te provoaca sa gandesti
Elevii din Neamt s-au intrecut in “perle” la Capacitate
"L-a cautat pe Nechifor Lipan si pe celular, dar era inchis" Dan Sofronia Joi, 24 Iunie 2004 http://www.expres.ro/social/?news_id=158482
comentarii (16):
poate nu a avut reteaua !!
- de
(anonim)
la: 28/06/2004 00:18:31
poate nu a avut reteaua !!
#16888
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
aspectul asta a ajuns deja de notorietate in fiecare an
- de
enigmescu
la: 28/06/2004 18:33:58
nu comentez aici faptul in sine fiindca e inutil. ce vreau sa spun e ca inca nu s-a gasit nimeni sa APRECIEZE astfel de "perle"!!! DA, DE CE NU? este o dovada a faptului ca romanul ramane inventiv chiar si atunci(sau mai ales atunci) cand trebuie sa dea teste la niste subiecte nepregatite in prealabil. conteaza mai putin motivele. daca cineva din acesti elevi ar fi scris "perlele" pe vremea unui Caragiale sau Creanga, sunt convins ca ar fi avut cine sa-i promoveze si sa-i indemne la a scrie. in fond nu e decat o punere in miscare a rotitelor mintii si a capacitatii de creatie, nu-i asa? ori, vedeti dv-stra, in occident exact pe asta se pune mare pret, pe capacitatea de creatie si pe inventivitate. numai noi gasim de cuviinta sa radem. asta pt. ca am fost invatati ca "trebuie sa invatam cele mai noi cunostinte ale stiintei si tehnicii", "sa invatam, sa invatam si iar sa invatam"! adica sa invatam fara a mai incerca sa fim noi insine si fara a mai cuteza sa gandim singuri. elevii nu sunt atrasi prin programe educative adecvate si prin lectii interactive- de aceea aleg jocurile pe calculator si internetul si lasa la o parte studiul individual. sunt satui de lectii inutile si labartate pe zeci de pagini de manual- asta in afara bibliografiei cerute pe deasupra. deci intreb: cum sa invete comentarii si povestiri pe de rost pt. teze si teste cand nici marile capacitati intelectuale nu merg intotdeauna nepregatite fie si cu o schema de idei scrisa pe o fituica?
just me
...eu am gasit "perlele" demn
- de
SB_one
la: 29/06/2004 22:34:45
...eu am gasit "perlele" demne de luat in seama.
Cum eu ( la vremea mea) in afara de matematica "le aveam" mai mult cu sportul, la bacalaureat( tot pe vremea mea)tema scrisa romana, mi-a venit ceva de care habar nu aveam( m-as fi mirat chiar sa stiu) dar, furios pe cei din jur care scriau fara oprire fara sa aiba bunavointza sa-mi "sufle" si mie...m-am apucat de scris. Si am scris ce mi-a trecut prin minte si f. concentrat(avind o minte de matematician) cam o pagina jumate. Am luat nota 7. SB ................................................................ it's nice to be important, but it's more important to be nice !
SB_one,
Mi-ai adus aminte de
- de
Florin si atat
la: 29/06/2004 23:11:02
SB_one,
Mi-ai adus aminte de scoala mea. Si eu matematica, fizica si sport. Restul mare batalie...:) Stii cum invatam eu istoria? Faceam scheme logice cu ani, nume, locuri etc. si le memoram. La teze, extemporale nu-mi lua mai mult de o pagina, dar totul era exact. La oral terminam in citeva minute. Imi aduc aminte ca matematica si fizica erau in primele trei coloane ale catalogului. Luau ochii...:)
aprecierea prostiei?
- de
miraz
la: 30/06/2004 14:22:33
multe sunt dispusa sa accept cand e vorba de ceea ce inseamna educatie; ca felul in care am invatat eu la scoala nu e bun pentru ca presupunea toceala (desi trebuia sa fi tampit sa inveti pe de rost 20 de pagini de comentariu la romana); ca sistemul educational romanesc nu face altceva decat sa ne supuna unor acumulari fara sens, prea putin practice si prea putin aplicabile in viata reala. ca nu ne exerseaza mintea, etc.
dar a aprecia niste prostii (perle cred ca nu e deloc un cuvant bun), niste ineptii ca avand o oarecare valoare - mi se pare ca mergem cam departe. si eu rad cand citesc cate o minunatie de genul asta, dar nici macar nu mi-a trecut prin cap ca ar putea avea alta valoare decat aceea de banc despre PROSTI. ca unii dintre viitorii cetateni ai acestei tari sau ai alteia dovedesc ca nu au citit un roman (baltagul e si gros iar pe deasupra lectura nu are meritul de a exersa mintea la fel ca discutiile filozofice din scara blocului, discotecile si the age of empire), ca identifica personajele cu modelele prezentului, care neaparat au un mobil si mercedes la scara - da, toate astea ne fac sa radem. si sa plangem pe unii dintre noi.
