-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Portret de mamaia


de Realdo la: 26/08/2008 12:01:33
modificat la: 26/08/2008 12:05:23 arata originalul
taguri: Salonul 
voteaza:
Nu, nu este vorba despre Mamaia – staţiunea de pe litoral. E vorba despre bunica iubitei mele. Avem în computer două fişiere cu fotografii, unul se numeşte “Neptun 2008”, celălalt – “Mamaia”, fără an de data asta. Ambele-s din vara asta, marcând călătoriile noastre de concediu. Un moment e bine delimitat în timp şi spaţiu şi conţine fotografiile-stereotip ale unui sejur la mare, cu nisip auriu, soare şi valuri. Celălalt moment e atemporal, anistoric, fiindcă are în centru un personaj uitat parcă de vreme.

Mamaia, pe numele ei complet ţaţa Ioana lu’ Gane, locuieşte într-un sat din lunca Dunării, printre dealurile de lângă drumul prăfuit şi încins ce duce de la Giurgiu la “Lixandria”. Cu totul altfel decât îmi imaginam eu din Banatul natal. În loc de ciulinii bătuţi prin pustie de vântul uscat al unui film cu cowboys, am descoperit satul cocoţat pe coastele unui deal îmbrăcat în copaci, holde şi livezi asimetrice. Ţaţa Ioana locuieşte aici de când se ştie, într-o casă construită de ea şi de bărbatul ei la câţiva ani după război. E văduvă de aproape o viaţă, o viaţă pastorală pe care şi-o petrece fără să măsoare timpul între vizitele rare şi grăbite ale nepoţilor de la Bucureşti.

Pentru ea timpul s-a oprit în loc, iar zilele se derulează repetitiv, într-o lume felahă#, cum ar zice Kerouac, dar o lume admirabil de conformă cu sine, aş zice eu. Nu are nici un ceas în casă, nici măcar vreunul vechi şi stricat. Are în schimb în grădină salcâmii lui Moromete (care azi dă numele unei străzi din sat), printre care se preumblă un popor mereu fluctuant de orătănii, proprietatea principală a bătrânei şi obiectul unor operaţii cotidiene de inventariere, de teama hoţilor ce-ar putea fura cocoşul cântăreţ sau cloşca cu puii de puf.

Casa are cinci (5!) camere ce coboară încet spre stradă, câte o treaptă fiecare, o verandă închisă cu sticlă pe jumătate, cealaltă jumătate fiind flancată de o pădure miniaturală de trandafiri. Din pomii din grădină cad în răstimpuri mere şi corcoduşe pe care nu le mănâncă nimeni. În grădină, în fiecare noapte de vară orchestrele de greieri au grijă să ne facă să uităm de sirenele exasperante ale metropolei.

Mamaia-i o femeie mică, cât un copil. Şi cu gusturile unuia. Mănâncă trei kilograme de bomboane pe săptămână şi adoră pepenele (verde sau galben, nu contează). Are 86 de ani, nu-şi mai ţine minte ziua de naştere, deşi ştie că e cândva prin octombrie. Când om vrea să-i spunem la mulţi ani, va trebui să-i căutăm buletinul. Are 180 de lei pensie (adică ţigările mele pe o lună) şi cu toate astea a vrut să cumpere frigider în rate ca să poată găti mai multă mâncare când venim în vizită. Ideea ei fixă e să ne dea de mâncare din jumătate în jumătate de oră. Coace pâine pe vatră şi face cele mai bune “scoverzi” (adică ceea ce ştiam eu în Banat că sunt langoşi cu brânză) din România. Nu aude, sărmana, prea bine, dar altfel e ca un titirez; doarme două ore după-masa şi vreo două-trei ore noaptea, în rest îşi face de lucru pe lângă casă dereticând şi măturând curtea de câte paisprezece ori pe zi. A renunţat să-şi mai ia pastilele pentru inimă, deşi se mai duce din când în când “să se caute” la dispensar; poate doar fiindcă toţi oamenii bătrâni se tratează de câte ceva. Pe nepoata ei o strigă Cleuţa, strănepotului îi zice “ţucurică” sau “dică” iar mie îmi spune fie Gabi, fie Vali, fie Răducu, după criterii numai de ea ştiute. La câte a văzut femeia asta în viaţa ei, poate să-mi zică şi Frodo că nu mă supăr.

