-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

jurnalul unui nemuritor II


de chelucupar la: 07/09/2008 21:06:46
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Mama murise la naşterea mea. Nu mai mi-o amintesc decât dintr-o fotografie mică pe care tata o purta mereu la piept şi pe care mi-o arăta din când în când. Întotdeauna când o scotea făcea gesturi reverentioase,având grijă să nu carecumva să o deterioreze, şi mi-o arăta foarte serios, ca pe un lucru nedemn de ochii unui profan. Apoi o lua, o băga la loc şi nu mai menţiona nimic despre ea. Atât ştiam eu despre mama ; o poză veche şi jerpelită, pe care nu o puteam vedea decât foarte rar.
Când venea vorba despre mama - şi nu neapărat când deschideam eu discuţia - tata devenea mereu tăcut şi gânditor. Nu zâmbea deloc şi privea fix într-un punct, căutând sensul mai adânc al vorbelor care îi erau smulse cu forţa.
-Dar de ce nu te însori din nou ? Copchilul are nevoie de o mamă. Eşti încă tânăr, cu situaţie bună şi nu tocmai urât. Sigur îţi găseşti vreo femeie care să te placă, chit că iei una puţin trecută. Ce, nu e un capăt de ţară. Mulţi bărbaţi se recăsătoresc după ce le moare soţia. Asta e viaţa, trebuie să mergi înainte.
-Da, aşa e. Sunt încă tânăr.
Şi rămânea apoi tăcut, regretând parcă faptul că el era încă viu, iar mama moartă şi îngropată sub trei metri de ţărâna.
O dată pe lună se ducea la cimitir. Pleca de dimineaţa, înainte ca satul să prindă viaţă, îmbrăcat frumos în haine de sărbătoare cum se purtau numai la oraş şi cu un bucheţel de flori în mână. Mă trezea de fiecare dată şi pe mine, spunându-mi cu glasul stins:
-Iosif ! Iosif ! Mă duc la Minodora. Vrei să vii ?
-Nu. Mi-e somn. Lasă-mă să dorm !
Ştiam că în adâncul sufletului său nu voia cu adevărat să mă ia cu el. Mă întreba doar din respect pentru mama. Înţelegea că mă făcuseră amândoi din dragoste şi mai înţelegea şi că mama şi-ar fi dorit ca eu să nu o uit. Mama sigur şi-ar fi dorit să mi-o amintesc cumva să păstrez o imagine a ei. Şi-ar fi dorit poate chiar şi ca tata să-mi vorbească despre ea. Tata însă nu-mi vorbea şi nici nu dorea ca eu să păstrez vreo amintire a ei. Minodora fusese numai a lui şi aşa trebuia să rămână pentru totdeauna. Eram fiul lui şi al ei, însă nu aveam ce căuta între ei. Amintirile ce le avea cu ea îi aparţineau şi nu voia sub nici o formă să le împartă cu cineva.
-Bine. Atunci dormi.
Răsufla uşurat şi pleca. De aceea poate se şi scula atât de devreme. Spera să-mi fie prea somn ca să vreau să merg cu el.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de lafemme la: 08/09/2008 09:35:08
simpatice povestiri. simple si tandre.

citit, placut.
#339737 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corynutza1197 la: 08/09/2008 11:02:18
frumoasa povestioara dar cam egoista.
#339773 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmm - de thebrightside la: 08/09/2008 13:39:35 Modificat la: 08/09/2008 13:40:23
autorul vede mult prea clar in interiorul personajului sia asta e normal, nefericita e expunerea. sunt lucruri care trebuie sugerate fin si atat, altfel cazi in ridicol...

vezi "spera sa-mi fie prea somn" vs "probabil spera ...."
#339828 (raspuns la: #339773) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...