelalte tari socialiste in diverse activitati subversive (spionaj, dezinformare, terorism etc.). Voua ce va zice aceasta aniversare?
subiecte similare: La aniversare Brigitte Bardot - aniversare La aniversare Aniversarea de un an ! Dau bere... comentarii (30):
"luati labele de pe Cehoslovacia"
- de
thebrightside
la: 21/08/2008 12:13:54
imi tot repeta maica-mea, magistrala si barbateasca reactie a raposatului. :)
#335290
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
blocheaza userul
bright
- de
RSI
la: 21/08/2008 12:30:24
Modificat la: 21/08/2008 12:31:22
nu tin minte asa o fraza in discursul din 23 august 68, dar a fost primul lui discurs (si ultimul) in care a vorbit liber si din cauza tensiunii nici macar nu s-a balbait.
In perspectiva, vehementa discursului avea menirea sa-i faca pe sovietici sa inteleaga ca in Romania nu vor intampina rezistenta pasiva din Cehoslovacia ci una armata. Ce nu stia populatia era ca un avion il astepta pe Ceausescu undeva aproape de granita cu Iugoslavia, avion incarcat cu o parte din tezaurul national. Cred ca mesajul ascuns al discursului a fost ceva stil: "...ori toti sa traim, ori toti sa muriti..."
RSI
- de
INSULA ALTUIA
la: 21/08/2008 12:33:18
Modificat la: 21/08/2008 15:42:30
Mie imi aduce aminte de tata,care a fost chemat de urgenta la cazarma si ne-a spus ca nu stie cind v-a veni.
Am crezut ca incepe un razboi eram copil,plingeam noi fiind aproape de granita cu sarbii si maghiarii. Cind tata a revenit ne-a spus doar ca toata armata a fost concentrata la granita cu ungurii. La vremea respectiva il auzeam susotind cu mama ce curaj a avut Ceausescu. Si eu eram mindra de el ,dupa ce a murit un coleg de-a lui mi-a spus ca tata a fost un bun strateg dar oricum toate ordinele veneau de sus.
***
- de
donquijote
la: 21/08/2008 13:06:37
in vara lui 81 (daca nu ma inseala memoria), dupa ce am terminat facultatea, cand am facut concentrarea de 3 saptamani pentru primirea gradulu, am avut comandant de curs un colonel relativ in varsta si inainte de pensionare. oricum isi permitea sa vorbeasca destul de liber pe diverse subiecte sensibile.
el ne-a zis ca tot discursul lui ceausescu a fost un mare bluf. spre deosebire de cehi unde munitia era pastrata in unitaile militare si daca voiau puteau opune rezistenta, in romania, probabil de frica vreunei razmerite, toata munitia era in afara bazelor militare (mai putin cateva randuri de glaonte pentru garda). zicea el ca daca ar fi intrat rusii, pana cand s-ar fi impartit munitia eram deja ocupati...
...
- de
zorba
la: 21/08/2008 15:20:10
Eu am facut armata in perioada 78-80, intr-o unitate operativa (regiment de rachete AA). In ianuarie '80 cand au intrat rusii in Afganistan, ni s-a prelungit armata cu inca 35 de zile, si s-au luat unele masuri speciale printre care repetarea tragerilor de zi, de noapte si speciale, si curatarea/reconservarea armamentului pregatit pentru rezervisti. Am intrat in bunkerul/depozit de armament si munitie ca sa luam acele arme (carabine ZB si pistoale mitraliera AKM sovietice, nu romanesti), si ceea ce am vazut m-a lasat cu gura cascata. Un culoar lung din cap-in-cap,iar in lateral erau compartimente cu usi de metal. Cand au deschis o usa, am vazut zeci de lazi cu cartuse si lazi cu grenade defensive si focoase de grenada. Am luat patru lazi cu cartuse (nu mai stiu cate cutii cu cartuse erau in fiecare lada), din care una cu trasoare si alta cu perforant-incendiare, si doua lazi cu grenade. Am mai luat cateva zeci de truse individuale de prim ajutor si patru statii radio nou-noutze.
