-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

jurnalul unui nemuritor


de chelucupar la: 07/09/2008 09:35:55
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Totdeauna când muncea tata stătea în faţa porţii. Era de meserie tâmplar, dar se specializase în coşciuge. Primea comenzi de la toţi oamenii din sat şi uneori chiar de mai de departe, din satele vecine. Oamenii veneau, îi spuneau măsurile mortului iar tata se ducea la pădure, venea cu trunchiuri mari de copaci şi se apuca să-i prelucreze. Făcea scândura într-o zi, iar a doua zi, până să înceapă priveghiul bătea scândurile unele în altele rămânând doar să pună capacul.
Toţi oamenii din sat îl urau. Poate din cauza meseriei sale, poate din alte motive, însă întotdeauna veneau la el când se întâmpla nenorocul. Era singurul tâmplar din întreagă zonă care făcea coşciuge în doar 2 zile fără a cere să i se plătească bani foarte mulţi.
De ce ţinea tata morţiş să facă toate coşciugele chiar în faţa porţii, lângă stradă, unde orice trecător l-ar fi putut vedea nu aş putea spune. Nici nu l-am întrebat vreodată; pe mine personal nu mă interesa. Însă sincer să fiu nu cred că ar fi ştiut să-mi spună. Aşa îi plăcea lui, să le facă la vedere, cu ostentaţie aproape. Restul lucrurilor pe care le făcea, meşe, scaune, uşi, le făcea în spate, într-un mic atelier improvizat, în care iarna era atât de frig încât uneori cuiele îngheţau şi se spărgeau când le lovea. De acolo din spate se auzeau ritmic loviturile de ciocan şi harscaitul fierăstrăului.
Dar nu şi coşciugele.
Tot satul ştia ce făcea tata când stătea în faţa porţii aşa că oamenii o luau pe căi ocolite şi ne evitau casa. Tata în schimb îşi vedea de treabă fără să-i pese, având pe buze un zâmbet abia perceptibil. Pesemne că îi făcea mare plăcere ceea ce făcea.
Îmi vine greu să cred că în sinea sa se bucura de moartea cuiva. Poate aşa li se părea celor care treceau pe acolo şi-l vedeau lucrând. Departe însă de tata gândul ăsta. Pe el nici nu-l interesa măcar cine murise ; de cele mai multe ori nici nu avea habar cum îl chema pe respectiv, în ciuda faptului că lumea noastră a satului nu era tocmai mare. Tot ceea ce-l interesa pe tata era forma coşciugului. Era ceva apropiat de perfecţiune în acele linii drepte care se uneau într-un model atât de simplu dar care cu toate acestea în fascinau pe tata atât de mult. Numai el ştia despre ce era vorba şi numai el înţelegea. Încercase de câteva ori să-mi explice care era frumuseţea acelor linii atât de banale, însă nu pricepusem nimic şi nici nu arătasem vreun semn că mi-ar fi păsat. Aşa că tata renunţase de fiecare dată şi îşi văzuse de treaba lui.
De felul său tata nu era un om rău. Era doar un om ciudat şi poate puţin macabru.
De fiecare dată când făcea un coşciug insista să meargă şi la înmormântare. Nu şi la parastas însă. Nu-l interesa deloc pe tata o masă gratuită. Voia însă să petreacă mortul pe ultimul său drum, făcând parte din covoiul funerar. Ca să nu deranjeze pe cineva cu prezenţa sa stătea întotdeauna în spate, cât mai neobservat cu putinţă. La cimitir însă ajuta la coborârea mortului în groapă şi stătea de fiecare dată până la sfârşit, până când ţărâna aşezată straturi straturi, înghiţea complet coşciugul sub ea. Apoi, când plecau toţi din cimitir, îngenunchea în faţa crucii nou aşezate şi rostea o rugăciune. De fapt, e greşit spus rostea. Murmura o rugăciune măruntă în barbă, ca pentru sine, fixând cu ochii crucea proaspăt scrisă.
Pentru ce se ruga şi de ce, nu am idee. Poate se ruga pentru sufletul mortului, poate se ruga pentru propriul suflet, poate se ruga să nu ajungă niciodată sub acel munte de ţărână înalt de trei metri. Cert este însă că la sfârşit îşi făcea o cruce mare, săruta degetele împreunate după care ieşea gânditor din cimitir. Ce se întâmplase era secretul său, pe care oricine putea să-l admire dacă chiar voia însă nimeni nu avea dreptul să-l cunoască.
Fiecare om are în viaţă momentele sale de slăbiciune. Momentele sale când fie că celor din jur le poate veni să creadă sau nu el este acelaşi om care fusese cu jumătate de oră înainte, doar că metamorfozat cumva complet.
Aşa era tata când ieşea pe poarta cimitirului după o înmormântare. Braţele îi atârnau greu pe lângă corp iar capul lăsat puţin în jos lăsa să se vadă primele fire de păr alb.
Mergea apoi încet până acasă, târându-şi după el picioarele. Dar în momentul în care intra pe poartă casei redevenea cel de dinainte. Dacă atât cât durase drumul ai fi putut crede că era cine ştie ce vagabond dezamăgit de viaţă pe care îl dobori cu o singură lovitură, acum îţi dădea impresia unui faraon egiptean, stăpân pe viaţă şi pe moarte. Se uita atunci la mine pe sub sprâncene şi mă întreba zâmbind :
-Ce mă, tu te crezi mai şmecher ?
Mai şmecher ca cine ? Ca mortul abia intrat în locul său de veci ?
Nu apucam niciodată să-l întreb la ce se referea exact, că el mă şi ridica deasupra capului oricât aş fi fost de greu şi mă privea fix.
-Văd că n-ai încă riduri. Păr cărunt nici atât. Aşa că hai, marş la joacă şi nu mai te obosi cu problemele celor mari.
Nu, nu aveam riduri, în schimb el avea. Eu aveam 7ani şi abia începusem să merg la şcoală când el deja bătea spre 40. Mă făcuse târziu cu mama, o femeie mai tânără decât el cu 14 ani. Mama însă murise la naşterea mea. Apucase doar să mă audă urlând prima dată, după care închisese ochii pe veci. De atunci începuse tata, sau cel puţin aşa mi-a spus mie odată un bătrân din sat, să fie obsedat cu adevărat de sicrie.
Primii doi ani m-a crescut bunicul. Pe el nu mi-l mai amintesc decât secvenţial, printre frânturi de imagini confuze. Ţin minte un bătrân gheboşat, care îmi zâmbea cu nişte dinţi îngălbeniţi de vârstă şi tutun. Apoi, într-o zi, bunicul a murit iar tata şi-a intrat definitiv şi irevocabil în drepturi.
Oamenii din sat spuneau că iniţial, când s-a văzut singur cu mine în casă nevoit să mă îngrijească, tata ar fi vrut să mă omoare. Cum că m-ar fi lăsat într-o noapte de iarnă dezbrăcat în faţa uşii, dar că fantoma Minodorei i-ar fi apărut, spunându-i să nu facă asta. Şi cum că de-abia de atunci ar fi avut el cu adevărat grijă de mine şi mi-ar fi devenit tată în adevăratul sens al cuvântului.
Evident, prostii. Cine ar putea să creadă aşa ceva ?
Însă, tot la fel de evident e şi faptul că tata s-a chinuit la început cu mine. Cât şi cum nu am de unde şti, însă mai târziu, când mă privea ţin minte că avea o urmă de întrebare în ochi : oare nu greşise cu ceva ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