...eheeei...mai tata,mai...vr
- de
SB_one
la: 30/06/2004 21:16:05
...eheeei...mai tata,mai...vremurile bune!
SB ................................................................ it's nice to be important, but it's more important to be nice !
Ntz! ...#17014
- de
Alice
la: 30/06/2004 21:39:03
Erea ashea: romana, engleza, franceza, MATE, FIZICA, chimie, istorie, geografie, filosofie/locica/psihologie ... :)))
pfui, Alice, ca tinara mai esti...
- de
SB_one
la: 30/06/2004 22:36:49
...da eu nu-mi amintesc decit de romana, mate, (la alegere) biologie sau nu-sh ce....A trecut vreme multa...
ps da sa stii ca nici eu nu arat mai rau...:o-)) SB ................................................................ it's nice to be important, but it's more important to be nice !
esbi?
- de
Alice
la: 01/07/2004 08:55:08
eh, man, vazui io si-n alte comentarii d-ale lu’ matale ca te-ai hodorogit, da’ pan’ la ashe grad de ’nalta decrepitudine nu-ndraznii a te ridica.:))))))))))))))))))))))
De tanara - ca sa bag si io shablonu’- is in suflet si-oi ramanea, ceea ce-tz doresc si domniei tale, ca te vad sglobiu in ganduri. ps. am zis? n-am zis? atunci repet: merci de clip, ca...daca uit?:))) toati shieli buni.
'perlutze':(
- de
Alice
la: 05/07/2004 08:53:09
il scot pe unu la tabla, il pun sa scrie cate ceva, ma prefac a nu auzi ca i se sufla din banca ... GRESIT si INTENTIONAT.
il las sa umple o tabla, ma-ntorc spre el si decretez din varful buzelor: "NTZ!"... el: "habar n-ai, boule, baga-mi-as p...a-n ma-ta, te-am spart!" - catre clasa, cu naduf, incremenind brusc, in secunda doi. il las sa se stacojeasca bine si-i zambesc larg ... stie ca nu-i cazul sa-mi intoarca zambetul si-i dau o bila alba pentru asta. clasa-i mormant. "Sa-mi ortografiezi corect pe tabla exact ce-ai spus si promit ca uit ce-am auzit" Dupa "-n" tentative, ramane definitiv pe tabla: "habar n-ai, boule, baga-m-iasi p...a-n mata, te-am spart!" "Gata?", il inteb? "Da, sigur, de data asta", zice. Din clasa, un hohot urias pe care nimeni nu-l mai putea stavili: in ultimul moment, stersese-n graba "H"-ul de la "habar" ... n-am inteles decat mai tarziu de ce: fiindca stia, de la franceza, ca h-ul nu se citeste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...eeee, Alice...si uit
- de
SB_one
la: 05/07/2004 21:11:19
...eeee, Alice...si uite ca viatza poate fi si frumoasa...;-)) Mai de multisor, aveam ore la seral: masini de constructii sau cam asa ceva( ceva technic in orice caz). Merg la ore si mai totzi lipsa. ...unde sint "mai tovarasi" colegii vostri?...Pai stitzi, e un film bun si sau dus la film. -Sa va fie rusine; data viitoare sa nu ma mai lasati sa vin degeaba la scoala! -Data viitoare mi-au luat si mie bilet.( ...nu m-am dus; dar i-am scutit...) SB ................................................................ it's nice to be important, but it's more important to be nice !
am sa mor de ras!:))))
- de
Alice
la: 06/07/2004 10:11:36
si, zis asa!
ti-a trecut prin cap c-ai fi putut sa le treci absentele in catalog, desi i-ai insotit la film ... esti de-nu-se-mai-poate!!!! m-am dus si eu la film cu ei, dar ... IN AFARA PROGAMULUI SCOLAR, monsher!!!:))))
Alice,
am zis ca nu am fost
- de
SB_one
la: 07/07/2004 19:56:30
Alice,
am zis ca nu am fost la film, dar i-am iertat. Parol. Daca nu-i iertam,...tot degeaba...asa era pe acolo. SB ................................................................ it's nice to be important, but it's more important to be nice !
uuuf...