Am curatat armamentul de vaselina foarte groasa, intarita, si apoi l-am uns cu ulei de arma. In clubul unitatii s-au adus haine, saltele, perne si paturi, iar de la intrare si pana la club au fost trasate trasee speciale pentru rezervisti, care nu aveau voie sa circule in alta parte decat in zonele amenajate pentru ei. Acestia au sosit a doua zi, in jur de 80 de barbati intre 30 si 50 de ani. Au stat in unitate cam doua saptamani, dupa care au plecat acasa. Banuiesc ca si in '68 s-a intamplat cam tot la fel. Tata stiu ca a fost concentrat trei saptamani la Buzau, intr-un regiment de transmisiuni, si mama se ruga sa nu intre rusii peste noi. Se zvonea dupa aceea ca au fost ceva incercari de trecere a frontierei a unor tancuri rusesti sau unguresti, care ar fi fost distruse cu un armamnet laser secret, inventie de-a lui Coanda.
hmmm
- de
lafemme
la: 21/08/2008 15:47:27
vorbiti de vremi in care eu nici macar nu existam... asa c-o tai de pe aici:)
la femme
- de
INSULA ALTUIA
la: 21/08/2008 15:54:02
Ce te invidiez:))))
RSI
- de
zaraza
la: 21/08/2008 16:46:09
Cine putea atunci sa stie ca vehementa lui era datorata fricii de a fi debarcat si nu altor cauze mai nobile.
in ce sens frica sa nu fie debarcat? de catre cine, unde? zaraza
zaraza
- de
RSI
la: 21/08/2008 17:12:06
Modificat la: 21/08/2008 17:12:57
Frica sa nu fie debarcat (adica demis) de catre sovietici si inlocuit cu un pro-moscovit.
RSI
- de
zaraza
la: 21/08/2008 17:15:44
si atunci s-a declarat independent?
totusi, de ce nu ne-au atacat rusii atunci?
zaraza
- de
RSI
la: 21/08/2008 17:53:19
Modificat la: 21/08/2008 17:57:25
nu, nu s-a declarat independent, dar a dus o politica externa diferita de a celorlalte tari din Pactul de la Varsovia. Dar care era tolerata de rusi (vezi ce am scris mai sus privitor la pionul avansat in campul Occidental).
De ce nu ne-au invadat rusii? Romania avea o politica de reforme mult mai timida decat Cehoslovacia si nu se "abatea prea mult de la doctrina comunista". Deci nu deranja asa de mult ca Cehoslovacia, care se invecina cu Germania si Austria (pozitie strategica pentru fortele Pactului vis-a-vis de NATO). In timp ce Romania era inconjurata de Pactul de la Varsovia, cu exceptia micii portiuni de granita cu Iugoslavia. Deasemeni cred ca s-au temut ca in cazul unei riposte armate la invazie sa nu iasa o baie de sange ceea ce le-ar fi stricat total imaginea si i-ar fi indepartat pana si pe cei mai fanatici pro-moscoviti intelectuali de stanga din Occident.In Cehoslovacia rezistenta a fost pasiva, in timp ce discursul lui Ceausescu si masiva raliere a poporului roman la condamnarea invaziei in Cehoslovacia lasau sa se intrevada o posibilitate de rezistenta armata indarjita.
RSI
- de
zaraza
la: 21/08/2008 18:28:09
am inteles. multumesc mult pentru explicatii si respectele mele pentru faptul ca stii atat de multa istorie.
eu ma intreb, oare unde avea de gand sa fuga ceausescu cu avionul ala, in caz ca lucrurile ieseau prost? chiar poti disparea asa, cu jumate dintr-un tezaur national, ca sef de stat, fie el si comunist? si ce viata ai dupa aia, unde naiba te ascunzi, la triburile din africa? pai din momentul in care nu mai esti nimeni, aia iti iau tezaurul si apoi te fac tocanita. avea oare pe undeva ceva pregatit, un spate puternic? (m-am intrebat asta si la revolutie, unde oare avea de gand sa fuga cu elicopterul ala? unde se fuge in astfel de cazuri????) zaraza
zaraza
- de
INSULA ALTUIA
la: 21/08/2008 18:35:53
Eu as fi stiut sigur,Ceausescu nu a vrut sa fuga cu nimic,nici atunci si nici la revolutie.