"greşise cu ceva ? " - de cosmacpan la: 07/09/2008 20:14:17
Daca promiti sa mai scrii promitem si noi sa luam o peruca fara par.
Parca te-am mai auzit, e deja vu... sau poate ca te inalti asa din adancuri? ca seva verde?
#339609 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Lascar Barca la: 07/09/2008 21:22:04
la Oravitza(CS), cind o iei la deal, dupa ce treci de "linia ferata", pe stinga, proptit de un perete sta de cind ma stiu un "copirsheu". Alaturi, mesterul a scris pe un petec de carton:
"Aci sa vind tot felu da sicrie"
Ca sa vezi!:))

#339632 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 08/09/2008 09:28:24
mi-a placut povestioara.

da n-am inteles. ati mai vazut-o pe undeva??

in necunostinta de cauza, eu dau verde.
#339733 (raspuns la: #339632) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chelule - de thebrightside la: 08/09/2008 13:36:31
faina istorisire, simpla, cursiva, aproape nimic de criticat exceptand "nu mai te obosi cu problemele celor mari."
asta scartaie urat, de un' stia tata la ce se gandea fi-su cand intra el pe poarta? nici cuvintele nu-s tocma' potrivite... nu te mai obosi?! poate un "vezi-ti de jocurile tale"..

verde si bine ai venit!

#339827 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
faina - de zaraza la: 08/09/2008 22:49:16
si mie mi-a placut
#340096 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...