- de
Alice
la: 07/07/2004 23:06:44
iertare.
cred, uitasem sa-mi ieu bulina...:(
citeste
- de
casyana
la: 27/10/2005 19:58:53
1."In drum spre barbatul ei, ea(vitoria lipan) insistase si la nunta si mai insistase si la bataie."
2."Vitoria era o sotie iubitoare si o buna gospodareasa, deoarece ea avea grija de gospodarie cand sotul ei era plecat la alte muieri." 3."Ea stie ca sotul ei se duce cu alte femei, dar totdeauna s-a intors la ea pentru ca o iubeste." 4."Mihail Sadoveanu vede in Vitoria o femeie tare pentru copiii ei. Era si mama si tata deoarece Nechifor era mai mult plecat, in timpul liber mergea pe la petreceri si pe alte femei." 5."Zoe Trahanache e un personaj principal in aceasta poveste. Ea incercand sa il ajute pe barbatul ei sa castige alegerile trimite o scrisoare unui alt parlamentar. Trimite scrisoarea prin politaiul de familie, el o perde si ea o gaseste, iar el in piata unde era o invalmaseala perde iar scrisoarea dar nu o mai gaseste" 6."Colectivizarea - pamantul taranilor era organizat in ceapeuri. Bunicii mei au lucrat la ceapa." 7."Bucuresti este situat la Sud cu o populatie destul de mare, are o clima destul de buna, deoarece este zona de campie nu de munte si cu un relief destul de bun deoarece la Campie este zona cea mai buna de cultivat cereale." 8."Al doilea oras ales de mine peste 100 mii de locuitori este chiar orasul meu natal, Romanul. Acest oras este situat in albia raurilor Siret si Moldova. Orasul nostru are aspect cultural si comercial" ...si pt a incheia va prezint urmatoarea perla:"Punctul pe "i" a fost pus de o absolventa mai "indrazneata" care a scris urmatoarea "epistola": "Domnule profesor n-am invatat pentru Capacitate, dar sper sa-l trec si pe asta..." ma opresc aici pt ca si eu am fost eleva si sigur ca din cand in cand am mai strecurat vreo perla in lucrari.
scolari
- de
onutza
la: 11/09/2006 19:46:48
Poporul român s-a format prin casatorirea barbatilor romani cu fetele dacilor si invers. Taranii lui Creanga vorbesc o limba fara greseli de ortografie. Vazând-o singura pe drum pe Vitoria, taranul a avut impresia ca este nemaritata si s-a comportat în consecinta. Caragiale este autorul schitelor si nuvelelor sale, ca sa nu mai vorbim de teatru. Anotimpurile care apar mai des în opera acestui mare poet al naturii sunt : primavara, vara, toamna si iarna. Cea de-a doua faza a creatiei lui Eminescu s-a deosebit de prima si a urmat dupa aceasta. Dupa moartea parintilor sai, Creanga si-a trait viata în continuare pâna în ultimii ani ai vietii lui. Pesonajele din "Neamul Soimarestilor" sunt reprezentative pentru secolul XVII pentru ca au trait epoca aceea. Romanul "Rascoala" culmineaza la sfârsit cu un deznodamânt tragic. Din cauza conditiilor grele, Eminescu a murit de foame toata viata. In poezia lui Topârceanu gâzele, gândacii si insectele, cum e cotofana, stau de vorba: "Ce ne facem fetelor ?". Poetul cânta satul de care nu te mai poti desparti odata ce l-ai parasit. Cruciadele sunt niste razboaie organizate de papalitatea nobilimii din orientul de apus pentru cuceriri de teritorii. Datorita faptului ca Lapusneanu chinuia pe boieri taindu-le nasul, urechile, mâinile etc., el le-a devenit antipatic acestora. Ludovic al XVI-lea era regele tarii. El tinea cu Franta deoarece era bun prieten cu Danton. Taranimea era împotriva Frantei deoarece Franta voia sa ocupe tara lor. Insurectii din Paris auzind ca Ludovic al XVI-lea tine cu Franta, la 1 august 1792 au propus sa fie spânzurat. Franta devine republica! Cosbuc cânta fetele care vin la râu cu fusta ridicata pâna la brâu. Pasa Hassan este rugat de Mihai sa lupte ei amândoi, dar el fuge miseleste si se lupta prin intermediul ostilor. Viata albinelor e primejduita mereu de insecte ca : tântarul, viespea, soarecele si ursii care se urca în fagi unde sunt albinele strânse în colonii si depun miere. Mie îmi plac povestile -scrie un elev de 10 ani- fiindca au în ele un melancolism care ma face sa dorm. Imi plac povestile -scrie colega lui de banca- fiindca sunt cu zâne care câteodata visez ca sunt chiar eu. Romantismul apare într-o epoca de framântari