Ne trezeşte la cinci dimineaţa, duminica, să mergem la târg, fiindcă piaţa se închide la ora opt, zice ea. Meteahnă de om bătrân, sculatul ăsta la ore masochiste, zicem noi. Ca şi spălatul vaselor cu nisip în locul detergentului de vase care a rămas neatins de la ultima noastră vizită, că a “băşicat-o la gură otrăvurile alea”. În unele zile, după ce mâncăm de prânz, ne aşezăm lângă fântână, pe nişte scaune ţărăneşti cu trei picioare şi stăm la taclale. Pe linie trec negustori cu legume şi fructe, strigându-şi marfa. În rest e incredibil de linişte. Satul întreg îşi face siesta după-masa. Crâşmele şi buticurile sunt toate închise până spre seară. Un obicei care iarăşi mi-era necunoscut până acum.

Mamaia ne povesteşte întâmplări din viaţa ei şi noutăţi de prin sat. Fără intrigi complicate, fără planuri măreţe, fără mustrări inutile. Deşi uneori repetă sau amestecă poveştile, în fiecare gest, în ochii ce sclipesc vii pe faţa ridată şi parcă trasă în ea însăşi, se citeşte împăcarea, liniştea sufletească pe care o dă o înţelepciune instinctuală, un duh la blândeţii, cumpătării şi simplităţii, un har ancestral de a pune ordine între oameni şi între lucruri ce dispare încet, odată cu această lume pe care n-o mai înţelegem, chiar dacă nu ne despart decât câteva generaţii de ea. Nu ne pierdem încet doar un anumit set de valori, vârfurile intelectuale de o anumită factură, educate într-o altă lume, ci şi ţăranul simplu şi onest ce-i azi înlocuit de mahalagiul blindat cu şmecherie, ţoale alese nefericit pe criterii de bling-bling şi cultură dubioasă de sitcom.

Suntem nişte bieţi turişti consumişti şi atomizaţi, cu zeci de ani de şcoală ce par inutili în faţa acestei bătrâne analfabete care ne învaţă tacit să ne împăcăm cu lumea din noi şi din jurul nostru. Nu ştim nimic. Habar n-avem că pacea vine prin bunătate, cumpătare, umilinţă. Poate am citit prin cărţi odată, dar am uitat.

Pâine caldă şi peşte proaspăt. Apă limpede şi rece. Un pat răcoros. Linişte. Libertate.

Admirăm prostiţi apusul roşiatic, pe treptele de ciment cald, în faţa porţii. Mâine o să plecăm din nou în oraşul nostru complicat şi o să uităm să ne bucurăm de lucruri mărunte cum e acesta. Dar mamaia ne va aduce aminte data viitoare. Ea rămâne să ne aştepte pe prispă, lângă tufişurile ei de trandafiri care nu s-au ofilit încă de tot. Şi asta e bine. E bine că timpul mai are răbdare.________________# Dincolo de sensul propriu al cuvântului, Jack Kerouac denumeşte prin felahi pe acei indivizi din lumea întreagă ce i se par a fi în afara structurilor şi a categoriilor, a dorinţelor şi a frustrărilor modernităţii. Mamaia se înscrie cu prisosinţă ca un asemenea personaj.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


Realdo - de zaraza sc la: 26/08/2008 12:29:18
"ţăranul simplu şi onest ce-i azi înlocuit de mahalagiul blindat cu şmecherie, ţoale alese nefericit pe criterii de bling-bling şi cultură dubioasă de sitcom."

sau de fermier, rupt de tradiţia satului românesc.

Noroc că mamaia locuieşte departe de mine, că altfel tare mă tenta o vizită, dincolo de lumea dezlănţuită. :)

#336298 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realdo - de INSULA ALTUIA la: 26/08/2008 12:44:33
Frumos ai descris totul,ma vad si eu la bunica mea intr-un catun din Moldova,ne puneam toti copii la o masa rotunda pe care se rasturna mamaliga,si care se taia cu o sfoara.
La noi in Banat scoverzi= clatite,cred ca langosii cu brinza sunt crofne cred.