Eu sunt din Timisoara ,aici au murit oameni,nu le-au venit sa creada ca lumea e revoltata la Bucuresti,ei habar nu aveau ce li se va intimpla. In elicopterul cu care au fugit nu aveau nimic.Mai vorbim pe tema aceasta.
***
- de
juli
la: 21/08/2008 19:58:40
prea multe nu stiu. Am avut insa un coleg de serviciu din'85 pana-n '91, caruia evenimentele de atunci i-au schimbat viata radical.Fara a fi fost implicat politic a facut puscarie.In '68 fusese student, n-a terminat.Din tanarul plin de viata ( cum spuneau cei care l-au cunoscut inainte de '68) ajunsese un singuratic, un functionar marunt(dupa doi ani de puscarie, nu si-a terminat studiile nicidata).Evenimentele din '89 aveau sa fie pentru el o razbunare multasteptata.
pentru cei care doresc discursul lu' Ceausescu din august '68: http://www.youtube.com/watch?v=MpL8U-A_-lE rolia
da
- de
anticena
la: 21/08/2008 20:27:18
adevarata microlectie de istorie pe-aici, imi pare rau ca nu am timp sa dezvolt si eu putin; eu sunt din aia de nu se nascusera inca pe-atunci, stiu cate ceva, insa va urmaresc atent; nici nu stiti ce dezamagita am fost cand - copil fiind - Primavara de la Praga s-a dovedit a nu fi un film, asa cum credeam eu !
zaraza
- de
RSI
la: 21/08/2008 21:11:43
multumesc pentru aprecieri. Pentru mine epoca respectiva nu-i chiar istorie, ci viata. Aveam 14 ani si am fost intotdeauna pasionat de politica si istorie. Discursul lui Ceausescu m-a inflacarat si eram gata sa lupt contra tancurilor sovietice, nu stiu cu ce, poate sa le arunc in cap ghiveciul cu flori al mamei (de la et. 7 ar fi facut destule pagube ;)...). Mi-au trebuit vreo 4-5 ani sa inteleg realitatea si sa-mi "abandonez eroul".
Despre fuga planuita a lui Ceausescu am aflat mult mai tarziu, prin '75, cand la Europa libera a vorbit fostul sef al Consiliului de Stat al Planificarii (CSP) care a povestit acest aspect necunoscut pana atunci al afacerii. (Curios de unde are Insulita aceasta siguranta ca nu-i adevarat...). Ceausescu intentiona sa fuga in Iugoslavia, care era contra rusilor, si de acolo drumul era liber spre Vest. De ex. Elvetia. Oriunde ar fi ajuns ar fi fost considerat sef de stat in exil de catre occidentali. Nu ar fi fost extradat ci considerat ca si Ota Sik, Kriegel si alti lideri cehoslovaci in exil, scapati din ghearele sovieticilor.
Insula Altuia
- de
RSI
la: 21/08/2008 21:15:20
In '89 situtia era diferita. Intai, nu cred ca Ceausescu a vrut sa fuga din tara, voia sa ajunga la Targoviste, unde lunatecul credea ca mai are sustinere. In al 2-lea rand, in '89 avea deja bani in afara Romaniei. Din comertul cu arme, cu evrei si cu germani, de exemplu. Nu trebuia sa se mai oboseasca sa-i care cu el.
anticena
- de
RSI
la: 21/08/2008 21:24:18
Ai dreptate, a fost un film frumos transformat brusc intr-un film de groaza. Si totusi... a fost o etapa, urmata de altele: dizidenta rusa (Soljenitin, Andrei Saharov etc.), "schimbarea la fata" a intelectualilor occidentali de vaza, Charta 77 in Cehoslovacia, Solidaritatea si cardinalii polonezi Wisinski si Voijtila ( Papa Ioan-Paul II) in Polonia, miscarea Goma in Romania, Razboiul Stelelor al lui Reagan, perestroika lui Gorbaciov, caderea zidului Berlinului etc.etc. ce au dus la prabusirea comunismului.