cataclizmice în care omul, cel mai nobil animal, este ridicat în slavi. Caragiale caracterizeaza personajele sunt chiar prin contrastul acestora de a parea ceea ce în realitate nu esti, totodata chiar prin vorbele personajelor, autocaracterizarea sau prin limbajul defectuos al personajelor si prin vorbele altora despre acestia. In secolul al XV-lea limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni. Intâmplarile povestite s-au petrecut vara trecuta, mai exact într-un satulet oarecare. In "Pastel" vedem o batrâna care alearga agale prin linistea noptii cu taciuni aprinsi în mâna. Ca orice poezie simbolista, aceasta poezie a lui Bacovia ca lungime este scurta. Asa cum arata Ion Creanga, in familiile de tarani barbatii erau numai niste termeni ajutatori asupriti de femei. Mircea cel Batrân sta la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeste cu obraznicie si-l face în tot felul ca pe o albie de porci. Si asa, dând de bucluc, taranul din "Arendasul român" pleaca multumit acasa. Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa din motive tehnice. In codru, acolo unde românul si-a aflat totdeauna un sprijin, îsi va gasi si tânara fata fragii si capsunile ei. Fata de taran descrisa de George Cosbuc este o realitate palpabila. Ciobanul "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diferite fluiere. Eminescu arata ca fonfii, flecarii si gusatii se adunau în sfatul tarii sa-si satisfaca nevoile. ...Sinteza este o comparatie. La teza nu scriem ca la Eminescu gasim... la Labis gasim nu stiu ce. Sau ca la Eminescu gasim vara si la ala altceva. Nu asa se face o sinteza. Principalul e sa nu fie greseli de ortografie. Pastelul nu este în fond decât sufletul poetului îmbalsamat în natura. Cei care comit greseli sunt penibili de pedeapsa. Primavara e cald si pasarelele se întorc din tarile calatoare. Datorita geniului sau, Ion Creanga a ajuns sa fie tradus în toate colturile tarii si chiar peste hotare. Spre deosebire de tragedie, într-o comedie deznodamântul se termina de obicei vesel. Caci, în definitiv, ce reprezinta un milion ? Ia, sapte-opt sute de mii, colo ! Atunci când un Aprod Purice îi da calul sau, acesta se face movila pentru ca mai târziu sa ajunga boier. Batrânul Dan traieste într-o pestera care-i da un aspect grotesc. Tipatescu se purta cu nevasta lui Trahanache asa ca si cum ea n-ar avea sot. Ii trimite scrisori de amor, vorbesc amândoi ca niste îndragostiti si asa mai departe. La începutul piesei, Catavencu este adresiv pentru a admira scrisoarea, iar în finalul piesei când pierde scrisoarea este servil, lipsit de orice gest umil. Toate personagele din "O scrisoare pierduta" sunt lipsite de incultura. Deseori Caragiale demasca moravurile mosierilor de a da nas copiilor lor. Politistul Prispanda vorbeste numai cu perle. Ora exacta a plecarii trenurilor e de obicei mai devreme sau mai târziu, cum e norocul. Acolo, la izvor, Labis aude detunatura pustii care constituie moartea gingasei fiare. La nunta lui Calin, popa este un bondar lenes si gras care nu-i mai tace gura cântând cântece lautaresti. Trebuie sa facem o temeinica analiza, nu numai analitica, dar si sintetica. Cristofel Columb a plecat în America unde s-a însurat cu o bastinoasa. Estuarul este o pâlnie care se baga pe gura unui râu ca sa se largeasca. --------------------------------------------------------------------- timpul nu le rezolva pe toate
|
![]() ![]() cautari recente
"loto"
"femininul cuvantului baroc" "triftongi terminatia in ieu" "epitete cu cuvantul apa" "lui lungu i s-a aratat dumnezeu" "Plaiuri" "cursa" "laura" "nu pot vorbi sau vorbii" "o suflet !" "cuvintul este" "enunturi cu cuvantul util" "ce formidabila harababura" "absurdul vietii" "citate celebre twilight" "alba sa fie subastantiv" "obrazul subtire" "impune sau inpune" "triunghiul iubiri" "acorduri de violoncel" "urare" "descrierea unui tablou despre luminis" "slujba" "alung" "verisoaramea" "Curajul" "campul semantic a cuvantului drum" "porumbele" "despartirea in silabe a cuvantului constiincios" "practicarea unui sport" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|