Iti multumesc mult pentru aceasta scriere care mi-a imbucurat sufletul de om matur.
Zi buna sa ai ai impreuna cu iubita ta.
#336302 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realdo - de Apoll la: 26/08/2008 13:26:10
Imi pare rau ca intr-un anumit comentariu despre Cafenea am uitat sa te amintesc(poate pentru ca vii mai rar)dar proza ta ma-mbata ca o poezie super.Ce fain ai intrat in linistea satului!
ţăranul simplu şi onest ce-i înlocuit de mahalagiul blindat cu şmecherie fragmentul mi-a amintit ca am si eu un portret...cu smecherii.:)
#336310 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de alex andra la: 26/08/2008 14:17:26
Fain portret, faina mamaie:)
Sa va traiasca !:)
#336315 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 26/08/2008 14:52:23
te face sa te intrebi, cum ar fi fost daca
#336322 (raspuns la: #336315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aceeasi mamaie, doua palarii - de thebrightside la: 26/08/2008 16:12:41 Modificat la: 26/08/2008 16:14:25
pentru cafegii noi care au "ratat-o" pe mamaia in primul sau portret public:

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/12376/oameni-frumosi-din-viata-mea/1

(ca proba a felului in care aceeasi realitate/om e o altfel vazuta/simtita de doi oameni diferiti)

p.s. bubu si luska, multumim si intoarcem zicerile de bine :)
#336327 (raspuns la: #336322) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright - de mazariche la: 26/08/2008 17:01:17
Chiar ma intrebam:)

Clautza, deci:))
Sa va traiasca mamaia!
#336339 (raspuns la: #336327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de raqissa la: 26/08/2008 18:44:26
"Felahim" (pl) este in Araba cineva de la tara (dar nu in sensul perogativ - aia ar fi "baladi", desi nici asta nu-i todeauna perogativ).
#336378 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 26/08/2008 23:03:05
Mamaia imi place, textul insa nu.
E plin de locuri comune, nu sclipeste si nu surprinde, mai ales fata de nivelul la care ne-ai obisnuit.
#336453 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de thebrightside la: 27/08/2008 09:52:23
sa fie sanatoasa! :)
nu concep sa nu mai fie, nu pot futu-i. :(
#336556 (raspuns la: #336339) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de thebrightside la: 27/08/2008 09:55:30
probabil pentru ca e mai degraba o confesiune onesta decat o incercare literara...
#336557 (raspuns la: #336453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bright - de mazariche la: 28/08/2008 19:18:00
Te inteleg.
Mamaile mele-s duse de mult.
Una era de o saptamana pe an, cealalta m-a crescut pana la vremea scolii. A murit cand aveam zece ani. Cel mai rau ma doare ca m-am lepadat de amintirea ei. Nu stiu nici macar daca am iubit-o. Tarziu, am inteles cat din ea e in mine. Semana mult cu mamaia ta, cum o vezi tu. I-am scos oasele sa-l punem pe tata in groapa ei. Mi-am facut de lucru, sa nu i le privesc. Cum zici tu, futu-i de lasitate.
De-acum sunt sapte ani de cand isi tine zanaticul de baiat pe piept.
#337037 (raspuns la: #336556) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 28/08/2008 19:53:54
face cele mai bune “scoverzi” (adică ceea ce ştiam eu în Banat că sunt langoşi cu brânză)

ia' ce chestie!
la noi exista 'scoverzi', da' nu-s cu branza ... ci un fel gogosi plate precum clatitele, facute doar cu faina, apa, drojdie si sare si prajite-n ulei incins.
#337050 (raspuns la: #337037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de thebrightside la: 29/08/2008 08:56:49
.... :(
#337155 (raspuns la: #337037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de thebrightside la: 29/08/2008 08:58:37
lipseste un "cu branza" colo. asa sunt scovergile, fara aceesorii. :))
numa' ca de cand mi-a facut prima oara cu branza, io nu mai halesc d'alea simple si acu' face doar asa.
#337156 (raspuns la: #337050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ioana2006 la: 29/08/2008 09:15:37
La noi "scoverzile" sunt clatite cu putina drojdie, sunt mai groase decat cele obisnuite, umlute cu branza dulce.
#337161 (raspuns la: #337050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ioana2006 - de INSULA ALTUIA la: 29/08/2008 11:49:48
La noi scoverzile sunt clatite cu gem,nuca si scortisoara ,brinza dulce cu stafide si vanilie,se fac in tigaie din aluat subtire si apoi sa umplu ce ce vrea muschii celor ce servesc.
E un han "La Ana Lugojana",linga Lugoj specialitatea casei,foarte bune.
#337189 (raspuns la: #337161) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu, - de ioana2006 la: 29/08/2008 15:48:22
acum as manca si eu niste scoverzi. Cu ce-or fi. Ca la mamaita.
#337264 (raspuns la: #337189) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ioana2006 - de INSULA ALTUIA la: 29/08/2008 19:13:54
Iami si eu .
#337337 (raspuns la: #337264) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...