RSI
- de
munteanu rodica
la: 21/08/2008 21:41:40
Eu ţin minte cum mama se apucase să facă provizii uriaşe de alimente.
Uite, am gasit fragmente din discursul lui Ceausescu din '68: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C5%9Fescu pe mine însă, încă mă trec fiorii cînd îi aud vocea.
RSI
- de
PROUDFRECKLED
la: 21/08/2008 22:00:55
caut de zor prin net, caricatura care-l reprezenta pe Ceusescu mic de tot, intr-un colt cu o floricica in mina, hippiot pasnic, nevinovat si n-o gasesc.:( Eram la mare in zilele alea, am vazut-o intr-un ziar, acuma nu mai stiu in ce limba era. Poate stie cineva de ea?
Proud
- de
RSI
la: 21/08/2008 22:06:13
Nu stiu caricatura asta.
inseamna
- de
PROUDFRECKLED
la: 21/08/2008 22:19:25
c-a aparut probabil intr-un ziar strain. O tin bine minte, si ce mindri eram.:(
RSI
- de
INSULA ALTUIA
la: 21/08/2008 22:21:46
Nu cred,vorbim.
Bubu
- de
RSI
la: 21/08/2008 22:26:39
eu cred. Pe langa dovezi se si potriveste cu caracterul.
RSI
- de
INSULA ALTUIA
la: 22/08/2008 08:04:43
De la tata ,de acolo ,mai mult nu pot sa-ti spun ,cert e ca suntem cam de aceeasi virsta .Am sa-ti las un mp putin mai tirziu.
***
- de
GloriaVictis
la: 22/08/2008 08:30:48
Ma nasteam, tata fiind concentrat si medicii aglutinati in fata televizoarelor... apoi am trait vremurile ce-au urmat. Inclusiv deruta pe care multi au pastrat-o in raport cu momentul august 68. In imediata mea vecinatate sentimentul dominant era ca fusese un mare bluf; varia doar tonul: de la "si ce dezamagit(a) am fost" la "era evident, cine ar fi putut inghiti asa o mascarada?"
bubu
- de
RSI
la: 22/08/2008 09:42:32
OK, astept mp.
Gloria Victis
- de
RSI
la: 22/08/2008 09:45:00
Pe la noi se spune: " Masura sperantei da masura dezamagirii". Asa a fost si in acest caz.
RSI
- de
litiaza
la: 27/10/2008 17:14:15
Mincinosule !
***
- de
picky
la: 28/10/2008 11:33:48
.
|
![]() ![]() cautari recente
"zmei"
"ua cuiva caciula din cap"" "LADY ALLA" "sininim pentru cuvantul alternative" "Cuvinte dulci" "vreau sa dau un copil spre adoptie" "de militari" "vi-i" "post-factul" "o biografie eminesciana cat mai completa" "ceai de crusin italiana" "hermes" "Sticletele – Mihail Sadoveanu" "cintat de anul nou" "zgarcit" "ghinda" "Ion Druţă in prag de iarna" "maxim o saptamana sau 2 pleonasm" "Promotie" "nume baieti" "lingvistica" "dl profesor" "proaspata mamica" "Educatia nu masoara cit de mult ai memorat sau cit de multe stii Educatia reprezinta capacitatea de a face diferenta dintre lucrurile pe care le stii si cele pe care nu le stii" "PAIANJENUL" "moraru petronela" "fictionar fictional" "esti tot" "spuneai" "salarii medici romani franta" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|